ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2021 - Κυριακή 30 Μάη 2021
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιέστα με την ΕΕ για το «ψηφιακό πιστοποιητικό» COVID

Με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων του Τουρισμού η «διευκόλυνση μετακίνησης»

Φιέστα για την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID (EU Digital COVID Certificate), το οποίο η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, έστησε την Παρασκευή η κυβέρνηση, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ. Η παρουσίαση του πιστοποιητικού, που θυμίζουμε έχει ήδη χειροκροτηθεί από μεγάλα μονοπώλια μέσω και της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), έγινε από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκη.

Στο πιστοποιητικό θα καταχωρούνται στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία έκδοσης, όπως και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο ταξιδιώτης ή σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση στην οποία έχει υποβληθεί ή αναφορικά με την ανάρρωσή του. Στόχος του, επισήμως, είναι να «διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ», αφαιρώντας «βαρίδια» για το κράτος και το κεφάλαιο, όπως είναι αυξημένα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, υγειονομική επιτήρηση κ.λπ. Το πιστοποιητικό θα είναι έγκυρο σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο, στοιχεία δηλαδή που αν και προστατεύουν ατομικά τον καθένα, δεν προφυλάσσουν από τη μετάδοση του ιού. Η έκδοση του πιστοποιητικού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έγχαρτη μορφή, θα γίνεται μέσω της πύλης gov.gr.

Μιλώντας στην παρουσίαση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι το πιστοποιητικό «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, ως μια τουριστική χώρα». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη χρήση του από την 1/7, οπότε και αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαδικασίας κεντρικά από την ΕΕ για όλα τα κράτη - μέλη.

Σχεδόν στους 12.000 οι θάνατοι από κορονοϊό

Στο μεταξύ, άλλοι 40 θάνατοι ασθενών από επιπλοκές του κορονοϊού καταγράφηκαν την Παρασκευή, με τα νέα κρούσματα να είναι 1.585, εκ των οποίων τα 804 στην Αττική και 140 στη Θεσσαλονίκη.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.995 θάνατοι, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους (5.550) από την 1η Μάρτη και άνω των 11.000 από το Νοέμβρη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 398.898 (ημερήσια μεταβολή +0,5%).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 521 και οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ήμερου είναι 227 ασθενείς.

Σε σχέση με τις προσαρμογές των μέτρων που ανακοινώθηκαν, αυτές προβλέπουν ότι για περιοχές όπου θα παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, η λειτουργία της εστίασης θα περιορίζεται μόνο σε υπαίθριο χώρο, θα αναστέλλονται κάθε είδους εκδήλωση και οικοδομικές εργασίες και θα επιβάλλεται απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων.

Παράλληλα ανακοινώθηκε το άνοιγμα των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μάη καθώς και των γηπέδων 5x5 και μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ακόμα, θα διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.

Σχετικά με τις εκλογές αιρετών εκπροσώπων ανακοινώθηκε ότι αυτές θα γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150, διαφορετικά θα γίνεται με ψηφιακά μέσα.

Προβληματισμός υπάρχει για την αύξηση του ιικού φορτίου σε Ρόδο (43%), Μυτιλήνη, Σύρο (50%), Τροιζηνία και Χανιά. Βέβαια, η ευθύνη για τον έλεγχο της πανδημίας μετατίθεται αποκλειστικά στην πλάτη των κατοίκων, με τον ισχυρισμό ότι τα μέτρα ατομικής ευθύνης αποτελούν τη μοναδική ασπίδα.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η τηλεργασία μειώνεται στο 25% στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ «κάθε επιχείρηση θα βάζει τις προτεραιότητές της, ειδικά με τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα», αφήνοντας κι εδώ στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη το τι μέτρα θα πάρει για τους εργαζόμενους.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 12 - 16 ετών, εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο Γκ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής τα παιδιά κάτω των 15 ετών δεν έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στη μετάδοση. Αυτό προς το παρόν για τα ελληνικά δεδομένα δεν το βλέπουμε να συμβαίνει σύντομα, δεν υπάρχει η ανάγκη».

Οσο για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, προσπάθησε και πάλι να εμφανίσει το μαύρο άσπρο, για την αργή πορεία του εμβολιασμού, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και των συμφωνιών της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μίλησε μάλιστα για τη σταδιακή ...«επιστροφή στην κανονικότητα» των νοσοκομείων, που έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή συσσώρευση νοσημάτων και αύξηση της νοσηρότητας. Κι αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν (στην καλύτερη περίπτωση) επανέλθει η λειτουργία τους με τους προ πανδημίας όρους αυτό θα είναι ένας καθημερινός «Γολγοθάς» για ασθενείς και προσωπικό, αφού η επιβάρυνση θα είναι πολλαπλάσια σε ένα ήδη ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με προσωπικό εξουθενωμένο και στα όριά του.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας

Νέα συγκέντρωση την Τρίτη για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού ώστε να ανταπεξέλθει το νοσοκομείο στην αυξημένη πίεση

Να σταματήσει η προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων και καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων. Να μονιμοποιηθούν με νομοθετική ρύθμιση οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και να γίνουν επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με τις παραπάνω δίκαιες διεκδικήσεις απαντάει - μεταφέροντας την αγανάκτηση των υγειονομικών - το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου στις πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις για «μοριοδότηση» των επικουρικών νοσηλευτών, χωρίς καμία αναφορά στους υπόλοιπους χιλιάδες συμβασιούχους.

Το Σωματείο προχωρά μάλιστα την Τρίτη 1η Ιούνη σε νέα συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου και σε στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Ιούνη, με συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, απαιτώντας προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού, ώστε να αντεπεξέλθει το νοσοκομείο στην αυξημένη πίεση που θα δεχτεί με την επαναλειτουργία του ως γενικού νοσοκομείου.

Μιλώντας για τους συμβασιούχους, το Σωματείο υπογραμμίζει ότι «εργάζονται δίπλα στους μόνιμους συναδέλφους αλλά με "πετσοκομμένα" εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει από τον SARS-CοV-2 και δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, χωρίς καμία ακόμη αποζημίωση και ενίσχυση των οικογενειών τους. Εχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους, εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και στις οικογένειές τους, θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, όπου η ισχυρή πίεση από την επιδημία στο σύστημα Υγείας, σε συνδυασμό με την ανάγκη αποκατάστασης κλινικών και νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων παθήσεων, αυξάνουν τις απαιτήσεις για προσωπικό».

Το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί:

  • Αμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων πνευμονολόγων, παθολόγων, εντατικολόγων και αναισθησιολόγων που συμμετείχαν στις κρίσεις για τις προκηρυχθείσες θέσεις.
  • Αμεση πρόσληψη χιλιάδων υγειονομικών, αξιοποιώντας την κατάσταση επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ και στις καταστάσεις ενδιαφερομένων για επικουρικό προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ