ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στον «αφρό» οι αντιθέσεις

«Δείπνο εργασίας» είχαν προχτές το βράδυ ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Μακρόν υποδέχεται τον Σάντσεθ (δεξιά) στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων

Copyright 2018 The Associated

Ο Μακρόν υποδέχεται τον Σάντσεθ (δεξιά) στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών δίνουν νέα ορμή σε ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που μαίνονται εδώ και καιρό, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τις σοβαρές αντιθέσεις που «σιγοβράζουν» εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Σε αυτήν τη βάση ξετυλίχθηκαν και οι πυρετώδεις επαφές, χτες στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο αλλά και το περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ηγετών των κρατών - μελών (βλέπε σελ. 9).

Μια μέρα πριν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόταν στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι για «δείπνο εργασίας» τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Δηλώσεις δεν έγιναν και μόνο η ισπανική κυβέρνηση εξέδωσε μια φειδωλή ανακοίνωση, αναφέροντας ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για «να αναλύσουν τα αποτελέσματα των εκλογών», να συζητήσουν τη «Στρατηγική Ατζέντα 2019 - 2024 της ΕΕ» αλλά και «την ανανέωση των θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγές της ισπανικής κυβέρνησης σημείωναν σε ΜΜΕ ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν ότι οι νέοι διορισμοί πρέπει να αντανακλούν τη νέα πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ενώ ο βρετανικός «Γκάρντιαν» περιέγραφε τη συνάντηση ως «μία προσπάθεια να δημιουργήσουν από κοινού μία "προοδευτική συμμαχία"». Αλλα πάλι ΜΜΕ εντόπιζαν «τριγμούς στον γαλλογερμανικό άξονα».

Ολα αυτά με φόντο τις σοβαρές απώλειες που έχουν συντηρητικά κόμματα όπως η CDU της Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, αλλά και το γεγονός ότι Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι για πρώτη φορά δεν συναποτελούν πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ηδη αυξάνονται τα δημοσιεύματα για τις προσπάθειες του Μακρόν να μπλοκάρει την ανάδειξη Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, ως μια ένδειξη του ανταγωνισμού Γαλλίας - Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μακρόν θα προσπαθήσει να το πετύχει και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου Φιλελεύθεροι και Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν σήμερα 15 από τις 28 έδρες.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το μεσημέρι, στις Βρυξέλλες Μακρόν και Σάντσεθ είχαν γεύμα εργασίας και με τους Φιλελεύθερους ηγέτες του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, και της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, αλλά και τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε φάση εσωτερικών διεργασιών τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε φάση εσωτερικών διεργασιών βρίσκονται τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού» (Χριστιανοδημοκράτες - Σοσιαλδημοκράτες) στη Γερμανία, μετά τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, αναζητώντας νέους τρόπους εγκλωβισμού στην αντιλαϊκή πολιτική τους. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μετά και την ανάδειξη των Πρασίνων στη δεύτερη θέση.

Την επίσπευση της εκλογής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αντί για Σεπτέμβρη την επόμενη βδομάδα ανακοίνωσε η πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής της ΚΟ, Αντρέα Νάλες, αντιδρώντας στην κριτική για τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και στο κρατίδιο της Βρέμης.

«Ως SPD βιώνουμε ένα σημείο καμπής, δεν είμαστε πια το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα, αλλά το τρίτο», δήλωσε η πρόεδρος του SPD και κάλεσε τους εσωκομματικούς επικριτές της να θέσουν υποψηφιότητα, όπως θα κάνει και η ίδια, διεκδικώντας την επανεκλογή της. Ηδη φημολογείται ότι στελέχη των σοσιαλδημοκρατών θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, περίμενε τα εκλογικά αποτελέσματα προκειμένου να δρομολογήσει εσωκομματική αλλαγή. Επιπλέον, βουλευτές από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (το μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο) έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την Νάλες, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ για να «αποσαφηνιστεί εάν εξακολουθεί να στηρίζει την επικεφαλής της».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το προεδρείο του SPD απέρριψε την ιδέα να επισπευσθούν ο ενδιάμεσος απολογισμός της πορείας του «μεγάλου συνασπισμού» και η συμμετοχή του SPD σε αυτόν, που έχει οριστεί για το φθινόπωρο. Το φθινόπωρο θα γίνουν εκλογές στα ανατολικά κρατίδια Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο, όπου κυριαρχεί η εθνικιστική - ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Στους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) υπάρχει προβληματισμός για τη διαρκή καθοδική πορεία των εκλογικών επιδόσεων, με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να ισχυρίζεται ότι χρειάζονται «καλύτερες απαντήσεις» στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή στην ενίσχυση της λεγόμενης «πράσινης» επιχειρηματικότητας, όπου η Γερμανία απειλείται σοβαρά από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Σφοδρές κόντρες μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στους κόλπους των κυβερνώντων Συντηρητικών που βρίσκονται σε φάση αναζήτησης του νέου αρχηγού μετά την απόφαση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να παραιτηθεί στις 7 Ιούνη από την ηγεσία του κόμματος και να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά της μέχρι την εκλογή του διαδόχου της.

Χτες, ένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, υποστήριξε ότι θα πρέπει πρώτα να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ και μετά να γίνουν εκλογές, επειδή στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει περίπτωση να... αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας οι Εργατικοί και να μη γίνει το Brexit. «Σε διαφορετική περίπτωση θα τιμωρηθούμε στις κάλπες, ο Κόρμπιν θα βρεθεί στο Νο 10 (σ.σ. της Ντάουνινγκ Στριτ) με τη στήριξη του SNP (Σκοτσέζοι εθνικιστές) και το Brexit μπορεί να ανατραπεί τελείως», ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, που επίσης διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος, δήλωσε πως ένα άτακτο Brexit (δηλαδή χωρίς συμφωνία με την ΕΕ) θα προκαλούσε βουλευτικές εκλογές, «που θα ήταν απολύτως καταστροφικές» για τους Συντηρητικούς. «Εάν διακινδυνεύσουμε βουλευτικές εκλογές πριν υλοποιήσουμε το Brexit, θα αφανιστούμε», ανέφερε σε σχετικό άρθρο, προσθέτοντας: «Ο μόνος τρόπος για να δείξουμε στον Νάιτζελ Φάρατζ (σ.σ. τον ευρωσκεπτικιστή που σάρωσε στις ευρωεκλογές στη Βρετανία) ότι έχει άδικο, είναι να υλοποιήσουμε το Brexit... ενωμένοι και ξεκινώντας νέα διαπραγμάτευση με την ΕΕ».

Η Εσθερ Μακ Βέι, πρώην υπουργός Εργασίας, που διεκδικεί επίσης την ηγεσία των Συντηρητικών, υποστήριξε πως «πραγματική πολιτική αυτοκτονία θα ήταν να μην υπάρξει σαφής ρήξη με την ΕΕ και να μη φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου». Ο Μπόρις Τζόνσον, που εξακολουθεί να προβάλλει ως φαβορί μεταξύ των υποψηφίων, δήλωσε: «Ενας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να επιδιώκει αποκλειστικά μία έξοδο χωρίς συμφωνία αλλά κάθε λογικός άνθρωπος θα πρέπει να διατηρήσει αυτήν την πιθανότητα στο τραπέζι».

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως αποσύρεται, μέχρι νεωτέρας, το νομοσχέδιο για το Brexit που είχε ανακοινώσει η Μέι πριν δηλώσει παραίτηση. Οπως διευκρίνισε, η Μέι θα αξιοποιήσει τις επόμενες λίγες μέρες της στην πρωθυπουργία για να προωθήσει νομοσχέδια που θεωρεί «σημαντικά για εσωτερικά θέματα που απασχολούν τη χώρα».

«Αναταράξεις» το ίδιο διάστημα παρατηρούνται και στους κόλπους των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Με απόφαση αρμόδιων οργάνων του κόμματος διαγράφηκε από τους Εργατικούς ο Αλαστερ Κάμπερ (πρώην επικεφαλής «επικοινωνίας» του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ) επειδή ψήφισε στις ευρωεκλογές τους... Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

ΙΤΑΛΙΑ - ΜΑΤΕΟ ΣΑΛΒΙΝΙ
Δηλώνει έτοιμος να αλλάξει τους «απαρχαιωμένους κανόνες» της ΕΕ

ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της «Λέγκας» (που ήρθε πρώτη στις ευρωεκλογές με πενταπλασιασμό του ποσοστού της, φτάνοντας στο 31%), Ματέο Σαλβίνι, επανέλαβε ότι θα χρησιμοποιήσει όλη του την ενέργεια «για να αλλάξω τους παλιούς, απαρχαιωμένους κανόνες» της ΕΕ, αναφερόμενος σε συμφωνίες για τη «ρύθμιση» των δημόσιων οικονομικών των κρατών - μελών, αφού η ιταλική κυβέρνηση διεκδικεί μεγαλύτερη ευελιξία για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου. Αναφερόμενος σε νέα επιστολή που οι Βρυξέλλες αναμένεται να στείλουν στη Ρώμη από μέρα σε μέρα, προειδοποιώντας και με επιβολή κυρώσεων (για μη τήρηση ευρωπαϊκών κανόνων) ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι δεν είναι «η κατάλληλη στιγμή» για την επιβολή προστίμων σε κράτη - μέλη. «Η ψηφοφορία της Κυριακής έδειξε ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε μια Ευρώπη βασισμένη σε περικοπές... Αν θέλουν οι (Ευρωπαίοι) ηγέτες μπορούν να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να θέσουν στο επίκεντρο το ποσοστό της ανεργίας και την "πραγματική οικονομία", όχι τα ποσοστά των "σπρεντς"...».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Νίκολα Τζινγκαρέτι - που βρέθηκε στη 2η θέση στις ευρωεκλογές με 22,69% - δήλωσε ότι το κόμμα του επιδιώκει να αποτελέσει την εναλλακτική στην «επικίνδυνη», όπως είπε, κυβέρνηση του Κόντε. Πρόσθεσε δε ότι «φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική στον Σαλβίνι για να γίνουμε αξιόπιστοι για τις επόμενες γενικές εκλογές». Ακόμα, με φόντο τις διεργασίες και για τη νέα ηγεσία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο Τζινγκαρέτι είπε ότι «"Λέγκα" και "Κίνημα 5 Αστέρων" θα βρεθούν στο περιθώριο», αναφέροντας ότι επειδή το PD θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο «εμείς θα είμαστε κεντρικοί παίκτες σε μια συμμαχία που θα κυβερνήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα υπερασπιστούμε την Ιταλία».

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι το PD επικράτησε στις τοπικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή σε μεγαλουπόλεις όπως η Φλωρεντία, όπου ο υποψήφιός του πήρε 57% από τον πρώτο γύρο. Ακόμα, επικράτησε σε Μπέργκαμο (που βρίσκεται στη Λομβαρδία, προπύργιο της «Λέγκας») και Μπάρι.

Πάντως, ξεχώρισαν οι απώλειες που κατέγραψε το «Κίνημα 5 Αστέρων» και στις τοπικές κάλπες, όπου π.χ. στο Λιβόρνο βγήκε εκτός β' γύρου, ενώ έως σήμερα είχε τη δημαρχία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ