ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καμιά ανοχή στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία

Μαζική διαδήλωση χτες στη Νίκαια, στο πλαίσιο αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα συνεχιστούν. Συγκέντρωση και στην Καρδίτσα

Από τη συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Από τη συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας (Περιβολάκι) και πορεία προς το Κρατικό Νοσοκομείο διοργάνωσαν χτες οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας.

Απαίτησαν άμεσες λύσεις για να λειτουργήσουν με επάρκεια οι δομές Υγείας της περιοχής, κονδύλια για να φτιαχτούν και να στελεχωθούν νέα νοσοκομεία που είναι αναγκαία, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, δημόσιο, δωρεάν καθολικό σύστημα Υγείας για όλους.

Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Πειραιά, ο Αλέκος Κοτέας αναφέρθηκε στις δεκάδες αποφάσεις συμμετοχής από σωματεία και μαζικούς φορείς. Είπε ότι αποτελεί συνέχεια των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια και ότι θα έχει συνέχεια το επόμενο διάστημα.

«Μέχρι σήμερα οργώσαμε μεγάλους χώρους δουλειάς, παρεμβήκαμε στα τρία μεγάλα Νοσοκομεία "Μεταξά", Τζάνειο και Κρατικό Νίκαιας και σε ΠΕΔΥ σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά. Σήμερα φτάνουμε εδώ, σε μια νέα κινητοποίηση, ξέροντας πλέον ότι ο συντονισμός, η κοινή δράση, το αγωνιστικό - διεκδικητικό πλαίσιο είναι η δική μας δύναμη αλλά και ο μόνος δρόμος», είπε ο Αλ. Κοτέας.

Πρόσθεσε ότι κάθε αναμονή και ανοχή στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην Υγεία και επιδεινώνεται με την πολιτική της νέας κυβέρνησης «σημαίνει ανοχή σε θανάτους εργαζομένων που θα μπορούσαν να ζήσουν, λόγω ανυπαρξίας δομών. Σημαίνει πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας ερειπωμένα, προνοιακά ιδρύματα στα όρια.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στον Πειραιά
Σημαίνει ακόμα, ο κόσμος της δουλειάς που έφαγε τη ζωή του στο μεροκάματο να μην έχει στοιχειώδη περίθαλψη, να πληρώνει ένα σκασμό λεφτά για εξετάσεις και στα νοσοκομεία να μην υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη.

Σημαίνει έλλειψη στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων, απλήρωτους και εξουθενωμένους υγειονομικούς, μισθούς πείνας για τις καθαρίστριες των νοσοκομείων και πάνω από όλα ανύπαρκτη περίθαλψη για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σημαίνει, τέλος, απουσία προγραμμάτων και εξετάσεων πρόληψης ασθενειών για το λαό».

Ο Αλ. Κοτέας έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα των κρατικών δομών Υγείας στον Πειραιά, ανέδειξε τους πραγματικούς ενόχους και απαρίθμησε τις άμεσες διεκδικήσεις του κινήματος.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ακόμα ο Γιώργος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ο Αποστόλης Κόκκινος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Τζάνειο, ενώ έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας σύντομη ομιλία έκανε η Μαίρη Αγρογιάννη, γιατρός, εργαζόμενη στο νοσοκομείο. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αλλες κινητοποιήσεις

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, συγκέντρωση για την Υγεία έγινε χτες και στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, μετά από πρόσκληση 19 μαζικών φορέων της περιοχής. Μίλησαν η Κλεοπάτρα Ζούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, και ο Κώστας Αθανασίου, πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Τέλος, σε συγκέντρωση στο παλιό ΙΚΑ της Νέας Ιωνίας (παροχές) καλεί την Πέμπτη 4 Ιούνη, στις 10 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΤΑ
Γενίκευση των συμβάσεων έργου στην καθαριότητα

Αλλο ένα βήμα προς την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους ΟΤΑ και γενικότερα στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κάνει η κυβέρνηση, με το άρθρο 49 του νόμου Κατρούγκαλου (4235/2015), με το οποίο είτε ανανεώνονται, είτε παρατείνονται μέχρι 31/12/2015 οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Οπως προκύπτει από κοινή ερμηνευτική εγκύκλιο των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, η μεταβολή αυτή στις συμβάσεις θα γίνει ταυτόχρονα με τη μετατροπή τους σε συμβάσεις έργου, γεγονός που σημαίνει επιδείνωση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δηλαδή, χιλιάδες καθαρίστριες και καθαριστές, κυρίως στους ΟΤΑ, μετατρέπονται σε συμβασιούχους έργου, που σημαίνει ότι χάνουν το δικαίωμα ασφάλισης στα ΒΑΕ (όσοι το είχαν), το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το μειωμένο ωράριο απασχόλησης, τα μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να καταγγείλουν την εκβιαστική αυτή εξέλιξη και να αγωνιστούν για να ακυρωθεί στην πράξη, απαιτώντας από τα Δημοτικά Συμβούλια αποφάσεις για τη συνέχιση της δουλειάς των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων με ίδια ενιαία σχέση εργασίας με πλήρη δικαιώματα, καθώς και τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο μεταξύ, διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας έκανε χτες αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αττικής. Κατήγγειλαν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφάσισε την ανανέωση των συμβάσεων μόνο για τέσσερις μήνες, παρατείνοντας τη μακροχρόνια εργασιακή ομηρία τους. Απαίτησαν να στηρίξει το δημοτικό συμβούλιο τα αιτήματά τους για ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τις διεκδικήσεις τους και συντάχθηκε επί της ουσίας με την κυβέρνηση, αποφασίζοντας την ανανέωση των συμβάσεων για έναν χρόνο, μόνο με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα καλύψει τη μισθοδοσία τους!

Στις κάλπες γονείς και κηδεμόνες ΑμΕΑ

Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής προχωρά, από τις 4 έως τις 15 Ιούνη, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων. Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών είναι καθημερινό από τις 9.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Επίσης, σε πλατιά σύσκεψη στις 4 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., καλούν ο Ενιαίος Σύλλογος και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) για την καλύτερη οργάνωση της μαζικής προσέλευσης στις εκλογές, για το συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη και τη μάχη ενάντια στα σφαγεία των ΚΕΠΑ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης

Αντισυνταγματική με ισχυρότατη πλειοψηφία κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε νέα διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα. Επιπρόσθετα, κρίθηκε ότι δε θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης. Αντίθετα, κρίθηκε ότι ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν ήδη προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε αυτούς θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά της εισφοράς της αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκαν. Την Ολομέλεια την απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημόσιου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο έγινε χτες, καθώς και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη, ο οποίος, παρά την προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιβεβαίωσε ότι στη συμφωνία με τους δανειστές θα υπάρχουν και μέτρα που αφορούν το Ασφαλιστικό. Εκ μέρους του ΠΑΜΕ τονίστηκε ότι το Ασφαλιστικό είναι θέμα βαθιά πολιτικό και ταξικό και ότι η λογική της «βιωσιμότητας» οδηγεί σε νέα μέτρα.

ΥΠΑ: Απεργία για την Κυριακή 31 Μάη και τη Δευτέρα 1 Ιούνη έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση της ΥΠΑ από το κράτος. Η Ομοσπονδία έχει αποστείλει εξώδικα προς τους αρμόδιους υπουργούς, όπου ζητά «να τεθεί άμεσα η ΥΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της οικονομικής ασφυξίας και της δραματικής έλλειψης προσωπικού». Ανάλογη αναφορά κατέθεσε και στον Αρειο Πάγο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org