ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2015
Σελ. /24
Αυτό τους καίει

Λέει στο ΜΕΓΚΑ ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης: «Διεκδικούμε να πετύχουμε το μέγιστο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γι' αυτό αποβλέπουμε σε μια συμφωνία μακροπρόθεσμη κι όχι μόνο για μια δόση. Γι' αυτό, θέλουμε και εργαζόμαστε για μια συμφωνία, που θα απαντά στα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην αναδιάρθρωση του χρέους».

Συμπληρώνει στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου, Ρ. Σβίγκου: «Η συμφωνία θα πρέπει να έχει ενταγμένο στο πλαίσιό της τόσο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους όσο και την ανάπτυξη... Για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε ορίζοντα τετραετίας χρειαζόμαστε μια συμφωνία η οποία θα είναι βιώσιμη και θα βάλει τέλος στη λιτότητα».

Εχει μείνει, άραγε, κανείς που να αμφιβάλλει για το ποιο κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης τούς «τσούζει» να προχωρήσει; Είναι οι δεσμεύσεις που αυτό περιλάμβανε για το μεγάλο κεφάλαιο, «πασπαλισμένες» με ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, που όσο πάει και κουτσουρεύονται και απλώνονται σε βάθος τετραετίας...

Μαγειρέματα

Το κρίσιμο στις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της είναι το ίδιο το περιεχόμενο, τα μέτρα, δηλαδή, για τα οποία γίνεται κουβέντα. Γι' αυτά η κυβέρνηση δε δίνει καμία πληροφορία. Διαρρέουν από δω κι από κει διάφορα, αλλά τίποτα πραγματικό. Παράλληλα, πετάει μονίμως την μπάλα στην εξέδρα, δείχνοντας κάθε φορά και κάποιον εχθρό στον οποίο πρέπει να στραφεί η λαϊκή προσοχή. Προχτές, ο πρωθυπουργός μίλησε για φωνές σε διάφορες κυβερνήσεις που εμποδίζουν τη συμφωνία. Πάλι δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Οχι γιατί δεν έχει να πει, αλλά γιατί το περιεχόμενό της είναι αυτό που επιμελώς κρύβει. Κι αυτό είναι το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, είναι, επίσης, τα αναγκαστικά για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέτρα, που μαζί με τους εταίρους της η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να σερβίρει σαν φιλολαϊκά.

Οι πλουσιότεροι των πλουσίων

Πρώτοι μεταξύ των ομοίων τους είναι οι Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι, σύμφωνα με έρευνα, στη διεξαγωγή της οποίας συμμετείχε η ελβετική τράπεζα UBS. Οπως ανέφερε χτες, στην ιστοσελίδα της, η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», η μέση περιουσία των Ευρωπαίων δισεκατομμυριούχων είναι 5,7 δισ. δολάρια, έναντι 4,7 δισ. που είναι των Αμερικανών και 3,2 των Ασιατών.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι όλες αυτές οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ αποδίδουν όντως καρπούς. Το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που χτίστηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ με ή χωρίς μνημόνιο τα προηγούμενα χρόνια (και το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει άθικτο στην Ελλάδα) θωρακίζει τα ευρωενωσιακά μονοπώλια απέναντι στους ανταγωνιστές τους και αναβαθμίζει τη θέση από την οποία κοντράρονται για την κυριαρχία σε περιφερειακές αγορές αλλά και διεθνώς. Για τους εργαζόμενους λαούς, βέβαια, αυτή η πρωτιά μεταφράζεται σε διαρκή επιδείνωση της ζωής τους, αύξηση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας, ένταση της εκμετάλλευσης στους τόπους δουλειάς.

Θανατηφόρο... κυνήγι κέρδους

Για μια ακόμη φορά τα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων ποδοσφαιριστών, και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, προκάλεσαν σοκ, αφού σχεδόν μέσα σε ένα μήνα τρεις παίκτες, δύο στο Βέλγιο και ένας στην Αργεντινή, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αγώνα των ομάδων τους. Και στις τρεις περιπτώσεις ως αιτία φέρονται καρδιολογικά προβλήματα. Ωστόσο, παρά το όποιο τυχαίο των περιπτώσεων, η συνεχής αύξηση τα τελευταία χρόνια τέτοιων περιστατικών μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Ούτε φυσικά μπορούν να αγνοηθούν κάποιες πιθανές αιτίες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις λογικές που επικρατούν στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Λογικές όπως το ανελέητο κυνήγι κέρδους απ' όσους κινούν τα νήματα στο χώρο (πολυεθνικές, χορηγοί, μάνατζερς) ή η δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας για έναν ...υποσχόμενο παράδεισο δόξας, χρήματος, κοινωνικής αποδοχής προς τους ίδιους τους παίκτες, προκειμένου να μετατραπούν σε «χρυσοφόρες μαριονέτες», ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους.

Είναι αυτές οι λογικές που οδηγούν (όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα) είτε σε πλημμελείς ιατρικούς ελέγχους ή ακόμα και σε απόκρυψη σοβαρών προβλημάτων υγείας κάποιου παίκτη προκειμένου να μη χαθούν τα οφέλη μιας ενδεχόμενης ακριβής μεταγραφής. `Η, σε μια άλλη περίπτωση, ουσιαστικά... επιβάλλουν ακόμα και τη «θολή πορεία» στον επικίνδυνο δρόμο της χρήσης αναβολικών, προκειμένου να δημιουργηθεί ο «υπεραθλητής», που θα καταστήσει σίγουρη την επιτυχία και τα όσα αυτή συνεπάγεται.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1453 Ο οθωμανικός στρατός καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη.

1824 Καταστροφή της Κάσου από τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο.

1880 Γεννιέται ο Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος Οσβαλντ Σπένγκλερ, συγγραφέας του έργου «Η Παρακμή της Δύσης», που προτείνει την κυκλική θεωρία για την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών.

1912 Υπογράφεται στη Σόφια το Σύμφωνο Συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Δημιουργείται η Βαλκανική Συμμαχία (παραμονές Α' Βαλκανικού Πολέμου).

1917 Γεννιέται ο Τζον Κένεντι, Πρόεδρος των ΗΠΑ από το Γενάρη του 1961 μέχρι τη δολοφονία του στις 22 του Νοέμβρη 1963.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή καλεί τους εργάτες και τους αγρότες σε γενική επιστράτευση στον Κόκκινο Στρατό.

1922 Γεννιέται ο μεγάλος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τραυματίστηκε στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν διέφυγε παράνομα στη Γαλλία όπου διέπρεψε.

1924 Γίνεται ιδρυτική συνέλευση της ΑΕΚ.

1927 Η ευρεία Ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς ψηφίζει τις θέσεις «Μπρος στον κίνδυνο του πολέμου», με κεντρικό σύνθημα: «Υπεράσπιση της κινέζικης και ρώσικης επανάστασης».

1927 Γεννιέται ο ηθοποιός Θανάσης Βέγγος.

1928 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος για το 4ο Συνέδριό του. Σύμφωνα με την εισήγηση, μέσα σε ένα χρόνο, από το 3ο Συνέδριο (Μάρτης 1927), η δύναμη του Κόμματος διπλασιάστηκε, ενώ βελτιώθηκε και η κοινωνική του σύνθεση.

1945 Φτάνει στην Αθήνα, ύστερα από 9 χρόνια κράτησής του σε ελληνικές φυλακές και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου της Γερμανίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1953 Ο Νεοζηλανδός σερ Εντμοντ Πέρσιβαλ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος Σέρπα Τένζινγκ Νόργκεϊ κατακτούν το Εβερεστ, την πιο ψηλή κορυφή της Γης, στα Ιμαλάια.

1971 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις δίκες που ανήγγειλε η χούντα σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜ, Κώστα Λίτσα, Στρατή Τσαμπή, κ.ά.

1980 Θύμα δολοφονικής απόπειρας πέφτει ο υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων Βέρνον Τζόρνταν.

1994 Πεθαίνει στη Χιλή, όπου είχε καταφύγει διωκόμενος, ο πρώην ηγέτης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας Εριχ Χόνεκερ (81 ετών), ΓΓ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας από το 1971 έως το 1989 και Πρόεδρος της χώρας από το 1976 έως το 1989. Εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα από πολύ νωρίς: Το 1922 έγινε μέλος των Σπαρτακιστών και το 1929 μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Το 1937 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση από το ναζιστικό καθεστώς. Παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το 1945, ενώ στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας.

2010 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντένις Χόπερ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ