ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναμέτρηση για να αναβαθμιστεί η θέση του τουρκικού κεφαλαίου

Τα αστικά κόμματα «κονταροχτυπιούνται» για τους τρόπους καλύτερης υπεράσπισης των ντόπιων επιχειρηματιών

Το φιλοκουρδικό HDP (φώτο) αναμένεται να παίξει ρόλο - «κλειδί» στις μετεκλογικές εξελίξεις
Το φιλοκουρδικό HDP (φώτο) αναμένεται να παίξει ρόλο - «κλειδί» στις μετεκλογικές εξελίξεις
ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ανησυχία τους για τη θέση των Τούρκων επιχειρηματιών εκφράζουν τα στελέχη του AKP, καθώς πλησιάζει η μέρα των βουλευτικών εκλογών και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την «πίεση» που δέχεται από τα άλλα κόμματα - διεκδικητές της αστικής εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο σημερινός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας πρόσφατα σε συνάντηση μερικών από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, σημείωσε ότι «κάθε λαϊκιστική κίνηση» σχετικά με τον κατώτατο μισθό «μπορεί να επιδράσει αρνητικά τις εξαγωγές της χώρας μας».

Αντίστοιχες συμβουλές δίνουν στο κεφάλαιο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπέκι, που είχε σημειώσει πρόσφατα ότι κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Φυσικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μοιράζουν υποσχέσεις για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό (ο οποίος βέβαια καθορίζεται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των εργατικών και των εργοδοτικών οργανώσεων), δε δουλεύουν για λογαριασμό των εργαζομένων, αφού ορκίζονται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της (καπιταλιστικής) «ανάπτυξης». Επιπλέον, πιθανές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό μπορεί να λειτουργήσουν ακόμα και ευεργετικά για τους μεγαλοεργοδότες, αφού το μεγαλύτερο μέρος των μισθωτών καλύπτεται από κλαδικές συμβάσεις (πάνω από το 60%), που το κεφάλαιο προσπαθεί πολύμορφα να υπονομεύσει.

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία είναι περίπου 1.000 τουρκικές λίρες (330 ευρώ). Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού Τύπου, το 35% των μισθωτών αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό, ενώ σε ορισμένους κλάδους, το ποσοστό αυτό αυξάνεται, φτάνοντας π.χ. το 72% στην αγροτική οικονομία και το 41,3% στις κατασκευές.

Διαρκείς διεργασίες

Στο μεταξύ, συνεχίζεται καθημερινά η αρθρογραφία που -παίρνοντας αφορμή και από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το AKP να παίρνει γύρω στο 42% από 52% που έλαβε στις περσινές προεδρικές εκλογές- εξετάζει το ενδεχόμενο το κυβερνών κόμμα να μην μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Ανεξάρτητα από το πόσο ισχύουν τα «σενάρια» των αστικών επιτελείων -που πολλές φορές υπηρετούν σκοπιμότητες-, είναι σίγουρο ότι οι ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται στη γειτονική Τουρκία, με φόντο τόσο τις εξελίξεις συνολικά στη Μέση Ανατολή, αλλά και άλλα «μέτωπα», όπως π.χ. το Κυπριακό ή το Κουρδικό. Για παράδειγμα, ενώ προεκλογικά AKP και HDP ανταλλάσσουν διάφορες «κατηγορίες», μην ξεχνάμε ότι πριν μερικούς μήνες, «εγκαινίασαν» από κοινού νέα περίοδο στις διαπραγματεύσεις τουρκικού κράτους - κουρδικής κοινότητας, οι οποίες συνδέονται με τις επιδιώξεις πολλών μερίδων της αστικής τάξης να προλάβουν ανακατατάξεις (και εδαφικές) στην ευρύτερη περιοχή.

Οσον αφορά τις γεωγραφικές περιοχές που τραβούν ιδιαίτερα το «ενδιαφέρον» της αστικής τάξης, αρκετά δημοσιεύματα εστιάζουν στη σημασία που έχει η Σμύρνη (ως βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο σε κρίσιμη γεωγραφική θέση), τόσο για το AKP όσο και για το κεμαλικό CHP. Πριν μερικούς μήνες, μάλιστα, ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι «στο εξής, θα παρακολουθώ προσωπικά τη Σμύρνη... Θα αναδείξουμε τη Σμύρνη στη θέση που της αξίζει. Θα ανοίξουμε γραφείο της πρωθυπουργίας (εκεί) και θα παρακολουθούμε όλες τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις στο Αιγαίο. Θα μετατρέψουμε τη Σμύρνη σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια...».

ΡΩΣΙΑ
Δυναμώνει η διείσδυση μονοπωλίων της στη Βενεζουέλα

ΜΟΣΧΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε προχτές η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ. Κεντρικός στόχος της επίσκεψης ήταν η πρόσκληση προς ρώσικα μονοπώλια να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Οπως είπε η Ροντρίγκες, «σήμερα οι ρώσικες εταιρείες συμβάλλουν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Θέλουμε να τις προσκαλέσουμε στο πλαίσιο της δημιουργίας Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, που τώρα δημιουργούμε να συμμετάσχουν». Πρόκειται για ζώνες για την ανάπτυξη εμπορικών επιχειρήσεων που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια, τις μηχανοκατασκευές, την αγροτική βιομηχανία.

Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο, σημείωσε ότι η Βενεζουέλα και η Ρωσία αντιμετωπίζουν οικονομικό πόλεμο και έχουν βρεθεί στο στόχαστρο άλλων δυνάμεων με κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την «αλληλεγγύη της χώρας του στην πολιτική του Προέδρου Ν. Μαδούρο που έχει στόχο και αποτρέψει την προσπάθεια αποσταθεροποίησης με τη διοργάνωση ενός πανεθνικού διαλόγου με την εποικοδομητική αντιπολίτευση, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα μέσα στα συνταγματικά πλαίσια χωρίς ξένες επεμβάσεις».

Επίσης, στις συναντήσεις της Βενεζουελάνας ΥΠΕΞ επιβεβαιώθηκε η στενή στρατιωτικοτεχνική και εμπορική συνεργασία, ενώ προωθείται και περαιτέρω η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας. Η συνεδρίαση της λεγόμενης διυπουργικής επιτροπής των δύο χωρών είναι ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω συνεργασία, που ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως μια «στρατηγικής σημασίας συμμαχία», ενώ επισήμανε και την ανάγκη του καλύτερου συντονισμού στους διεθνείς οργανισμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και ευρύτερα ανάμεσα στη Ρωσία και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Συμφωνία για νέες ρωσικές επενδύσεις

Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στις πετρελαϊκές εταιρείες, τη ρωσική «Rosneft» και την βενεζουελάνικη PDVSA υπογράφτηκε συμφωνία για επενδύσεις της πρώτης ύψους 14 δισ. δολαρίων στη ζώνη του Ορινόκο. Η επένδυση αυτή ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ν. Μαδούρο και του προέδρου της PDVSA Ευλόχιο Ντελ Πίνο με τον πρόεδρο του ρωσικού ενεργειακού κολοσού Ιγκόρ Σέτσιν χτες στο Καράκας.

Οπως ανακοινώθηκε, στόχος είναι ο διπλασιασμός έως το 2019 της πετρελαϊκής παραγωγής της Βενεζουέλας σε 6 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ορινόκο όπου υπάρχουν κάποια από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει και πηγές φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή. Η ρωσική εταιρεία που κατέχει το 16,7% των μετοχών της επίσης κρατικής «Petromonagas» ζήτησε να αυξήσει το ποσοστό της έως το ανώτερο επιτρεπόμενο με βάση το νόμο για τις ξένες εταιρείες, δηλαδή στο 40%.

Η «Rosneft» ήδη συμμετέχει στην εκμετάλλευση 5 πετρελαιοπηγών στη Βενεζουέλα. Είναι φανερό ότι ο τεράστιος φυσικός πλούτος της Βενεζουέλας και όλης της Λατινικής Αμερικής, οι πολλοί ακόμα ανεκμετάλλευτοι πόροι τραβάνε σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον των μονοπωλιακών ομίλων και ο ανταγωνισμός τους θα φουντώσει παραπέρα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους λαούς. Ενώ παλιότερα αμερικανικά και δυτικά μονοπώλια εκμεταλλεύονταν αυτό τον πλούτο, σήμερα μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και νέα μονοπώλια από τη Ρωσία και την Κίνα.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Απαίτηση η διμερής κατάπαυση του πυρός

Οι εγγυήτριες χώρες στη διαδικασία διαλόγου, Κούβα και Νορβηγία, εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά τις δολοφονίες 40 ανταρτών

Ο διοικητής των ανταρτών που δολοφονήθηκε στις 21 Μάη σε βομβαρδισμό
Ο διοικητής των ανταρτών που δολοφονήθηκε στις 21 Μάη σε βομβαρδισμό
Καθώς η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά βάσεων των κομμουνιστών ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας, δυναμώνουν και οι φωνές που απαιτούν εδώ και τώρα να εφαρμοστεί διμερής εκεχειρία, ώστε να διευκολυνθούν οι συνομιλίες, οι οποίες διαρκούν τρία χρόνια και ήδη έχουν συμφωνηθεί τα 3 από τα 6 σημεία της αρχικής ατζέντας. Ετσι, εκτός από τις πολλές λαϊκές οργανώσεις που διατυπώνουν το αίτημα αυτό, μετά και τη δολοφονία από βομβαρδισμούς και επιθέσεις του στρατού τουλάχιστον 40 ανταρτών μέσα σε διάστημα 2 βδομάδων, χτες και οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Νορβηγίας, που είναι οι δύο εγγυήτριες χώρες της διαδικασίας διαλόγου στην Αβάνα, εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία ότι «η κλιμάκωση των βίαιων ενεργειών θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία και το κλίμα εμπιστοσύνης» και «απειλεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί». Μέσω των εκπροσώπων τους Ροντόλφο Μπενίτες και Νταγκ Νιλάντερ, ζήτησαν την άμεση υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την πλήρη κατάπαυση του πυρός και κάθε εχθροπραξίας.

Δολοφονημένο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας

Από την πλευρά τους, οι FARC ανακοίνωσαν ότι ανάμεσα στους δολοφονημένους αντάρτες ήταν και ο 63χρονος Χάιρο Μαρτίνες, της αντιπροσωπείας των ανταρτών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αβάνα, ο οποίος στις 21 Μάη είχε μεταβεί στην Κολομβία και στη βάση των ανταρτών του 29 Μετώπου για να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, ο Παστόρ Αλάπε, διοικητής των ανταρτών, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης, σε ανακοίνωση από την Αβάνα, ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως πολλοί από τους αντάρτες που τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς στη συνέχεια εκτελέστηκαν με χαριστική βολή. Ετσι, απαίτησε να συσταθεί ανεξάρτητη και διεθνής επιτροπή από ιατροδικαστές και επιστήμονες που οφείλουν να ερευνήσουν τις καταγγελίες. Η εκτέλεση τραυματιών μαχητών, σημείωσε, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς ποινικού δικαίου. Και κατέληξε «θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως κάνουν λάθος όποιοι πιστεύουν ότι με τα διαμελισμένα σώματα και με το αίμα των συντρόφων μας θα μας επιβάλουν μια δικαιοσύνη που θα αφήνει ατιμώρητους τους ισχυρούς και θα τιμωρεί τους από κάτω, αυτούς που αναγκάστηκαν να εξεγερθούν ενάντια στην αδικία, σε έναν αγώνα που ήδη διαρκεί 51 χρόνια όταν στις 27 Μάη δέχθηκαν την επίθεση στην Μαρκετάλια».

Στις 27 Μάη συμπληρώθηκαν 51 χρόνια από την ίδρυση των FARC (1964), που αντιπαλεύουν την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, και δηλώνουν ότι η πάλη συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και ο λαός θα μπορεί να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ