ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Η χρηματοδότηση επαρκεί μόνο μέχρι τις 30 Ιούνη

Κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων του Ιδρύματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν προχτές οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Οικότροφων Εστίας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Ιδρύματος, στην οποία αναφέρει πως στις 30/6 θα διακοπεί η λειτουργία του Ιδρύματος, λόγω υποχρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, στο δελτίου Τύπου που εξέδωσε στις 22/5/2015 η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρεται πως λόγω της μη καταβολής του κονδυλίου του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2015 και λόγω των υποχρεώσεων που πρέπει να καλυφθούν, το ποσό που θα απομείνει διαθέσιμο για την ικανοποίηση των οικονομικών αναγκών του Ιδρύματος, θα επαρκεί μέχρι και τις 30/6/2015. Στη σύντομη ανακοίνωση της Πρυτανείας, πολλά ερωτηματικά μένουν αναπάντητα, όπως τι θα γίνει με την εξεταστική των φοιτητών και με τους φοιτητές που περιμένουν την ορκωμοσία τους; Τι θα γίνει με τις λειτουργίες της σίτισης, της στέγασης, τους φοιτητές που θα μείνουν στην Εστία το καλοκαίρι; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, με το ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό; Ενώ, να υπενθυμίσουμε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Πατρών, από 14.400.000 ευρώ το 2010, συρρικνώθηκε στα 6.100.000 ευρώ το 2015.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον περιφερειάρχη, οι φοιτητές, αναλύοντας τις συνέπειες που θα έχει η διακοπή λειτουργίας του Ιδρύματος, τόνισαν τις ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που υλοποίησαν τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κινείται ακριβώς στον ίδιο δρόμο. Ο περιφερειάρχης τούς παρέπεμψε στην Πρυτανεία και στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι ο ίδιος δε φέρει κάποια ευθύνη για τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος και ότι είναι υπεύθυνος μόνο για κάποια κτιριακά θέματα του Πανεπιστημίου, όπως η ανέγερση κτιρίου στη Φαρμακευτική.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 11 Ιούνη, στην πλατεία Γεωργίου, στις 7 το απόγευμα, και απαιτούν:

  • Εκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια, να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα. Να μη διακοπεί η λειτουργία του Ιδρύματος!
  • Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση ΤΩΡΑ, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων! Επιστροφή του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος στα επίπεδα του 2010!
  • Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα Πανεπιστημίων/ΤΕΙ.
  • Διαγραφή των χρεών των Ιδρυμάτων προς όλες τις δημόσιες εταιρείες ηλεκτρισμού, νερού, τηλεφώνου, θέρμανσης.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μέρα δράσης για την ανεργία η σημερινή

Στο πλαίσιο των πολύμορφων παρεμβάσεων που διοργανώνει η ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, για εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης, πρακτικάριους, ανέργους, σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, σήμερα είναι μέρα δράσης για την ανεργία.

Στόχος της πρωτοβουλίας της ΚΝΕ είναι να ανέβει η μαχητικότητα, η απαιτητικότητα της νεολαίας, να δυναμώσουν οι σύγχρονες διεκδικήσεις της, η κοινή δράση, η πάλη ενάντια στα παλιά και στα νέα μνημόνια και την αντιλαϊκή συμφωνία που «ψήνει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εταίρους, για να στηρίξει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, στερώντας από τη νεολαία το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ζωή, για να μην υπάρξει κι άλλος χαμένος χρόνος.

Ετσι, σήμερα στην Αττική, πραγματοποιούνται εξορμήσεις και περιοδείες σε πάνω από 20 καταστήματα και υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, σε δεκάδες ΚΕΚ, λαϊκές γειτονιές, σταθμούς του Μετρό και στέκια νεολαίας. Αντίστοιχες δράσεις θα εκτυλιχτούν σε όλη τη χώρα.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της σημερινής μέρας δράσης για την ανεργία προγραμματίζουν και οι Τομεακές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με σύνθημα «Φτάνει πια! Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα! Διεκδικούμε τη ζωή που μας άρπαξαν»! Μέσα από τις εκδηλώσεις, θα αναδείξουν τα αιτήματα για επιδότηση όλων των ανέργων με όχι λιγότερα από 600 ευρώ, για πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους, χορήγηση κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες, κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που μείωσε τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους από 18 έως 25 ετών, αλλά και κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει με κάτω από 751 ευρώ μισθό.

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή:

Από την ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στις ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου και Τούμπας, καθώς και στον ΟΑΕΔ της Δωδεκάνησου. Εξορμήσεις στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς και στις εργατικές κατοικίες της Ξηροκρήνης, της Κρήνης, της Τούμπας και της Νέας Παραλίας.

Από την ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης, προγραμματίζονται κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ της Νεάπολης, στις 9.30 το πρωί και το απόγευμα εξόρμηση στις εργατικές κατοικίες. Η ΟΒ Πολίχνης οργανώνει παρέμβαση στο τρίγωνο Πολίχνης στις 6 μ.μ.

Από την TO Σερρών, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ και στις 6 μ.μ., εξόρμηση στις εργατικές κατοικίες.

Από την ΤΟ Πιερίας, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Κατερίνης και στις 6 μ.μ., εξορμήσεις στις εργατικές κατοικίες.

Μια «ιστορική στιγμή»...

Στις 27/5/2015, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου του ΔΕΠ της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την παρουσία του υπουργού Παιδείας, Α. Μπαλτά. Η συζήτηση ξεκίνησε με εισήγηση του υπουργού, που περιελάμβανε την παρουσίαση του νομοσχεδίου που έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να κατατεθεί πολύ σύντομα και περιλαμβάνει άρθρα που έρχονται να λύσουν άμεσες ανάγκες, ενώ το φθινόπωρο θα φέρει νέο νόμο-πλαίσιο, που θα τεθεί σε διάλογο για ένα χρόνο.

Τα σημαντικότερα σημεία της εισήγησης περιελάμβαναν τις προσπάθειές του για τη δημιουργία μιας «δημοκρατικής Παιδείας». Και πού έγκειται η δημοκρατική Παιδεία; Στο γεγονός ότι καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, στη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των οργάνων διοίκησης, στην εκλογή των διευθυντών των σχολείων από τους καθηγητές και δασκάλους. Ομως, όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που δεν αντιτίθεται στην «Μπολόνια» και γενικότερα στις επιταγές της ΕΕ, σε ένα πλαίσιο που αποδέχεται την επιχειρηματικότητα στην Παιδεία. Μάλιστα, έγινε αναφορά και στην ταξική Παιδεία με όρους ή σε ισορροπία με την ικανότητα των παιδιών να σπουδάζουν (όπως είπε).

Στη συνέχεια, έγιναν ερωτήσεις που ανέδειξαν τη «γύμνια» του υπουργείου και της πολιτικής της συγκυβέρνησης, αφού ούτε λίγο-ούτε πολύ αναδείχτηκε ο διαχειριστικός ρόλος τους:

1. Στην ερώτηση πότε θα διοριστούν οι ΕΤΕΠ/ΕΤΠ, αφού είπε πως είναι προτεραιότητά τους, στην επίμονη παρέμβαση των ενδιαφερομένων, αναγκάστηκε να πει πως δε γνωρίζει, γιατί δεν εξαρτάται από αυτόν.

2. Στην ερώτηση αφού δε θέλουν ταξική Παιδεία, γιατί δεν καταργούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, η απάντηση ήταν «θα το θέλαμε αλλά δεν μπορούμε».

3. Στην ερώτηση γιατί τα χρήματα που προορίζονται για εργολάβους δε δίνονται απευθείας σε καθαρίστριες και φύλακες, απάντησε πως δε γνωρίζει.

4. Στην ερώτηση αφού θέλει δημοκρατικό πανεπιστήμιο και καταργεί τα Συμβούλια, γιατί δεν καταργεί και τους Πρυτάνεις που εκλέχτηκαν από τα Συμβούλια, είπε πως δεν μπορεί να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.

5. Στην ερώτηση αφού ο νόμος Διαμαντοπούλου είναι μνημονιακός, γιατί δεν τον καταργεί ολόκληρο, απάντησε πως αυτό θα γίνει με το νέο νόμο-πλαίσιο που θα έρθει τον Οκτώβρη.

6. Στην ερώτηση για το άσυλο, είπε πως θα συζητηθεί στο νέο νόμο-πλαίσιο.

7. Στην ερώτηση για το «μπλοκάκι» των ερευνητών, είπε πως δεν είναι στην αρμοδιότητά του, αν και καταλαβαίνει το πρόβλημα.

Κορυφαία στιγμή της κουβέντας ήταν η απάντηση σε ερώτηση καθηγητή του Χημικού: «Κύριε υπουργέ, τον Οκτώβρη θα μπω για εργαστήριο και θα πρέπει να πω στους φοιτητές ότι το μάθημα δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν έχουμε αναλώσιμα, έχετε κάποια πρόταση να κάνετε;». Και απάντησε: «Συμπάσχω και κατανοώ, όμως επειδή χρήματα δεν υπάρχουν, στα πλαίσια της αλληλεγγύης μπορείτε να απευθυνθείτε σε συναδέλφους που μπορεί να τους περισσεύουν χρήματα ή υλικά, όπως χημικά αντιδραστήρια ή τετράδια και να κάνετε έτσι το εργαστήριό σας»!

Κι όμως, μετά από όλα αυτά, υπήρξαν κάποιοι στην αίθουσα (βλέπε πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ κ.ά.) που είδαν με ενθουσιασμό την όλη συζήτηση, σε τέτοιο βαθμό που την περιέγραψαν ως «ιστορική στιγμή»...

Αν υπάρχει μία ιστορικότητα στη συγκεκριμένη στιγμή, αυτή περιορίζεται στο γεγονός ότι το κίνημα σήμερα στο χώρο των Πανεπιστημιακών είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων και εδώ πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση.

Καμία υποχώρηση από το βασικό: Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση μόνο σε βήματα προς τα πίσω μπορεί να οδηγήσει.


Ν.Α.

Υπαναχωρήσεις για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς;

Αν και δεν έχει ακόμα τεθεί σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά και ζητήματα ιδιωτικής Εκπαίδευσης, πληθαίνουν οι φήμες για «διορθώσεις του υπουργείου» σε ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών σε αυτό το χώρο. Διορθώσεις που προφανώς έχουν να κάνουν με την «ευαισθησία» του υπουργείου και της κυβέρνησης στην κερδοφορία των ιδιοκτητών. Συγκεκριμένα:

Η πρώτη έκδοση του νομοσχεδίου προέβλεπε κλειστά φροντιστήρια και ίδιες αργίες για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, όπως και για τους εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία.

Η τελική έκδοση του νομοσχεδίου, όμως, προβλέπει άλλα! Μειώνει την περίοδο που είναι κλειστά τα φροντιστήρια και τις αργίες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατά 12 μέρες, επαναφέροντας τον αριθμό τους σε αυτό που ισχύει με βάση τους παλιότερους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (δηλαδή για τα Χριστούγεννα από 24 Δεκέμβρη έως 3 Γενάρη και για το Πάσχα από Μεγάλη Πέμπτη έως Τρίτη του Πάσχα)!

Σημειώνουμε ότι το ΚΚΕ συναντήθηκε με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, με θέμα το επικείμενο πολυνομοσχέδιο. Από την πλευρά του ΚΚΕ, σημειώθηκε ότι το Κόμμα θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση και ότι στο βαθμό που οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου αντιμετωπίζουν σε θετική κατεύθυνση αυτά τα προβλήματα, όπως διατυπώνονται σε συγκεκριμένα άρθρα, η στάση του ΚΚΕ θα είναι θετική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ