ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάη 2005
Σελ. /32
ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ
Αντιιμπεριαλιστικό αντάμωμα στον τόπο των Σταυραετών

Την απόφασή τους να εντείνουν τους κοινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη διχαστική προπαγάνδα του διατράνωσαν οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ στην εκδήλωση στους Ψαράδες την περασμένη Κυριακή

Στους Ψαράδες. Λίγο πιο Βόρεια από το έβγα του Λαιμού, ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα. Τη λωρίδα γης που πνίγηκε στο αίμα, εκεί, στα τέλη του καλοκαιριού του 1949. Οταν οι τελευταίοι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Αλβανία, δρασκέλιζαν τη γη που έζησε για δυο ολόκληρα χρόνια σε καθεστώς Λαϊκής Δημοκρατίας. Οι ντόπιοι μοναρχοφασίστες, εκλεκτοί των Αγγλοαμερικάνων, δεν τους συγχώρεσαν τον πόθο για μια Ελλάδα λεύτερη, της δουλιάς και της προκοπής. Τους ήθελαν όλους νεκρούς...

Στο ένα άκρο της λίμνης ακουμπάει η Αλβανία. Την άλλη όχθη «γλείφουν» τα βουνά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το τριεθνές της φιλίας και της αδελφοσύνης των λαών. Αλλά και των κοινών αγώνων ενάντια στο φασισμό και τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Χιλιάδες νεκροί παρτιζάνοι πέρα από τα σύνορα, άλλοι τόσοι σκοτωμένοι αντάρτες από την πλευρά της Ελλάδας, «για τη χιλιάκριβη τη Λευτεριά». Μπροστάρηδες και καθοδηγητές του Αντιφασιστικού Αγώνα, τα Κομμουνιστικά Κόμματα των τριών χωρών, που έδωσαν στη μάχη τα καλύτερα παιδιά τους.

Εξήντα χρόνια μετά τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, μια νέα σελίδα αντίστασης και κοινών αγώνων άνοιξε στο μικρό αυτό χωριό της ελληνικής μεθορίου. Την περασμένη Κυριακή, αντιπροσωπείες του ΚΚ Αλβανίας, του ΚΚ της ΠΓΔΜ (ΚΚΜ) και του ΚΚΕ έσμιξαν στους Ψαράδες. Σ' ένα αντιιμπεριαλιστικό αντάμωμα που σηματοδοτεί την ένταση των προσπαθειών από τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Βαλκανικής να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την κοινή τους δράση απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Που μπορεί σήμερα να μη φορά τη ναζιστική στολή, αλλά δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις στοχεύσεις του: να υποτάξει τους λαούς, να διαιρέσει και να επιβάλλει ακόμα και με τα όπλα τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια, στρώνοντας το έδαφος με τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό.

Με το Βίτσι στο βάθος να στέκει τραυματισμένο αλλά αγέρωχο, την Πρέσπα να καθρεφτίζει τον πόθο των τριών λαών για ειρηνική συνύπαρξη, σ' έναν τόπο που μυρίζει Ιστορία και αίμα Σταυραετών, οι κομμουνιστές της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ συζήτησαν, χόρεψαν, γλέντησαν, θυμήθηκαν και επιβεβαίωσαν πως με τους κοινούς αγώνες, το μέλλον στα σίγουρα ανήκει στους λαούς...

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Δ. Γόντικα και Θ. Κωνσταντινίδη, ενώ εκ μέρους του Κόμματος χαιρετισμό απηύθυνε ο Κ. Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Εκ μέρους του ΚΚ Αλβανίας χαιρέτισε ο Μ. Μήτρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και από το ΚΚ της ΠΓΔΜ ο Π. Οτζακλίεφσκι, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος.


Κείμενα:
Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Το μικρό χωριό των Ψαράδων «βούλιαξε» την περασμένη Κυριακή από κόσμο. Από παλαίμαχους μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και ντόπιους απογόνους τους. Από νεολαίους και κομμουνιστές όλων των νομών της Δυτικής Μακεδονίας. Από τις αντιπροσωπείες των αδελφών Κομμουνιστικών Κομμάτων της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Ολοι μαζί έδωσαν την υπόσχεση πως τα οράματα του Αντιφασιστικού Αγώνα για μια Βαλκανική της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς θα βρουν δικαίωση μέσα από την ένταση των κοινών αγώνων ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και την προπαγάνδα του μίσους.

Οι σύντροφοι από την ΠΓΔΜ, παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν τελικά να φτάσουν στους Ψαράδες. Ενα ζεστό χειροκρότημα και συνθήματα για τη φιλία των δυο λαών αντάμειψε το κόπο τους. Γραμμένα σε τρεις γλώσσες, τα συνθήματα στα πανό που στόλιζαν το χώρο της εκδήλωσης, συμπυκνώνονταν στις πέντε λέξεις που κοσμούν τη σημαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της γειτονικής ΠΓΔΜ: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Στους Ψαράδες, οι νεολαίοι της ΚΝΕ έδωσαν ραντεβού με την Ιστορία. Ανάμεσα στις διηγήσεις των παλαιότερων και στην εξιστόρηση των αγώνων, καθένας τους είχε να αναγνωρίσει και κάποιον μακρινό ή κοντινό του συγγενή. Η παλλαϊκή ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΚΚΕ και του ΕΑΜ για ένοπλη αντίσταση στους Γερμανούς κατακτητές, αλλά και ο λαογέννητος ΔΣΕ, έβαλε μέσα σε κάθε οικογένεια και έναν τουλάχιστον αντάρτη. Την Κυριακή, μια κόκκινη σημαία να ανεμίζει στα χέρια μιας νέας κομμουνίστριας, ήταν το καλύτερο μνημόσυνο για όλους εκείνους που χάθηκαν στον αγώνα για τη λευτεριά.

Ο τόπος ήταν από μόνος του ένα μάθημα Ιστορίας. Ομως οι φωτογραφίες της έκθεσης που οι τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ έστησαν στο χώρο της εκδήλωσης, βοήθησαν να δεθούν στο μυαλό τα βουνά με τα πρόσωπα. Οι δασώδεις, απόκρημνες πλαγιές με τους μαχητές του ΔΣΕ. Φωτογραφικές σκηνές από τις μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι, από την περίοδο της Αντίστασης στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Πρόσωπα ανταρτών γεμάτα ένταση την ώρα της μάχης και χαμόγελα στις λίγες στιγμές της ανάπαυλας. Το μεγαλείο της Αντιφασιστικής Νίκης και του αγώνα για την πραγματική λευτεριά του λαού, αποτυπωμένη στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τράβηξαν το ενδιαφέρον όλων όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση στους Ψαράδες.

Με τραγούδια του αγώνα και παραδοσιακούς χορούς έκλεισε η εκδήλωση στους Ψαράδες. Το χορευτικό γυναικείο συγκρότημα του αθλητικού - επιμορφωτικού συλλόγου Πολυπόταμου «Θησέας», με τις παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, έκανε την αρχή. Ακολούθησαν μικρότεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, αλλά και οι εκπρόσωποι των ΚΚ από τις γειτονικές χώρες. Τον τόνο έδωσαν με τη μουσική τους τα μέλη της παραδοσιακής ορχήστρας του Γιώργου Ζέζου «Η παράδοση». Οι κόκκινες σημαίες δεν άργησαν να σύρουν το χορό. Τα ακούσματα ήταν γνώριμα και στους τρεις λαούς που αντάμωσαν την Κυριακή στους Ψαράδες και το γλέντι κράτησε μέχρι την αναχώρηση για τη Φλώρινα και την αντιιμπεριαλιστική πορεία στο κέντρο της πόλης.

Εκατοντάδες κόκκινες σημαίες στους δρόμους της Φλώρινας, στην πορεία με επικεφαλής τις αντιπροσωπείες των τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επανάπαυσης και εφησυχασμού. Το δηλητήριο του εθνικισμού ρίχνει νερό στο μύλο των ιμπεριαλιστών, που θέλουν τους Βαλκάνιους λαούς διχασμένους. Το μήνυμα που μετέφεραν οι κομμουνιστές στο λαό της περιοχής ήταν ξεκάθαρο: αγώνας ενάντια σε ό,τι ευνοεί τα σχέδια των μακελάρηδων, ενάντια σε κάθε μέσο και ψευτοεπιχείρημα που αξιοποιεί ο ιμπεριαλισμός για να μολύνει με το μίσος του εθνικισμού τους όμορους λαούς.

Βουβός θρήνος... Στον «τάφο» της Φλώρινας, το λάκκο που βρίσκονται θαμμένοι 700 και πάνω μαχητές του ΔΣΕ. Δύσκολο να τον εντοπίσεις, αφού δεν υπάρχει καν μνημείο. Στο τέλος της μάχης, στις 12 και 13 Φλεβάρη του 1949, το μοναρχοφασιστικό καθεστώς δε νοιάστηκε αν ήταν σκοτωμένοι, μισοπεθαμένοι ή τραυματίες. Μια φαγάνα μάζεψε τα κορμιά τους και τα 'ριξε στο λάκκο. Οσο χώμα κι αν έριξαν από πάνω τους οι Αγγλοαμερικάνοι μακελάρηδες και οι ντόπιοι πολιτικοί συνεργάτες τους, δεν κατάφεραν να θάψουν τη μνήμη. Οι αντιπροσωπείες των τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων αποτίσανε φόρο τιμής στους σκοτωμένους Σταυραετούς της Φλώρινας και μαζί σε όλους εκείνους που στοίχειωσαν με τον αγώνα και το θάνατό τους τις βουνοκορφές της βόρειας Πίνδου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org