ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2004
Σελ. /40
Αμήχανες «κοκορομαχίες»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου, στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου, στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Πενία τέχνας κατεργάζεται, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Ρητό, το οποίο έχει ...μπόλικους οπαδούς, όπως αποδείχνουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τις τελευταίες μέρες. Χτες, δεκάξι μόνο μέρες πριν την Κυριακή των ευρωεκλογών, είχαν την τιμητική τους τα εσωκομματικά προβλήματα των εκπροσώπων του δικομματισμού.

Οι φίλα προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες προβάλλουν σαν «μείζον πολιτικό ζήτημα» για το κυβερνών κόμμα την ασυνεννοησία, την έλλειψη συντονισμού και σοβαρότητας των κυβερνητικών στελεχών, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και περνάνε στα «ψιλά» ή δε σημειώνουν καν ότι οι δηλώσεις αυτές προοιωνίζονται τα υπέρογκα οικονομικά βάρη, που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, ως αποτέλεσμα των Ολυμπιακών ...οραμάτων, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, όπως και της ληστρικής ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρήσεων (υπερβάσεις, κλπ.).

Οι φίλα προσκείμενες στη ΝΔ προβάλλουν τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Λαλιώτη- Τσοχατζόπουλου-Βενιζέλου) και τις χαρακτηρίζουν «συντροφικά μαχαιρώματα» ή και «κρίση». Και αποσιωπούν την αποκαλυπτική σύμπλευση Καραμανλή και Παπανδρέου στην προχτεσινή συνέλευση του ΣΕΒ, ενώ κάποιες άλλες προβάλλουν ως ...μέγα επίτευγμα τη συνέχιση των ρουσφετολογικών μέτρων της απελθούσας κυβέρνησης (αναστολή είσπραξης προστίμων για αυθαίρετα)!

Την ίδια στιγμή, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ είναι ένας συνεταιρισμός των μεγάλων συμφερόντων - όπως έδειξε σχετική δημοσκόπηση. Ενα γεγονός, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μια ισχυρότατη δύναμη, εάν η τάση αυτή οδηγήσει σε μια αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις 13 του Ιούνη, σε μια αναζωογόνηση του λαϊκού κινήματος αντίστασης, ανυπακοής και απειθαρχίας.


ΟΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ: «Οι ευρωβουλευτές δεν ασχολούνται με τα προβλήματα των απλών ανθρώπων, λένε πολλοί από τους ερωτηθέντες, ενώ οι τρεις στους τέσσερις συμφωνούν πως η Ε.Ε. είναι απλώς "ένας συνεταιρισμός των μεγάλων συμφερόντων". Είναι επίσης ενδεικτικό πως οι εννιά στους δέκα θεωρούν ότι η πολιτική της Ε.Ε. είναι υπόθεση μιας κλειστής λέσχης των ισχυρών κρατών της» (Ευρήματα έρευνας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ: «Αναστέλλονται τα πρόστιμα που αφορούν την ανέγερση αυθαιρέτων κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων έως ότου καταρτιστούν και κυρωθούν οι δασικοί χάρτες» (Το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΚΟΝΤΡΕΣ» ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ: «Σε κρίση διαρκείας εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ παραμονές των ευρωεκλογών και ήδη στήνεται σκηνικό αμφισβήτησης της ηγεσίας του κ. Γ. Παπανδρέου εν όψει των αναμενόμενων δυσμενών αποτελεσμάτων. Διάχυτο ήταν χθες το κλίμα κρίσης στο άλλοτες κραταιό κόμμα μετά τις σχετικές, έστω συγκεκαλυμμένες, τοποθετήσεις των κ. Λαλιώτη, Βενιζέλου και Τσοχατζόπουλου» (Το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΕΡΙΔΕΣ» ΣΤΗ ΝΔ: «Στη ΝΔ μετά τις τριβές υπουργών και υφυπουργών, ανέκυψε νέο πρόβλημα με τη χθεσινή "προσωπική" δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, που έθετε εν αμφιβόλω τη σκοπιμότητα ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων» (Το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΟΙ ...ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ: «H κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τις τιμές. Οχι μόνο η σημερινή, αλλά μ' αυτή την πολιτική δεν θα μπορέσει ούτε η αυριανή. Επί της οικονομίας (δηλαδή της ουσίας) όταν ψηφίζουμε για νέα Βουλή εκλέγουμε πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο. Επομένως, έχουμε μετατραπεί σε τρυφερούς μεζέδες των καρχαριών (...) Τώρα, μια επιλογή υπάρχει. Μονόδρομος ο σιωπηρός νεοφιλελευθερισμός για τους έχοντες, μονόδρομος η αντίσταση για τους μη έχοντες» (Ο Δ. Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σουβλιά και καυγάδες για «2004»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Θέμα ηγεσίας ανοίγουν οι πρωτοκλασάτοι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): 26.098 προσλήψεις χωρίς εξετάσεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ψυχίατρος που σας χρειάζεται...

ΤΑ ΝΕΑ: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε. Πρωτοφανής σύγχυση στην κυβέρνηση

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μεγάλα ονόματα σε κύκλωμα παιδεραστίας

Η ΑΥΓΗ: Σύγχυση στην κυβέρνηση, κλιμάκωση στο ΠΑΣΟΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αστραψε και βρόντηξε ο Βενιζέλος

ΤΟ ΒΗΜΑ: Διακομματική κρίση. Από τους υπουργικούς καυγάδες στα συντροφικά μαχαιρώματα

Η ΧΩΡΑ: 4 αλλαγές στα ακίνητα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δανεισμός - ρεκόρ 40 δισ. ευρώ φέτος

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πτώση των βάσεων δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

ΕΘΝΟΣ: Ανοιξαν τα χαρτιά για το νέο ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θέμα ηγεσίας από Βενιζέλο - Τσοχατζόπουλο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: (ΝΔ) Κυρίαρχη ευρωπαϊκή και... εμπιστοσύνης

ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίση διαρκείας στο ΠΑΣΟΚ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 9 μέτωπα πάλης στην Ελλάδα και την Ευρώπη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Δυο... μαλώνανε

σε ξένο αχερώνα

«Πριν από μερικά χρόνια, το μεγάλο ερώτημα ήταν αν η Ελλάδα θα προλάβαινε να κατασκευάσει τις αθλητικές υποδομές. Σήμερα, το ερώτημα που μπαίνει (από την κυβέρνηση) είναι πόσο θα στοιχίσει στον Ελληνα φορολογούμενο η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι η καθυστέρηση στα έργα εκτόξευσε τον προϋπολογισμό τους στα ύψη. Η αξιωματική αντιπολίτευση παρ' ότι παραδέχεται ότι έχουν γίνει "αντιμεταθέσεις" στον προϋπολογισμό, κατηγορεί τη ΝΔ ότι δίνει πλασματική εικόνα για τα οικονομικά επειδή δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες» (Το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η «καθημερινότητα»

«Τα λεγόμενα προβλήματα της καθημερινότητας (ανεργία, ακρίβεια, υγεία, παιδεία) βασανίζουν τους Ελληνες και εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα με τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. H ανεργία είναι το κορυφαίο πρόβλημα (61,5%), ενώ η δεύτερη θέση ανήκει στην ακρίβεια και στο "καλάθι της νοικοκυράς" (50,6%)» (Το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

«Πειραματόζωο»

ξανά η Ελλάδα!

«Μετά τους προληπτικούς πολέμους για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας", ο τρομολάγνος Μπους επιβάλλει και προληπτικούς ελέγχους στα ευρωπαϊκά και όχι μόνο λιμάνια. Και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της πειθήνιας, στα όποια κελεύσματα των Αμερικανών, Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Συμφωνία, που παραβιάζει την ίδια την εθνική κυριαρχία όλων των κοινοτικών χωρών, υπογράφτηκε στις 22 Απριλίου 2004, με στόχο "τη μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής" (...) Σε πρώτη φάση η συμφωνία θα εφαρμοστεί σε 5 ελληνικά λιμάνια, που είναι: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο και Πάτρα» (Το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ