ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Ξεσκονίζει» τα κάλπικα διλήμματα, ενόψει των εκλογών στις 7 Ιούλη

Eurokinissi

Την επιχείρηση επανασυσπείρωσης δυνάμεων και εγκλωβισμού του λαού στον κάλπικο διπολισμό, μέσα από την κλιμάκωση των εκβιαστικών διλημμάτων και των ψεύτικων διαχωριστικών γραμμών με τη ΝΔ, προανήγγειλαν εκ νέου χτες με τις τοποθετήσεις τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που «κλείδωσαν» για τις 7 Ιούλη, με επίκληση ως «εθνικού λόγου» τη διατήρηση της πορείας της οικονομίας, όπως είπε χτες βράδυ (στον «Alpha») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.

Ενδεικτικός άλλωστε είναι ο «αχός» που σήκωσε χτες το Μέγαρο Μαξίμου επιτιθέμενο στη ΝΔ για τα όσα είπε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, για το Ασφαλιστικό (βλέπε αναλυτικά σελίδα 14), λέγοντας ότι «πρόκειται για το διαβόητο Ασφαλιστικό Πινοσέτ» και ότι Μητσοτάκης και Στουρνάρας «ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος», επιχειρώντας έτσι να κρύψουν ότι μαζί άνοιξαν τα προηγούμενα χρόνια το δρόμο για την επέλαση των ιδιωτικών Ασφαλιστικών, μέσα από το παραπέρα χτύπημα της Ασφάλισης, των συντάξεων και την εφαρμογή των Οδηγιών της ΕΕ.

Μιλώντας εξάλλου για τα ψευτοδιλήμματα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις επερχόμενες κάλπες, ο Π. Σκουρλέτης, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι «το βασικό είναι ποιος θα είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης» και έθεσε ως στόχο «να φανεί ξεκάθαρα στον κόσμο τι σημαίνει η επικράτηση του ενός σχεδίου έναντι του άλλου» «και το πώς θα μπορέσουμε να πείσουμε με τις προτάσεις μας για την προγραμματική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ», για τα συμφέροντα προφανώς του κεφαλαίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπ. υπουργός Αμυνας, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες στο «Πρακτορείο 104,9 FM», σημείωσε ότι «είναι τελείως διαφορετικό το διακύβευμα των εκλογών, γιατί (...) τώρα θα έχουμε βουλευτικές εκλογές, δηλαδή το ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα τη χώρα, κι εδώ θα πρέπει να αναμετρηθούν τα προγράμματα» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη αξιοποιούν το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα και την υποτιθέμενη «αυτοκριτική» που κάνουν για να παραδώσουν και νέα μαθήματα υποταγής στο λαό, λέγοντας πως τάχα «έβαλαν ψηλά τον πήχη» το προηγούμενο διάστημα και παρουσιάζοντας τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν ως μονόδρομο και ζητούμενο το ποιος θα είναι ο διαχειριστής της, όπως ο Π. Σκουρλέτης, που ανέφερε πως τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε «μια πολιτική που δεν είναι η δική του και ζούσε διαρκώς μέσα σε μια αντίφαση».

Σημειωτέον, ο γραμματέας του κόμματος άφησε και κάποιες αιχμές κατά συνεργατών του πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα, λέγοντας πως «υπάρχει ένα θέμα διαχείρισης πολιτικών και επικοινωνίας τους». Αντίστοιχες αιχμές άφησε και το στέλεχος της «Αυγής», Δ. Χρήστου, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Να σημειωθεί ότι τον δικομματικό καβγά φούντωσε χτες και το απαράδεκτο σχόλιο του συντονιστή Ετεροδημοτών της ΝΔ, Κ. Στεφανίδη («Τώρα που η Κούνεβα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελέγη ευρωβουλευτής, ξέρει κανείς αν θα γυρίσει στη δουλειά; Ψάχνω γυναίκα για γενική το Σάββατο και δεν έχω βρει ακόμα!», έγραψε στο διαδίκτυο). Ο εν λόγω διεγράφη από τη ΝΔ με απόφαση Μητσοτάκη, ωστόσο δόθηκε ευκαιρία στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για «ρατσιστική και σεξιστική ανάρτηση». Να σημειωθεί πως λίγες ώρες νωρίτερα, ο Δ. Χρήστου, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», απέδιδε την εκλογική επίδοση της Ελενας Κουντουρά (2η σε σταυρούς στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ) μεταξύ άλλων στο ότι «είναι όμορφη». Αντίστοιχη εκτίμηση έκανε για την εκλογή της Εύας Καϊλή, με το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ.

Αποστάσεις Οικολόγων, αποχώρηση Μεγαλοοικονόμου

Στο μεταξύ, να καταγραφεί ότι η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ με ανακοίνωσή της διαψεύδει την αναφορά Τσίπρα (προχτές βράδυ στην κοινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της εκλογικής επιτροπής της λεγόμενης «Προοδευτικής Συμμαχίας»), για εκλογική συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουν ότι αποφασίζουν βάσει καταστατικού με εκλογικό συνέδριο για τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες. Οτι το τέτοιο συνέδριο θα προκηρυχθεί και θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και θα αποφασίσει για τη στάση τους στις επερχόμενες εκλογές.

Τέλος, να καταγραφεί ότι με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου γνωστοποίησε την παραίτησή της από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παραμένοντας ανεξάρτητη βουλευτής. Είχε εκλεγεί με την Ενωση Κεντρώων.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με το «ρεαλισμό» του κεφαλαίου

Το αφήγημα της ΝΔ για μια επόμενη φάση διαχείρισης, πάντα στην υπηρεσία του κεφαλαίου, ανέπτυξε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι «την Κυριακή η Ελλάδα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή», με τη ΝΔ να εστιάζει στο «πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις», «πώς θα μειώσουμε τους φόρους», αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας κ.λπ.

Πρόσθεσε ότι «πρώτη προτεραιότητα» της ΝΔ «είναι να αναπτυχθεί η οικονομία», με σχέδιο για μια Ελλάδα «φιλική για τις επενδύσεις», σχέδιο που προϋποθέτει, βασικά, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, όπως προβλέπεται από μια σειρά μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, μισθούς πείνας, νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, το δημοσιονομικό κενό των οποίων καλείται να καλύψει ο λαός.

Σημειωτέον, σε ανάλογο τόνο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά» επαινούσε τον Κυρ. Μητσοτάκη, γιατί προεκλογικά «δεν μπήκε στη λογική του λαϊκισμού και της υποσχεσιολογίας». Προσέθετε ότι ενόψει εθνικών εκλογών «παροχολογία δεν θα υπάρχει» από πλευράς ΝΔ, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα μπει στο «τριπάκι» της «υποσχεσιολογίας». Μιλώντας ο ίδιος και στον «ΑΝΤ1», είπε ότι η ΝΔ πήγε στις ευρωεκλογές με μία «ατζέντα, η οποία έλεγε "αυτά μπορούμε να κάνουμε, για παραπάνω παροχές εμείς δεν πάμε"».

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης, μιλώντας χτες στην κρατική τηλεόραση, υπερασπίστηκε ξανά ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, την ιδιωτική ασφάλιση βασικά, παρουσιάζοντάς το ως το σύγχρονο και νέο και προσθέτοντας ότι αυτό εφαρμόζεται ήδη σε μια σειρά ανεπτυγμένες χώρες και τις περισσότερες της ΕΕ.

ΚΙΝΑΛ
Ζητά ενίσχυση για νέους αντιλαϊκούς ρόλους

Την ενίσχυσή τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, για να παίξουν ρόλο στην εφαρμογή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων, έχουν κεντρικό τους στόχο στο ΚΙΝΑΛ. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά, με δήλωσή της χτες, διεκδικώντας για τον εαυτό τους τον αυθεντικό εκφραστή της σοσιαλδημοκρατίας στον αντίποδα του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε «να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Και κάλεσε σε «ανοιχτό διάλογο» τους «προοδευτικούς πολίτες», για να «επιστρέψουν στο σπίτι τους, στο κόμμα της καρδιάς τους», προτρέποντας σε «επαναπατρισμό» στελεχών που είχαν φύγει για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια επιχείρησε να απαντήσει και σε κριτική που ασκείται από στελέχη της, ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν και κάτι ιδιαίτερο, αντίθετα είναι μειωμένο σε ποσοστό και ψήφους από ό,τι πέτυχε ο χώρος τους (ως «Ελιά») το 2014. Θυμίζουμε, π.χ., ότι ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης ζητούσε προεκλογικά διψήφιο ποσοστό, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά «υπάρχει προοπτική σταθεροποίησης ενός μισαλλόδοξου δικομματισμού εις βάρος της Δημοκρατικής Παράταξης».

Η Γεννηματά από την πλευρά της υποστήριζε χτες ότι «το ΚΙΝΑΛ έρχεται ενισχυμένο, με νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής». Και προαναγγέλλοντας από σήμερα ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να διαπραγματευτεί τη στήριξή του σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση της επόμενης μέρας, συμπλήρωσε ότι στέκεται απέναντι τάχα σε «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της δεξιάς» ή μια «κυβέρνηση της δεξιάς με βολικά συμπληρώματα».

Παραιτήθηκε ο Στ. Θεοδωράκης

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του Ποταμιού εξέφρασε ο Στ. Θεοδωράκης χτες, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που συνήλθε για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο ήταν απογοητευτικό γι' αυτούς (συγκέντρωσε μόλις 1,51% και περίπου 85.000 ψήφους). Παράλληλα, εισηγήθηκε να μην κατέβει το Ποτάμι στις εκλογές της 7/7 και παρέπεμψε σε «διάλογο» με τα στελέχη του για λήψη της τελικής απόφασης.

  • Δεν κατέλαβε τελικά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο το ΜεΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη, αφού κατά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης δεν πέρασε το «κατώφλι» του 3%, συγκεντρώνοντας 2,99%. Ετσι, η τελευταία έδρα για το Ευρωκοινοβούλιο πήγε στη ΝΔ και στον υποψήφιό της Θ. Ζαγοράκη.
ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικό μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Την Κυριακή 2 Ιούνη στις 11 π.μ. η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ οργανώνει πολιτικό μνημόσυνο στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ