ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Νέες προειδοποιήσεις ότι δεν θα επιτρέψει «δημιουργία τετελεσμένων»

Με φόντο την όξυνση παζαριών με τις ΗΠΑ και τις πυκνές εξελίξεις σε όλη την περιοχή

«Δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα παρακάμπτοντας την Τουρκία», διαμήνυσε σε εχθρούς και φίλους ο Τούρκος υπουργός Αμυνας

Turkish Defense Ministry

«Δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα παρακάμπτοντας την Τουρκία», διαμήνυσε σε εχθρούς και φίλους ο Τούρκος υπουργός Αμυνας
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η Τουρκική Δημοκρατία και ο τουρκικός λαός έχουν δικαιώματα, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιπλέον υπάρχουν οι αδελφοί μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. του ψευδοκράτους)», δήλωσε για πολλοστή φορά ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ. Μιλώντας στο δίκτυο «Haberturk» ξεκαθάρισε πως το Αιγαίο, το Κυπριακό και όλη η Νοτιοανατολική Μεσόγειος αποτελούν κρίσιμα πεδία αναμέτρησης και διαπραγμάτευσης για το τουρκικό κεφάλαιο και τη γεωπολιτική του θέση. Απευθυνόμενος σε Αθήνα, Λευκωσία και συνολικά στους «εταίρους» και αντιπάλους της Αγκυρας, πρόσθεσε: «Με κανένα τρόπο δεν μπορείτε να αγνοείτε τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα αγνοώντας εμάς, αγνοώντας την Τουρκική Δημοκρατία, αγνοώντας την ΤΔΒΚ».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές που είχαν εκπρόσωποι των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε εκ νέου την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα: «Οι πλευρές ακούνε η μία την άλλη μέσα σε πνεύμα πολύ θετικό και αμοιβαίας κατανόησης, και ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι μετά από μια σειρά επαφών θα έχουμε αποτέλεσμα. Επομένως εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είμαστε υπέρ του να επωφεληθούν οι πλευρές, αλλά λέμε στους συνομιλητές μας ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι η Τουρκία αξιοποιεί τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως «πάτημα» για την παραπέρα προώθηση των πάγιων διεκδικήσεών της στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, τόνισε: «Ας κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, ας πάρουμε όλα τα μέτρα για τα δικαιώματα, το δίκαιο, την ασφάλεια και την ευημερία της κάθε πλευράς». Απέφυγε να απαντήσει καθαρά για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο και επέλεξε να «αναρωτηθεί» «πότε στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, υπήρχαν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις πλοίων;». Μιλώντας για τις στρατιωτικές ασκήσεις που συνεχίζει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, ισχυρίστηκε ότι «δεν τίθεται θέμα να κινηθούμε εναντίον οποιαδήποτε άλλης χώρας» αλλά πως «στόχος μας είναι μόνο να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τα δικαιώματά μας, να ενισχύσουμε την αποτρεπτικότητα και αποτελεσματικότητα του Πολεμικού Ναυτικού μας και των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην αγορά ρωσικών πυραύλων «S-400», επιβεβαιώνοντας ότι αφορά ένα πολύπλευρο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι. Προσπαθώντας να διαψεύσει φήμες για νέα διορία που οι ΗΠΑ έδωσαν στην Τουρκία να ακυρώσει την αγορά, δήλωσε ότι τα ρωσικά συστήματα τον Ιούνη «μπορεί να μην προλάβουμε να έρθουν, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν» (να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα η Αγκυρα έλεγε πως οι «S-400» θα 'χουν φτάσει μέχρι τον Ιούνη, το πολύ τον Ιούλη). Αντίστοιχα γενικόλογη ήταν και η απάντησή του για το μέρος όπου θα τοποθετηθεί η συστοιχία των «S-400», αναφέροντας μόνο ότι «γίνονται εργασίες».

Τέλος, απέφυγε να απαντήσει για τον τρόπο που θα αντιδράσει η Τουρκία στην περίπτωση που οι ΗΠΑ θα της επιβάλουν κυρώσεις («ας μην συζητάμε υποθέσεις»), ενώ και για το ενδεχόμενο η Αγκυρα να αγοράσει τελικά ρωσικά αεροσκάφη «SU-57» - αν αποκλειστεί από τα αμερικανικά «F-35» - είπε ότι «όλα αυτά είναι υποθέσεις».

Ξανά για «λύση» δύο κρατών

Την ίδια στιγμή, δρομολογούνται όλο και πιο ανοιχτά διχοτομικοί σχεδιασμοί για την Κύπρο, με φόντο την επιτάχυνση διαφόρων ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο νέος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ (ηγέτης του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας, που συνεργάστηκε με το «μεταρρυθμιστικό» Κόμμα του Λαού, του Κ. Οζερσάι), είπε: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Πλέον πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω της ΕΕ και με άλλο τρόπο. Δεν θα παραδοθούμε στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι θέλουν τους Τουρκοκύπριους μειονότητα». Τόνισε ότι η Κύπρος είναι πολύ σημαντικό νησί «για την ασφάλεια της Τουρκίας», επιλέγοντας να θυμίσει φράσεις του Ατατούρκ ότι «ενώ η Κύπρος είναι στα χέρια του εχθρού οι δίοδοι ανεφοδιασμού είναι κλειστές. Προσέξτε την Κύπρο. Αυτό το νησί είναι πολύ σημαντικό για μας». Κατέληξε έτσι ότι «γι' αυτόν το λόγο πρέπει να προσέξουμε την Κύπρο. Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή... Εμείς είμαστε φύλακες του ανώτατου αστυνομικού φυλακίου. Οσο πιο ισχυρή και ασφαλής είναι η Τουρκία μας, τόσο ήσυχοι είμαστε και εμείς. Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ένα ενιαίο κράτος, θέλουν τους Τουρκοκύπριους να είναι μειονότητα. Γι' αυτό και προσπαθούν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους συνεργασίες με ξένα κράτη». Επέκρινε τους Ελληνοκύπριους και επειδή προσπαθούν να κερδίσουν τη στήριξη των ΗΠΑ, με στόχο «να βγάλουν την Τουρκία από την Κύπρο και να εμποδίσουν το άνοιγμά της στη Μεσόγειο. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Κι εμείς θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματά μας σε συνεργασία με την Τουρκία μας... Εμείς ήρθαμε σε αυτό το νησί το 1571. Ο αγώνας συνεχίζεται από τότε...».

Και έναρξη «Αργοναύτη»

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο η διεθνής άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας «Αργοναύτης 2019», που οργανώνει το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Η άσκηση διεξάγεται σε τέσσερις φάσεις, στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR και ΑΟΖ), και περιλαμβάνει σενάρια μεταξύ άλλων για την υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές και την αντιμετώπιση περιστατικών Ερευνας και Διάσωσης. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα πάρουν μέρος μέσα και προσωπικό από Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και ΗΠΑ.


ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κινητικότητα και για εκτόνωση της έντασης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, παρά τις προσπάθειες που φαίνεται πως καταβάλλονται στο παρασκήνιο από διάφορες πλευρές (π.χ. Ομάν, Ιράκ, Ιαπωνία) για αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης που προκαλούν οι προκλητικές πολιτικές των ΗΠΑ σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές του πλανήτη για τη διέλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Δεν υποστηρίζουμε την εμπλοκή σε οποιονδήποτε πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα δε τον φοβόμαστε», δήλωσε χτες ο Ιρανός στρατηγός των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης» Ραμαζάν Σαρίφ, με αφορμή τις πρόσφατες απειλές των ΗΠΑ και την έντονη στρατιωτική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, επανέλαβε πως το Ιράν δεν θα πραγματοποιήσει, επί του παρόντος, διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εάν αυτές δεν σεβαστούν τις διεθνείς συμφωνίες. Παρ' όλα αυτά, τόνισε πως «δεν υπάρχουν σχέδια για διαπραγματεύσεις αλλά ούτε και εμπόδια για συνομιλίες με πολιτικές προσωπικότητες ή πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ»...

Στο μεταξύ, Ιρανοί διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι έχουν ξεκινήσει επαφές με την ιαπωνική κυβέρνηση με στόχο την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, ο οποίος πριν λίγες μέρες, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Τόκιο, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις. Σχολιάζοντας την πρόταση Αμπε και χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Πιστεύω πράγματι πως το Ιράν θα ήθελε να μιλήσει και εάν θα το ήθελαν αυτοί, θα μιλήσουμε και εμείς». Οι Ιρανοί διπλωμάτες πάντως τόνισαν πως δεν έχει αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη Αμπε στην Τεχεράνη, επισημαίνοντας πως όταν αυτή γίνει, θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τις ιρανο-ιαπωνικές σχέσεις.

Στην Τεχεράνη, αναμένεται επίσης τις επόμενες μέρες και ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, χώρα που συνεργάζεται στενά με Ιράν και Τουρκία στη Συρία.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Gulf News» από το Ντουμπάι, που σε πρωτοσέλιδο άρθρο σχολίασε επικριτικά την πρόσφατη πρόταση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ για την υπογραφή ενός συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ του Ιράν με τις άλλες χώρες του Κόλπου. Το άρθρο με τον τίτλο «Ευχαριστούμε, αλλά όχι κύριε Ζαρίφ» εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις της Τεχεράνης σε σχέση με το σύμφωνο μη επίθεσης, υποστηρίζοντας πως η ιρανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ανατροπής κυβερνήσεων σε αραβικές χώρες, εντείνει τις επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών σε βάρος τους και «προσπαθεί να προκαλέσει χάος σε χώρες του Κόλπου, όπως το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία». Και το άρθρο καταλήγει: «Κανείς δεν θέλει πόλεμο σε αυτή την περιοχή. Αλλά το Ιράν θα έπρεπε να εστιάσει στα τρομακτικά εσωτερικά του προβλήματα, που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη συνεχή υπόθαλψη επιθέσεων κατά των χωρών μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ