ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Ανησυχητικές εξελίξεις με εμπλοκή και της ελληνικής κυβέρνησης

Από την πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2016» στην περιοχή Κεντρικής Μεσογείου και στη ναυτική βάση της Σούδας
Από την πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2016» στην περιοχή Κεντρικής Μεσογείου και στη ναυτική βάση της Σούδας
Ανησυχητικές εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται στη Λιβύη, στα νότια της Κρήτης και ευρύτερα στη Μεσόγειο, στο φόντο προετοιμασιών για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή, διασύνδεση των δυνάμεών του, μονιμοποίηση της παρουσίας τους σε μια σημαντική διεθνώς ζώνη, στην κόντρα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Κατ' αρχάς δεν περνά απαρατήρητο ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, κλείνοντας μέχρι και τις 8 Σεπτέμβρη τον ελληνικό χώρο σε όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη, εκτός από τα στρατιωτικά αεροσκάφη που έχουν άδεια από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και όσα κρατικά αεροσκάφη έχουν άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν από Ιταλία και Μάλτα.

Αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα αναφέρουν ότι τέτοιες ΝΟΤΑΜ είναι περίπου κυλιόμενες και εκδίδονται κατά καιρούς απ' όλα τα κράτη της περιοχής, απέναντι σε ό,τι έρχεται από τη Λιβύη, η οποία χαρακτηρίζεται «κράτος σε πολιτειακώς ασύντακτη κατάσταση», καθώς εκτός από την υποστηριζόμενη από ΝΑΤΟ και ΕΕ κυβέρνηση, υπάρχουν και μια σειρά άλλοι «δρώντες», με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα της χώρας να τελούν υπό καθεστώς «αναρχίας».

Βέβαια, είναι ακριβώς αυτή η κατάσταση που αξιοποιείται από τα ίδια κέντρα ως πρόσχημα επέμβασης προς «αποκατάσταση της τάξης», αλλά και διασύνδεσης των δυνάμεων ΝΑΤΟ και ΕΕ, ως βασικού πολλαπλασιαστή ισχύος.

Διασύνδεση με το βλέμμα και στη Βόρεια Αφρική

Αλλωστε, ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωνε ότι σκοπός τους είναι να καταλήξουν «τι παραπάνω μπορεί να κάνει η Συμμαχία στην Κεντρική Μεσόγειο σε συνεργασία με την ΕΕ», εξ ου και στη Σύνοδο συζητήθηκε η σχέση ΝΑΤΟ - ΕΕ, με συμμετοχή της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συμπλήρωνε σχετικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Θα συζητήσουμε για το πώς να πάει η συνεργασία μας με την ΕΕ σε ένα νέο επίπεδο κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας (σ.σ: η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιούλη). Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια Κοινή Δήλωση, εκφράζοντας τη βούλησή μας να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά μαζί, για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, τη συνεργασία στη θάλασσα και στον κυβερνοχώρο, όπως και σε άλλους τομείς. Να καταλήξουμε σε εγχειρίδια στρατηγικών για την αντιμετώπιση σεναρίων υβριδικού πολέμου, για να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων και να διευκρινίσουμε εκ των προτέρων ποιος κάνει τι. Και να διασυνδέσουμε ασκήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, ώστε να δοκιμάσουμε τις αντιδράσεις μας σε μια αναδυόμενη υβριδική απειλή».

Αναβάθμιση επιχειρήσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Μεσόγειο

Και πέρα από τη διασύνδεση, η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αποφάσισε ήδη την αναβάθμιση της υφιστάμενης ΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης «Active Endeavor», από μια επιχείρηση περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην «τρομοκρατία» σε μια ευρύτερη επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα.

Επιπλέον, τη Δευτέρα, στο αντίστοιχο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, εστιάζοντας στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia», που ξεκίνησε για αποτροπή προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, τόνισαν «την ανάγκη για ενίσχυση των ικανοτήτων της επιχείρησης (...) να συμβάλει στην ευρύτερη ασφάλεια προς υποστήριξη των νόμιμων αρχών της Λιβύης», όπερ σημαίνει ενίσχυση με επιπλέον στρατιωτικά μέσα και διεύρυνση των επιχειρησιακών τους στόχων.

Με αυτό το σκοπό, το Συμβούλιο συμφώνησε να παρατείνει την «εντολή» της «EUNAVFOR MED Sophia» κατά ένα έτος και διατηρώντας την εστίαση στη βασική εντολή της, να προσθέσει δύο επιπλέον καθήκοντα: «Την ανάπτυξη ικανοτήτων, την εκπαίδευση και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης (...) - να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Συγκέντρωση δυνάμεων

Αξιζει να σημειωθεί, συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, ότι ακριβώς στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας στρατιωτικών μέσων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο και όπως ανακοίνωσε προχτές ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, η χώρα του θα στείλει κι άλλο πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο, επισήμως για να συμβάλει στην πάταξη της λαθραίας διακίνησης όπλων προς τους ισλαμιστές της Λιβύης.

Η χώρα διαθέτει ήδη ένα ερευνητικό χαρτογραφικό πλοίο, στην περιοχή της Μεσογείου, το HMS Enterprise. Ο, δε, Κάμερον είπε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αναλάβει έναν «ενεργό ηγετικό ρόλο» στην «παροχή βοήθειας» προς τη Λιβύη, για να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ανθρώπων και τη μεταναστευτική κρίση.

Μάλιστα, αναμένεται να ζητηθεί έγκριση από τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε το νέο πλοίο να μπορεί να κατάσχει σκάφη που μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη για λογαριασμό του ISIS. Ο Κάμερον πρόσθεσε επ' αυτού ότι η Λιβύη αποτελεί κίνδυνο για όλους και ότι απαιτείται η αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα.

Ασκηση επέμβασης με βάση προηγούμενη πείρα...

Είναι προφανές ότι η τοποθέτηση Κάμερον σκιαγραφεί σχέδια που γίνονται ευρύτερα για νέα στρατιωτική επέμβαση στη βορειοαφρικανική χώρα κι όπου, όπως φαίνεται, αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο η ελληνική αστική τάξη, κάνοντας και τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Διόλου τυχαία, προχτές ολοκληρώθηκε και η πολυεθνική άσκηση συντονιζόμενη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, «Milex 16», το σενάριο της οποίας αφορούσε αφρικανικό κράτος ευρισκόμενο σε «κρίση» λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών. Στο κράτος αυτό καλούνται να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, για να φέρουν ειρήνευση και τάξη στην περιοχή και να αποχωρήσουν ύστερα από έξι μήνες, μετά τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

Θυμίζουμε, το ΕΣΕΕΕ, με Γάλλο διοικητή και Ελληνα επιτελάρχη, έχει συντονίσει ήδη μια τέτοια επέμβαση δυνάμεων της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, από Φλεβάρη 2014 έως Μάρτη 2015, αποδεικνύοντας στην πράξη την πρεμούρα του ντόπιου κεφαλαίου να συντρέξει τέτοιες επεμβάσεις προς γεωστρατηγική αναβάθμισή του, πρεμούρα που σπεύδουν να υπηρετήσουν όλα τα αστικά κόμματα και κυβερνήσεις.

Οι Ελληνες επιτελείς, επισήμως, αρνούνται ότι το σενάριο της άσκησης αφορούσε τη Λιβύη. Προσθέτουν ότι στην πράξη δεν υπάρχει καν ευρωενωσιακός στρατός, τουλάχιστον διαμορφωμένος σε ενιαίο σύνολο με κεντρική διοίκηση, ότι αν γίνει τέτοια επέμβαση, θα γίνει από το ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια τοποθέτηση παρακάμπτει, βέβαια, την πραγματικότητα, που θέλει τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, εξ ου και η πρεμούρα των δύο κέντρων να προχωρήσουν σε βαθύτερη διασύνδεση.

Χώρια το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν κάθονται καν να συζητήσουν τέτοια ζητήματα στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές τους ενώσεις, μόνο στήνουν τάχιστα «συμμαχίες προθύμων» και βαράνε αμέσως στο ψαχνό...

Η ελληνική εμπλοκή

Επιπλέον, και στα σχέδια του ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται χωμένη μέχρι τα μπούνια. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας περί της Σούδας ως επίκεντρο των τέτοιων σχεδιασμών, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί παζαριών των Αμερικανών με τις ελληνικές κυβερνήσεις, ώστε στο αεροπορικό κομμάτι της βάσης να εδράζονται και αμερικανικά «drones» (τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη) ή νεότερες πληροφορίες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί απέναντι σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι θα παράσχει - μέσω Σούδας, άλλων λιμένων, βάσεων και υποδομών - κάθε υποστήριξη στους σχεδιασμούς τους, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Ενδεικτικά, έλεγε ο Π. Καμμένος, σε μια αλληλουχία δηλώσεών του τις προηγούμενες βδομάδες: «Αναδείξαμε το πόσο σημαντικός είναι ο θαλάσσιος χώρος που βρίσκεται νότια της Κρήτης, βόρεια της Αιγύπτου και της Λιβύης, δυτικά της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας και ανατολικά της Μάλτας και της Ιταλίας». «Η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Σούδα, που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και παραπέρα, κι αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο του πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή από τη Σικελία έως την Ανατολική Μεσόγειο».«ΗΕλλάδα, ως κομβική χώρα, έχει αυτή τη στιγμή έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο μιας νέας πολιτικής ασφάλειας».

Εξάλλου, με πρόσχημα το Προσφυγικό η κυβέρνηση προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έδωσε διπλωματική άδεια στα πλοία της λυκοσυμμαχίας να απλωθούν σε όλο το Αιγαίο και νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό, τους παρείχε όλα τα λιμάνια του Αιγαίου προς ελλιμενισμό, διευκολύνοντας τη μονιμοποίηση εδώ της παρουσίας τους, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι η τέτοια ανάπτυξη γίνεται στο πλαίσιο διασύνδεσης των δυνάμεων ΝΑΤΟ και ΕΕ σε όλο το τόξο Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Μεσόγειος, στην αντιπαράθεση με Μόσχα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μια πρεμούρα που αντικειμενικά βάζει τη χώρα στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σε μια από τις κρίσιμες ζώνες του πλανήτη.

Χαρακτηριστικές για τον πραγματικό ρόλο που παίζει η ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο είναι και οι σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας της Γερμανίας, Γ. Φλόσντορφ, ο οποίος δήλωσε στα τέλη της εβδομάδας ότι παρά τη μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όχι μόνο είναι «αναγκαία» η παραμονή της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγιαίο, αλλά και ότι πρέπει «να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά του» σε αυτό. Ως νέο πρόσχημα μάλιστα για τη μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο, παρουσίασε τη «συμβολή» της επιχείρησης της λυκοσυμμαχίας στην «οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις ελληνικές και τουρκικές αρχές», επιβεβαιώνοντας δηλαδή το ρόλο επιδιαιτησίας που αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το γερμανικό πολεμικό σκάφος «Bohn», ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG-2 που επιχειρεί στο Αιγαίο, θα αντικατασταθεί από το επίσης γερμανικό πλοίο «Καρλσρούη», ενώ και μετά το τέλος του καλοκαιριού, οπότε τη θέση της θα πάρει ολλανδικό πολεμικό, τη διοίκηση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης θα συνεχίσει να ασκεί Γερμανός αξιωματικός...

Προσχήματα πολέμων

Σε κάθε περίπτωση, το Προσφυγικό είναι αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Οι ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη από το 2011 έχουν δυναμιτίσει την κατάσταση στην περιοχή, έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς - τραυματίες, έχουν ξεριζώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τον τόπο τους. Επίσης, και τα όσα λέγονται περί αντιμετώπισης των τζιχαντιστών - κατασκεύασμα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - ή ό,τι άλλο προπαγανδιστεί το επόμενο διάστημα, είναι όλα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για δικαιολόγηση των πολέμων που σπέρνουν προς διαμοίραση της λείας, με θύμα πάντα τους λαούς, και τον ελληνικό εν προκειμένω.

Γίνεται, επομένως, καθαρό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕλ θα έχει νέες και βαριές ευθύνες εάν προτίθεται να σύρει τη χώρα μας σε ένα ακόμη μακελειό στη Λιβύη - ή και αλλού - για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο, δε, λαός, με όλους τους κινδύνους να ελλοχεύουν σε βάρος του, δεν έχει άλλο δρόμο παρά να δυναμώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες του, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, τις διακρατικές ενώσεις του και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ενάντια στην κυβέρνηση και γενικά την αστική εξουσία και τους όποιους διαχειριστές της.


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ