ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάλεσμα καλλιτεχνών για υπερψήφιση του ΚΚΕ

Σε υπερψήφιση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, καλούν οι παρακάτω καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης:

-- ΑΕΤΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος, τραγουδοποιός

-- ΑΝΔΡΕΟΥ Λάζαρος, ηθοποιός

-- ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ Μανώλης, συνθέτης - τραγουδιστής

-- ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ Ελένη, τραγουδίστρια - μουσικός

-- ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ Σουζάνα, τραγουδίστρια - μουσικός

-- ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Ελένη, ηθοποιός

-- ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Απόστολος, συνθέτης - τραγουδιστής

-- ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Στέλιος, μουσικός

-- ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗΣ Παναγιώτης, τραγουδιστής

-- ΚΑΡΑΜΦΙΛΛΗΣ Γιώργος, μουσικός

-- ΚΑΤΣΙΚΑΣ Νίκος, συνθέτης - τραγουδιστής

-- ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ Θανάσης, ηθοποιός

-- ΜΑΚΙΣΟΓΛΟΥ Ελένη, ηθοποιός

-- ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ Ερμής, σκηνοθέτης

-- ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ Νίκος, ηθοποιός

-- ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ Ρούλα, ηθοποιός

-- ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Θανάσης, ηθοποιός

-- ΠΙΤΑ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ Ελένη, σκηνοθέτης

-- ΠΡΩΙΟΣ Γιάννης, σκηνογράφος - ζωγράφος

-- ΣΙΤΑΡΙΔΟΥ Αννα, ηθοποιός

-- ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Γιώργος, τραγουδιστής

-- ΤΑΤΣΙΟΥΛΗ Ανθή, τραγουδίστρια

-- ΤΡΥΠΟΔΙΑΝΑΚΗ Γιάννα, μουσικός

-- ΧΑΛΚΙΑΣ Κώστας, ηθοποιός

-- ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Στέφανος, σκηνοθέτης

-- ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Στάθης, τραγουδιστής

-- ΧΡΙΣΤΙΔΟΥ Νατάσα, τραγουδίστρια.

ΠΑΣΟΚ
Δίπλα - δίπλα αλλά... .

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, επιχείρησαν χτες με την κοινή τους εμφάνιση στο Ολυμπιακό Χωριό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, και ο επικεφαλής της επιτροπής εκλογών του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος με δηλώσεις του προχτές από την Πάτρα, έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε: «Αν μείνει περιθώριο στη γενιά μου να αναδείξει άλλον επικεφαλής ίσως. Αν με χρειάζεται το κόμμα και η χώρα τότε υπάρχει θέμα ηγεσίας». Χτες υποστήριξε ότι υπήρξε ...παρερμηνεία.

«Λειτουργούμε συνειδητά, ξεπερνάμε όποιες μικροπαρεξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν διότι αυτές είναι ανθρώπινες, αλλά εμείς πάμε μπροστά», δήλωσε με τη σειρά του χτες ο Γ. Παπανδρέου ενώπιον του Ευάγ. Βενιζέλου, επιχειρώντας να δώσει τέλος στο θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο Γ. Παπανδρέου έμαθε τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο, προκειμένου να λύσει την «παρεξήγηση».

«Δεν ήμουν ποτέ απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου», είπε από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, αλλά συγχρόνως άφησε νέα αιχμή εναντίον του Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: «Είμαστε πάντα δίπλα - δίπλα, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει στη σύγχρονη πολιτική όλα να γίνονται με ενότητα, με συλλογικότητα και με αποτελεσματικότητα»...

Αφού, λοιπόν,... έλυσαν την παρεξήγηση τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Ε. Βενιζέλος, έσπευσαν να προβάλουν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών.

Μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι ο λαός πρέπει να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ σ' αυτές τις ευρωεκλογές, για να ασκήσει πιο ενισχυμένο μια ...υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ζήτησαν κάτι τέτοιο, όταν είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να στηρίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «πάει μπροστά» και ανέφερε: «Ολοι είναι απαραίτητοι σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε και της αντιπολίτευσης, μιας σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, αν θέλετε ακόμα και μιας ουσιαστικής ανασυγκρότησης του κινήματός μας».

Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι «τις τελευταίες 15 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, με δεδομένη την επίπτωση της ήττας στις εκλογές του Μαρτίου και με δεδομένες τις έρευνες της κοινής γνώμης, πρέπει να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να υπάρξει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που να είναι ισχυρό αντίβαρο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά και στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας».

Συγχρόνως και οι δύο δεν έχασαν ευκαιρία να αναφερθούν στο «μεγάλο έργο» του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το Ολυμπιακό Χωριό, είναι «ένα εντυπωσιακό έργο και μια επένδυση για τον ελληνικό λαό». Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη μεταολυμπιακή χρήση του έργου και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Ο Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ιδιαίτερο λόγο να δείχνει και να υποστηρίζει το έργο αυτό που είναι έργο των κυβερνήσεών του, οι οποίες διηύθυναν πολιτικά τις ικανότητες και τον κόπο του ελληνικού λαού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό»...

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Τι σημαίνει η ψήφος καταδίκης του ευρωμονόδρομου και των κομμάτων που τον στηρίζουν;

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ στις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας για να ενισχύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Των ελαστικών μορφών εργασίας και της μερικής απασχόλησης της μείωσης μισθών και συντάξεων, της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, της εκπαίδευσης, της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ στη συρρίκνωση εγχώριων παραγωγικών κλάδων, στη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία. Παράδειγμα, τα ναυπηγεία που συρρικνώθηκαν γιατί το απαίτησε η Γερμανία, προκειμένου να αναπτύξει τα δικά της. Αλλά και με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ και τους κανονισμούς για το βαμβάκι, τον καπνό, το λάδι, έρχεται νέα επίθεση για τον εκτοπισμό και άλλων μικρομεσαίων αγροτών. Η αγροτική παραγωγή που ήδη έχει συρρικνωθεί από το 1981, χρονιά ένταξης στην τότε ΕΟΚ, θα μειωθεί περισσότερο, αφού η καπνοκαλλιέργεια οδηγείται σε κατάργηση, ενώ καλλιέργειες, όπως πχ το βαμβάκι, το λάδι, αλλά και η κτηνοτροφία, με τις ποσοστώσεις δηλαδή την απαγόρευση αύξησης της παραγωγής, αλλά και τη μείωση των επιδοτήσεων θα στραγγαλιστούν.

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ στην εισβολή και εγκατάσταση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη συντριβή των μικροεπαγγελματιών. Χιλιάδες μικρομάγαζα έκλεισαν, άλλα φυτοζωούν και συμπιέζονται από τη διπλή φορολογία και την απελευθέρωση του ωραρίου.

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ στο «Ευρωσύνταγμα» που νομιμοποιεί τη στρατιωτική επέμβαση, όχι μόνο εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και στο εσωτερικό των κρατών - μελών, στο όνομα της πρόληψης τρομοκρατικής απειλής. Σημαίνει εναντίωση στο αντιδραστικό ευρωενωσιακό νομοθετικό οπλοστάσιο, (ευρωτρομονόμοι, ευρωένταλμα κλπ), στους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς για την κρατική βία και καταστολή (ευρωαστυνομία, Σένγκεν κλπ.)

ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ της πολιτικής της καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών,, της στρατιωτικοποίησης, του πολέμου. Τιμωρία της ΕΕ, που με τις ΗΠΑ επιβάλλουν κράτη προτεκτοράτα. Πριν λίγα χρόνια τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, τώρα την Κύπρο. Σημαίνει υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας, τα οποία απεμπολούνται στο όνομα της συμμετοχής στην ΕΕ.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ της εχθρικής στάσης της ΕΕ, απέναντι στην κομμουνιστική ιδεολογία και στη συνεισφορά του σοσιαλιστικού συστήματος που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα, της εχθρικής στάσης της ΕΕ απέναντι σε κάθε ριζοσπαστική ιδέα και πρακτική, που ένα στόχο έχει: Να μην αγωνίζονται οι λαοί, να στέκουν μοιρολάτρες, φοβισμένοι. Να μην μπορούν να σκεφθούν ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη συνεργασία, την κοινή δράση και την ενότητα στην Ευρώπη, έξω και σε αντίθεση προς την ΕΕ.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ του ευρωμονόδρομου υπερασπίζονται όλα τα παραπάνω. Επομένως η καταψήφισή τους σημαίνει και συμβολή στην αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων, με γενικότερη επίδραση και στην κοινή πάλη με τους λαούς της ΕΕ, συμβολή στην προοπτική του λαϊκού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα, για το πανευρωπαϊκό μέτωπο των λαών ενάντια στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Η ΕΕ ΔΕ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ. Μόνη ρεαλιστική επιλογή για τους λαούς της Ευρώπης είναι η πάλη για την αποδέσμευση, για την ανατροπή της. Η Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας, της ειρήνης, δε χωράει στις αρχές και στην πρακτική της ΕΕ. Γι' αυτό πρέπει να καταδικαστούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να ενισχυθεί το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ