ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΟΤΕ
Αυξημένα κέρδη για τους μετόχους

Η επιβάρυνση των νοικοκυριών αυξάνεται για να μεγαλώσουν τα κέρδη των μετόχων

«Στόχος μας παραμένει πάντα η βελτίωση των μεγεθών προς το συμφέρον των μετόχων». Η φράση αυτή δεν ανήκει στο στέλεχος μιας οποιασδήποτε επιχείρησης που φτιάχτηκε από ιδιώτες με αποκλειστικό σκοπό την επίτευξη κέρδους. Ανήκει στον Στ. Νέτζη, διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που δημιουργήθηκε και λειτούργησε με τα λεφτά του λαού και θεωρητικά προς το συμφέρον του λαού, μέχρι που δίπλα στο όνομά της προστέθηκε το «ΑΕ». Η ανακοίνωση των πολύ καλών οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το Α΄ τρίμηνο του 2004 ήταν η ευκαιρία για μια ακόμη αναφορά στους νέους προσανατολισμούς της επιχείρησης, οι οποίοι επιβεβαιώνονται τα τελευταία χρόνια και από το βάρος που επωμίζονται οι «πελάτες» της.

Γι' αυτό άλλωστε η ΔΕΗ ΑΕ καταγράφει σημαντική αύξηση κερδών, παρόλο που, σύμφωνα με το διευθυντή της, σημειώθηκε «συγκράτηση της αύξησης της κατανάλωσης λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών το μήνα Μάρτιο». Τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου, η επιχείρηση αύξησε τα καθαρά κέρδη της κατά 10,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003 και τα έφτασε στα 115,6 εκατ. ευρώ από 104,6 εκατ. ευρώ.

Από πέρσι μέχρι φέτος η ΔΕΗ ΑΕ κατάφερε να μειώσει και το προσωπικό της, λόγω συνταξιοδοτήσεων, στους 27.900 εργαζόμενους από 28.500 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Μεγάλα κέρδη και στον ΟΤΕ

Σε 473,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν το πρώτο 3μηνο του 2004 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου εταιριών του ΟΤΕ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο ΟΤΕ, για το πρώτο 3μηνο του 2004: Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 1.229,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1.098,4 εκατ. ευρώ του πρώτου 3μηνου του 2003 (αύξηση 12%). Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 297,4 εκατ. ευρώ, έναντι 326,7 εκατ. ευρώ το 2003 (μείωση 9%). Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 44,2%, από 167,2 εκατ. ευρώ το πρώτο 3μηνο του 2003 σε 93,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη φετινή περίοδο.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Παράνομες αποφάσεις για ωράριο καταστημάτων

Επιμένει στην παράνομη απόφαση ο Γ. Μαχειμάρης, προκαλεί η Περιφέρεια στη Λευκάδα

Παρά την αντίθετη δέσμευσή του προς το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού και την παράταξη ΝΑΣΥ, ο νομάρχης Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρης αρνήθηκε την περασμένη Τρίτη, για δεύτερη συνεχή φορά, να θέσει προς συζήτηση και κρίση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την παράνομη απόφασή του για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων. Ο Γ. Μαχειμάρης αποφάσισε, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίσει την απαιτούμενη από το νόμο συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, να λειτουργούν αυτά τα καταστήματα ως εξής: Σάββατο έως τις 7 το απόγευμα, Κυριακή και αργίες 9 πμ - 1 μμ. Καθημερινές - αργίες - Κυριακές έως τις 11 το βράδυ χωρίς την απασχόληση προσωπικού.

Ανάλογη απόφαση για λειτουργία, όμως, όλων των καταστημάτων Κυριακές και αργίες από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ από τις 10 Μάη μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, έχει πάρει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για το νησί της Λευκάδας, σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας.

Η διοίκηση του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και οι πολλοί εργαζόμενοι, που βρέθηκαν την Τρίτη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατήγγειλαν το νομάρχη ότι καθυστερεί σκόπιμα τη συζήτηση της απόφασης για να θεωρηθεί αυτή τελεσίδικη! Η διοίκηση του Σωματείου υπογραμμίζει πως η απόφαση αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων τροφίμων ντόπιων επιχειρηματιών, το «Σκόντο Μάρκετ» και το «Δήμητρα Μάρκετ», γνωστά για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καταγγέλλει, επίσης, ότι υπάλληλοι του «Σκόντο Μάρκετ» (ιδιοκτησίας Δεσύλα, πρώην βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ) δέχτηκαν απειλές πως θα απολυθούν αν πάνε στην κινητοποίηση του Σωματείου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση που είχε ο νομάρχης, λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση, με αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, υπερασπίστηκε την απόφασή του, ισχυριζόμενος ότι ευνοεί τις μικρές επιχειρήσεις και εμποδίζει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να πάρει μια ακόμη χειρότερη! Οσο για την αυθαίρετη διαβεβαίωση στο επίσημο έγγραφο για τη σύμφωνη γνώμη των μαζικών φορέων, έριξε το φταίξιμο στη... γραμματέα του!

Οι υπάλληλοι της Κέρκυρας

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας καλεί σε τετράωρη στάση εργασίας, 8 π.μ. - 12 μ., την Πέμπτη 3 Ιούνη και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο. Επίσης, την Κυριακή (30/5/04) θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στην πόλη, ενώ για την καλύτερη προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα (31/5/04), στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
ΣΕΒ και άλλοι

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ήταν κάτι σαν το ανακάτεμα και ξαναμοίρασμα της «τράπουλας». Μόνο που τα «χαρτιά» ξαναβρέθηκαν στις ίδιες θέσεις! Οι βιομήχανοι έθεσαν τις απαιτήσεις τους, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να δεσμευτούν για την ικανοποίησή τους και τα εκατομμύρια των εργαζομένων, ΕΒΕ, αγροτών και συνταξιούχων έμειναν «στο ίδιο έργο θεατές». Ενα έργο που στην Ελλάδα το «ανεβάζει» περισσότερα από 20 χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλάζοντας πού και πού τους «ηθοποιούς», ενώ αυξάνει σταθερά και σημαντικά το «εισιτήριο».

Γι' αυτό και λίγες μέρες νωρίτερα, στις Γενικές Συνελεύσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, βρέθηκαν πολλοί από την ηγεσία τους να ταυτιστούν με τους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους. Εκθείασαν την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και αποδοκίμασαν με έμφαση κάθε φωνή αντίστασης στα όσα συμβαίνουν σε βάρος των μικρών ΕΒΕ εξαιτίας της ΕΕ. Κι αυτά δεν είναι λίγα. Θα μπορούσε να το αποδείξει κανείς λέγοντας πολύ απλά ότι περισσότεροι από 100 χιλ. μικροί βιοτέχνες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν όσα οφείλουν στο ΤΕΒΕ για την ασφάλισή τους. Ή ότι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και βιοτέχνες δεν μπορούν να βρουν νέα επαγγελματική στέγη, την ίδια στιγμή που τους διώχνουν από περιοχές που χαρακτηρίζονται αμιγώς οικιστικές.

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, υπάρχουν όμως και αριθμοί. Ειδικά για τη βιοτεχνική παραγωγή, τα «επιτεύγματα» της Ελλάδας μετά από δύο και πλέον δεκαετίες ένταξης στην ΕΕ είναι αποκαρδιωτικά. Για παράδειγμα, το 1998 κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα 7.774.924 ζευγάρια παπούτσια. Το 1993, πέντε μόλις χρόνια πριν, η παραγωγή ήταν 12.714.271 ζευγάρια κι ακόμη περισσότερα νωρίτερα. Στο διάστημα που μεσολάβησε ένας απροσδιόριστος αριθμός υποδηματοποιών «πήρε πόδι». Το 1995 έγινε εισαγωγή στην Ελλάδα 22.743.768 ζευγαριών. Το 2000 εισήχθηκαν 34.663.738 ζευγάρια παπούτσια. Αντίστοιχα, το 1995 οι ελληνικές εξαγωγές ήταν μόλις 2.822.174 ζευγάρια παπούτσια και το 2000 έπεσαν στα 1.943.177 ζευγάρια.

ΕΦΟΡΙΑ
Λήγουν οι προθεσμίες

Τελειώνουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Την ερχόμενη Τρίτη 1η Ιούνη εκπνέει και η προθεσμία για τους ΑΦΜ που λήγουν στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες για την εκκαθάριση των δηλώσεων και από τον αυτόματο τηλεφωνικό αριθμό 210.4855.800. Στη συνέχεια πρέπει να πληκτρολογήσουν τον 9ψήφιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Οι πληροφορίες που παρέχονται, αφορούν στην ολοκλήρωση ή όχι της εκκαθάρισης, εάν το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό ή πιστωτικό, την εκτιμώμενη ημερομηνία παραλαβής του εκκαθαριστικού κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ