ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπέγραψε κλαδική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις

Σημαντικό αποτέλεσμα του αγώνα που δόθηκε σε δύσκολες συνθήκες. Να κηρυχθεί τώρα υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες, απαιτεί η Ομοσπονδία

Από πρόσφατη απεργία των οικοδόμων για τη Σύμβαση
Από πρόσφατη απεργία των οικοδόμων για τη Σύμβαση
Την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου.

«Η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ μετά από αρκετά χρόνια είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα, των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και των οικοδομικών σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς. Αποτελεί ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια των οικοδόμων, που θα αξιοποιηθεί άμεσα και ουσιαστικά, για νέες κατακτήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης», τονίζει η Ομοσπονδία.

Η νέα κλαδική ΣΣΕ, με διάρκεια 1 Απρίλη 2022 - 30 Σεπτέμβρη 2024, προβλέπει τα εξής:

  • Αύξηση 18,3% στο κατώτατο ημερομίσθιο του εργάτη.
  • Αύξηση 28,4% στο κατώτατο ημερομίσθιο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη.
  • Αύξηση 38,5% στο κατώτατο ημερομίσθιο του τεχνίτη.

Στα παραπάνω κατώτατα ημερομίσθια προστίθενται:

  • 10% επίδομα γάμου.
  • 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες.
  • 10% επίδομα σπουδών.
  • 5% για εργασία σε στοές, θαλάσσια έργα και εργασία σε ύψος άνω των 30 μέτρων.
  • Επιπλέον 5 ημερομίσθια (σύνολο 30) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, πέραν των 25 που ισχύουν σήμερα.
«Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας»

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ «δεν σημαίνει πως ο αγώνας μας τελειώνει εδώ. Αντίθετα, τώρα χρειάζεται ο αγώνας να δυναμώσει, να ενταθεί η πάλη για την εφαρμογή της σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτόν τον στόχο έχουμε μπροστά μας και θα αγωνιστούμε να τον πετύχουμε.

Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας και της επέκτασης της εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο, πέραν των εργοδοτικών οργανώσεων που την υπογράφουν εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των εργοδοτών, πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, χωρίς καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας».

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία και τα Σωματεία Οικοδόμων θα κινήσουν άμεσα τη διαδικασία για να κηρυχθεί η ΣΣΕ υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε κάποια εργοδοτική οργάνωση.

«Μπροστά μας έχουμε μεγάλους αγώνες», τονίζει. «Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του αγώνα, της οργάνωσης, της Ομοσπονδίας και των Σωματείων μας, μπορούμε να πετύχουμε νέες νίκες και αποτελέσματα. Να προστατεύσουμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε νέους δρόμους για εμάς και τις οικογένειές μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον γενικότερο αγώνα που δίνουμε ως εργάτες, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες. Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες μας».

Απεργία και μοτοπορεία από τους διανομείς

Στην 24ωρη απεργία την Κυριακή 1η Μάη καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food» Αττικής τους διανομείς. Το Σωματείο καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος (έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία») και σε συμμετοχή στη μοτοπορεία των διανομέων, με αφετηρία το Πεδίον του Αρεως. «Απεργούμε για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Εκδήλωση στο Κεμπέκ

Ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Διεθνούς Αλληλεγγύης, οργανώνει την Κυριακή 1 Μάη, στις 5 μ.μ., εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, στην αίθουσα του Συλλόγου. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να τιμήσουν μαζί με τα συνδικάτα την 1η Μάη, στο Cabot Square, στη 1 μ.μ.

Πρωτοβουλίες ενάντια στην ακρίβεια

Κινητοποιήσεις ενάντια στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, παρεμβάσεις για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, πρωτοβουλίες οργάνωσης ενάντια στο πρόβλημα της ακρίβειας και δράσεις αλληλεγγύης οργανώνουν εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα που συγκροτούνται στις γειτονιές. Ενδεικτικά:

Στα Γιάννενα, δεκάδες σωματεία που συντονίζουν την πάλη τους με το Εργατικό Κέντρο οργανώνουν την Παρασκευή 6 Μάη παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο για τα δημοτικά τέλη, στις 10 π.μ., και συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ανατολής. Στα Τρίκαλα, τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και Συνταξιούχων, όπως και το Παράρτημα Τρικάλων του ΠΜΣ οργανώνουν την Παρασκευή 29 Απρίλη διαμαρτυρία στις εταιρείες - παρόχους Ενέργειας, με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Πικετοφορία το Σάββατο 30 Απρίλη στις 10.30 π.μ. στην οδό Λαμπράκη στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, με σημείο συγκέντρωσης το πολιτιστικό κέντρο Τούμπας, και παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4 Μάη στις 11 π.μ. στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Βούλγαρη, αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα της περιοχής, που συγκροτήθηκε σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ, διεκδικώντας άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων παροχών ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες, αλλά και μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς τόσο στη Θεσσαλονίκη, στο υποκατάστημα της ΔΕΗ επί της Τσιμισκή όσο και το υποκατάστημα της Καβάλας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ