ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΦΥΛΗΣ
Εγγραφο - σοκ επιβεβαιώνει το έγκλημα στη Δυτική Αττική!

Αποκαλυπτικό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ρύπανση των υπόγειων νερών από τη λειτουργία της χωματερής δημοσιοποίησε χτες η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής

Εγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος που δείχνει ανάγλυφα τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης που προκαλεί η υγειονομική «βόμβα» της χωματερής της Φυλής, του λεγόμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), φέρνει στην δημοσιότητα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής. Το έγγραφο που η εφημερίδα μας έχει στη διάθεσή της κατατέθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γίνεται αναλυτική αναφορά στο επίμαχο έγγραφο και αναφέρεται:

«Στο υπ' αρ. 27786/23.3.21 έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος - Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος με θέμα "Ενημέρωση σχετικά με ευρήματα περιβαλλοντικού ελέγχου ως προς τα υπόγεια ύδατα", παρουσιάζονται στοιχεία από την Α/Α 80/9.3.2021 "Εκθεση μερικού ελέγχου..." για τη ρύπανση των υπόγειων νερών, που κυριολεκτικά συγκλονίζουν. Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι τα διάρκειας 13 μηνών στοιχεία του ίδιου του ΕΔΣΝΑ, που είχε ήδη δημοσιοποιήσει η ΛΣ στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τον Μάη του 2020, αποκάλυπταν ένα μόνιμα ενεργό ηφαίστειο καρκινογόνων και άλλων επικίνδυνων ρύπων.

Στο υπόψη έγγραφο για μετρήσεις στα υπόγεια νερά, που έγιναν τους 17 μήνες από "Φεβρουάριο 2019" έως και "Ιούνιο 2020", επισυνάπτονται ισάριθμοι Πίνακες, ένας για κάθε μήνα, στους οποίους αποτυπώνονται οι "υπερβάσεις των ορίων" στα δείγματα που πάρθηκαν για τη μέτρηση συγκεκριμένων χημικών μόνο ρύπων, όχι και βιολογικών: Νιτρικά (NO3), Αμμώνιο (NH4), Χλωριούχα (Cl), Αγωγιμότητα, Νικέλιο (Ni), Αρσενικό (As) και Αργίλιο (Al). Τα δείγματα πάρθηκαν από 4 υφιστάμενες γεωτρήσεις ελέγχου και ιδού τα αποτελέσματα:

Τα ανατριχιαστικά ευρήματα

Στον πίνακα παρατίθενται στοιχεία μιας από τις 17 δειγματοληψίες
Στον πίνακα παρατίθενται στοιχεία μιας από τις 17 δειγματοληψίες
Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στις 17 δειγματοληψίες που έγιναν δεν βρέθηκε ούτε μία γεώτρηση χωρίς πρόβλημα. Σε σχέση με τα όρια της Υπουργικής Απόφασης 1811/2011 "Ορισμός ανώτερων αποδεκτών τιμών για τη συγκέντρωση συγκεκριμένων ρύπων, ομάδων ρύπων ή δεικτών ρύπανσης σε υπόγεια ύδατα...", πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η "Γεώτρηση 1", που παρουσιάζει τεράστιες υπερβάσεις σε όλους τους ρύπους που μετρήθηκαν, πλην του Αρσενικού, ως εξής:

- Αμμώνιο. Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 169 φορές: 84,55 mg/l (μιλιγκράμ ανά λίτρο) τον Φλεβάρη του 2019, έναντι ορίου 0,5 mg/l.

- Νιτρικά. Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 5 φορές: 254,6mg/l τον Γενάρη του 2020, έναντι ορίου 50 mg/l.

- Χλωριούχα. Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 3,5 φορές: 893 mg/l τον Αύγουστο του 2020, έναντι ορίου 250 mg/l.

- Αγωγιμότητα. Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 1,5 φορά: 3.570 μονάδες τον Φλεβάρη του 2020, έναντι ορίου 2.500 μονάδες.

- Νικέλιο. Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 13 φορές: 260 μg/l (μικρογραμμάρια ανά λίτρο) τον Μάρτη του 2019, έναντι ορίου 20 μg/l.

- Αργίλιο Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου μέχρι και 33 φορές: 6700 μg/l (μικρογραμμάρια ανά λίτρο) τον Φλεβάρη του 2019, έναντι ορίου 200 μg/l.

Αν αυτά συμβαίνουν για τα πεντακάθαρα υπόγεια νερά της Πάρνηθας όταν αυτά περνούν προς το Θριάσιο, σε μεγάλο βάθος κάτω από τον στεγανωμένο πυθμένα της χωματερής, εξαιτίας των στραγγισμάτων που διαρρέουν και κατεισδύουν, φανταστείτε τι γίνεται με τις αέριες εκπομπές αλλά και με το τεράστιο παθογόνο μικροβιακό φορτίο που εκπέμπεται από τις εστίες των ρυπασμένων νερών που λιμνάζουν και τις μαζικές εκπομπές σκόνης».

Γνώριζαν από τον Μάη του 2020 αλλά το αποσιώπησαν

Μέρος των στοιχείων είχε αναδείξει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε διαδικτυακή συνέντευξη το Μάη του 2020, ενώ για αυτά πολύ συγκεκριμένα υπήρχαν στην κατάθεση μάρτυρά της - και με ειδικό προς τούτο γραπτό υπόμνημα - κατά τη διαδικασία εξέτασης της μηνυτήριας αναφοράς της. Στοιχεία, όμως, τα οποία παραδόξως αποσιωπήθηκαν παντελώς στο σχετικό εισαγγελικό πόρισμα, που αποφάνθηκε ότι όλα βαίνουν καλώς!

Και η ανακοίνωση καταλήγει απαιτώντας να δοθούν από την Περιφέρεια Αττικής όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την ενημέρωση του λαού. Σημειώνεται με έμφαση: «Υστερα από τα παραπάνω, απαιτούμε από τη διοίκηση της Περιφέρειας να δημοσιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη ρυπογόνα δραστηριότητα της φονικής χωματερής, που τα κρατάει - όπως και η προκάτοχός της - κλειδαμπαρωμένα στα συρτάρια.

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιούμε ότι θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό ως αυτονόητη υποχρέωσή μας προς την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα του Θριασίου και της Δυτ. Αθήνας».

ΚΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ - ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΝΙΕΝ και το δάσος Παπαδημητρίου ανήκουν στον λαό

Καμπάνια ενημέρωσης, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη Χατζηδάκη, συνοδεία της δημάρχου

Σε καμπάνια ενημέρωσης του λαού του δήμου προχωρά η Κομματική Οργάνωση Μελισσίων - Πεντέλης του ΚΚΕ, ώστε να απαιτηθεί να ανοίξει και να αναπτυχθεί το «Αμαλία Φλέμινγκ» αλλά και να γίνει ξεκάθαρο πως το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) και το γειτονικό δάσος Παπαδημητρίου ανήκουν στον λαό.

Κι αυτό ειδικά τώρα που υπάρχει δικαιολογημένος προβληματισμός από την «επίσκεψη του Κ. Χατζηδάκη στο εγκαταλελειμμένο ΝΙΕΝ και στην πτέρυγα "Μπόμπολα" του Νοσοκομείου "Φλέμινγκ", συνοδεία της δημάρχου», επισημαίνει η ΚΟ Μελισσίων - Πεντέλης σε ανακοίνωσή της, όπου σημειώνει:

«Ο υπουργός Εργασίας, που ως γνωστόν έχει βάλει σκοπό να τελειώνει με το οκτάωρο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, φαίνεται ότι έχει ειδική αποστολή και για την ''αξιοποίηση'' της περιουσίας του ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ). Δήλωσε ''εκνευρισμένος'' με τη ''θλιβερή'' εικόνα του χώρου. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την πτέρυγα "Μπόμπολα", για την οποία είπε ότι ''θα αξιοποιηθεί και αυτή κατάλληλα''.

Κύριοι της κυβέρνησης, πολύ πριν εσείς ''εκνευριστείτε'', ο λαός των Μελισσίων έχει νιώσει αηδία και αποστροφή για την πολιτική σας. Ο εργαζόμενος που κατοικεί στην πόλη μας βλέπει να του παίρνουν το οκτάωρο, να του διαλύουν τον σταθερό χρόνο εργασίας, να του μειώνουν το εισόδημα και μαζί με αυτά να του υποβαθμίζουν τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών υγείας του εν μέσω πανδημίας, να του στερούν ελεύθερους χώρους και μνημεία. Πολύ πριν εσείς "εκνευριστείτε", οι εργαζόμενοι του "Αμαλία Φλέμιγκ" με τη συμπαράσταση του λαού της περιοχής αγωνίστηκαν και αγωνίζονται κόντρα στις κυβερνήσεις και την πολιτική της ΕΕ για να μείνει όρθιο το νοσοκομείο και να αναπτυχθεί.

Αλήθεια, ποιος έφερε το ΝΙΕΝ σε αυτήν την κατάσταση; Ποιος έκλεισε και υποβάθμισε τα νοσοκομεία της περιοχής; Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε μια ξήλωνε όσο προλάβαινε το "πουλόβερ" των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Από το κάδρο των ευθυνών δεν βγαίνουν κόμματα και τοπικοί παράγοντες που από τη μια επιδίδονται σε "οικογενειακά καβγαδάκια" με τη ΝΔ και από την άλλη δεν λένε τίποτα για την ταμπακιέρα της πολιτικής της».

Καταλήγοντας η Οργάνωση τονίζει ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματα του λαού.

Σήμερα η διαμαρτυρία για τη χωματερή στο Γραμματικό

Σήμερα στις 10.30 π.μ. πραγματοποιείται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία χωματερής - καύσης σκουπιδιών στην περιοχή του Γραμματικού, στη συμβολή των οδών Κατεχάκη και Αντερσεν 6, έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ. Η συγκέντρωση είναι συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων των Επιτροπών Κατοίκων Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα και της ευρύτερης περιοχής και σωματείων και φορέων, που έως τώρα έχουν σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χτες, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, στη δημιουργία υγειονομικής βόμβας αντίστοιχης με τη χωματερή της Φυλής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org