ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΑΣΙΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ»
Υλοποίηση των απαιτήσεων των ομίλων σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» υλοποιεί τις απαιτήσεις των ομίλων σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών, τόνισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Με το λεγόμενο "Πράσινο Πιστοποιητικό" που προωθείτε με διαδικασίες εξπρές, επιχειρείται να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία. Διαιωνίζεται το καθεστώς των πρωτοκόλλων - λάστιχο που οδήγησαν σε εκατόμβες νεκρών, σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ απαλλάσσεται η κρατική ευθύνη θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ούτως ή άλλως ΕΕ, κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το θεωρούν "κόστος".

Επιλέγετε να αγνοήσετε τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ευρωπαϊκών επιστημονικών ενώσεων, που υπογραμμίζουν ότι δεν αποδεικνύεται ότι ο αναγκαίος εμβολιασμός εμποδίζει τη διασπορά, σε περίοδο που εξαπλώνονται μεταλλάξεις, ενώ υπάρχει προβληματισμός αν αυτές καλύπτονται από τα εμβόλια.

Είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών που υλοποιεί απαιτήσεις ομίλων των Μεταφορών, του Εμπορίου, του Τουρισμού, στο έδαφος της σφοδρής αντιπαράθεσης με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, γύρω από τα εμβόλια, τον έλεγχο της ψηφιακής αγοράς.

Είμαστε αντίθετοι στο "Πιστοποιητικό" επίσης γιατί προσθέτει νέους μηχανισμούς ψηφιακού φακελώματος με τη μαζική συλλογή, επεξεργασία, αξιοποίηση ιατρικών και άλλων δεδομένων από ΕΕ, κράτη, εργοδότες και ομίλους, παραβιάζοντας κατάφωρα θεμελιώδη λαϊκά δικαιώματα».

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 1821
Σήμερα το 6ο και τελευταίο επεισόδιο για τα διδάγματα της Επανάστασης

Με την προβολή του 6ου επεισοδίου ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 29 Απρίλη η Οπτικοακουστική Παραγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το τελευταίο επεισόδιο έχει τίτλο «Τα διδάγματα της Επανάστασης» και θα προβληθεί στις 20.00 στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube.

Η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν και τα οποία οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους. Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει τις ηρωικές μάχες των πρωταγωνιστών, τις «εμφύλιες» συγκρούσεις, αλλά και να δει μέσα σε ποιες τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες εκδηλώθηκαν αυτές οι ιστορικές στιγμές.

Μέσα από τη σειρά επιχειρείται η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας - σε αντιδιαστολή με το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας - αλλά και να εξαχθούν χρήσιμα ιστορικά συμπεράσματα από την Επανάσταση του 1821.

Θυμίζουμε ότι το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε ανήμερα της 25ης Μαρτίου, με τίτλο «Η Επανάσταση, ατμομηχανή της Ιστορίας», ενώ ακολούθησαν αυτά με τους τίτλους «Στην αυγή της νέας εποχής», «Η οργάνωση της Επανάστασης», «Ποιοι θέλετε να αρματωθούνε αν όχι εμείς» και «"Εμφύλιοι" πόλεμοι».

Το 6ο και τελευταίο επεισόδιο καταπιάνεται με τα διδάγματα της Επανάστασης. Μετά τους «εμφύλιους πολέμους», η κατάσταση φάνταζε αντιφατική. Πλέον η επαναστατική εξουσία είχε μορφοποιηθεί, είχε εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα ορισμένα έσοδα μέσω του δανεισμού και είχε λάβει την αναγνώριση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής. Την ίδια στιγμή, όμως, η στρατιωτική θέση της Επανάστασης ήταν περισσότερο επισφαλής από ποτέ. Το 1825 έμοιαζε να αποτελεί μια πλήρη αντιστροφή του 1821. Ηταν όμως έτσι; Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση είχε δρομολογήσει με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις τη διεθνή της αναγνώριση και αυτή με τη σειρά της οδηγούσε αντικειμενικά στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Ο κύβος είχε ριφθεί!

Ομως, η μάχη του νέου με το παλιό συνεχίζεται λυσσώδης ακόμα και μετά την Επανάσταση, την εδραίωση της επαναστατικής εξουσίας και τη διεθνή αναγνώρισή της...

Η Επανάσταση εξακολουθεί να προσφέρει πλούσια διδάγματα. Επίκαιρης σημασίας δίδαγμα είναι ότι κανένας δυσμενής συσχετισμός δεν είναι ανυπέρβλητος, όταν έχουν ήδη αναπτυχθεί οι υλικές προϋποθέσεις για το ξεπέρασμα μιας γερασμένης εξουσίας.

Η «ταυτότητα» της Παραγωγής

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Την παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου.

Δίνουν συνεντεύξεις: Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Εύα Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας.

Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Σέργιος Κολίσικας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην υλοποίηση της Παραγωγής, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, τα Μουσεία και τους Πολιτιστικούς Χώρους για το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Λεοντή για την άδεια χρήσης των έργων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ο Θούριος του Ρήγα».

Από τις ΕΣΣΟ του Μάη η αύξηση της θητείας

Από τους στρατεύσιμους που παρουσιάζονται τον Μάη, με την 2021 Γ΄ ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και την 2021 Β΄ ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού, εφαρμόζονται οι νέες ρυθμίσεις για τη θητεία με τις οποίες:

-- Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των κληρωτών του Στρατού Ξηράς με αυτήν των κληρωτών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους.

-- Παραπέρα καθορίζεται θητεία διάρκειας 9 μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με «ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη μονάδα για το σύνολο της θητείας τους».

Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», ο υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης υπηρετούν εννεάμηνη θητεία εφόσον εκπληρώσουν μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, την υπόλοιπη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, εξολοκλήρου (αποκλειομένων των «αποσπάσεων») σε μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές, μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Εβρου, Καλύμνου, Καρπάθου - Ηρωικής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων (ΥΦ) και Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ), για το Πολεμικό Ναυτικό.

Επίσης, εφόσον εκπληρώσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση εξολοκλήρου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων ή σε Μονάδες - Ανεξάρτητες Υπομονάδες που υπάγονται σε Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων με την ειδικότητα του Καταδρομέα ή Πεζοναύτη. Τέλος, εφόσον εκπληρώσουν το υπόλοιπο της στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης μετά τη βασική και ειδική εκπαίδευση, στη λεγόμενη Νήσο «Κ».

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι υπόχρεοι πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, υπηρετούν 12 μήνες. Οι υπόχρεοι μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη συμπλήρωση χρόνου πραγματικής στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης 8 μηνών εάν υπηρετήσουν στις προαναφερόμενες περιοχές. Αντίστοιχα, για τους δοκίμους εφέδρους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας η διάρκεια θητείας ορίζεται αντίστοιχα σε 17 και 14 μήνες, αναλόγως πού θα υπηρετήσουν.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στον Ασπρόπυργο στις 9 Μάη για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Την Κυριακή 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Γενοκτονίας.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Χρήστος Τσοκάνης, στέλεχος του Κόμματος, και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο αφιερωμένου στην 9η Μάη.

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ικαρία

Η Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ καλεί στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει το Σάββατο 8 Μάη στις 8 μ.μ. στον Χριστό Ραχών (γήπεδο μπάσκετ), τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θέμα: «Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για τις ανάγκες μας, το δίκιο μας».

Σε 15 μέρες η απόφαση για το φασιστοειδές Λαγό

Υπό κράτηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο ναζιστής εγκληματίας, καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ι. Λαγός, όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία των Βρυξελλών, και εντός 15 ημερών θα υπάρξει απόφαση σχετικά «με την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης», διευκρινίζοντας ότι «η ημερομηνία της ακρόασης δεν είναι ακόμη γνωστή και θα ανακοινωθεί αργότερα».

Υπενθυμίζεται ότι ο καταδικασμένος στη δίκη της Χρυσής Αυγής Λαγός συνελήφθη «στις 27 Απρίλη κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε κατά την εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020».

Σημειώνεται ότι χτες ο Λαγός ανακρίθηκε στο ολλανδόφωνο δικαστήριο των Βρυξελλών. Δεν αποδέχτηκε την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές και αποφασίστηκε να τεθεί υπό κράτηση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org