ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
«Αύξηση» 1,66 ευρώ τη μέρα, ενώ η ακρίβεια «καταπίνει» ήδη δύο μισθούς τον χρόνο!

Ακόμα μεγαλύτερος εμπαιγμός για τους εκατοντάδες χιλιάδες που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης

Από παλιότερη κινητοποίηση για αυξήσεις στους μισθούς
Από παλιότερη κινητοποίηση για αυξήσεις στους μισθούς
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από την 1η Μάη στα 713 ευρώ μεικτά τον μήνα (μόλις 610 καθαρά) έχει ήδη γίνει «ατμός» από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα άλλα βασικά αγαθά.

Γι' αυτό στ' αυτιά των εργαζομένων, που στενάζουν από την ακρίβεια, ο καβγάς που στήνουν στα «σημεία» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, γύρω από τον κατώτατο μισθό, ακούγεται σαν σκέτη κοροϊδία, αφού οι προτάσεις όλων έχουν ως «ένα το κρατούμενο» τις «αντοχές της οικονομίας», τις «δημοσιονομικές δεσμεύσεις», τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» και τις «συμβατικές υποχρεώσεις» που απορρέουν από τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Είναι αυτή η πολιτική που φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού τους χαμηλούς μισθούς και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Είναι η ίδια πολιτική που ευθύνεται για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, για την ενεργειακή φτώχεια, ενώ αυτό που προβάλλεται ως «αντίδοτο» απ' όλα τα αστικά κόμματα, δεν είναι παρά αυξήσεις - ψίχουλα και μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ισούται με 1,66 ευρώ τη μέρα καθαρά, όταν ο πληθωρισμός και οι λογαριασμοί ρεύματος - θέρμανσης - καυσίμων ροκανίζουν ήδη δύο μισθούς τον χρόνο και έπεται συνέχεια!

Κοροϊδία στο τετράγωνο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Τα πράγματα είναι βέβαια πολύ χειρότερα για τους εργαζόμενους που υποαπασχολούνται και αμείβονται σταθερά με μισθούς μικρότερους και από τον κατώτατο μισθό. Με δεδομένο ότι 750.000 εργαζόμενοι δουλεύουν σήμερα με μερική απασχόληση (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ), δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τι σημαίνει για πολλούς απ' αυτούς η ...«αύξηση» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή, οι μισθοί τους μετά βίας θα αγγίζουν, κατά μέσο όρο, τα 490 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 420 ευρώ καθαρά τον μήνα!

Αν σ' αυτούς προστεθούν και οι 650.000 εργαζόμενοι που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αμείβονται με ολόκληρο τον κατώτατο μισθό, τότε μιλάμε για πάνω από 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους που το εισόδημα από την εργασία τους, μερική ή πλήρη απασχόληση, δεν φτάνει να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη, πόσο μάλλον να ανασχέσει την απειλή της φτώχειας που μεγαλώνει εξαιτίας της ακρίβειας.

Η κατηγορία αυτή των εργαζομένων ξύνει τον πάτο του βαρελιού, αλλά οι προσδοκίες τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζονται στα 800 ευρώ, όσος ήταν ο καθαρός μισθός για το 50% των εργαζομένων το 2019, όταν η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί και το κράτος στηρίζει από χίλιες μπάντες το κεφάλαιο να επενδύσει σε νέους χρυσοφόρους τομείς.

Ανάλογη εικόνα δίνουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τη διαμόρφωση των μισθών το 2021: Το 34% των μισθωτών είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 700 ευρώ και από αυτούς το 18% είχαν μηνιαίο μισθό μέχρι 500 ευρώ μεικτά! Κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά λαμβάνει η πλειοψηφία των μισθωτών, το 64%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για πολλούς εργαζόμενους, ο βασικός μισθός δεν περιλαμβάνει προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας (π.χ. τριετίες) με ακέραιη την ευθύνη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, αν και με προϋπηρεσία χρόνων, παίρνουν τον κατώτατο μισθό ή λίγο πιο πάνω, ανάλογα με τις «ορέξεις» του εργοδότη τους.

«Αγρυπνος φρουρός» της εργοδοσίας οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ

Για να διασκεδάσει αυτήν την άθλια για τους εργαζόμενους πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιστρατεύει τώρα το «επιχείρημα» ότι δική της δουλειά είναι να διαμορφώνει τα κατώτατα μισθολογικά όρια και στη συνέχεια, «δουλειά» των εργαζομένων είναι να διεκδικούν και να υπογράφουν με την εργοδοσία υψηλότερες αυξήσεις στις κλαδικές Συμβάσεις.

Μιλάμε για κοροϊδία και πρόκληση χωρίς όρια! Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι ο κατώτατος μισθός «τσιμεντάρει» συνολικά τους μισθούς προς τα κάτω, οδηγώντας σε συγκράτηση και πτώση τον μέσο μισθό, ο οποίος κατρακύλησε από τα 1.051 ευρώ το 2011 στα 886,1 ευρώ το 2019! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τον ίδιο κατώτατο μισθό έπαιρναν οι εργαζόμενοι και πριν από 13 χρόνια!

Αλλά και εκεί που υπάρχουν κάποιες αυξήσεις, η τάση να μειώνεται το λεγόμενο «κόστος εργασίας» δεν αντιστρέφεται, με την εργοδοσία να επιστρατεύει όλο το αντεργατικό πλαίσιο που οδηγεί στην ένταση της εκμετάλλευσης.

Οχυρωμένοι πίσω από το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώνουν εναλλάξ οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, οι εργοδότες δεν προσέρχονται καν σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και υπεκφεύγουν, ενώ κι εκεί που αναπτύσσονται μαζικοί - δυναμικοί αγώνες των εργαζομένων, αναλαμβάνουν δράση οι αντιαπεργιακοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για να στηρίξουν την εργοδοσία, όπως γίνεται, για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο στις προβλήτες της COSCO.


Μισθοί ψίχουλα και η εκμετάλλευση στο «κόκκινο»

Εργαζόμενοι μιλάνε στον «Ριζοσπάστη» για την πραγματική κατάσταση στους χώρους δουλειάς

Eurokinissi

Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε σε εργαζόμενους και τους ζήτησε να περιγράψουν με τα δικά τους λόγια την κατάσταση στον κλάδο τους και τι σημαίνει γι' αυτούς και τους συναδέλφους τους η αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο Νίκος, εργαζόμενος σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, εξηγεί ότι ακόμα κι αυτή η «αύξηση» - κοροϊδία στον κατώτατο μισθό δεν αφορά τον ίδιο και τους συναδέλφους του. Αυτό συμβαίνει γιατί δουλεύει με ωράριο μερικής απασχόλησης, ενώ ο μισθός των 500 ευρώ που λαμβάνει ξεπερνά ήδη τον «αυξημένο» κατώτατο μισθό, που αντιστοιχεί σε 4ωρη δουλειά. «Ολοι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δουλεύουμε 4ωρο», μας εξηγεί.

Ο λόγος που η εργασιακή αυτή σχέση κυριαρχεί είναι γιατί καθιστά τους εργαζόμενους πιο ευέλικτους και προσαρμόσιμους στις ανάγκες της εταιρείας. «Πηγαίνουμε μια συγκεκριμένη ώρα και δεν ξέρουμε πότε θα φύγουμε», περιγράφει, καθώς ανάλογα με την κίνηση και τον φόρτο μπορεί να κληθούν να δουλέψουν παραπάνω. Με δεδομένο μάλιστα τον χαμηλό μισθό, πολλοί αναγκάζονται να «κυνηγάνε» τις παραπάνω ώρες ή τη δουλειά τις Κυριακές. Τι μπορεί να αποφέρει στον μισθό τους το «τέντωμα» του ωραρίου; «Το πολύ πολύ τα πέντε κατοστάρικα να γίνουν έξι», λέει ο Νίκος.

«Το σίγουρο είναι πως δεν τα φέρνεις βόλτα. Ποτέ δεν μπορούσαμε να τα φέρουμε βόλτα με αυτόν τον μισθό, αλλά ειδικά στις σημερινές συνθήκες η κατάσταση είναι απελπιστική», σχολιάζει. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο ίδιος κλήθηκε να πληρώσει τον Γενάρη λογαριασμό για το φυσικό αέριο ίσο με το ύψος του μηνιαίου του μισθού! «Οταν ένας λογαριασμός μόνο φτάνει τα 500 ευρώ, τότε δεν μένουν χρήματα ούτε για τους υπόλοιπους λογαριασμούς, ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης», τονίζει.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ γίνονται οι πρώτοι μάρτυρες των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά, που τα καθιστούν απλησίαστα για τους ίδιους, όπως και για τον υπόλοιπο λαό. «Καθημερινά εμείς αλλάζουμε τα ταμπελάκια στα ράφια, βλέπουμε τις αυξήσεις που οδηγούν ακόμα και σε διπλασιασμό των τιμών», σημειώνει και προσθέτει: «Εγώ ο ίδιος φόρτωσα μια παλέτα με κρέατα που έληξαν και πήγαν για πέταμα. Ολοι μας βλέπουμε καθημερινά πόσα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια από τα καταστήματα, την ίδια στιγμή που είναι απλησίαστα για όλο και περισσότερους».

«Η μισή δουλειά σημαίνει μισό μισθό, σημαίνει μισή ζωή», καταλήγει ο Νίκος. Οι εργαζόμενοι, όπως εξηγεί, θέλουν πλήρη απασχόληση, ολόκληρο μισθό, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους και όχι «αυξήσεις» - φιλοδώρημα χωρίς καμία αντανάκλαση στον μισθό τους.

«Δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα»...

Η Χαρά δουλεύει σε μεγάλη εμπορική αλυσίδα ενδυμάτων. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2017 ως 4ωρη και τώρα δουλεύει ως 5ωρη, όπως και η πλειοψηφία των εργαζομένων στην εταιρεία. «Η μόνη "αύξηση" που έχω πάρει στον μισθό» - μας λέει - «είναι επειδή αυξήθηκαν οι ώρες δουλειάς, τίποτα άλλο». Τώρα παίρνει «510 με 520 ευρώ το πολύ». Τη ρωτάμε πώς μπορείς να τα βγάλεις πέρα με αυτά τα λεφτά και απαντά με δύο λέξεις: «Δεν μπορείς».

«Εγώ μένω με τον σύντροφό μου» - συνεχίζει η Χαρά - «δουλεύουμε και οι δύο. Τα χρήματα έχουν τελειώσει στις 15 του μήνα. Δανείζομαι από γονείς και φίλους και ήδη τους χρωστάω από τα προηγούμενα. Τα λεφτά δεν φθάνουν. Ρεύμα, νοίκι, σούπερ μάρκετ. Η αύξηση που ανακοίνωσαν δεν επηρεάζει τις αποδοχές μου, αλλά και να το έκανε τα χρήματα και πάλι είναι πολύ λίγα. Για να τα βγάλεις πέρα θέλει τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον μήνα και λίγα λέω».

Η Κ. εργάζεται σε δύο δουλειές. Το πρωί στις ταχυμεταφορές πλήρη απασχόληση, αλλά ως «ενοικιαζόμενη» με διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων - γεγονός που εντείνει την εργασιακή ανασφάλεια - και το απόγευμα σε εταιρεία διανομής με σχέση αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης. Συνολικά δουλεύει 12 ώρες τη μέρα, ενώ θέλει ακόμα μιάμιση ώρα και παραπάνω για να πάει και να γυρίσει από τη δουλειά στο σπίτι! Σύνολο 13-14 ώρες στον δρόμο!

Κυριολεκτικό ξεζούμισμα «γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά. Το πρωί παίρνω μόλις 613 ευρώ. Το απόγευμα παίρνω 500 ευρώ τον μήνα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα που αφορούν συντήρηση, επισκευή και καύσιμα, και τα οποία φυσικά δεν επαρκούν. Ακόμα και με τέτοιο ξεπάτωμα στη δουλειά, τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη, ειδικά με την ακρίβεια που σπάει κόκαλα!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ