ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2022 - Κυριακή 1 Μάη 2022
Σελ. /48
Μάντεψε ποιος...

Το παιχνίδι «μάντεψε ποιος κόβει καλύτερα το ρεύμα» παίζουν εδώ και λίγες μέρες η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη του λαού, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του τον τίτλο του «προστάτη των πιο φτωχών», με τα δήθεν «μέτρα προστασίας» από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Εβγαλαν μάλιστα τα κομπιουτεράκια και άρχισαν να υπολογίζουν πόσες διακοπές ρεύματος έκανε ο καθένας στην κυβερνητική του θητεία, με τη ΝΔ να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έμειναν χωρίς ρεύμα περισσότερα νοικοκυριά. Αλήθεια, όμως, τι σημασία έχει «ποιος τράβηξε την πρίζα» για τους 233.092 που έμειναν χωρίς ρεύμα το 2017; 'Η για τους 220.314 που έμειναν στο σκοτάδι επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το 2018; Ακόμα και πέρυσι, οι 168.471 που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε καμία ρύθμιση βρήκαν απέναντί τους έναν κρατικό μηχανισμό σε πλήρη ετοιμότητα να τους στερήσει την παροχή ρεύματος με συνοπτικές διαδικασίες.

... το κόβει καλύτερα

Η ουσία λοιπόν είναι ότι πάνω από 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά (για την ακρίβεια 1.038.362) βρέθηκαν κάποια στιγμή χωρίς ρεύμα από το 2017 μέχρι σήμερα. Και το συμπέρασμα από τα νούμερα που αραδιάζουν στον προκλητικό διαγκωνισμό τους, είναι ότι η ενεργειακή φτώχεια δεν «εγκατέλειψε» ποτέ τον λαό, ούτε με ΝΔ ούτε με ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια το «μαστίγιο» του κράτους, που δίνει κάλυψη στους παρόχους να κατεβάζουν διακόπτες, ως ένα πρόσθετο μέτρο για να μην απειληθεί η κερδοφορία τους. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «σιαμαία» και στην Ενέργεια, με τον έναν να παραδίδει στον άλλον τη σκυτάλη της «απελευθέρωσης» της αγοράς, της «πράσινης μετάβασης», του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας», της απολιγνιτοποίησης και πάει λέγοντας. Αυτά είναι που πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του ο λαός για να δει άσπρη μέρα, παλεύοντας να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, για μειώσεις στην τιμή του και κατάργηση των «πράσινων» φόρων που την εκτοξεύουν.

Ημερολόγιο

Συνέδρια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και το δεύτερο μέρος (;!) του συνεδρίου του ΜέΡΑ25, ψηφοφορίες και εκλογές, για την επιστροφή στα ΠΑΣΟΚικά «λάβαρα», για τις καρέκλες και τα αρχηγιλίκια στον ΣΥΡΙΖΑ. Διεργασίες και «κομπρεμί», συζητήσεις και «παρασκήνιο» πίσω απ' τις πλάτες του λαού, για τη σύνθεση των επόμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, για τους «καταλληλότερους» στη χειραγώγηση του λαού, ενόψει και των ακόμα πιο «ζόρικων» που είναι μπροστά. «Υψηλοί τόνοι» και «αντιπαραθέσεις», «τρικυμία στο φλιτζάνι»... Και πώς αλλιώς, αφού το «ημερολόγιο» τις ίδιες μέρες του Μάη θα γράφει τόσα κι άλλα τόσα από την κοινή τους ατζέντα: Θα γράφει ταξίδια στις ΗΠΑ, για να «σφραγίσουν» την παραπέρα εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ευρωενωσιακά διαβούλια για το πώς θα φορτώσουν τα σπασμένα του πολέμου και του «πράσινου New Deal» στους λαούς. Τίποτα, παρά μόνο νέα βάσανα έχει να περιμένει ο λαός από τη γεμάτη «ατζέντα» του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων, των λογής λογής κυβερνητικών «σωτήρων». Εχει όμως να περιμένει πολλά από τον δικό του οργανωμένο αγώνα: Με αφετηρία την απεργιακή μάχη της Πρωτομαγιάς, με την «ατζέντα» των δικών του συμφερόντων, «γεμίζοντας» αγωνιστικά μέρα τη μέρα, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν.

Κάτω από το χαλί

«Η "Jet Tui" στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζει αύξηση 100% σε σχέση με το 2019 των διαθέσιμων θέσεων, πάνω από 1.100.000 θέσεις για Ελλάδα», «1,5 εκατομμύριο διαθέσιμες θέσεις είχε το 2019 η "easy-jet", φέτος έχει 4,4 εκατομμύρια για την Ελλάδα», «η TUI από τη Γερμανία προσδοκά να φέρει 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες φέτος στη χώρα μας», «η Αμερική μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα φέρει με απευθείας πτήσεις 470.000 ταξιδιώτες». «Βροχή» πέφτουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Τουρισμού τις τελευταίες μέρες, καθώς ξεκινάει η νέα σεζόν και μαζί με τα αεροπλάνα της ...TUI, απογειώνονται και οι προσδοκίες των τουριστικών ομίλων για νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Για να μην αφήσει μάλιστα «σκιές» στο πάρτι που τους ετοιμάζει, η κυβέρνηση αφαίρεσε χτες και τους τελευταίους περιορισμούς στην είσοδο επισκεπτών από το εξωτερικό, καταργώντας το «ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό». Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό υπήρξε το ελάχιστο μέτρο για να ανοίξουν μια ώρα αρχύτερα οι διασυνοριακές μετακινήσεις, που η αναστολή τους λόγω κορονοϊού έβαζε φρένο στην οικονομία και κυρίως στον τουρισμό. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι όποιες «επιτυχίες» κατέγραψε ο τουρισμός για τους μεγαλοξενοδόχους, τους εφοπλιστές και τις αερομεταφορές, βγήκαν ξινές στον λαό, που από τα τέλη του καλοκαιριού βρέθηκε αντιμέτωπος με νέα κύματα της πανδημίας και θρήνησε χιλιάδες ακόμα νεκρούς. Η ίδια πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία επαναλαμβάνεται και φέτος, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ιό, τον οποίο όλοι τώρα προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί. Για την ιστορία, την Πέμπτη που έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις, καταγράφηκαν άλλα 48 θύματα της νόσου, σε σύνολο 29.073 θανάτων από την έναρξη της πανδημίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Παρασκευή 29 Απρίλη

1863 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

1957 Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο ο Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Γιώργης Σπανός. Οι άλλοι δύο σε ισόβια δεσμά και σε φυλάκιση 10 χρόνων αντίστοιχα.

1961 Συνέρχεται στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

1980 Πεθαίνει ο «πατέρας» των κινηματογραφικών ταινιών θρίλερ, σερ Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Σάββατο 30 Απρίλη

1789 Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1883 Πεθαίνει ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντουάρ Μανέ.

1911 Γεννιέται ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1926 Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική διά νόμου για τα παιδιά ηλικίας από 6 έως 14 ετών.

1945 Η κόκκινη σημαία υψώνεται στο Ράιχσταγκ. Την ίδια μέρα αυτοκτονεί ο Αδόλφος Χίτλερ.

1954 Καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τις Σοφάδες Καρδίτσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άτομα και να τραυματιστούν 117.

Κυριακή 1 Μάη

1827 Η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος.

1848 Στην Αγγλία ορίζεται με νόμο η 10ωρη εργάσιμη μέρα για τις γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά που εργάζονταν στην υφαντουργική βιομηχανία.

1886 Προκηρύσσεται στις ΗΠΑ γενική απεργία με κεντρικό αίτημα το 8ωρο. Χιλιάδες εργάτες αψήφησαν τις «υποδείξεις» των αστών και την τρομοκρατία (από την κινητοποίηση των δυνάμεων καταστολής) και κατέβηκαν στους δρόμους. Σχεδόν 340.000 εργάτες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο το Σικάγο, όπου οι απεργοί ξεπέρασαν τους 80.000.

1909 Γεννιέται ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής, σε αντίποινα για την εκτέλεση από τον ΕΛΑΣ Πελοποννήσου του Γερμανού υποστράτηγου Φρανζ Κρες και του επιτελείου του, εκτελούν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές, που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Απ' αυτούς, περίπου 170 ήταν πρώην Ακροναυπλιώτες και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη.

1955 Εκτελείται στην Αλικαρνασσό ο 26χρονος Χρήστος Καρανταής, στέλεχος του ΚΚΕ, που είχε έρθει από το εξωτερικό με κομματική αποστολή. Γραμματέας της ΕΠΟΝ το 1947, πέρασε στη συνέχεια στην παρανομία και εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό.

1966 Ο Νίκος Ζαχαριάδης ξεκινά απεργία πείνας, με αίτημα την κατάργηση των διοικητικών μέτρων εναντίον του, η οποία κρατά 19 μέρες.

1976 Πεθαίνει μετά από αυτοκινητικό ατύχημα ο Αλέκος Παναγούλης, που στις 13 Αυγούστου 1968 επιχείρησε να σκοτώσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ