ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Μπόλικη ατομική ευθύνη αλλά ούτε «δεκάρα» για στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σε θριαμβολογίες για τον εμβολιασμό - ο οποίος φτάνει μόλις στο 8% τέσσερις μήνες μετά την έναρξή του - και ανακοινώσεις για 1.500 εμβολιαστικά κέντρα από τις 5 Μάη «για να φτάσουμε τις 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα», επιδόθηκε και χτες ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στην κυβερνητική ενημέρωση. Αποσιωπώντας ότι κάθε εμβολιαστική γραμμή και κέντρο σηματοδοτεί το παραπέρα κλείσιμο ή συρρίκνωση ενός τμήματος νοσοκομείου και ΚΥ και όχι την ενίσχυση της ρημαγμένης δημόσιας ΠΦΥ με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. Παρ' όλ' αυτά και χτες η κυβέρνηση επικαλέστηκε «τον αναγκαίο πατριωτισμό (...) για να πετύχουμε μια καλή τουριστική σεζόν», ξεκαθαρίζοντας ποιο είναι το βασικό κριτήριο των όποιων μέτρων παίρνει. Σημειώνεται ότι από σήμερα ανοίγουν και τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44 ετών με το εμβόλιο της «Astra Zeneca». Μάλιστα η «ατομική ευθύνη» απογειώνεται από σήμερα, με τη «δυνατότητα» που δίνει η κυβέρνηση για περιορισμό του διαστήματος ανάμεσα στις δύο δόσεις του σκευάσματος της «Astra Zeneca». Συγκεκριμένα θα μπορεί ο κάθε εμβολιαζόμενος μέσω της πλατφόρμας να «επιλέγει», αν το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην 1η και τη 2η δόση θα είναι 12 ή 8 εβδομάδες, έχοντας βέβαια επίγνωση ότι έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου...

Με οδηγό την ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου και θερμές ευχαριστίες για τους «ευεργέτες» εφοπλιστές, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε και τον ...«σχεδιασμό ενίσχυσης» των δημόσιων δομών Υγείας στα νησιά, που «σαφώς περιλαμβάνει και διακομιδές», αφού ανακοίνωσε ότι πλέον το ΕΣΥ διαθέτει «10 κάψουλες» (!). Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη για τη μόνιμη στελέχωση των σωστικών μέσων, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι που μπορούσαν να σωθούν και στα νησιά, ενώ υπάρχει καθημερινά ανάγκη σε όλη τη χώρα για άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε στόλο και πλήρωμα. Αλλωστε, από τα 106 κατοικήσιμα νησιά μόλις τα 8 έχουν ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ στα περισσότερα δεν υπάρχει καν νοσοκομείο ή ΚΥ.

Στο μεταξύ χτες καταγράφηκαν ακόμη 63 θάνατοι, με τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της πανδημίας να φτάνει στα 10.242 θύματα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 805 και των κρουσμάτων ανέρχεται σε 340.493

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 2.781 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων τα 1.263 στην Αττική (Αν. Αττική 160, Βόρειος Τομέας 133, Δυτική Αθήνα 166, Δυτική Αττική 81, Κέντρο 393, Νότιος Τομέας 158, Πειραιάς 160, Νήσοι 12), 413 στη Θεσσαλονίκη, 78 στη Λάρισα, 60 στην Αχαΐα.

Υψηλή παραμένει η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid, φτάνοντας το 90% στην επικράτεια για τις ΜΕΘ. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο, κατά μέσο όρο γίνονται 462 εισαγωγές covid 19 τη μέρα και το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού ανέρχεται σε 5.300.

Σημειώνεται ότι αν κι έχουν γίνει 3,5 εκατομμύρια self test, έχουν καταχωρηθεί μόνο τα μισά στην αντίστοιχη πλατφόρμα (1,7 εκατ. δηλώσεις) και το σύνολο των θετικών τεστ που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακό έλεγχο είναι 4.392.

Κι ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι απαιτούνται ακόμα και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας, θωράκισης των νοσοκομείων, η ανάγκη για «να ελέγξουμε την πανδημία» περιορίστηκε και χτες στην απογευματινή ενημέρωση στην επίκληση της ατομικής ευθύνης. «Δεν έχει νόημα να μετράμε τα μεταλλαγμένα κρούσματα, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, κατά την ανακοίνωση των προσαρμογών στα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, που μέχρι πρότινος ίσχυαν μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Η υποχρέωση για sms παραμένει όπως ειπώθηκε, μέχρι το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων. Από τη Δευτέρα του Πάσχα, θα επιτραπεί το άνοιγμα της εστίασης, ενώ η μετακίνηση σε καφέ ή εστιατόριο θα πραγματοποιείται με την αποστολή γραπτού μηνύματος με τον αριθμό 6 στο 13033. Τα καταστήματα εστίασης θα είναι ανοιχτά έως τις 10.45 μ.μ. και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 11μ.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Οχι στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου

Από την κινητοποίηση στον «Ερυθρό Σταυρό»
Από την κινητοποίηση στον «Ερυθρό Σταυρό»
Στάση εργασίας και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν χτες στον «Ερυθρό Σταυρό» μετά από απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων, αντιδρώντας στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου. Σημειώνεται ότι εδώ και 34 μέρες, τακτικές και επείγουσες νοσηλείες, εξωτερικά ιατρεία, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις έπαψαν, τα χειρουργεία σταμάτησαν και όλοι οι γιατροί, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και ειδικότητας, τέθηκαν στη διάθεση της Ιατρικής Υπηρεσίας για την Covid-19, διακόπτοντας κάθε άλλη δραστηριότητα του νοσοκομείου.

«Η απόφαση αυτή προκαλεί εξαρχής την απορία, καθώς παρά την παρουσία δύο Παθολογικών κλινικών και Μονάδας λοιμώξεων, στο "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο" ουδέποτε υπήρξε αναπτυγμένη Πνευμονολογική κλινική και είναι γνωστό ότι η συχνότερη επιπλοκή της Covid-19 είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια. Το ιατρικό προσωπικό με συναφή ειδικότητα είναι οι παθολόγοι και δύο πνευμονολόγοι που έχουν εξειδίκευση στη ΜΕΘ», σημειώνει το Σωματείο, αναδεικνύοντας ότι η πανδημία «έδωσε το τελικό χτύπημα σε ένα νοσοκομείο που έπασχε από ανθρώπινο δυναμικό και πόρους». Οι εφημερίες ανακοινώνονται πολλές φορές την ίδια μέρα και είναι συχνά επισφαλείς, οι ασθενείς συνεχίζουν να «στοιβάζονται» σε 8κλινους θαλάμους, και διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ, αναδεικνύει ανάμεσα σε άλλα το Σωματείο και προειδοποιεί ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες η παύση της υπόλοιπης δραστηριότητας του νοσοκομείου.

«Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για το πού θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από χειρουργεία (5.200 μείζονες επεμβάσεις, 2.400 οφθαλμολογικές και διάφορες μικροεπεμβάσεις ή επεμβατικές πράξεις - γαστρεντερολογία, επεμβατική ακτινολογία, ορθοπαιδική κ.τ.λ. - έγιναν το 2019)», αναφέρεται επίσης από το Σωματείο, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα η δυσχέρεια πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας προκαλεί ένα ακόμη lockdown μέσα στην πανδημία της Covid-19, με συνέπεια μεγάλη αύξηση της "πλεονάζουσας" θνητότητας, ήδη από το 2020».

Μια ακόμη πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής, που αναδεικνύει το Σωματείο, είναι και η διακοπή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στους ειδικευόμενους ιατρούς, καθώς όσο παρατείνεται η αποκλειστική νοσηλεία Covid-19, «αναπόφευκτα χάνεται πολύτιμος χρόνος από την ειδίκευσή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι να επιλέγουν άλλα νοσοκομεία για να συνεχιστεί αυτή (15 ειδικευόμενοι έως σήμερα). Η επαναλειτουργία των ιατρικών τμημάτων θα είναι ακόμα πιο δύσκολη χωρίς αυτούς».

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι «δεν θα ανεχτούμε την υποβάθμιση ενός ανεπτυγμένου Γενικού Νοσοκομείου, με ασθενείς από όλη τη χώρα, σε Κέντρο Υγείας και κλινική χρονίως πασχόντων. Ούτε θα δεχτούμε "σωτήρες" με τη μορφή ΣΔΙΤ, συγχωνεύσεων, ιδιωτικοποιήσεων κ.τ.λ.».

Απαιτούν μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ανανεώνουν το αγωνιστικό ραντεβού στην πανεργατική απεργία στις 6 Μάη.

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις και τα «μπαλώματα»

Την ίδια ώρα, ασφυκτική παραμένει η κατάσταση και στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας. Στο Νοσοκομείο Ρίου νοσηλεύονται 60 ασθενείς στις κλινικές Covid, 4 παιδιά στην Παιδιατρική κλινική και 25 ασθενείς στις ΜΕΘ Covid. Στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στη ΜΕΘ βρίσκονται 10 ασθενείς.

Παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία, η κυβέρνηση συνεχίζει τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο/νομό στο άλλο.

Χτες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας για τη μετακίνηση με «εντέλλεσθε» 11 παθολόγων από το ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», το ΠΓΝΠ, το ΚΥ Β. Τομέα Πάτρας, το Νοσοκομείο Τρίπολης προς το Νοσοκομείο Πύργου, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα κενά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναγκαίος ο εμβολιασμός, αλλά δεν αρκεί χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας

Σε σχόλιό του για τη διαχείριση της πανδημίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οσο δεδομένη είναι η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια, άλλο τόσο δεδομένο είναι ότι από μόνος του ο εμβολιασμός, χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν φτάνει για τον τερματισμό της πανδημίας, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Το πρόβλημα είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις αυτές οι ανάγκες σκοντάφτουν πάνω στις προτεραιότητες, τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ