ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
«Στο φουλ» το παζάρι για τους όρους των διχοτομικών «λύσεων»

...με βάση τις «νέες πραγματικότητες» των ευρωατλαντικών σχεδίων

Νέα ώθηση στα παζάρια και τους «συμβιβασμούς» που αναζητούνται στο Κυπριακό υπό την αιγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δίνει, όπως όλα δείχνουν, η πενταμερής Διάσκεψη (5+1 όπου «1» είναι ο ΟΗΕ) που συνεχίζεται από την Τρίτη στη Γενεύη και είναι πιθανό να παραταθεί τελικά μέχρι αύριο, Παρασκευή (αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σήμερα 29/4).

Παρά τους αρχικούς χαρακτηρισμούς περί «άτυπης» συνάντησης και εκτιμήσεις περί «χαμηλών προσδοκιών» οι χτεσινές συναντήσεις και τα όσα γίνονταν γνωστά δείχνουν πως το παζάρι κλιμακώνεται με παλιά και νέα σχέδια για τους όρους διχοτόμησης του νησιού, σχέδια που σε όλες τους τις εκδοχές είναι εχθρικά για το λαό της Κύπρου και συνολικά τους λαούς της περιοχής, ώστε να προχωρήσει μία ακόμα «διευθέτηση» στην περιοχή, «κρίκος» για την αμερικανοΝΑΤΟική «συνοχή» και για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Κατά τη χτεσινή «ολομέλεια» της συνάντησης, όπου εκτός από τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, και οι ΥΠΕΞ των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» Ελλάδας - Τουρκίας - Βρετανίας, Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ντόμινικ Ράαμπ, αντίστοιχα, επιβεβαιώθηκε ότι στόχος είναι να ανιχνευθούν πεδία αμοιβαίων παραχωρήσεων, εντός ευρωατλαντικού πλαισίου πάντα, ώστε να κηρυχθεί και «επίσημα» η επανέναρξη των συνομιλιών για τους όρους διχοτόμησης του νησιού. Σε αυτήν τη βάση από χτες «φούντωναν» φήμες ακόμα και για νέα συνάντηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, που μάλιστα πολλοί συσχέτιζαν ευθέως με το παζάρι Τουρκίας - Δύσης, συνδέοντας την προετοιμασία της και με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Οπως προκύπτει από όσα συζητήθηκαν τόσο στην πλήρη σύνθεση της συνάντησης όσο και στις πυρετώδεις διμερείς επαφές, ζητούμενο είναι να ληφθούν υπόψη «οι νέες πραγματικότητες στο νησί και την περιοχή» - όπως λένε συχνά -πυκνά εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων πλευρών - και σε αυτό το πλαίσιο να επιτευχθεί μια «λύση» δήθεν «βιώσιμη και ρεαλιστική». Στη βάση αυτή το παζάρι εντείνεται γύρω από τις συνθήκες συνεργασίας των δύο πλευρών σε μια επανενωμένη Κύπρο, όπου όροι όπως η «πολιτική» ή / και «κυριαρχική ισότητα» (που αφορούν ουσιαστικά την έκταση συνεργασίας και «αυτονομίας» των δύο πλευρών), αλλά και η «αποκεντρωμένη» ή «πιο χαλαρή» ομοσπονδία αξιοποιούνται κατά το δοκούν, στο ίδιο τραπέζι που πέφτουν και προτάσεις για κάθετη διχοτόμηση.

Στο «παρασύνθημα» οι συζητήσεις

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις ελληνοκυπριακών ΜΜΕ, η κυπριακή κυβέρνηση παρουσίασε 13σέλιδο κείμενο, όπου μεταξύ άλλων συνδέει την απόρριψη του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν με μια «αίσθηση δημιουργίας μίας δυσλειτουργικής πολιτείας, με κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης» και επανέφερε το ενδεχόμενο μιας «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας». Οσον αφορά «πρόσθετες διασφαλίσεις» που και οι δύο πλευρές θα αναζητούν αναφέρθηκε στη δημιουργία συμβουλίου έκτακτης ανάγκης, αλλά και πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης, αναμοχλεύοντας και προτάσεις περί «Συμφώνου Φιλίας», που είχαν πέσει στο τραπέζι και το 2017 (κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας), προβλέποντας σχήματα συνεργασίας και στον άξονα Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, κατά τις χτεσινές επαφές, μεταξύ άλλων επανήλθαν και προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως το «πακέτο Βαρώσι - Τύμπου» (δηλαδή το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης που τώρα επιδιώκει να αξιοποιήσουν χωρίς συνεργάτες η Τουρκία και το ψευδοκράτος και η επίσημη επαναλειτουργία του αεροδρομίου που μετά την τουρκική εισβολή αξιοποιούν οι κατοχικές αρχές) υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως και «άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τους κανόνες της ΕΕ», αλλά και τη «δημιουργία καταπιστεύματος για τους Τουρκοκυπρίους από τα έσοδα του φυσικού αερίου με δυνατότητα ανάληψης και πριν από τη λύση (του Κυπριακού)». Ειδικά το τελευταίο ζήτημα - δηλαδή οι όροι συνεργασίας για την «κοινή αξιοποίηση» του ορυκτού πλούτου του νησιού που ορέγονται ενεργειακοί κολοσσοί από όλο τον κόσμο - κυριάρχησε στο παζάρι όλη την τελευταία 4ετία, παρά και το «ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά», απόδειξη του «βάρους» που έχουν και οι ευρύτερες ενεργειακές μπίζνες στην περιοχή για τη «λύση» του Κυπριακού.

Στις δικές τους προτάσεις, οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους παρουσίασαν την «τουρκοκυπριακή κοινότητα» ως «ένα από τα μέρη που ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960» και σε αυτήν τη βάση εμφανίστηκαν έτοιμοι για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων «για μία εταιρική σχέση που θα καταλήξει σε συμφωνία των δύο πλευρών», σύμφωνα πάντα με τα ίδια ρεπορτάζ. Μεταξύ άλλων εστίασαν στην ανάγκη οι διαπραγματεύσεις αυτών «των δύο ανεξάρτητων πλέον κρατών» να καταλήξουν στα θέματα περιουσίας, ασφάλειας, εδαφικών αναπροσαρμογών, στις σχέσεις με την ΕΕ αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Λύσεις» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου

Κατά διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη και ότι επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την «επίλυση» του Κυπριακού, «το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία», καθώς και το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Κατά τις ίδιες πηγές, «ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές» και ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου».

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του «αναχρονιστικού αυτού συστήματος».

Ακολούθησε χτες συνάντησή του με τον Γκουτέρες, και αργότερα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ. Κατά πληροφορίες, στη συνάντησή του με τον Γκουτέρες ο Δένδιας επανέλαβε τα παραπάνω και «υπογράμμισε την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου, ως κράτους - μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ενωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Δένδιας πέρα από τα παραπάνω, παρατήρησε ότι «η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην ολομέλεια, είναι θετική».

Σε δικές του δηλώσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι «μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες στο νησί».

Χτες το βράδυ, αναμενόταν νέο δείπνο εργασίας που θα παρέθετε ο γγ του ΟΗΕ στους συμμετέχοντες. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι «η κρίσιμη μέρα είναι σήμερα (χτες). Το δείπνο απόψε είναι καθοριστικό για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Προβλέπεται να είναι πολύ μακρά η νύχτα», ενώ αργότερα ο γγ του ΟΗΕ συγκάλεσε, εκτάκτως, νέα «ολομέλεια» της συνάντησης. Οταν αυτή ολοκληρώθηκε, ορίστηκε νέα «ολομέλεια» για σήμερα το πρωί.

Να καταγραφεί, στο μεταξύ, ότι τις δικές της συστάσεις έσπευσε να κάνει και η Γαλλία, της οποίας το ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η χώρα «ενθαρρύνει τους εμπλεκόμενους να εκμεταλλευτούν πλήρως αυτήν την ευκαιρία και να επιδείξουν την πολιτική βούληση και το πνεύμα του συμβιβασμού που απαιτείται, για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους». Μεταξύ άλλων επανέλαβε «τη δέσμευσή της για το πλαίσιο, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένο σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, προσφέροντας - όπως καθόλου τυχαία εντοπίζει και το Παρίσι - στις δύο κοινότητες πλήρεις εγγυήσεις σχετικά με την πολιτική τους ισότητα». Κατέληξε δε και αυτό με συνδέσεις του μέλλοντος της Κύπρου με «το συμφέρον όλων των Κυπρίων και τη σταθερότητα της περιοχής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ