ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΟΕΝΓΕ
Ξηλώνουν τη μία μετά την άλλη Παθολογικές κλινικές στην περιφέρεια

Τη ζοφερή πραγματικότητα στα δημόσια νοσοκομεία αποτυπώνουν σωματεία υγειονομικών και ειδικευόμενοι

«Αντί η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να μεριμνήσουν για κατεπείγουσες διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων γιατρών, ώστε να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες, αντιμετωπίζουν τους γιατρούς σαν μετακινούμενο θίασο», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καταγγέλλοντας τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών, «που έχουν οδηγήσει τους συναδέλφους σε απόγνωση», και απαιτώντας να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για μετακίνηση για πολλοστή φορά του παθολόγου από το Νοσοκομείο Τρίπολης.

«Μετά τη διάλυση της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, με αποκλειστική ευθύνη των διοικήσεων του Νοσοκομείου Πύργου και της 6ης ΥΠΕ, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, αλλά και τις αθλιότητες του διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου, που έδωσαν τη χαριστική βολή και ανάγκασαν 3 παθολόγους σε παραίτηση επειδή δεν δέχτηκαν να τους τσαλακώνει την αξιοπρέπεια, ξηλώνουν τη μία μετά την άλλη τις Παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων των όμορων νομών και εξωθούν και άλλους συναδέλφους στην παραίτηση», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και δείχνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση παθολόγου από το Νοσοκομείο Τρίπολης, ο οποίος μετακινείται συνεχώς από τον Σεπτέμβρη του 2020: «Τέσσερις φορές προς το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, στο οποίο εφημέρευε καθημερινά για ολόκληρα επταήμερα χωρίς ρεπό. Χαρακτηριστικά, μέσα σε 21 μέρες έκανε 16 ενεργές εφημερίες, με αποτέλεσμα - όπως ήταν αναμενόμενο - να παρουσιάσει πρόβλημα υγείας. Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη του ότι ο συνάδελφος είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών με εργαζόμενη σύζυγο, όχι μόνο γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το πρόβλημα υγείας του συναδέλφου, όχι μόνο δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία σύμφωνα με την οποία το αίτημα για μη μετακίνηση λόγω προβλημάτων υγείας εξετάζεται από τριμελή υγειονομική επιτροπή που συστήνεται σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (αλήθεια, έχουν συσταθεί οι αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές, κ.κ. υπουργοί;) και μετακινεί ξανά τον συνάδελφο, αυτήν τη φορά στο Νοσοκομείο Πύργου», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Και καταλήγει: «Κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας, διοικητές ΥΠΕ και νοσοκομείων έχουν ακέραιη την ευθύνη για τη διάλυση κλινικών και νοσοκομείων, αλλά και για το κύμα παραιτήσεων γιατρών, ειδικά από τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Ευθύνονται για το γεγονός ότι νέοι γιατροί διστάζουν να διεκδικήσουν μία θέση από τις ελάχιστες που προκηρύσσονται, βλέποντας τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοί τους στα δημόσια νοσοκομεία. Μετά από όλα αυτά, έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν γιατροί και ότι γι' αυτό δεν κάνουν προσλήψεις.

Γιατροί υπάρχουν, εσείς τους διώχνετε...».

Στα όριά τους οι ειδικευόμενοι στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκόντων τους, τις επιπτώσεις στους ασθενείς από τη μετατροπή του νοσοκομείου σε μίας νόσου, αλλά και τις διεκδικήσεις τους, παρουσιάζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μέσα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες. Συνοψίζοντας, αναδεικνύουν ότι «νέα και παλιά τμήματα λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποβαθμίζοντας τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Εναν χρόνο μετά, οι κλινικές Covid εξακολουθούν να έχουν ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι εκεί δουλεύουν εδώ και έναν χρόνο με εξαντλητικά ωράρια, σε αντίξοες συνθήκες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ίδιων και των νοσηλευόμενων ασθενών», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους και τονίζουν: «Η λειτουργία τέτοιων τμημάτων απαιτεί πολυάριθμο και εξειδικευμένο προσωπικό, επομένως με τις συνεχείς μετακινήσεις μη εξειδικευμένου προσωπικού δεν καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες».

Περιγράφοντας τις επιπτώσεις στην κοινή νοσηρότητα, θυμίζουν ότι «τα εξωτερικά ιατρεία των κλινικών υπολειτουργούν. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία τέθηκαν σε συνεχή αναβολή λόγω έλλειψης αναισθησιολογικού και νοσηλευτικού προσωπικού και λόγω απουσίας χώρου για τη διενέργειά τους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του Γ' κτιρίου, που στέγαζε τα χειρουργεία και τις Χειρουργικές κλινικές, μετατράπηκε σε κλινικές Covid. Η "λύση" που δόθηκε από τη διοίκηση είναι η πραγματοποίηση χειρουργείων ορισμένων κλινικών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία μισθώνονται από το Δημόσιο».

Αναφέρονται ακόμα στις συνθήκες νοσηλείας λόγω συγχωνεύσεων, ακατάλληλων χώρων και έλλειψης προσωπικού. «Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα βασικά, όπως η εποπτεία των ασθενών, είτε γιατί ο χώρος εφημέρευσης είναι σε μεγάλη απόσταση από τον χώρο νοσηλείας, είτε γιατί κάποιες κλινικές νοσηλεύουν ασθενείς σε περισσότερα του ενός τμήματα ή και εκτός νοσοκομείου. Επίσης, υπό αυτές τις συνθήκες οι ειδικευόμενοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν πόστα ή και ολόκληρα τμήματα που κάλυπταν πριν την πανδημία».

Οσον αφορά τις μετακινήσεις, «αυτές ανακοινώνονται από τη διοίκηση με τη μορφή "εντέλλεσθε", ξαφνικά και συνήθως Παρασκευή μεσημέρι, χωρίς καμία προειδοποίηση των ιατρών που μετακινούνται».

Τέλος, αναδεικνύουν ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί που μετακινούνται απέχουν από την ειδικότητά τους, επιτελώντας κατά βάση ρόλο νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, «στερούμενοι την εκπαίδευσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε κάποιες περιπτώσεις για περισσότερο από 6 μήνες».

Μεταξύ άλλων διεκδικούν μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών, άνοιγμα της λίστας αναμονής των ειδικοτήτων και επίσπευση της διαδικασίας διορισμού, μείωση της χρήσης «βοηθητικών» ειδικευόμενων στον ελάχιστο, απολύτως απαραίτητο αριθμό. Επίσης λένε «όχι» στις εκβιαστικές μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής, ζητούν ασφαλή λειτουργία και εφημέρευση όλων των κλινικών, έγκαιρη καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών κ.λπ.

Συρρίκνωση των εξωτερικών ιατρείων για τον εμβολιασμό στο ΠΑΓΝΗ

Αδιαφορώντας απέναντι στο αίτημα των υγειονομικών για απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η κυβέρνηση και οι διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων προχωρούν σε επέκταση των εμβολιαστικών γραμμών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, στελεχώνοντάς τα με το ήδη υπάρχον, ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό.

«Στο ΠΑΓΝΗ, στα τρία εμβολιαστικά κέντρα (που λειτουργούν εδώ και σχεδόν 4 μήνες) προστίθενται άλλα δύο. Τα 4 από αυτά τα κέντρα δημιουργούνται με αφαίρεση χώρων από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (π.χ. των ουρολόγων), περιορίζοντας περαιτέρω τη λειτουργία τους και οδηγώντας σε συγχρωτισμό υγιών (που προσέρχονται για να εμβολιαστούν) με ασθενείς (που προσέρχονται για να εξεταστούν)», καταγγέλλει το Σωματείο. Αναδεικνύει άλλωστε ότι «η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες νέες μόνιμες προσλήψεις, αλλά στηρίζεται στις μετακινήσεις και την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των υπηρετούντων εργαζομένων και σε προσλήψεις ελάχιστων επικουρικών νοσηλευτών και επισκεπτριών Υγείας. Πληθαίνουν τα "εντέλλεσθε" σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. ψυχιάτρων) για κάλυψη βαρδιών στα εμβολιαστικά κέντρα, αποσπώντας τους από τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, επιφορτίζοντάς τους με πρόσθετες αρμοδιότητες (που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό τους), προκαλώντας δυσλειτουργία στα τμήματά τους και οδηγώντας τους σε υπερεφημέρευση. Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε στελεχώνονται και οι μονάδες Covid».

Το Σωματείο αναδεικνύει ως αιτία του προβλήματος την κρατική υποχρηματοδότηση και σημειώνει ότι «δεν μπορούν τα πιεσμένα νοσοκομεία να επωμιστούν και το βάρος του εμβολιασμού ενάντια στην Covid-19, ο οποίος είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει καιρό, αφού μέχρι στιγμής μόλις το 8% (περίπου) του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ είναι πιθανό να χρειαστεί να επαναληφθεί του χρόνου».

Το Σωματείο απαιτεί μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ΠΦΥ, απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού προς τα εμβολιαστικά κέντρα και να επανέλθει η λειτουργία των τακτικών ιατρείων, των χειρουργείων και όλων των κλινικών.

ΣΕΑΑΝ
Self test με ευθύνη του κράτους για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και βαριές αναπηρίες

Να γίνονται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ ή από οποιονδήποτε άλλο κρατικό φορέα (π.χ. το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι») τα self tests στους εργαζόμενους και τους γονείς με προβλήματα όρασης και βαριές αναπηρίες απαιτεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), στηλιτεύοντας την εναπόθεση κι αυτού του σοβαρού ζητήματος στην «ατομική ευθύνη».

Στο σχετικό αίτημα που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Χωρίς καμία μέριμνα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης (τυφλούς) και βαριά αναπήρους, τους καλείτε όσους από αυτούς τους λίγους εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, είτε είναι τυφλοί γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας, να κάνουν τα self tests. Πολλοί από αυτούς καταφεύγουν στους φαρμακοποιούς της γειτονιάς τους που βέβαια δεν είναι αρμόδιοι να τους κάνουν τα τεστ». «Τα self tests είναι ιατρική πράξη και οφείλει να γίνεται από ειδικούς», προσθέτει.

Παράλληλα καταγγέλλει την κυβέρνηση που εδώ και ένα χρόνο δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε μιας νόσου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς ενώ αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα και συνεχίζει να στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματιών της Υγείας και της Πρόνοιας, των μεγαλοκλινικαρχών.

Στέρηση μισθού σε ειδικευόμενους γιατρούς, σε μια προσπάθεια «μεταφόρτωσης ευθυνών»

Οργισμένη απάντηση από την ΕΙΝΑΠ

Την οργή των νοσοκομειακών γιατρών για την υλοποίηση της απαράδεκτης ενέργειας της διοίκησης του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», να επιβάλει πειθαρχικές ποινές στέρησης μισθού σε δύο ειδικευόμενους γιατρούς, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ. Οι ποινές «επιβλήθηκαν με αστεία προσχήματα», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, «στον έναν γιατί δήθεν δεν φορούσε σωστά τη μάσκα του και στον άλλον γιατί αντιμίλησε στον αναπληρωτή διοικητή».

Και θυμίζει πως «αποδείχθηκαν ψευδείς οι "διαβεβαιώσεις" που είχαν δοθεί από τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι το θέμα θα "ρυθμιζόταν"». Πρόκειται για «μια τραγική προσπάθεια μεταφόρτωσης ευθυνών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, την οποία βιώνουμε και γενικότερα. Είναι απαράδεκτο οι διοικητές των νοσοκομείων με διάφορες μεθοδεύσεις να προσπαθούν να μεταφορτώσουν τις δικές τους σοβαρότατες ευθύνες όσον αφορά τη διαχείριση των ασθενών στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ιδιαίτερα, δε, είναι διπλά απαράδεκτο να παρατηρείται αυτή η άθλια συμπεριφορά ενάντια στους νεότερους συναδέλφους, τους ειδικευόμενούς μας, που με αυτοθυσία έχουν υπερβάλει εαυτούς όλους τους τελευταίους 14 μήνες. Το θέμα αυτό δεν έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν αναιρεθεί πλήρως αυτή η απαράδεκτη ενέργεια», διαμηνύει η ΕΙΝΑΠ.

Εμβολιαστικό ... ταξίδι για τους Θασίτες

Το γεγονός ότι οι κάτοικοι των ηλικιών 30-39 της Θάσου αναγκάζονται να μεταβούν στη Χρυσούπολη Καβάλας, προκειμένου να εμβολιαστούν καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η οποία σε μεγάλο βαθμό εργάζεται στον τουρισμό, καλείται να επιβαρυνθεί με επιπλέον έξοδα για να μεταβεί μέχρι τη Χρυσούπολη, ενώ το εισόδημά της έχει μειωθεί το 2020 και ζει με επιδόματα πείνας. Η ΤΕ Θάσου απαιτεί να χορηγηθούν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στο εμβολιαστικό κέντρο του ΚΥ Πρίνου και να ενισχυθεί αυτό με προσωπικό ώστε πιο γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ