ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις σε Χαλέπι και Χομς

Εκκληση του απεσταλμένου του ΟΗΕ σε ΗΠΑ και Ρωσία για ...πρωτοβουλία τήρησης της εκεχειρίας

Μετά από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
Μετά από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η ανάφλεξη σφοδρών συγκρούσεων στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, ιδιαίτερα από αργά το βράδυ της Τετάρτης έως χτες το απόγευμα, και η συνέχιση της ρίψης πυρών από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια μεθοριακή συριακή πόλη Τζαραμπλούς προς την τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς, είναι στοιχεία που δημιουργούν νέα δεδομένα στη λεγόμενη «ενδοσυριακή διαπραγμάτευση» υπό τον ΟΗΕ, που είναι σε εξέλιξη στη Γενεύη (ο νέος κύκλος αναμένεται στις 10 Μάη). Σε αυτό το πλαίσιο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν Ντε Μιστούρα, απηύθυνε χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες από τη Γενεύη έκκληση σε Ρωσία και ΗΠΑ να κρατήσουν τη συμφωνία παύσης πυρός στη Συρία «ζωντανή», διαπιστώνοντας πως «εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις «κρέμονται από μία κλωστή...».

Συριακές αρχές και αντικαθεστωτικοί ένοπλοι αντάλλαξαν χτες κατηγορίες σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τους πάνω από 60 αμάχους (ανάμεσά τους ο τελευταίος παιδίατρος της πόλης, άλλοι γιατροί, νοσηλευτές και παιδιά) που σκοτώθηκαν κοντά ή μέσα στο νοσοκομείο Κουντς που είναι υπό την αιγίδα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ επέρριψε τις ευθύνες σε αντικαθεστωτικούς «ενόπλους τρομοκράτες». Το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, όπως και ο επικεφαλής διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης και αρχηγός του λεγόμενου «Στρατού του Ισλάμ», Μοχάμεντ Αλούς, που μίλησε στο πρακτορείο ΑΡ για «ακόμη ένα έγκλημα πολέμου της κυβέρνησης Ασαντ».

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού σημείωσε ότι το Χαλέπι βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής λόγω της ανάφλεξης σφοδρότατων συγκρούσεων που εξαφανίζουν, ανάμεσα στα άλλα, τα εφόδια των κατοίκων της πόλης σε φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, ο Γιαν Εγκελαντ, επικεφαλής της λεγόμενης «ανθρωπιστικής δύναμης κρούσης» του ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «διακυβεύονται πάρα πολλά... μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες», έπειτα από την καταστροφική, όπως τόνισε, «επιδείνωση των τελευταίων 24 - 48 ωρών στο Χαλέπι και σε τμήματα της περιοχής της Χομς...».

Προς αναζήτηση «αμερικανο-ρωσικής πρωτοβουλίας»

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκανε δραματική έκκληση σε Ρωσία και ΗΠΑ να διασώσουν τη συμφωνία παύσης πυρός στη Συρία και τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Σημείωσε ότι η συμφωνία παύσης πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Φλεβάρη κρέμεται στην ουσία από μία κλωστή αλλά παραμένει σε ισχύ. Ζήτησε «αμερικανο-ρωσική πρωτοβουλία στο ανώτατο επίπεδο» για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

Κάνοντας έναν απολογισμό του τελευταίου γύρου διαπραγμάτευσης στη Γενεύη, ο Ντε Μιστούρα κατέγραψε τη μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως έχουν και μερικά κοινά σημεία, μεταξύ των οποίων η συμφωνία των δύο πλευρών ότι η μεταβατική κυβέρνηση «μπορεί να περιλαμβάνει τωρινά μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητους και άλλους». Πρόσθεσε ακόμη ότι καμία πλευρά «δεν αμφιβάλλει πλέον πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια αληθινή και αξιόπιστη πολιτική μετάβαση» και ότι «υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η πολιτική μετάβαση θα πρέπει να επιβλεφθεί από μια νέα - επαναλαμβάνω, νέα - αξιόπιστη και περιεκτική κυβέρνηση, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή κυβερνητική ρύθμιση».

Ο ειδικός απεσταλμένος αρνήθηκε να αναφερθεί στο πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, και κατέληξε αναγγέλλοντας πως την επόμενη βδομάδα θα μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Βιτάλι Τσούρκιν, ζήτησε να συμπεριληφθούν οι αντικαθεστωτικές συριακές οργανώσεις «Στρατός του Ισλάμ» και «Αχράρ αλ Σαμ» στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία, σημειώνοντας ότι παραβιάζουν τη συμφωνία παύσης πυρός και συνεχίζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το αίτημά του, ωστόσο, προκάλεσε τις αντιδράσεις Δυτικών, Σαουδάραβων και Τούρκων που στηρίζουν αυτές τις δύο οργανώσεις πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, καταφέρνοντας μεταξύ άλλων να βάλουν ως επικεφαλής διαπραγματευτών της συριακής αντιπολιτευόμενης αντιπροσωπείας τον Μοχάμεντ Αλούς, αρχηγό του «Στρατού του Ισλάμ»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις περί «θρησκευτικού Συντάγματος»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δεν έχουν κοπάσει ακόμα οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Ισμαήλ Καχραμάν, για την ανάγκη η Τουρκία «ως μουσουλμανική χώρα» να έχει «ένα θρησκευτικό Σύνταγμα». Οι δηλώσεις δημιούργησαν κριτική και από βουλευτές του ΑΚΡ, που διευκρίνισαν ότι το πρόγραμμα του ΑΚΡ δε μιλά για μη κοσμικό Σύνταγμα. Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος της χώρας (και ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ), Ρ. Τ. Ερντογάν, σημειώνοντας με ειρωνεία ότι «δεν είναι δυνατόν να κλειδώσει κανείς το στόμα του προέδρου της Βουλής. Είναι ένα άτομο που έχει διανύσει μια ολόκληρη πορεία ως πολιτικός. Γίνεται μια συζήτηση για το (επόμενο) Σύνταγμα και εξέφρασε τη δική του άποψη. Το αν αρέσει σε κάποιον ή όχι, είναι άλλο θέμα». Με διαφορετικό τρόπο αλλά το ίδιο αιχμηρά, διατύπωσε τη γνώμη του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτουλμούς, σχολιάζοντας: «Ως ΑΚΡ διεξάγουμε τη συζήτηση για το Σύνταγμα εντός του κόμματος και στα υπουργικά συμβούλια και στις κοινές επιτροπές».

Οι δηλώσεις Καχραμάν πυροδότησαν μια μεγάλη συζήτηση και στον Τύπο, όπου μεταξύ άλλων αρκετοί σημείωσαν (π.χ. στην κυβερνητική «Σαμπάχ») πόσο χρόνο πήρε στο ΑΚΡ να «πείσει» για τον «κοσμικό» του προσανατολισμό, καταγράφοντας μια - θα μπορούσε να πει κανείς - ανησυχία για τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνολικά 15 άτομα συνελήφθησαν σε τέσσερις επαρχίες της χώρας, ως ύποπτοι για εμπλοκή στην προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο κέντρο της Προύσσας, όπου τραυματίστηκαν 13 άνθρωποι. Θυμίζουμε ότι η επίθεση έγινε λίγες ώρες αφότου η αμερικανική πρεσβεία είχε εκδώσει νέα «προειδοποίηση» για «τρομοκρατικά χτυπήματα» σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Πάντως, να σημειωθεί ότι γενικά τα αστικά ΜΜΕ συμβάλλουν στη διαμόρφωση ευρύτερα ενός κλίματος τρομοϋστερίας. Για παράδειγμα, ειδήσεις όπως ο εντοπισμός ενός «ύποπτου πακέτου», χτες, κοντά στην πλατεία Ταξίμ και ο αποκλεισμός της περιοχής από την αστυνομία ή η εκκένωση αεροπλάνου των Τουρκικών Αερογραμμών επειδή βρέθηκε ένας επιβάτης παραπάνω, ξεχωρίζουν για την ταχύτητα με την οποία «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο, διαμορφώνοντας εντυπώσεις, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να έχουν διαπιστώσει οτιδήποτε συγκεκριμένο.

Τέλος, προχτές το απόγευμα διακόπηκε η συνεδρίαση της βουλής, ενώ συζητιόταν η συμφωνία με την ΕΕ για το Μεταναστευτικό, μετά από έντονους διαπληκτισμούς (και με γροθιές) ανάμεσα σε βουλευτές του ΑΚΡ και του HDP, ύστερα από αναφορές στις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις του στρατού στα νοτιοανατολικά.

  • Ο υπουργός Μεταφορών, Θαλάσσιων Σχέσεων και Επικοινωνιών, Μπινάλι Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας με την οποία η Τουρκία θα εφοδιάσει το Ιράν με σιδηροδρομικό υλικό, για την ανάπτυξη υποδομών που χρειάζεται, και σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη θα δώσει στην Αγκυρα πετρέλαιο.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιλαϊκά παζάρια και εναλλακτικά σχέδια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε σε προχτεσινές δηλώσεις του για το Κυπριακό ότι υπάρχει προοπτική για λύση εντός του 2016, «αν υπάρξει αποφασιστική μετατροπή της ρητορικής σε πραγματική στήριξη αυτού που επιδιώκουμε για λύση, δηλαδή μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων», προσθέτοντας αμέσως μετά: «Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, μέσα και από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, είτε αυτά αναφέρονται στον ενεργειακό τομέα είτε στις προσδοκίες της Τουρκίας για ευρωπαϊκό προσανατολισμό ή στη μετατροπή της σε ενεργειακό κέντρο και σε σωρεία άλλων κινήτρων, θα συμβάλουν έτσι ώστε με αποφασιστικότητα επιτέλους να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή από όλους λύση». Ο Κύπριος ηγέτης υποστήριξε ακόμα ότι η τουρκική αδιαλλαξία θα μπορούσε να καμφθεί προς την κατεύθυνση μιας «βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», εξηγώντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων ανεξαίρετα, είτε διεθνών παραγόντων είτε περιφερειακών παραγόντων, εννοώντας και συγκαταλέγοντας σε αυτή την κατηγορία και την Τουρκία. Ολοι έχουμε να κερδίσουμε από μια λύση του κυπριακού προβλήματος, αρκεί αυτή η λύση να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, διαρκής και να μη δημιουργεί δικαίους και αδίκους».

Και ενώ οι καθημερινές δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών βεβαιώνουν για τη σημασία που αποδίδεται στο ρόλο της Τουρκίας, εμφανίζονται και διάφορες «εναλλακτικές» που επίσης αναδεικνύουν τα επικίνδυνα για τους λαούς παζάρια που δυναμώνουν. Ετσι, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρθηκε χτες από το πρωτοσέλιδό της σε «φόρμουλα για τουρκική βάση στο νησί» που εξετάζεται. Επικαλούμενη «πληροφορίες», η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Αγκυρα έχει ήδη θέσει το θέμα σε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως αντάλλαγμα για τη μερική αποχώρηση στρατευμάτων της από την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να χάσει τη μόνιμη στρατιωτική της παρουσία σε ένα τόσο σημαντικό γεωστρατηγικό μέρος της Ανατολικής Μεσογείου. «Η τουρκική ιδέα/φόρμουλα αναφέρεται σε μείωση των στρατευμάτων και τη δημιουργία, ενδεχομένως, μιας στρατιωτικής βάση στο νησί, όπως διαθέτουν οι Βρετανοί», καταγράφει η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, όπου συμμετείχε και σε επιχειρηματικό φόρουμ, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επισήμανε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν και παραμένουν στρατηγικής σημασίας για τη Λευκωσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ