ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αθλιο παζάρι ενάντια στους πρόσφυγες και τους λαούς η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Στη συζήτηση «Νομικές πτυχές, δημοκρατικός έλεγχος και εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας αποτελεί άθλιο παζάρι με θύματα τους πρόσφυγες και τους λαούς. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ (της ελληνικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης) επιβεβαιώνει το ΚΚΕ: είναι άθλιο παζάρι με θύματα πρόσφυγες - θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αλλά και τους λαούς.

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι - φυλακισμένοι πια, σε κλειστά στρατόπεδα, σε άθλιες συνθήκες. Οι ΜΚΟ εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους και ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι φράκτες, οι απελάσεις, το Δουβλίνο, η Σέγκεν, ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα, στην ευρωενωσιακή πολιτική ασύλου ονομάζεται "αποτροπή των δευτερογενών μετακινήσεων". Γι' αυτό ονομάζετε την Τουρκία "ασφαλή χώρα". Κροκοδείλια είναι τα δάκρυά σας για τους Κούρδους, τις διώξεις, τις συλλήψεις όσων έχουν αντίθετη άποψη.

Το ΝΑΤΟ αλωνίζει στο Αιγαίο, για την ενίσχυση της Τουρκίας σε ρόλο στηρίγματος σε επεμβάσεις ανάσχεσης της Ρωσίας. Με τις πλάτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τελευταία η Τουρκία αποθρασύνεται κλιμακώνοντας τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, γκριζάροντας περιοχές του, διεκδικεί μερίδιο εδαφών στην επόμενη μέρα στη Συρία και το Ιράκ.

Να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καταδικάζοντας την ΕΕ που στρέφεται ενιαία κατά εργαζομένων και προσφύγων».

Υποκρισία από τους υπηρέτες του συστήματος που δημιουργεί την προσφυγιά

Στην ίδια τη συνεδρίαση, πολλοί ευρωβουλευτές απ' όλες τις άλλες ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες που στήριξαν το άθλιο παζάρι σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους, ψέλλισαν ορισμένες ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων, την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία. Κάποιοι αμφισβήτησαν τη νομική βάση της συμφωνίας και το κατά πόσο συνάδει με το διεθνές Δίκαιο, ιδίως με τη Σύμβαση της Γενεύης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αλλά όλα αυτά στο πλαίσιο της αποδοχής της.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντς Τίμερμανς, στη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση των Βρυξελλών για το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις ευρωπαϊκές. Σε ό,τι αφορά τον όρο - αντάλλαγμα του παζαριού που έκανε η αστική τάξη της Τουρκίας για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τα κριτήρια.

Στο ίδιο θέμα, πάντως, ο Βολκάν Μποζκίρ, Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ζητήματα ΕΕ, δήλωσε χτες ότι έως τη Δευτέρα θα έχει ψηφιστεί η απαραίτητη νομοθεσία.

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Νέοι φράχτες και εμπόδια για τους ξεριζωμένους

Αντιδραστική πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι, για «πλωτά hot spots»...

Σκληραίνει τη στάση της η Αυστρία και με απόφαση του Κοινοβουλίου (98 υπέρ, 67 κατά) υιοθέτησε ένα νόμο ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στις αρχές της χώρας να κηρύσσουν «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ουσιαστικά αναστέλλοντας το δικαίωμα χορήγησης ασύλου. Η απόφαση έρχεται αμέσως μετά την ανάδειξη της ακροδεξιάς σε πρώτη δύναμη με 35% στις προεδρικές εκλογές (πάει στο δεύτερο γύρο στις 22 Μάη), η οποία σήκωσε πολύ την αντιμεταναστευτική και δήθεν «πατριωτική σημαία».

Σύμφωνα με το νόμο, οι αρχές ασφαλείας θα φράζουν τα σύνορα όταν ...εκτιμούν ότι «έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν». Ετσι, ακόμη και οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων και των Ιρακινών, θα επαναπροωθούνται στα σύνορα, εάν δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν να υποστούν διωγμούς στις χώρες από τις οποίες μετέβησαν στην Αυστρία, όπως, για παράδειγμα, την Ιταλία.

Επίσης, περιορίζεται σε τρία χρόνια η διάρκεια προστασίας σε όσους χορηγείται άσυλο, μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Περιορίζεται το δικαίωμα οικογενειακών επανενώσεων για τα πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία, ένα λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς από αυτό του ασύλου, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο τους Αφγανούς.

Στη συνεδρίαση του αυστριακού Κοινοβουλίου μίλησε και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που λόγω της εξόφθαλμης παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων, αναγκάστηκε να κάνει λόγο «για προγράμματα που στέλνουν αρνητικό μήνυμα».

Η Αυστρία διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει στο σφράγισμα του περάσματος Μπρένερ στις Αλπεις στα σύνορα με την Ιταλία. Ζήτημα για το οποίο αντιδρά υποκριτικά η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, που επικαλείται «παράβαση του κοινοτικού Δικαίου». Στην πραγματικότητα, αυτό που ανησυχεί την ιταλική αστική τάξη είναι ότι με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων περισσότεροι ξεριζωμένοι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (στη δημιουργία των οποίων συντέλεσε και η ίδια) θα εγκλωβίζονται στην Ιταλία.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση του «ευαίσθητου» Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι, για τα λεγόμενα «πλωτά hot spots», όπου θα καταγράφονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όσων διασώζονται στο πέρασμα από την Αφρική (βλέπε Λιβύη όπου ετοιμάζεται νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση) προς την Ιταλία.

Παρέμβαση σωματείων στη Ριτσώνα

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Συντονιστικού φορέων που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του καταυλισμού προσφύγων στη Ριτσώνα έκαναν, την περασμένη Τετάρτη, σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Εθεσαν μια σειρά από αιτήματα για μέτρα που να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας και ασφαλή διαμονή για τους πρόσφυγες. Οι εκπρόσωποι των σωματείων τόνισαν πως οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν επαρκούν και στον καταυλισμό υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία έχουν και οι ίδιοι διαπιστώσει και συζητήσει με τους πρόσφυγες στις επισκέψεις που έχουν πραγματοποιήσει. Ωστόσο, η μόνη απάντηση που δόθηκε από τους αρμόδιους ήταν η υπόσχεση «για προσπάθειες βασισμένες στον εθελοντισμό, στο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, στη δράση διαφόρων ΜΚΟ και δωρητών, στην εύρεση και στην καλή διάθεση των οποίων εναποτίθεται η προστασία εκατοντάδων ζωών», όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία έθεσαν τα εξής αιτήματα:

  • Εξασφάλιση ποιοτικής διατροφής καθώς αυτή που παρέχεται από την εταιρεία που έχει αναλάβει και πληρωθεί είναι απαράδεκτη.
  • Ενίσχυση των εγκαταστάσεων υγιεινής (π.χ. ντουζιέρες, τουαλέτες) και άμεση ολοκλήρωση των έργων για την παροχή τρεχούμενου νερού.
  • Προστασία από τις καιρικές συνθήκες, διαμόρφωση χώρων σκίασης, άμεσα μέτρα προστασίας από φίδια, σκορπιούς, κουνούπια κ.λπ.
  • Εξασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και εμπλοκή των αρμόδιων κρατικών φορέων (υγειονομικοί, προσωπικό που να ασχοληθεί με τα παιδιά, προσωπικό για διεκπεραίωση νομικών θεμάτων και αιτήσεων ασύλου, διερμηνείς, προσωπικό για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων κ.λπ.).
  • Δρομολόγηση λεωφορείων για τις κοντινές πόλεις, δωρεάν, για να μη βρίσκονται οι πρόσφυγες απομονωμένοι στην ερημιά.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Δίπλα στους πρόσφυγες της Μυρσίνης

Στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μυρσίνη της Ηλείας βρέθηκαν, προχτές, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας να δοθούν παιχνίδια και γραφική ύλη στα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο χώρο.

Στο χώρο, όπου φιλοξενούνται 340 πρόσφυγες και λειτουργεί με την προσπάθεια του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και με τη στήριξη και την αλληλεγγύη φορέων, συναντήθηκαν με το δήμαρχο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, ο οποίος και τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί. Σημειώνεται πως πάνω από το 60% των οικογενειών που φιλοξενούνται στο χώρο έχει συγγενικό πρόσωπο που βρίσκεται σε άλλη χώρα της Ευρώπης και γι' αυτό, κύριο αίτημά τους είναι να μπορέσουν άμεσα να συνεχίσουν το ταξίδι τους και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Στο χώρο αυτό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, και αφορούν τη σίτισή τους (μέσω catering), καθώς και την ανύπαρκτη κρατική υποδομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο χώρο, όπου η τεράστια πλειοψηφία είναι μικρά παιδιά και αρκετές γυναίκες είναι στη διαδικασία της κύησης. Σοβαρό πρόβλημα, επίσης, δημιουργείται και με την καταγραφή των προσφύγων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην Αθήνα.

Προσαγωγές στη Χίο

Ενταση και προσαγωγές μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συνόδευσαν τον απόπλου του ταχύπλοου επιβατηγού «Tera Jet» από τα Μεστά της Χίου προχτές το βράδυ, με 37 πρόσφυγες και μετανάστες και με προορισμό όχι τη Λέρο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά τη Μυτιλήνη. Στο λιμένα των Μεστών είχαν φτάσει το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης 249 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες Σύρων, με σκοπό να μεταφερθούν για καλύτερες συνθήκες διαμονής από την υπερπλήρη ΒΙΑΛ στο hot spot της Λέρου. Ωστόσο, στο λιμένα των Μεστών δημιουργήθηκε ένταση και οι ήδη επιβιβασθέντες πρόσφυγες και μετανάστες άνοιξαν την πλάγια πόρτα του πλοίου και βγήκαν, αρνούμενοι να επιβιβαστούν πάλι, παρά τις διαβεβαιώσεις των λιμενικών ότι προορισμός τους ήταν η Λέρος. Από τους συνολικά 249 που είχαν φτάσει στο λιμένα Μεστών, τελικά επιβιβάστηκαν μόνο 37, στην πλειονότητά τους αφρικανικής καταγωγής. Το «Tera Jet» απέπλευσε, τελικά, στις 7.15 το απόγευμα από τα Μεστά, με προορισμό τη Μυτιλήνη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Χαρακτηρίζει ... θετική τη συμφωνία εγκλωβισμού

Ως ...θετική αποτιμήθηκε χτες η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καθώς στον ένα μήνα εφαρμογής της έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά οι ροές, όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για μια συμφωνία που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας και τους καταδικάζει να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μετέτρεψε, ανάμεσα στα άλλα, τα κέντρα διαλογής ανθρώπων (σ.σ. «hot spots») σε κέντρα κράτησης και θα οδηγεί, σταδιακά, σε απελάσεις προσφύγων, που αποτελούν παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

«Συμπληρώθηκε ένας μήνας εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, οπότε έγινε μια αποτίμηση η οποία είναι θετική, εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά οι ροές» υποστήριξε ο Γ. Κυρίτσης. «Αυτό ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί, γιατί είναι ουσιώδης όρος επιτυχίας της συμφωνίας» συμπλήρωσε. Ανέφερε ότι επιμέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με νομικές διαδικασίες, με ζητήματα διαβίωσης και άλλα, «εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται». Συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, που αφορά στους ανθρώπους που δεν εμπίπτουν στο καθεστώς της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, για τους οποίους συνεχίζεται η κατασκευή χώρων φιλοξενίας και η βελτίωση των υποδομών με εντατικούς ρυθμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ