ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Περιοδείες ενημέρωσης για τις εξελίξεις και συζήτηση για την οργάνωση της πάλης.

-- «Για τον αναρχισμό - Η πάλη με τον μπακουνισμό την περίοδο της Α' Διεθνούς»: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» πραγματοποίησαν οι ΚΟ Μπραχαμίου.

-- Η ηρωική απεργία στα μεταλλεία του Σκαλιστήρη το 1976: Ανταπόκριση από την εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι ΚΟ Εύβοιας.

-- Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης: Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ σε Υμηττό, Ζωγράφου, Κοζάνη και Τρίκαλα.

Λαϊκή Συμμαχία και δυνατό ΚΚΕ η απάντηση στην επίθεση διαρκείας

Κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης της πάλης απευθύνουν οι κομμουνιστές, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να μην το βάλουν κάτω, αλλά να ενισχύσουν αποφασιστικά την πάλη τους απευθύνουν οι κομμουνιστές, εξορμώντας σε εργοστάσια, νοσοκομεία, συγκοινωνίες, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και εργατογειτονιές.

Προετοιμάζοντας τη μεγάλη 48ωρη πανεργατική απεργία, για να αποτελέσει πραγματικό ορόσημο για τη συνέχεια του αγώνα, οι Οργανώσεις του Κόμματος διακινούν πλατιά την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα με τίτλο: «Με Λαϊκή Συμμαχία και δυνατό ΚΚΕ απαντάμε στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας, διεκδικούμε τη ζωή και το μέλλον μας».

Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής συζήτησης με τους εργαζόμενους και το λαό. Για να αναδειχθεί ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης, να αποκαλυφθεί ότι τα παζάρια της συγκυβέρνησης με τους «εταίρους» της δεν αφορούν στην ουσία των αντιλαϊκών μέτρων.

Στη δίχως τέλος επίθεση, μόνη απάντηση από την εργατική τάξη πρέπει να είναι η οργάνωση και ο αγώνας για την ανατροπή, η ανασύνταξη του κινήματός της και η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας. Η πλατιά συζήτηση που κάνουν οι κομμουνιστές δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα άνθρωποι που προβληματίζονται, που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ανάπτυξης της πάλης, που αναγνωρίζουν τη μαχητικότητα του ΚΚΕ, να στρατευτούν πιο αποφασιστικά με την πρόταση διεξόδου του Κόμματος. Γι' αυτό, στο επίκεντρο της συζήτησης, εκτός από την περιγραφή των νομοσχεδίων και των προβλημάτων, μπαίνει και η υπεροχή της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ που, στο βαθμό που υιοθετείται από το λαό, κάνει πιο δυνατή την πάλη του και της δίνει προοπτική.

Στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Ελληνικό

Ο Π. Ηλιόπουλος συζητά με τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο
Ο Π. Ηλιόπουλος συζητά με τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο
Σε εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, στο Ελληνικό μίλησε την Τετάρτη 27/4 ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τους να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η μαζική συμμετοχή του προσωπικού των συγκοινωνιών στην απεργία θα αποτελέσει πολύτιμη συμβολή για να «νεκρώσουν» πραγματικά τα πάντα στην Αττική εκείνες τις μέρες, για να δείξει η εργατική τάξη τη δύναμή της.

Τα μέλη του Κόμματος που εργάζονται στο χώρο και συμμετείχαν στην περιοδεία διακίνησαν στους συναδέλφους τους την ανακοίνωση του ΚΚΕ, καλώντας τους να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της απεργίας στα χέρια τους: Να την προετοιμάσουν ενημερώνοντας κι άλλους εργαζόμενους, να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους με μαζικές διαδικασίες, κόντρα στους σχεδιασμούς της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, και να την περιφρουρήσουν για να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στην πάλη τους.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ο Π. Ηλιόπουλος τόνισε ότι όσα προβλέπει δεν αφήνουν κανέναν εργαζόμενο ανεπηρέαστο. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να απαλλάξει το κράτος και την εργοδοσία από τον «μπελά» της Κοινωνικής Ασφάλισης, μιας από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης τον περασμένο αιώνα. Ταυτόχρονα, με το Φορολογικό ετοιμάζεται νέα αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας, την ίδια στιγμή που φοροαπαλλάσσουν με δεκάδες ρυθμίσεις το μεγάλο κεφάλαιο.

Απαντώντας στην ανησυχία των εργαζομένων για το αν και πώς μπορεί να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, το στέλεχος του Κόμματος τόνισε ότι είναι σημαντικό το ότι μέχρι τώρα οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες καθυστέρησαν την υλοποίηση των μέτρων. Δεν είναι αλήθεια, συμπλήρωσε, ότι το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό καθυστέρησαν λόγω διαφωνιών στις διαπραγματεύσεις, αφού αυτά τα μέτρα είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Αύγουστο, με το τρίτο μνημόνιο.

Να γίνει αποφασιστικό βήμα με τη 48ωρη απεργία

Συζητώντας με τους εργαζόμενους, τους κάλεσε να συνυπολογίσουν ότι η επίθεση της συγκυβέρνησης δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ακριβώς επειδή ετοιμάζεται και νέος γύρος είτε με τα Εργασιακά και την απελευθέρωση των απολύσεων, είτε με τα «προληπτικά» μέτρα, πρέπει ο λαός να δείξει ότι δεν αφήνει άλλα περιθώρια, αλλά περνάει στην αντεπίθεση. «Αν δεν υπάρξει μαζική, αποφασιστική αντίδραση, θα τους ανοίξει κι άλλο η όρεξη, γιατί όσα ετοιμάζονται θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι άλλοι καπιταλιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τόσες απεργίες έγιναν κι όμως πέρασαν τρία μνημόνια... Πώς να αντιδράσουμε;», ρώτησε ένας από τους τεχνικούς στο συνεργείο του αμαξοστασίου και το στέλεχος του Κόμματος απάντησε ότι είναι καιρός οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να οργανώσουν την ανάπτυξη του κινήματος. Να μην τους απασχολεί μόνο πώς θα αμυνθούν, αλλά να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών τους, αφού «μόνο αν νιώσει το κεφάλαιο και η κυβέρνηση ότι απειλούνται θα κάνουν παραχωρήσεις...». Συμπλήρωσε επίσης ότι πρέπει να ξεπεραστούν τόσο η παγίδα του φόβου όσο και οι αυταπάτες ότι μπορεί ο καθένας μόνος του να τη γλιτώσει από τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αναμέτρηση είναι σκληρή και η μάχη δεν πρόκειται να τελειώσει με τη 48ωρη απεργία. Ομως πρέπει να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα, για να πάρει θάρρος ο λαός. Χρειάζεται προσπάθεια καθημερινά για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στους χώρους δουλειάς και να ενισχυθεί η οργάνωση των εργαζομένων».

Σε παρατήρηση εργαζόμενου για το ότι πρέπει να μπουν κι άλλες δυνάμεις στη μάχη, όπως οι μικροί μαγαζάτορες και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους τις μέρες της απεργίας, ο Π. Ηλιόπουλος απάντησε ότι τέτοια προσπάθεια έγινε στην τελευταία απεργία, στις 4 Φλεβάρη και μάλιστα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν με προοπτική να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία, να κοινωνικοποιήσουν τα μέσα παραγωγής και να τα λειτουργούν με εργατικό έλεγχο», απάντησε το στέλεχος του Κόμματος σε άλλο εργαζόμενο που υποστήριξε τη λύση του «μποϊκοτάζ» των «ξένων» προϊόντων. Ο Π. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι για τον εργαζόμενο δεν κάνει διαφορά το σε ποιον καπιταλιστή ανήκουν τα αγαθά που παράγει. Αλλωστε, όποιος καπιταλιστής κι αν κατέχει τα φάρμακα, τα τρόφιμα κ.λπ., το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αντιλαϊκό, γιατί η παραγωγή σχεδιάζεται με βάση το κέρδος του και όχι τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Με τους εργαζόμενους στο Δρομοκαΐτειο

Ο Γ. Λαμπρούλης απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της εστίασης στο νοσοκομείο
Ο Γ. Λαμπρούλης απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της εστίασης στο νοσοκομείο
Οι πολλοί απλήρωτοι μήνες για τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και υγειονομικό υλικό και η συνολική εικόνα κατάρρευσης του ψυχιατρικού νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των εργαζομένων με το βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη, κατά την περιοδεία του στο χώρο την Τρίτη 26/4.

Ο βουλευτής του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να σκύψουν στην αιτία της απαξίωσης της δημόσιας Υγείας, που δεν είναι άλλη από την πολιτική εμπορευματοποίησής της. Με βάση αυτήν την πραγματικότητα να καθορίσουν τη στάση τους στους αγώνες. Οπως είπε, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις με φθηνούς εργαζόμενους και οι ασθενείς σε πελάτες.

Σε πολλούς εργαζόμενους του νοσοκομείου χρωστούνται δεδουλευμένα μηνών, είτε από τους εργολάβους που είχαν αναλάβει υπηρεσίες του, είτε από τη διοίκηση, που τους προσλαμβάνει με ατομικές συμβάσεις. Αλλοι που εργάζονται με «μπλοκάκι», αν χρειαστούν άδεια είναι αναγκασμένοι να βρουν οι ίδιοι τον αντικαταστάτη τους για όσο καιρό θα λείπουν!

Ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε ότι η υποχρηματοδότηση αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του χρέους και την εξοικονόμηση κονδυλίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν ακόμα πιο αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, που φτωχοποιεί ακόμα περισσότερο το λαό. «Πρέπει να ασκηθεί τέτοια πίεση, που να αναγκάσει την κυβέρνηση να το πάρει πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτοί οι αγώνες πρέπει να είναι ένας ακόμα σταθμός μπροστά στα επόμενα μέτρα που ήδη ετοιμάζονται.

Απαντώντας σε χαρακτηριστική τοποθέτηση μιας εργαζόμενης, η οποία αναφερόμενη στην κατάντια του ασφαλιστικού συστήματος, είπε ότι «αφού δεν έχουμε σχεδόν καμιά παροχή, είναι προτιμότερο να μη γίνονται καθόλου "κρατήσεις" από το μισθό μας», ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η λύση δεν βρίσκεται στο συμβιβασμό με αυτήν την κατάσταση, αλλά στην πάλη για να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.

Οπως είπε, οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φρένο είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την πάλη τους: «Με μαζικές κινητοποιήσεις και με διεκδίκηση για ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων χρόνων». Πρόσθεσε επίσης ότι ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να πολιτικοποιείται, υιοθετώντας το στόχο ανατροπής αυτής της πολιτικής, αμφισβητώντας το «μονόδρομο» της ανταγωνιστικότητας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ