ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της μαζί με όλο το λαό

Ανακοίνωση για το νόμο - λαιμητόμο και τη συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς στη 48ωρη απεργία

Από το παναγροτικό συλλαλητήριο τον περασμένο Φλεβάρη στο Σύνταγμα
Από το παναγροτικό συλλαλητήριο τον περασμένο Φλεβάρη στο Σύνταγμα
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων «καλεί σε αγωνιστικό ξεσηκωμό τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να μην περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - λαιμητόμος που επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημά μας χωρίς να εξασφαλίζει ουσιαστική υγειονομική πρόληψη και κάλυψη, ενώ μειώνει ακόμη περισσότερο τις συντάξεις πείνας».

Στην ανακοίνωση σημειώνει (οι υπότιτλοι δικοί μας): «Μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών δίνουμε αγωνιστική απάντηση απαιτώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ολοι και όλες συμμετέχουμε στη 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει αποφασιστεί από τα εργατικά σωματεία και διοργανώνουμε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα τη δεύτερη μέρα της απεργίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και επιχειρεί την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των κατακτήσεών μας. Υλοποιεί τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε στη Βουλή από τους 222 βουλευτές και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές που μας αφανίζουν και μας οδηγούν μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα και την εξαθλίωση.

Είπε ψέματα για μια ακόμη φορά σε αγρότες και κτηνοτρόφους, έκανε πίσω ακόμη και από τις δεσμεύσεις που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στην επιτροπή των αγροτών όταν συναντήθηκε μαζί τους στη διάρκεια των πολυήμερων αγωνιστικών μπλόκων. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη ένα χαράτσι και επιταχύνει την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Μέτρα που εξουθενώνουν

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε για διαβούλευση στη Βουλή το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τους αγρότες και κτηνοτρόφους ορίζεται σε 20% από την 1.1.2022 αυξανόμενο σταδιακά από την 1.7.2015.

Από 1.7.2015 έως 31.12.2016 το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης αυξάνεται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε ποσοστό 10%.

Από 1.1.2017 καταργούνται οι ασφαλιστικές κατηγορίες και το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Σήμερα ο κατώτερος μισθός είναι 586 ευρώ τον μήνα από το οποίο προκύπτει κατώτερο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα για τους αγρότες το ποσό των 4.922 ευρώ.

Από 1.1.2017 και έως 31.12.2017 το ποσοστό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%.

Για το διάστημα από 1.1.2018 και έως 31.12.2018 το ύψος της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς διαμορφώνεται σε ποσοστό 16%, από 1.1.2019 και έως 31.12.2019 αυξάνεται σε ποσοστό 18%, από 1.1.2020 και έως 31.12.2020 διαμορφώνεται σε ποσοστό 19%, από 1.1.2021 και έως 31.12.2021 διαμορφώνεται σε ποσοστό 19,5% και από 1.1.2022 και εντεύθεν διαμορφώνεται στο τελικό ποσοστό 20%.

Σε αυτά τα ποσοστά πρέπει να προστεθεί ποσοστό 6,95% για ασφάλιση Υγείας και ποσοστό 0,25% για την αγροτική εστία. Συνεπώς σε όλα τα ποσοστά που αναφέρει το νομοσχέδιο προστίθεται επιπλέον ποσοστό ασφάλισης 7,20% και έτσι η τελική ασφαλιστική εισφορά διαμορφώνεται το 2022 σε ποσοστό 27,20% επί του φορολογητέου εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων. Για παράδειγμα, με 10.000 ευρώ φορολογητέο ετήσιο ατομικό εισόδημα ο αγρότης θα πληρώσει 2.720 ευρώ ως ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ.

Διεκδικούμε - απαιτούμε

Με τα πολυήμερα μπλόκα αγωνιστικά διεκδικήσαμε και απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης και αν φτάσει στη Βουλή να μην ψηφιστεί.
  • Καμία επιπλέον επιβάρυνση για ασφαλιστικές εισφορές Υγείας όπως προβλέπει το νομοσχέδιο σε ποσοστό 6,95%. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν στο λαό.
  • Σφράγισμα όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να παρέχεται σε όλους ασφαλιστική κάλυψη για την Υγεία.
  • Να μην ισχύσει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.
  • Συντάξεις στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Καμιά περικοπή στις ήδη χαμηλές συντάξεις. Να δίνονται συντάξεις αξιοπρέπειας.

Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της όποτε και να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο - λαιμητόμο. Αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα θα δώσουμε αγωνιστική απάντηση στη 48ωρη απεργία και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει!».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στους σύγχρονους αγώνες τιμάμε τις παραδόσεις της τάξης μας

Ανακοίνωση για τα 130 χρόνια από την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σικάγο

Από την περσινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

Eurokinissi

Από την περσινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Πλατύ κάλεσμα σε εργαζόμενους και άνεργους, ελευθεροεπαγγελματίες, συνταξιούχους, νέους και νέες, μετανάστες και πρόσφυγες, να συμμετέχουν μαζικά την Κυριακή 8 Μάη, στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση - συναυλία αλληλεγγύης, στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, με τον τίτλο «Ενα τραγούδι για τον πρόσφυγα», απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Στην κεντρική ανακοίνωση για την 1η Μάη, με το σύνθημα «1886 - 2016: 130 Χρόνια εργατική Πρωτομαγιά. Συνεχίζουμε ενάντια στην καπιταλιστική σκλαβιά, στον πόλεμο, στην ανεργία, στη φτώχεια», το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«130 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Τότε, οι εργάτες του Σικάγο συγκρούστηκαν σφοδρά με την εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το 8ωρο. Σε μια εποχή που η δουλειά "μέτραγε" 12 και 16 ώρες το 24ωρο, οι εργάτες διεκδίκησαν μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των απολαβών τους. "8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνική συμμετοχή" ήταν το σύνθημα του αγώνα τους.

Τότε, τα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό βάφτισαν τους εργάτες "τρελούς" και αποκαλούσαν τον αγώνα τους "η τρέλα του 8ωρου". Γι' αυτή την "τρέλα" οι εργάτες πάλεψαν σκληρά, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, γράφοντας με το αίμα τους μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην Ιστορία της ταξικής πάλης. Οι σκληροί ταξικοί αγώνες και οι θυσίες των εργατών συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι να κατακτηθεί και να νομοθετηθεί το 8ωρο.

Σήμερα, 130 χρόνια μετά, με την επιστημονική και την τεχνολογική πρόοδο στην παραγωγή να έχουν δημιουργήσει τέτοιες δυνατότητες, όσο ποτέ άλλοτε, να ζει ο άνθρωπος μια ευτυχισμένη ζωή, να ικανοποιούνται οι ανάγκες του, στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 1,5 εκ. άνεργοι, ενώ στην ΕΕ πάνω από 18 εκ. άνθρωποι που αναζητούν τροφή στα σκουπίδια!

Για τα κέρδη ξηλώνονται όλες οι κατακτήσεις στα εργατικά δικαιώματα και επανέρχεται η "βασιλεία" του νόμου της ζούγκλας στην εργασία! Παρουσιάζεται ως «σύγχρονο", ό,τι πιο παλιό και αντιδραστικό, όπως οι περισσότερες ώρες δουλειάς, οι χαμηλότερες αμοιβές, η στέρηση βασικών δικαιωμάτων σε Υγεία και Παιδεία.

Ολα αυτά για να θωρακίζονται η κερδοφορία και τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων!

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 62 άνθρωποι κατέχουν το 50% του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη!

Αυτό είναι το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς - ενάντια στο οποίο έχουν δοθεί ηρωικοί αγώνες από την εργατική τάξη όλων των χωρών - που τώρα, για να αντιμετωπίσει την κρίση του, ορμάει ξανά και με τον πιο βάρβαρο τρόπο απέναντι στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, θέλει την πιο άγρια εκμετάλλευση των λαών, αναζητάει περισσότερη ανθρώπινη σάρκα για να τραφεί, προκαλεί νέες σφαγές, πολέμους για να ξαναμοιράσει τη λεία.

Μόνιμα θύματα του αδηφάγου αυτού συστήματος είναι οι λαοί που υποφέρουν στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται όμηροι στα νύχια των ιμπεριαλιστών. Οσοι γλιτώνουν από το θάνατο, βιώνουν την καταστολή, την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών, το ρατσιστικό και φασιστικό μίσος.

Στη χώρας μας, σήμερα, η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που εξαπολύει ωμή επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις, όπως είναι οι ΣΣΕ, ο σταθερός χρόνος εργασίας, το ίδιο το 8ωρο, τα εργασιακά δικαιώματα και τσακίζει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το βαρύ πλήγμα που φέρνουν στο Ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν ανέγγιχτο! Ερχεται να εγκατασταθεί πάνω σε όλα τα προηγούμενα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής εργοδοσίας για περισσότερα κέρδη, για μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι, που σήμερα υποφέρουν από τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και τους μισθούς πείνας, από την εναλλαγή ανεργίας - "απασχόλησης", καταδικάζονται στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για τη ζωή και το μέλλον τους.

Και από πάνω έρχεται νέα άγρια φορολογία για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, την ίδια στιγμή που φοροαπαλλάσσονται με διάφορες τροπολογίες βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αυτή η αντεργατική - αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος! Παζαρεύουν νέα μέτρα. Η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει για απελευθέρωση των απολύσεων, νέα μείωση μισθών και μεροκάματων, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, πλειστηριασμούς για τα σπίτια του λαού.

Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τιμή στην Εργατική Πρωτομαγιά και τους νεκρούς της τάξης μας δεν μπορεί να αποτελέσει καμιά τυπική επετειακή εκδήλωση.

Δίνουμε την απάντηση που αρμόζει, όπως εμείς ξέρουμε, στην άθλια ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει σε πολυήμερη αργία τους εργαζόμενους και στην ουσία να ακυρώσει την Πρωτομαγιάτικη απεργία, με την απόφασή της για μεταφορά της Πρωτομαγιάς στις 3 Μάη.

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ού αιώνα, οργανώνοντας εδώ και τώρα την πάλη των εργαζομένων με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας, βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886 έως τη Θεσσαλονίκη του 1936 και την Καισαριανή του 1944, μέχρι τις μέρες μας! Το δρόμο της πάλης και των κατακτήσεων από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την Κοινωνική Ασφάλιση, μέχρι την Παιδεία, την Υγεία, τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Το φλογερό αυτό σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες, εξακολουθεί να μας εμπνέει και να φωτίζει το δρόμο μας.

Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας!

Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο!

Παλεύουμε για δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας!

Οργανώνουμε τη 48ωρη απεργία - κλιμακώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στο νέο νομοσχέδιο. Να μην περάσει το νέο έγκλημα! Δε θα παραδώσουμε την Ασφάλιση στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών που καραδοκούν! Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας, τον κόπο, τον ιδρώτα και το αίμα μας!

Απαιτούμε: Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Απειθαρχία στις συνθήκες της ΕΕ, στο Δουβλίνο και τη Σένγκεν, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών". Ασυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.

Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους! Δεν περιμένουμε σωτήρες! Τίποτα δε μας χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Ολες τις κατακτήσεις μας τις αποσπάσαμε με σκληρούς ταξικούς αγώνες και σύγκρουση! Μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους! Αυτό είναι και το μήνυμα της Πρωτομαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, δεν θα τους επιτρέψουμε να το αλλοιώσουν.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με την κοινωνική - λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!»

Κατάθεση στεφάνων την 1η Μάη σε Πολυτεχνείο - Καισαριανή

Πρωτοβουλίες για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς αναλαμβάνουν συνδικάτα και φορείς του κινήματος

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο θα καταθέσει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 1η Μάη. Οι καταθέσεις θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ. από το Πολυτεχνείο και θα συνεχιστούν στις 9.30 π.μ. στο Σκοπευτήριο. Στεφάνια μαζί με το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα θα καταθέσει η ΠΑΣΕΒΕ. Στεφάνι θα καταθέσει στο Σκοπευτήριο και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Επίσης, για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, προγραμματίζονται και οι εξής, ανάμεσα σε άλλες, εκδηλώσεις:

  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου την Κυριακή 8 Μάη, στις 12.30 μ., σε συνεργασία με το «Cine Foskolos», θα προβάλει την ταινία του Κώστα Φιλούση «Ουτοπία 1961», με θέμα τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου.
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 1η Μάη, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ οργανώνει προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» του Λεωνίδα Βαρδαρού, την Παρασκευή 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
  • Σε σύσκεψη καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Ανθήλης, την Τετάρτη 4 Μάη, στις 8 μ.μ., στο κοινοτικό κατάστημα, με θέμα την οργάνωση της συμμετοχής τους στη συγκέντρωση στις 8 Μάη στη Λαμία.
  • Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) οργανώνει σύσκεψη με σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, την Παρασκευή 6 Μάη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος) με θέμα «Οργάνωση της πάλης ενάντια στο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Προετοιμασία 48ωρης απεργίας».

Θυμίζουμε, τέλος, ότι για την Κυριακή 8 Μάη, η ΓΣΕΕ έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία για όλους τους κλάδους που εργάζονται εκείνη τη μέρα, μεταξύ αυτών και το Εμπόριο, καθώς η συγκεκριμένη Κυριακή είναι μια από τις εφτά του χρόνου που ο νόμος επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων, υπονομεύοντας παραπέρα την αργία της Κυριακής. Την ίδια μέρα δεμένα θα μείνουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ καλούν σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 6 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Ενημερώνουν - προετοιμάζουν τη 48ωρη απεργία

Από την πικετοφορία στη Λάρισα
Από την πικετοφορία στη Λάρισα
Πικετοφορία ενάντια στο νομοσχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οργάνωσε προχτές βράδυ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ανεργοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, κρατώντας πανό και σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και απηύθυναν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάη, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και στη 48ωρη πανεργατική απεργία τις μέρες που το νομοσχέδιο θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεντρώσεις και πικετοφορίες έγιναν την Τετάρτη και σε άλλες πόλεις, όπως στη Δράμα, στην Πρέβεζα, στην Εδεσσα, στον Πύργο και στα Τρίκαλα. Επίσης, εξόρμηση έξω από τις τράπεζες στο κέντρο του Βόλου, στη Νεάπολη και στη Νέα Ιώνια, για να ενημερώσουν τους συνταξιούχους της περιοχής για το νομοσχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας. Τέλος, η ΟΒΣΑ απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τις Ενώσεις, τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας, την Παρασκευή 6 Μάη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3 όροφος).

ΠΑΣΕΒΕ και ΟΓΕ καλούν στο Σύνταγμα

Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις απευθύνουν με ανακοινώσεις τους η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. «Τιμάμε τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ού αιώνα. Συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο! Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουμε κοινά συμφέροντα - κοινό αντίπαλο. Ο κοινός αγώνας και η συμμαχία είναι το δικό μας όπλο. Δυναμώνουμε τον κοινό μας αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα! Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις. Πληρώσαμε αρκετά στην κρίση τους, δεν θα πληρώσουμε και την ανάκαμψή τους», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΑΣΕΒΕ. Στην Αθήνα, την Κυριακή 8/5, η ΟΓΕ καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της σε προσυγκέντρωση, στις 9 π.μ., μπροστά από το Ταχυδρομείο στο Σύνταγμα. Στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Η 1η Μάη είναι αφορμή για αναλογιστεί κάθε εργαζόμενη, άνεργη και νέα γυναίκα, μέσα από ποιο σκληρό και μακρύ δρόμο κατακτήθηκε κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. Είναι μέρα - εφαλτήριο για να πάρουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα χέρια τους τη σκυτάλη των αγώνων αυτών».

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλιβέρι, 10 π.μ. Αγαλμα Λιγνιτωρύχου

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Εδεσσα, 10.30 π.μ., μικροί καταρράκτες

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Κατερίνη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κεφαλονιά, 10 π.μ., Αργοστόλι

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κόρινθος, 11 π.μ., Περιβολάκια

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λαύριο, 10.30 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Μαντούδι, 11 π.μ., πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., λιμάνι

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ, Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σπάρτη, 10.30 π.μ., πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., παραλία - Στρογγυλό

Χανιά, 11 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ