ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το Σάββατο

Τη Δευτέρα φτάνει στην Κύπρο και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Γοργές αναμένονται οι εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς το επόμενο Σάββατο, 2 Μάη, θα γίνει συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με το νέο ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, και από τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Νησί ξανά ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ετοιμάζοντας την επίσημη επανέναρξη των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί (που θα έχει χαρακτήρα μιας πρώτης «γνωριμίας») ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης που είπε ότι αυτή θα γίνει σε χώρο με «συμβολικό χαρακτήρα». Ολα δείχνουν ότι η συνάντηση θα γίνει στο κλίμα «ευφορίας» που τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να ενισχύσουν από τη στιγμή που έγινε γνωστή η επικράτηση Ακιντζί, καλλιεργώντας αυταπάτες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον κυπριακό λαό, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και κόντρες εντείνονται.

Ο ίδιος ο Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην τουρκική «Μιλιέτ», χαρακτήρισε την «εκλογή» του ως «επανάσταση του λαού» και απευθυνόμενος στον Κύπριο Πρόεδρο είπε «ετοιμάσου για τη λύση». Υποστήριξε ότι η «λύση» του Κυπριακού θα φέρει σε καλύτερο σημείο τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας, αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι «αν το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην ΕΕ αυτό θα είναι μια ωφέλιμη εξέλιξη».

«Δεν υπάρχει κρίση»

Ο Ακιντζί ρωτήθηκε και για την «παρεξήγηση» που - όπως τη χαρακτήρισαν ορισμένα ΜΜΕ και πρακτορεία - προέκυψε προχτές ανάμεσα στον ίδιο και τον Τούρκο Πρόεδρο. Τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κρίση» στις σχέσεις των δύο πλευρών εξήγησε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο άνδρες «ο Ερντογάν είπε "η μητρότητα της μητέρας δεν τελειώνει" κι εγώ του είπα "και το παιδί θέλει να μεγαλώσει, να γίνει αφέντης του σπιτιού του". Εκείνος είπε "έτσι είναι πάντα αυτές οι υποθέσεις" και του είπα "η αγάπη της μητέρας πατρίδας με την μικρή πατρίδα είναι στις καρδιές αλλά η "ΤΔΒΚ" (σ.σ. η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου είναι ο όρος με τον οποίο το ψευδοκράτος και η Αγκυρα αναγνωρίζουν το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου) είναι ένα κράτος που αναγνωρίζει η Τουρκία».

Επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος ηγέτης τον κάλεσε στην Τουρκία κι εκείνος αποδέχτηκε αμέσως την πρόσκληση. Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία θέλει να βασίζονται σε συμβιβασμό.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια διαφόρων επιτελείων να εμφανίσουν τον Ακιντζί ως πολιτικό που δήθεν αντιδρά στην «τυφλή υπακοή προς την Αγκυρα» εξυπηρετεί στη συγκάλυψη του πόσο επικίνδυνα οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα και από την ανάμειξη πολλών κέντρων που δηλώνουν ενδιαφέρον και ετοιμότητα να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ αλλά και ειδικότερα Γαλλία, Γερμανία κ.τ.λ.)

Αναφορά σε «δύο κυβερνήσεις»

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση κατέθεσε χτες υπόμνημα στον ΟΗΕ για την αναφορά του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φαράν Χαγκ σε «νέες κυβερνήσεις», που προσπαθούν να συναντηθούν και να φτάσουν σε λύση στην Κύπρο. Οι αναφορές έγιναν στη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους. Δημοσιογραφικές πηγές μετέδιδαν ότι αναμενόταν επανόρθωση από τον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, τα συγχαρητήρια της Ουάσιγκτον στον Ακιντζί εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεφ Ράθκε, επαναβεβαιώνοντας «τη βούλησή μας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο που τα μέρη κρίνουν χρήσιμο».

ΙΡΑΝ
Κατάληψη αμερικανικού σκάφους από ιρανικές δυνάμεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μία ευαίσθητη καμπή για τις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις, δεδομένων και των νέων, συνεχιζόμενων διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χτες το μεσημέρι το αμερικανικό εμπορικό σκάφος «Μaersk Tigris» με σημαία των Νησιών Μάρσαλ κατελήφθη στα στενά του Ορμούζ στα ιρανικά εγχώρια ύδατα από Ιρανούς Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης έπειτα από εντολή που έδωσε ο Ιρανικός Οργανισμός Ναυτιλίας και Λιμενικών Αρχών (ΙΡΜΟ) με αφορμή την παραβίαση των εγχώριων υδάτων.

Το σκάφος, στο οποίο επέβαινε 34μελές πλήρωμα με Ευρωπαίους και άλλης εθνικότητα προσωπικό, είχε αρχικά αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των ιρανικών αρχών, αλλά συμμορφώθηκε μετά τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών. Στη συνέχεια, κατελήφθη από τις ιρανικές δυνάμεις που το οδήγησαν στο λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς στο νότιο Ιράν στον Περσικό Κόλπο, όπου και παρέμεινε μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, αργότερα πληροφορίες της ιρανικής δημόσιας τηλεόρασης ανέφεραν πως στο σκάφος επέβαιναν τελικά 24 ναυτικοί από τη Βρετανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μιανμάρ.

Αμερικανικές πηγές, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN προσπάθησαν να εξηγήσουν το περιστατικό ισχυριζόμενες πως οι ιρανικές αρχές είχαν οικονομικές διαφορές με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του σκάφους Maersk Tigris. Αντίθετα, το ιρανικό ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS που μετέδωσε πρώτο την είδηση, ανέφερε ως βασική αιτία την παραβίαση των ιρανικών υδάτων από το εμπορικό σκάφος.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν επιβεβαίωσε την κατάληψη του αμερικανικού σκάφους στα Στενά του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό «παρακολουθείται στενά» και ότι ήταν «ακατάλληλη η ρίψη προειδοποιητικών πυρών» έναντι του πλοίου. Ακολούθως πρόσθεσε πως στάλθηκαν στην περιοχή αμερικανικά αεροσκάφη και το αντιτορπιλικό USS Farragut που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 60 μιλίων από την περιοχή για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΓΙΟΡΚΑ.-- Ευτυχή κατάληξη είχε η πυρκαγιά στο φέρι «Sorrento», χτες, 17 μίλια ανοικτά της Μαγιόρκα, που κατευθυνόταν προς τη Βαλέντσια της Ισπανίας. Διασώθηκαν οι 152 επιβάτες από πολλές χώρες, που εγκατέλειψαν το πλοίο με τις σωστικές λέμβους, ενώ από τις αναθυμιάσεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τέσσερις ναυτεργάτες. Τα αίτια της πυρκαγιάς, που φαίνεται να ξέσπασε σε ένα από τα γκαράζ, ερευνώνται.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Οι πρέσβεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ ζήτησαν χτες τις παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο διευκόλυνσης ερευνών σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για μαζικές παρακολουθήσεις 20.000 πολιτών, πολιτικών και δημοσιογράφων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκατοντάδες πτώματα ανθρώπων κάθε ηλικίας ανακαλύφθηκαν χτες στη βορειοανατολική νιγηριανή πόλη Ντάμασακ από στρατιώτες του Νίγηρα και του Τσαντ, όταν ανακατέλαβαν την πόλη από τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Συνεχίστηκαν χτες για τρίτη μέρα οι βίαιες συγκρούσεις αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που αντιτίθενται στα σχέδια του απερχόμενου προέδρου του Μπουρούντι, Πιερ Νκουρουντζίτζα, να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 26ης Ιούνη. Στις συγκρούσεις αυτές έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άτομα και έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Πολύπλευρη συνεργασία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην επιβεβαίωση των μακροχρόνια στενών συμμαχικών σχέσεων Ιαπωνίας - ΗΠΑ και ενός νέου, ενισχυμένου ιμπεριαλιστικού ρόλου της Ιαπωνίας έναντι της αυξανόμενης ισχύος της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποσκοπούσε η χτεσινή συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο εβδομαδιαίας επίσκεψης που ξεκίνησε την Κυριακή.

Ο Αμπε από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χαρακτηρίσει τις ιαπωνο-αμερικανικές σχέσεις «ύψιστη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής» της κυβέρνησής του, σημειώνοντας ότι πρώτες θέσεις στην ατζέντα του έχουν οι διαπραγματεύσεις για την Εμπορική Συμφωνία Ειρηνικού (ΤΡΡ) μεταξύ 12 χωρών της περιοχής και η (μακρά) διαδικασία αναδιάταξης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ιαπωνία.

Μόλις τον περασμένο Μάρτη οι δύο χώρες είχαν δημοσιοποιήσει τις νέες (πρώτες από το 1997) κατευθυντήριες γραμμές στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, που περιλαμβάνει την άμυνα εναντίον των βαλλιστικών πυραύλων, εναντίον επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και τη ναυτική ασφάλεια, έπειτα από την περυσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να ερμηνεύσει ελαστικά το μεταπολεμικό ιαπωνικό Σύνταγμα ώστε να επιτραπεί η άσκηση του δικαιώματος της λεγόμενης «συλλογικής αυτοάμυνας». Βάσει αυτών των νέων κατευθυντήριων γραμμών η Ιαπωνία θα μπορούσε π.χ. να καταρρίψει πυραύλους που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ και να προστρέξει σε βοήθεια τρίτων χωρών που δέχονται επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιάπωνας ηγέτης επιδιώκει να πάρει τις νέες διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για «συμμαχική βοήθεια» σε περίπτωση σύγκρουσης με το Πεκίνο με αφορμή τις ιαπωνο-σινικές μεθοριακές διαφορές σε διαφιλονικούμενες περιοχές στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Σχετικές διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί νωρίτερα, τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Κέρι σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις έναντι της Συνθήκης για την ασφάλεια της Ιαπωνίας παραμένουν «θωρακισμένες» και καλύπτουν όλες τις περιοχές της ιαπωνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των διαφιλονικούμενων βραχονησίδων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (Σενκάκου στα ιαπωνικά και Ντιαόγιου στα κινεζικά).

Σήμερα, Τετάρτη, ο Σ. Αμπε αναμένεται να γίνει ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που θα εκφωνήσει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ 7ης ΜΑΗ
Ενδοαστική αντιπαράθεση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ασαφείς παραμένουν περίπου μία βδομάδα πριν τις αμφίρροπες βρετανικές εκλογές της 7ης Μάη οι δυνάμεις που θα καταφέρουν να συγκροτήσουν την επόμενη αστική κυβέρνηση σε μία χώρα που ο λαός της ζει τις ολέθριες συνέπειες της φτώχειας και της καπιταλιστικής κρίσης, μολονότι δεν είναι στη Ζώνη του Ευρώ, ούτε υπέγραψε μνημόνιο.

Η τελευταία, χτεσινή, δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η εταιρεία σφυγμομετρήσεων «Lord Ashcroft Polls» δίνει προβάδισμα στους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, υποστηρίζοντας ότι προηγείται κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, με 36% έναντι των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εντ Μίλιμπαντ που ακολουθεί με 30%. Η ίδια δημοσκόπηση φέρνει τρίτο κόμμα το αντιδραστικό «Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου» του Νάιτζελ Φάρατζ, με 11%, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με 9% και τους Πράσινους με 7%. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν αναφέρεται η πιθανή εκλογική επίδοση του εθνικιστικού «Εθνικού Κόμματος Σκοτίας» της Νίκολα Στέρτζον που τις τελευταίες βδομάδες φέρεται να έχει υποσκελίσει το κόμμα του Φάρατζ και να αναδεικνύεται σε «ρυθμιστικό» παράγοντα της επόμενης βρετανικής κυβέρνησης.

Η Στέρτζον, ωστόσο, χτες επέμεινε πως θέλει να υποστηρίξει μία μελλοντική κυβέρνηση Εργατικών, μολονότι την Κυριακή ο Εντ Μίλιμπαντ απέρριψε οποιαδήποτε συνεργασία με το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας.

Την Κυριακή, πάντως, δημοσκόπηση που είχε δημοσιεύσει η λαϊκίστικη εφημερίδα «The Sun» έδινε προβάδισμα στους Εργατικούς κατά μία ποσοστιαία μονάδα με 34% έναντι των Συντηρητικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ