ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Εφαρμοστικός νόμος» για το κλείσιμο της ενδιάμεσης αντιλαϊκής συμφωνίας

Το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του λεγόμενου «Brussels Group»

Στην αυριανή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο, με το «πρώτο πακέτο» εφαρμογής της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη

Eurokinissi

Στην αυριανή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο, με το «πρώτο πακέτο» εφαρμογής της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη
Με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας, ενώ σε πρώτο πλάνο προβάλλει η διαμόρφωση και κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, όπου και θα περιλαμβάνονται τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της ενδιάμεσης συμφωνίας και το «γεφύρωμά» της με την επόμενη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει.

Το νέο αντιλαϊκό νομοθέτημα βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης και μάλιστα εμπλουτίζεται με νέες διατάξεις, προκειμένου να παρουσιαστεί και συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του λεγόμενου «Βrussels Group». Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί με διατάξεις, που θα διογκώνουν τη φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά στρώματα (ΦΠΑ κ.ά.), που σε κάθε περίπτωση αποτελούν τα δρομολογημένα μέτρα για την «επόμενη μέρα». Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο συζητήθηκε και χτες στο πλαίσιο της «ομάδας διαπραγμάτευσης» που έχει συγκροτήσει η συγκυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μεθαύριο Πέμπτη, το πολυνομοσχέδιο θα περάσει από το κυβερνητικό συμβούλιο, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή.

«Πρώτο πακέτο» από την αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη

Σε αυτό περιλαμβάνεται η πρώτη δέσμη με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και τις αναδιαρθρώσεις στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

-- Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», θα συγχωνευθεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στόχος να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών.

-- Κατάρτιση κρατικού προϋπολογισμού: Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες, ώστε «να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους». Είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ακόμη ευφημισμό, προκειμένου να συσκοτίσουν την πολιτική διάλυσης των κρατικών κονδυλίων.

-- «Κόκκινα» δάνεια: Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης...

-- Υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά.

-- Φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι δικάσιμοι έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με «ευνοϊκό τρόπο» για τις επιχειρήσεις.

-- Καθιέρωση κληρώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι.

-- Αύξηση των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, από τον Ιούνη του 2015.

-- Νομοθεσία για τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ώστε να εισπραχθεί εντός του τρέχοντος έτους (η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλλε την είσπραξή του για το 2016). Επίσης, η επέκταση του φόρου και στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

-- Ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Διατηρούνται και επαυξάνονται τα αντιλαϊκά χαράτσια

Οπως πλέον ομολογείται και από κυβερνητικούς παράγοντες, σε ισχύ θα παραμείνουν τόσο τα φορολογικά όσο και τα άλλου χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα της «μνημονιακής περιόδου», όπως τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», ενώ αλώβητη και στο ύψος της θα παραμείνει και η μάζα από τα χαράτσια που επιβάλλονται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν προβλέπουν ούτε την παραμικρή ελάφρυνση από τους φόρους και τα χαράτσια. Αντίθετα, απόλυτα δεδομένα είναι τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, είτε αυτά περάσουν άμεσα με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο είτε λίγο αργότερα στο πλαίσιο της «μεγάλης συμφωνίας» που επιδιώκεται να ακολουθήσει τον Ιούνη.

Στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό της αύξησης του «τέλους αλληλεγγύης» πάνω από ένα όριο εισοδήματος (30.000 ευρώ) τα οποία ωστόσο «διαψεύδονται» από τη συγκυβέρνηση. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι για τα φετινά λαϊκά εισοδήματα (έτους 2015) παρέχεται «έκπτωση» 30% επί του τέλους αλληλεγγύης που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η «ελάφρυνση», σε περίπτωση που καταγραφούν «αποκλίσεις» στη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, η προκάτοχη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε την απόσυρση της «ελάφρυνσης» ως αντιλαϊκή εφεδρεία στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» που συνεχίζεται με τη σημερινή κυβέρνηση.

Φορολογική αμνηστία στο κεφάλαιο

Από την άλλη, σχεδιάζονται προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για μερίδες της ελληνικής πλουτοκρατίας, προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η σύναψη «πολιτικής συμφωνίας» για τη «φορολόγηση» καταθέσεων Ελλήνων στις τράπεζες της Ελβετίας, ήταν το αντικείμενο χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και Επικρατείας, Π. Νικολούδη, με αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια ακόμη «καραμπινάτη» ρύθμιση αμνήστευσης για καταθέσεις που προέρχονται από κάθε είδους παραβάσεις (φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.), που προϋποθέτει την «εθελοντική συμμετοχή» τυχόν ενδιαφερομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά θα διεκπεραιωθούν με συμβολικό φόρο της τάξης του 15%, την ώρα που ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο!

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν εφαρμοστεί και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά με αμελητέα έσοδα για το κρατικό ταμείο. Είναι φανερό πως η κάλυψη του εισπρακτικού στόχου θα προέλθει από την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων...

Αντιλαϊκές διεργασίες

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χτες ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της ελληνικής «διαπραγματευτικής ομάδας», δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, και ειδικότερα τη στάση της ΕΚΤ, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες».

Παράλληλα, επισήμανε πως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Γιούρογκρουπ». Σε ό,τι αφορά τη «διαπραγματευτική ομάδα» της συγκυβέρνησης τόνισε: «Είχα επαφές με τον Ελληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία».

Πηγές της συγκυβέρνησης υποστήριζαν ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ «ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του Γ. Βαρουφάκη».

Παράταση ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα

Παράταση ενός μήνα, μέχρι τις 27 Μάη, δόθηκε στην προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία με δυνατότητα διαγραφής ή «κουρέματος» προσαυξήσεων (με εφάπαξ ή τμηματική καταβολή αντίστοιχα), για ποσά βασικής οφειλής τουλάχιστον 200 ευρώ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη. Η λήξη της ρύθμισης συμπίπτει χρονικά με τη λήξη της ρύθμισης των οφειλών σε έως 100 δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενους έχει δυνατότητα να εξοφλήσει μέρος της αρχικής οφειλής, κερδίζοντας από τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και το υπόλοιπο μέρος της οφειλής να το εξοφλήσει τμηματικά μέχρι 100 δόσεις, με ελάχιστη πληρωμή 20 ευρώ το μήνα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Και τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης ομονοούν στην αντιλαϊκή επίθεση

Τοποθέτηση του Σ. Ζαριανόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Για τις εξελίξεις σχετικά με την αντιλαϊκή διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρόικα - «τρεις θεσμούς», τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας τα εξής:

«Οι αντιθέσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τρόικας στο Γιούρογκρουπ, με όλο το θόρυβο που συνοδεύονται, δεν αφορούν λαϊκά συμφέροντα, αλλά ποια μερίδα κεφαλαίου θα ωφεληθεί από την επερχόμενη αντιλαϊκή συμφωνία που φέρνει νέα επίθεση διαρκείας σε μισθούς, συντάξεις, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. Οι δυο πλευρές ομονοούν στην αντιλαϊκή επίθεση, διαφοροποιούνται στον τρόπο και το χρόνο εκδήλωσής της.

Η κυβέρνηση, με εντολή της τρόικας, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), αρπάζει διαθέσιμα δημόσιων οργανισμών, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων, για να πληρωθεί το χρέος που δεν οφείλει ο λαός, οξύνοντας τα προβλήματα δήμων, περιφερειών, νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημίων.

Ταυτόχρονα, με ανέπαφους τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους και με ΠΝΠ, χαρίζονται πρόστιμα εκατομμυρίων σε επιχειρήσεις για φορολογικές απάτες και λαθρεμπόριο και με τη βούλα των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Η αντιλαϊκή πολιτική στην Ελλάδα συνεχίζεται και η ΕΕ κλιμακώνει την επίθεση κατά των λαών. Η ευθύνη ανήκει στους εργαζόμενους, με Λαϊκή Συμμαχία να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, όποια κυβέρνηση κι αν την εκφράζει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ