ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Νοσοκομείο Ρόδου

Λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, αν και εξυπηρετεί 120.000 κατοίκους και διπλάσιο αριθμό την τουριστική περίοδο

Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου
Με το 1/3 των νοσηλευτών, δηλαδή στα όρια του προσωπικού ασφαλείας, λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων, που σήμερα δίνει συνέντευξη Τύπου, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου συζήτησε πρόσφατα η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την παρουσία της στο νησί για κομματική εκδήλωση.

Το πιο μεγάλο νοσοκομείο στα Δωδεκάνησα, στην πρωτεύουσα του νομού, έχει σήμερα 340 κλίνες και μόλις 114 εν ενεργεία νοσηλευτές. Εννοείται βέβαια ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, αν αναλογιστεί κανείς ότι το νοσοκομείο καλύπτει όλο το χρόνο τους 120.000 κατοίκους του νησιού και άλλους τόσους επισκέπτες από το Μάρτη έως το Νοέμβρη, όταν η Ρόδος πλημμυρίζει από τουρίστες. Καλύπτει επίσης υγειονομικά όλη τη Δωδεκάνησο, καθώς τα άλλα νοσοκομεία και πολυδύναμα ιατρεία του νομού είναι υποστελεχωμένα.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο σε υπόμνημα προς τον υπουργό Υγείας, λόγω των συνθηκών δουλειάς «οι νοσηλευτές είναι ασθενείς που νοσηλεύουν ασθενείς καθώς πολλοί από αυτούς φέρουν διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα και όχι μόνο, καθότι τα οφειλόμενα ρεπό (είναι ήδη γνωστό και έχει κοινοποιηθεί από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία) έχουν ξεπεράσει τα 8000 (!) και ακολουθούν οι οφειλόμενες άδειες του 2014 και οι απαράδεκτες περικοπές στις καταβολές υπερωριακών αποζημιώσεων».

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στις άλλες κατηγορίες προσωπικού. Σύμφωνα με το σωματείο, από το βοηθητικό προσωπικό και το προσωπικό των τραυματιοφορέων «έχουν μείνει ελάχιστοι, κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι συνάδελφοι, κάποιοι δε αντιμετωπίζουν διάφορα νευροχειρουργικά προβλήματα κι έχουν υποβληθεί σε αντίστοιχες επεμβάσεις».

Επίσης, η έλλειψη τεχνικού προσωπικού έχει οδηγήσει το κτιριακό συγκρότημα να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης κι ερήμωσης, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. «Ο,τι χαλάει δεν αντικαθίσταται, οι χώροι των πλυντηρίων θυμίζουν υπονόμους με τα νερά να τρέχουν από τους τοίχους και τα ταβάνια και από διάφορες σπασμένες σωληνώσεις», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε ό,τι αφορά το διοικητικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένας από τους δύο κηπουρούς εκτελεί ακόμα και διοικητικά καθήκοντα, για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών του νοσοκομείου!

Υποστελεχωμένα όλα τα τμήματα

Σε ό,τι αφορά το παραϊατρικό προσωπικό, το σωματείο σημειώνει τις εξής σοβαρές ελλείψεις:

  • Το παθολογοανατομικό έχει μόνο έναν παρασκευαστή κι έναν μοριακό βιολόγο, έχουν συνταξιοδοτηθεί δύο παρασκευαστές τα τελευταία χρόνια και λόγω της έλλειψης προσωπικού και φόρτου εργασίας, μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων πάει στην Αθήνα. Χρειάζεται τουλάχιστον ένας παρασκευαστής για να λειτουργήσει σωστά. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει σωστή λειτουργία και προγραμματισμός απ' την στιγμή δε που αναγκαστικά οι εσωτερικές αιμοληψίες των αιμοδοτών έχουν περιοριστεί στην πρωινή βάρδια και μόνο δύο μέρες τη βδομάδα γίνονται και το απόγευμα. Το τμήμα αυτό χρειάζεται ημερησίως έξι τουλάχιστον άτομα σε κυκλική βάση (πέντε τεχνολόγους και μια επισκέπτρια).
  • Στο Φυσιοθεραπευτήριο έχουν συνταξιοδοτηθεί δύο άτομα μέσα σ' ένα χρόνο και παραμένουν τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας είναι σε αναρρωτική διαρκείας λόγω εμφράγματος και ένας συνάδελφος έχει μετακινηθεί από το ΚΕΦΙΑΠΡ. Το Σαββατοκύριακο είναι «on call» από το σπίτι και χρειάζονται δύο ακόμη τουλάχιστον για να λειτουργήσει το τμήμα προκειμένου να υπάρχει αρτιότερη κι αποτελεσματικότερη υποστήριξη στο έργο των λειτουργών Υγείας.
  • Οι ακτινοχειριστές πριν ήταν δώδεκα, έχουν φύγει τρία άτομα με σύνταξη μέσα στο 2011. Ενας τεχνολόγος ΤΕΙ πήγε στο αιμοδυναμικό, ακόμη μία χειρίστρια μετακινήθηκε στο μαστογράφο κι έτσι παραμένουν έξι μόνιμοι κι ένας συμβασιούχος που φεύγει τον Ιούνη. Για ασφαλές ωράριο χρειάζονται τουλάχιστον οχτώ άτομα. Υπάρχουν δύο αίθουσες ακτινολογικού αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί μόνο η μία. Επιπρόσθετα, κάθε μέρα χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χειριστές, για να λειτουργήσει η αίθουσα αυτή σε βάση κυκλικού ωραρίου. Κι εδώ λόγω της καταπόνησης του προσωπικού λαμβάνονται συχνά αναρρωτικές.
  • Το τμήμα αξονικού - μαγνήτη έχει έξι μόνιμους χειριστές, αλλά λόγω της έλλειψης προσωπικού στο ακτινολογικό κάθε βδομάδα μετακινείται ένα άτομο απ' τον αξονικό κι ένας χειριστής είναι σε τρίμηνη απόσπαση λόγω οικογενειακών λόγων. Για να λειτουργήσει το τμήμα, χρειάζονται τουλάχιστον τρία άτομα στην πρωινή βάρδια και για τα δύο τμήματα, αξονικό και μαγνήτη. Στο τμήμα αυτό δεν υπάρχει κυκλικό ωράριο οπότε για τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά είναι «on call» απ' το σπίτι για απόγευμα και νύχτα.
Τελείωσε η αναμονή

Οι εργαζόμενοι έκαναν πρόσφατα Γενική Συνέλευση και διαμόρφωσαν πλαίσιο αιτημάτων που κοινοποιούν στον αρμόδιο υπουργό. Απαιτούν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την ανάπτυξη του νοσοκομείου με βάση τις οξυμένες ανάγκες. Τέλος, διαμηνύουν στον υπουργό ότι «ουδεμία μέρα ανοχής προς την κυβέρνησή σας μπορεί να υπάρξει λόγω της εκρηκτικότητας των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν αφορούν τη λαϊκή υγεία. Από την άποψη αυτή, η δική μας αναμονή είναι ήδη εξαντλημένη. Το υπάρχον προσωπικό δεν διαθέτει άλλη ανοχή ούτε αντοχή»...

Κάλεσμα της ΔΗΠΑΚ στους γιατρούς να αναλάβουν δράση

Με ανακοίνωσή της ενημερώνει για τη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας και τη στάση των άλλων δυνάμεων

Οι απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στα προβλήματα που καίνε τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους υγειονομικούς και τους ασθενείς, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), με αφορμή τη συνάντηση (24.4.2015) με τον Ανδρέα Ξανθό, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΕΙΝΑΠ.

Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, πέρα από αυτές του Δεκέμβρη του 2014, αναφέρει η ΔΗΠΑΚ και υπογραμμίζει: «Την ώρα που βάζουν χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα νοσοκομείων, πανεπιστημίων και δήμων και ορέγονται ακόμα και τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, οι διαβεβαιώσεις ότι κάπου μέσα στο Μάη θα βρεθούν τα κονδύλια είναι κοροϊδία και εμπαιγμός. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του 2012-2013, που είναι εκτός των εγκεκριμένων πιστώσεων. Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να μας πείσει να κάνουμε "το πατριωτικό καθήκον" και να συμβιβαστούμε με την απλήρωτη δουλειά, ο υπουργός ζήτησε να κατανοήσουμε τη "δύσκολη κατάσταση της χώρας"»...

Αναφερόμενη στις 4.500 προσλήψεις που ανακοίνωσε (2.4.2015) ο πρωθυπουργός, η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι «παραπέμπονται μετά από αρκετούς μήνες για τους υγειονομικούς και μετά από 1-2 χρόνια για τους γιατρούς, με την επίκληση "του απαιτούμενου χρόνου για την ολοκλήρωση των προσλήψεων"». «Πολύτιμος συμπαραστάτης της "αντιμνημονιακής" συγκυβέρνησης αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που μας καλούσαν μέσα στο υπουργείο να στηρίξουμε την κυβέρνηση στη σκληρή και "περήφανη" διαπραγμάτευση» σημειώνει η ΔΗΠΑΚ και ενημερώνει ότι:

«Στη συνεδρίαση της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ "έκαναν γαργάρα" την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των διαθεσίμων από νοσοκομεία, δήμους και άλλους δημόσιους οργανισμούς, μετά από απαίτηση της τρόικας. Τη σκυτάλη από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό παρέλαβε η "επαναστατική αντιπολίτευση" της ΑΡΣΙ-ΝΥΣΤΕΡΙ (...) Δε δίστασαν να πουν ότι δεν είναι επί του παρόντος επίκαιρο να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης, υιοθετώντας στην ουσία τη λογική των "εφικτών και ρεαλιστικών στόχων" της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ».

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να προχωρήσουν σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, να αποφασίσουν για επισχέσεις όλων των γιατρών (ειδικευόμενων, επιμελητών) από κοινού με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία, με απεργιακή κινητοποίηση στις 20 Μάη 2015.

Συζήτηση για την Υγεία και την Προσχολική Αγωγή

Τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών στην προσχολική αγωγή και τη δημόσια - δωρεάν Υγεία ανέδειξαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, με την εκδήλωση που οργάνωσαν την Κυριακή το πρωί, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής, Γιώργος Δόσης, ανοίγοντας την εκδήλωση, σημείωσε πως στόχος της Πανηπειρωτικής είναι τα ζητήματα αυτά να τεθούν από τους συλλόγους της στα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια, μαζί με τις ανάλογες διεκδικήσεις, ενώ η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ ΟΓΕ και Πανηπειρωτικής μπορεί να έχει συνέχεια γύρω από μια σειρά μέτωπα πάλης.

Ομιλία με θέμα «Παιδί και Υγεία» έκανε ο Τάσος Χατζής, παιδίατρος, πρώην διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και πρώην μέλος του ΔΣ της Πανηπειρωτικής. Στη σπουδαιότητα της προσχολικής ηλικίας για την ανάπτυξη του ανθρώπου αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Πόπη Ξεκαλάκη, εκπαιδευτικός και μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Τη δράση των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ γύρω από τα προβλήματα και τις αρνητικές εξελίξεις στους παιδικούς σταθμούς συνόψισε η Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ