ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Μαζί στον αγώνα για μόνιμη σταθερή εργασία

Με εργαζόμενους στα 5μηνα της Περιφέρειας μίλησε, χτες, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών είχε τις προηγούμενες μέρες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Χτες το πρωί, μίλησε σε δεκάδες εργαζόμενους των 5μηνων προγραμμάτων της Περιφέρειας που δουλεύουν στο Πεδίον του Αρεως. Στη συγκέντρωση των εργαζομένων, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε: «Σαράντα χιλιάδες εργαζόμενοι στα 5μηνα προγράμματα απολύονται αυτές τις μέρες που η εργατική τάξη ετοιμάζεται να τιμήσει την 1η Μάη. Είναι οι χιλιάδες αναλώσιμοι εργαζόμενοι που θεωρούνται "ωφελούμενοι" από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Είναι μία από τις συνταγές διαχείρισης και ανακύκλωσης των ανέργων, που οι υποψήφιοι δήμαρχοι κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν να χρησιμοποιήσουν τσακίζοντας το παρόν και το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων.

Η εγκατάλειψη του πάρκου, παρά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για την ανάπλασή του, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι δουλεύουν μόλις τρεις μόνιμοι εργαζόμενοι για τη συντήρησή του. Αυτό το καθεστώς θα γενικευτεί σε κρίσιμους τομείς λειτουργίας των περιφερειών και των δήμων. Τα βήματα οργάνωσης των εργαζομένων στα 5μηνα, που στηρίχθηκαν από το ΠΑΜΕ, πρέπει να γενικευτούν, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή εργασία. Σε αυτόν τον αγώνα θα έχετε μαζί σας τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ, που κατάγγειλαν τον ευρωενωσίτικο μεσαίωνα των προγραμμάτων και στήριξαν τις διεκδικήσεις σας για να θεωρείστε εργαζόμενοι».

Αγωνιζόμαστε να πάρει ανάσα η λαϊκή πλειοψηφία που έχει γονατίσει

Το Σαββατοκύριακο, ο Νίκος Σοφιανός συνομίλησε με εκατοντάδες κατοίκους, εργαζόμενους και ανέργους, καταστηματάρχες και επαγγελματίες στη Λαμπρινή, στα Ανω Πατήσια, στα Θυμαράκια και την περιοχή Ελληνορώσων.

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών και ομιλιών που πραγματοποίησε μαζί με υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους κυριάρχησε η συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των δημοτικών υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του δήμου.

Ο Ν. Σοφιανός μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εμείς δεν κάνουμε εξαγγελίες. Αυτά που λέμε και διεκδικούμε, τα παλέψαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αγωνιζόμαστε για να πάρει ανάσα η λαϊκή πλειοψηφία που σήμερα έχει γονατίσει, να διεκδικήσουμε τους ελάχιστους ακόμη ελεύθερους χώρους με δυναμική λαϊκή κινητοποίηση, να στηρίξουμε τις κοινωνικές δομές και τα συνεργεία του δήμου, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η καθημερινή διαχείριση του δήμου. Επιμένουμε ότι εφόσον υπάρχει αυτή η κρίση, που τσακίζει όχι μόνο το εισόδημα αλλά και το ηθικό του κόσμου, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να πούμε ξεκάθαρα ποιος φταίει που φτάσαμε εδώ, να αναδείξουμε πώς γίνεται σήμερα στην Ελλάδα να συνυπάρχουν οι οκτώ χιλιάδες Ελληνες εκατομμυριούχοι με τα εκατομμύρια των φτωχών και των ανέργων. Να αναδείξουμε τις ευθύνες για το μάντρωμα της Ελλάδας στην ΕΕ και στην οικονομία του κεφαλαίου, που όλα τα άλλα κόμματα την θεωρούν μονόδρομο και δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτό που ζούμε έχει τη σφραγίδα αυτών των επιλογών. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε τη μάχη για την καθημερινότητα, και για μια άλλη προοπτική».

Παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων του Ασυρμάτου

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής Ασυρμάτου μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Στέλιο Λάμπρου έγινε χτες στο γραφείο της αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Ν. Σπυροπούλου, για τα προβλήματα από τη χρόνια απουσία σύνδεσης της περιοχής με το αποχετευτικό δίκτυο και την καθυστέρηση έναρξης των έργων. Αποτέλεσμα ήταν οι υπερχειλίσεις των βόθρων που οδήγησαν σε έντονες αντιδράσεις των κατοίκων τις προηγούμενες μέρες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε για άμεσα μέτρα απορρόφησης των λυμάτων.

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Επικύρωσε την ανισότιμη προβολή των κομμάτων

Την ένταση της ήδη υπάρχουσας ανισοτιμίας στην προβολή των πολιτικών κομμάτων επικύρωσαν οι αποφάσεις της χτεσινής, δεύτερης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές. Οπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ήταν οι μόνοι που υποστήριξαν την ισότιμη προβολή των θέσεων και της δραστηριότητας από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό Κοινοβούλιο, με παράλληλη εξασφάλιση ικανοποιητικού χρόνου και για τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται σε αυτά. Τη στάση αρχών του ΚΚΕ απέρριψαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Η κυβερνητική πλειοψηφία της Διακομματικής Επιτροπής αποφάσισε η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου (διαφημίσεις - σποτ) να γίνει ως εξής: 40% με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2009, 40% με βάση το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και 20% ισότιμα σε όλα τα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από τη μεριά τους πρότειναν άλλο μοντέλο ανισότιμης προβολής, επιδιώκοντας μόνο να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο χρόνου για τους ίδιους (ζήτησαν 50% του χρόνου να κατανεμηθεί με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2012 και μόνο το υπόλοιπο 50% να κατανεμηθεί ισότιμα σε όλα τα κόμματα).

Σε ό,τι αφορά την εκλογική οικονομική επιχορήγηση, τα κόμματα θα πάρουν άμεσα το 60%, με βάση το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2009, καθώς και τη δόση που οφείλεται από την κρατική τακτική επιχορήγηση. Το υπόλοιπο 40% της εκλογικής επιχορήγησης θα δοθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μάη, με βάση τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, μόνο το ΚΚΕ ζήτησε να μη δοθεί ούτε εκλογική χρηματοδότηση, ούτε χρόνος προβολής της στα ΜΜΕ για να προβάλλει το δηλητήριο του φασισμού, τη στιγμή μάλιστα που ήδη υπάρχει απόφαση της Βουλής για διακοπή της χρηματοδότησης στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Κανένα άλλο κόμμα δεν τοποθετήθηκε, πλην των ΑΝΕΛ, που είπαν ότι πρέπει να δοθεί κανονικά τηλεοπτικός χρόνος στη ΧΑ. Η κυβέρνηση είπε μεν ότι δε θα της δοθεί εκλογική επιχορήγηση, αλλά ισχυρίστηκε ότι δε γίνεται να μη δοθεί τηλεοπτικός χρόνος.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ έθεσαν ξανά το θέμα της κατάργησης των διοδίων για τις μέρες των εκλογών και της διευκόλυνσης όσων χρειάζεται να μετακινηθούν για να ψηφίσουν, με δραστική μείωση των εισιτηρίων και δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές, στρατευμένους κ.ά. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δει το θέμα των διοδίων και να ενημερώσει αναλόγως, μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Καμία διευκόλυνση στους φασίστες της Χρυσής Αυγής

Με παρεμβάσεις τους σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, διαπαραταξιακών και διακομματικών επιτροπών που συνεδριάζουν αυτές τις μέρες σε Δήμους για την κατανομή χώρων για τις εκλογές κ.τ.λ., οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία προεκλογική διευκόλυνση στη Χρυσή Αυγή για να χύσει κι άλλο το ναζιστικό της δηλητήριο, με την παραχώρηση χώρων για περίπτερα, πανό και αφίσες κ.ο.κ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Αλίμου του ΚΚΕ σημειώνει, σε σχέση με την αντίθεση στην παροχή τέτοιων διευκολύνσεων στη ΧΑ:

«Είμαστε κατηγορηματικοί γιατί είναι μία οργάνωση που, με απόφαση της Βουλής, της έχει κοπεί η κρατική χρηματοδότηση, που στην πλειοψηφία των βουλευτών της έχει αρθεί η ασυλία και οι υποψήφιοί της είναι υπόδικοι, προφυλακισμένοι ή ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και εγγυήσεις, για συμμετοχή και διεύθυνση σε εγκληματική ναζιστική οργάνωση. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ένα οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, αλλά, σύμφωνα με τα παραπάνω για μια εγκληματική, ναζιστική οργάνωση».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου στις 25/4, ο δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημήτρης Κάτσαρος, έθεσε το ζήτημα στη βάση όλων των παραπάνω και ζήτησε να πάρουν όλες οι παρατάξεις θέση. Τότε ακριβώς είναι που τα μεγάλα λόγια ενάντια στη Χρυσή Αυγή και οι προηγούμενες αντιφασιστικές ρητορείες αποδείχτηκαν κάλπικες: Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ με εξαίρεση έναν, ψήφισαν ΥΠΕΡ των διευκολύνσεων στη Χρυσή Αυγή. Το ίδιο έκαναν και της ΝΔ, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «λευκό»...

Ταυτόχρονα, και στο Δήμο Κορωπίου, την ξεκάθαρη απαίτηση του ΚΚΕ να μη δοθεί καμία προεκλογική παροχή και διευκόλυνση στη ναζιστική Χρυσή Αυγή απέρριψαν οι εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του δήμου την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ σημειώνει ότι «οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ απαίτησαν από την επιτροπή να μη δοθεί καμία προεκλογική διευκόλυνση και παροχή χώρων προβολής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Οι εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων ΝΔ, ΑΝΕΛ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των συνδυασμών που στηρίζουν στο Δήμο και στην Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τον "ανεξάρτητο" δήμαρχο του Κορωπίου, Δ. Κιούση, αρνήθηκαν την πρόταση των εκπροσώπων του ΚΚΕ.

Δήμαρχος, αντιδήμαρχος μαζί με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασαν στο σημείο να συζητάνε με τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής - που είχαν κληθεί από τον δήμαρχο - και για το ποιος χώρος βολεύει τους φασίστες για να προπαγανδίζουν τις σάπιες ναζιστικές ιδέες.

Η επικίνδυνη και απαράδεκτη στάση όλων των άλλων κομμάτων απέναντι στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, η επιλογή τους να προωθήσουν στην ουσία τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση πρέπει να καταδικαστεί από το λαό και τη νεολαία της περιοχής. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και των συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε Δήμους και Περιφέρειες, το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας είναι η απάντηση στο φασισμό, στους μηχανισμούς και στο σύστημα που τους γεννά».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την ανάπλαση κέντρου και συνοικιών της Αθήνας

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ανάπλαση του κέντρου και των συνοικιών της Αθήνας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52). Θα μιλήσουν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

Το πρόγραμμα του Ν. Σοφιανού

Το πρόγραμμα του Ν. Σοφιανού για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

Σήμερα, Τρίτη: Στις 6 μ.μ. περιοδεία στα καταστήματα της οδού Μητροπέτροβα, στα Τουρκοβούνια. Στις 7 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στα Τουρκοβούνια, στο καφενείο «Μυτιλήνη» (Διστομίτου & Μπλέσα).

Αύριο, Τετάρτη: Στις 9.30 π.μ. περιοδεία στο Δημαρχείο, Λιοσίων 22.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ