ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Συνάντηση με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, είχε χτες η νέα σερβική «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που πήρε την Κυριακή την έγκριση της 250μελούς σερβικής βουλής, με 198 ψήφους υπέρ, 23 κατά και επτά αποχές.

Η νέα αστική κυβέρνηση θα υπογράψει μέχρι τον Ιούλη με το ΔΝΤ συμφωνία για δάνειο 250 εκατ. δολαρίων, με τα γνωστά αντιλαϊκά μέτρα που συνοδεύουν τέτοια πακέτα και τις αντεργατικές πολιτικές που επιδιώκουν αύξηση των περιθωρίων κέρδους για τα ντόπια και ξένα μονοπώλια.

«Είναι θαυμάσιο να δούμε τη Σερβία στο δρόμο ένταξης στην ΕΕ», είπε η Αστον χτες, μετά τη συνάντησή της με το Σέρβο πρωθυπουργό, μην παραλείποντας να χαρακτηρίσει τη χώρα που πριν 15 χρόνια βομβάρδιζαν τα αεροσκάφη χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με πρόσχημα τα «δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών, σαν «ένα καλό μέρος για επενδύσεις».

Η Αστον συναντήθηκε νωρίτερα με το Σέρβο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ισχυριζόμενη ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναγκάσουν τη Σερβία να διαλέξει ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, και ας δεν έχει περάσει ούτε βδομάδα αφότου η Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας της ΕΕ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη νομιμότητα των συμφωνιών μεταξύ Σερβίας και της ρωσικής εταιρείας Gazprom για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Η νέα σερβική κυβέρνηση θα διαθέτει 19 υπουργούς και τέσσερις αντιπροέδρους, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος θα παίζει και το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Επιμένει στις διαπραγματεύσεις με Παλαιστινίους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Το Ισραήλ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει κράτος με ρατσιστικό καθεστώς Απαρτχάιντ, εάν δεν συνάψει γρήγορα ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους», φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε μία προσπάθεια να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις, ένα 24ωρο πριν τη σημερινή εκπνοή της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και βέβαια η πρεμούρα του είναι να προχωρήσουν τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και όχι το αν υπάρχει απαρτχάιντ. Ως τώρα, οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στα βασικά, τα δικαιώματα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων, τα σύνορα και η πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και οι χιλιάδες παράνομοι εποικισμοί Εβραίων εποίκων σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η δημιουργία δύο κρατών θα ήταν η μόνη ρεαλιστική λύση. Επειδή ένα ενιαίο κράτος θα κατέληγε στο να είναι ένα κράτος (με καθεστώς) απαρτχάιντ με πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ή ένα κράτος που θα κατέστρεφε την ικανότητα του Ισραήλ να είναι ένα εβραϊκό κράτος», φέρεται πως είπε ο Κέρι.

Την ίδια ώρα, η παλαιστινιακή ηγεσία δια του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας, μετά τη συμφωνία Χαμάς και Φατάχ, υποσχέθηκε ότι η μελλοντική ενωτική κυβέρνηση θα απορρίψει τη βία, ενώ εκφράζει την πεποίθησή του ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του κράτους του Ισράηλ, όχι όμως ως εβραϊκού, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ευρωπαίοι ερευνητές σε συνεργασία με αξιωματούχους της ΕΕ που χρηματοδοτούν τις έρευνες ανακοίνωσαν χτες πως παρήγαγαν σε πειραματικές συνθήκες ένα «ηλιακό» καύσιμο αεροσκαφών από ηλιακό φως, νερό και διοξείδιο του άνθρακα (CO2), στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος SOLAR-JET. Με τη νέα αυτή τεχνολογία πιθανά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στην Τεχεράνη βρέθηκε χτες ο Σάιμον Γκας, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στο Ιράν και νυν επικεφαλής της ομάδας των Βρετανών διαπραγματευτών που συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Ομάδας των 5+1 (Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και Γερμανίας) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συνεχίζοντας τις προσπάθειες του Λονδίνου για σταδιακή αναβάθμιση των διμερών σχέσεων που είχαν πληγεί από το 2011.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Τουλάχιστον 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις εργαζόμενοι της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα» σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση που έγινε σε νοσοκομείο της πόλης Νάνγκα Μπογκίλα, 450 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπαγκί από ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης Σελέκα που είχε καταλάβει πέρσι πραξικοπηματικά την εξουσία. Το Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκαν από το Μπανγκί περίπου 1.200 Μουσουλμάνοι, προκειμένου να γλιτώσουν από τις τυφλές, βίαιες επιθέσεις αντεκδίκησης που εξαπολύουν από το Δεκέμβρη πολιτοφυλακές νεαρών Χριστιανών.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ο 77χρονος (καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι) Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα ορκίστηκε χτες για τέταρτη φορά νέος Πρόεδρος της Αλγερίας. Ο Μπουτεφλίκα είναι στην εξουσία από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και υποτίθεται πως εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές της περασμένης βδομάδας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον 17 Αμερικανοί σκοτώθηκαν χτες από μπαράζ ανεμοστρόβιλων που σάρωσε από το βράδυ της Κυριακής τις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, προκαλώντας επιπλέον τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων και σοβαρές υλικές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια στην Οκλαχόμα, στο Αρκάνσας, στο Κάνσας, στη Νεμπράσκα και στο Μισούρι.

ΡΙΑΝΤ.-- Τα 102 έφθασαν χτες τα θανατηφόρα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία, ένδειξη πως παίρνει σιγά - σιγά επιδημικές διαστάσεις η νόσος του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου MERS στη χώρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Σεισμικές» αλλαγές σημειώνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ γιγαντιαίων φαρμακοβιομηχανιών. Μετά τη συμφωνία, ανάμεσα σε «Νovartis», GSK, «Ελι Lilly» για μοίρασμα των μεταξύ τους αγορών σε συγκεκριμένους τομείς φαρμάκων, χτες επισημοποιήθηκε και η προσπάθεια της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer» για την εξαγορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας «Astra Zeneca» έναντι περίπου 100 δισ. δολαρίων. Εάν ευδοκιμήσει η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα νέο γίγαντα στα μονοπώλια της παραγωγής φαρμάκου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Αφγανιστάν, με 44,9% έναντι του 31,5% που πήρε ο δεύτερος Ασράφ Γάνι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Τα οριστικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 14 Μάη. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί μάλλον στις 7 Ιούνη, εφόσον δεν ανακηρυχθεί ένας νικητής μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των υποψηφίων, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής. Στο μεταξύ, το Σάββατο πέντε στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης (ISAF) σκοτώθηκαν, όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν στην επαρχία της Κανταχάρ, στα νότια της χώρας. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

ΤΟΚΙΟ.-- Ενας ακόμα υπουργός της κυβέρνησης επισκέφτηκε το μνημείο Γιασουκούνι, μνημείο κατά πολλούς των θηριωδιών που συντέλεσε η Ιαπωνία στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Τέτοιες κινήσεις αναζοπυρώνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα τις αντεγκλήσεις του Τόκιο με το Πεκίνο αλλά και τη Σεούλ, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή κλιμακώνονται.

ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ.-- Κλίμα εκφοβισμού κατήγγειλαν οι εργάτες της πολυεθνικής Γε Γιουέν που επέστρεψαν στη δουλειά τους μετά από πολυήμερη απεργία, στην Κίνα.

ΠΓΔΜ
Διπλές εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (η σοσιαλδημοκρατική ένωση «SDSM») στην ΠΓΔΜ και ο ηγέτης του Ζόραν Ζάεβ δεν αναγνώρισε το εκλογικό αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της Κυριακής που διεξήχθησαν παράλληλα με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κατά τις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο υποψήφιος του VMRO - DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ με 55,25%, έναντι 41,17% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, πάντως, έκανε έκκληση στους πολιτικούς αρχηγούς της ΠΓΔΜ «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», χαρακτηρίζοντας τη μετεκλογική κατάσταση στη χώρα «ατυχή» και εκφράζοντας «βαθιά απογοήτευση» σχετικά με την εκλογική διαδικασία και την απόφαση του Ζάεβ.

Οσον αφορά στις γενικές εκλογές, η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή έδωσε την «πρωτιά» στον κεντροδεξιό συνασπισμό του VMRO - DPMNE του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι με 42,18% και 61 βουλευτές (από 56 που είχε στις προηγούμενες εκλογές), έναντι 24,91% που εξασφαλίζει η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ με 34 βουλευτές (από 42). Εναν βουλευτή εκλέγει το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι. Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με 13,48% και 19 βουλευτές (από 15), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εκλέγει επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές). Τέλος, έναν βουλευτή εκλέγει το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 64% για τις βουλευτικές και στο 54,33% για τις προεδρικές εκλογές.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Θανατικές ποινές σε εκατοντάδες ισλαμιστές

KAΪΡΟ.--

Το βαρύ πέλεκυ της «δικαιοσύνης» και την τακτική της επιβολής εξοντωτικών ποινών, με μαζικές δίκες που πραγματοποιούνται με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες, χρησιμοποιεί «εντατικά» πλέον η αιγυπτιακή μεταβατική κυβέρνηση κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι. Χτες, δικαστήριο στην πόλη Μίνια καταδίκασε 638 άτομα σε θάνατο, γιατί έκρινε πως συμμετείχαν σε βίαιες διαδηλώσεις που σημειώθηκαν στην πόλη στις 14 του περασμένου Αυγούστου, μέρα κατά την οποία οι αστυνομικοί στο Κάιρο είχαν σκοτώσει πάνω από 700 ισλαμιστές υποστηριχτές του Μούρσι...

Από τους 638 καταδικασθέντες, μόνο οι 50 ήταν στο δικαστήριο. Οι άλλοι καταδικάστηκαν εν ερήμην και υποτίθεται ότι έχουν δυνατότητα άσκησης έφεσης εάν παραδοθούν στις αρχές...

Το ίδιο 24ωρο, στο Κάιρο, άλλο δικαστήριο έθεσε εκτός νόμου το «Κίνημα της 6ης Απρίλη» που πρωτοστάτησε στις μαζικές διαδηλώσεις του 2011, που οδήγησαν στην ανατροπή του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το Σάββατο, κινήματα και οργανώσεις των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» χαρακτήρισαν «εκλογική φάρσα» τις εκλογές της 26ης και 27ης Μάη για την ανάδειξη νέου προέδρου στη χώρα, ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει ο στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ