ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
Πού πάει το δίλημμα;

«Η σημερινή πραγματικότητα στην Ευρώπη δεν ικανοποιεί πια τους Ευρωπαίους των χωρών της κρίσης. Η απόκλιση των κρατών - μελών στην οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη και οι επιπτώσεις της κρίσης έπληξαν τις πιο ευάλωτες χώρες (...) Αν πραγματικά οι ευρωπαϊκές ηγεσίες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν την υπέρβαση να αλλάξουν τα πράγματα δημιουργώντας μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση ανεξάρτητη από τα στενά συμφέροντα των επιμέρους χωρών, τότε ίσως οι λαοί να ακολουθούσαν με μεγαλύτερη ζέση. Θα έδειχναν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ηγέτες - καθοδηγητές απ' όση έχουν δείξει σε άτολμες και φοβισμένες ηγεσίες, αδύναμες να συνεννοηθούν συχνά για απλά θέματα. Το μεγάλο βάρος πέφτει πάντως στη Γερμανία. Αν η ισχυρότερη χώρα αισθανθεί την πίεση των μικρότερων χωρών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να κάνει κάποιο ουσιαστικό βήμα, αφού η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ταυτίζεται ουσιαστικά με την εξέλιξη της σύγχρονης Γερμανίας» (Μαρ. Γιαννάκου, ευρωβουλευτής της ΝΔ στην «Καθημερινή», 27/4/2014). Είναι φανερό ότι η κριτική στη Γερμανία δεν αποτελεί πια καμιά αποκλειστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνεται ο κύκλος των αστικών δυνάμεων (εντός και εκτός Ελλάδας) που αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική στην ΕΕ και το ρόλο της Γερμανίας, καλούν σε «άσκηση πίεσης» από τις λεγόμενες «χώρες του νότου». Πού πάει, λοιπόν, το δίλημμα «Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ»; Ετσι και αλλιώς αποπροσανατολιστικό είναι για το λαό αφού η στρατηγική της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου δεν πρόκειται να αλλάξει...

«Καμένη γη»...

«Η προεκλογική σπουδή Σαμαρά να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των ανειλημμένων μνημονιακών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, μαρτυρά τη στρατηγική επιλογή της τρόικας να δέσει χειροπόδαρα τη χώρα, ώστε η κυβέρνηση της Αριστεράς να έχει μικρότερα περιθώρια παρεμβάσεων και ελιγμών. Προφανώς, από τους χονδροειδείς υπολογισμούς τους λείπει (...) το γεγονός ότι η ψήφος για τη δημοκρατική ανατροπή θα υποστηρίζεται από την ενεργό λαϊκή παρέμβαση» («Αυγή», 27/4/2014). Δεν είναι πρώτη φορά που προβάλλουν μια λογική που θυμίζει το «παραλάβαμε καμένη γη», που έλεγαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όταν εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση. Το καταργούμε το μνημόνιο την επόμενη ημέρα με ένα νόμο πάει, λοιπόν, περίπατο. Αφορά λένε 400 νόμους, που δεν καταργούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Από τη μια λοιπόν, προετοιμάζουν το λαό να μην περιμένει «θαύματα», να έχει περιορισμένες απαιτήσεις, γιατί αυτό άλλωστε απαιτεί και η περίφημη «παραγωγική ανασυγκρότηση», η στήριξη δηλαδή της καπιταλιστικής ανάκαμψης και από την άλλη τον θέλουν να στηρίζει την κυβέρνησή τους. Οπως άλλωστε ήθελε και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίζει ο λαός την αντιλαϊκή του πολιτική, γιατί αλλιώς θα «επέστρεφε η δεξιά»!!!

Ξανάρχισαν τα φλερτ

«Ποιος μπορεί να ηγηθεί για τη συγκρότηση και επανένωση (ΑΝΕΛ, Πολύδωρας κ.λπ.) μιας φιλελεύθερης παράταξης που θα προτάξει τα εθνικά συμφέροντα; (...) Τι εμπόδιζε την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ μια συνεργασία με την Ρένα Δούρου στην Αττική, ώστε να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες νίκης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και να την απαλλάξει από το φαύλο εκπρόσωπο των διαπλεκόμενων συμφερόντων; Ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει τα κρίσιμα εθνικά διακυβεύματα. Σε τι διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ; Γιατί από τώρα επιχειρεί να κάψει την πιθανότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που οι ψήφοι του κόμματος του κ. Καμμένου χρειάζονται για το σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας πως οι ΑΝΕΛ είναι "χρυσαυγίτες με πολιτικά"; Ελεος! Η πατρίδα μας κινδυνεύει με ισόβια υποδούλωση και αφανισμό» («Αυγή», 27/4/2014). Τι έχουμε; Τα «φλερτ» δίνουν και παίρνουν, φιλελεύθεροι με εθνικά συμφέροντα, ΑΝΕΛ, και ΔΗΜΑΡ που κριτικάρεται γιατί δε βάζει πλάτες, όλα τα σενάρια στο τραπέζι και ο ΣΥΡΙΖΑ στη μέση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1863 Γεννιέται ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ. Θεωρείται ο «πατέρας» της κίτρινης δημοσιογραφίας. «Φτιάξε μου τις εικόνες και θα φτιάξω τον πόλεμο», είχε πει χαρακτηριστικά στο πλαίσιο δημιουργίας κατάλληλου κλίματος μεταξύ της κοινής γνώμης, ενόψει της αμερικανικής εισβολής στην Κούβα το 1898 (περιοδικό Time, 27/10/1947), ενώ το 1935 ο Τύπος του Χιρστ «σήκωσε» την αντικομμουνιστική καμπάνια περί «σταλινικού λοιμού» στην Ουκρανία. Αργότερα, αποδείχθηκε δικαστικά ότι τόσο το ρεπορτάζ όσο και οι φωτογραφίες από τα «θύματα του κομμουνισμού» ήταν πλαστά - κατασκευασμένα.

1863 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1918 Πέφτει το Βίμποργκ, ο τελευταίος προμαχώνας της προλεταριακής επανάστασης στη Φινλανδία. Χιλιάδες επαναστατημένοι εργάτες, κομμουνιστές και «κόκκινοι» μαχητές κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες. Χιλιάδες ακόμη εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της αντεπανάστασης.

1930 Πεθαίνει (αυτοκτόνησε) η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1943 Οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής καίνε τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας Νεστόριο, Πεντάβρυσο, Βοτάνι, Μηλίτσα, Δισπηλιό, Βογατσικό, Γέρμα, Φωτεινή και Κορησσό.

1944 Αρχίζει τις εργασίες της η 5η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Στην απόφασή της, η Συνδιάσκεψη κάλεσε «τα μέλη και τα στελέχη της ΚΟΑ να δουλέψουν με δεκαπλασιασμένες τις προσπάθειες, με πίστη και ενθουσιασμό, με επαναστατικό πάθος για την πραγματοποίηση των ιστορικών αποφάσεων της 10ης Ολομέλειας (Γενάρης του 1944) που ανοίγει το δρόμο του λαού μας προς τη Νίκη, την εθνική λευτεριά και τη Λαϊκή Δημοκρατία».

1945 Τα γερμανικά στρατεύματα στην Ιταλία υπογράφουν τους όρους της παράδοσής τους. Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βενετία. Στη Γερμανία, την ίδια μέρα, ο Χίτλερ παντρεύεται την Εύα Μπράουν και χρίζει διάδοχό του τον ναύαρχο Ντένιτς.

1949 Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και της ΕΣΣΔ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προτείνουν στον Γκρομίκο να συζητηθεί το ζήτημα για τα μέτρα διακανονισμού της κατάστασης στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Ο Γκρομίκο δήλωσε πως βάση για τη ρύθμιση του ζητήματος έπρεπε να είναι η τελευταία ειρηνευτική δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων, τη χορήγηση γενικής αμνηστίας και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η κυβέρνηση της Αθήνας αρνήθηκε τις προτάσεις.

1954 Επιτυγχάνεται συμφωνία για τη ρύθμιση των συνοριακών διαφορών μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της ΕΣΣΔ.

1957 Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπίας. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο ο Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Γιώργης Σπανός. Οι άλλοι δύο σε ισόβια δεσμά και σε φυλάκιση 10 χρόνων, αντίστοιχα.

1961 Συνέρχεται στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

1980 Πεθαίνει ο «πατέρας» των κινηματογραφικών ταινιών θρίλερ, σερ Αλφρεντ Χίτσκοκ.

«Μπανανόφλουδες»

Ποια είναι η αιτία της «κρίσης στην Ουκρανία»; Η «συστηματική υποβάθμιση από τη Δύση της σημασίας των συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας»... Το ότι έγινε «κενό γράμμα» η «"συμφωνία κυρίων" που είχε συναφθεί αρχές της δεκαετίας του '90 με το Κρεμλίνο, προκειμένου ν' αποσπάσουν τη συναίνεσή του για την προσχώρηση μιας ενοποιημένης Γερμανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Αντάλλαγμα, η δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα "πλευροκοπούσε" τη Ρωσία»... Οτι «ποτέ δεν εξετάσθηκαν σοβαρά οι προτάσεις της ρωσικής πλευράς για προώθηση μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας, οι οποίες θα ενέτασσαν το ρόλο της ΕΕ στην περιοχή σε ένα ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο». Ποιος λέει αυτά τα βαθυστόχαστα; Η Νάντια Βαλαβάνη, στην «Αυγή» της 27/4/2014, που υποσχόμενη ότι η μελλοντική «κυβέρνηση της αριστεράς» θα «παίξει με όλους» θα αναβαθμίσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και άλλες αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες, ενώ βεβαίως θα μείνει σταθερά προσανατολισμένη στην ΕΕ και στην « πολιτισμένη δύση» (όπως χαρακτηριστικά έχει σημειώσει ο Α. Τσίπρας). Η ιστορία βεβαίως έχει αποδείξει όταν η αστική τάξη επιδιώκει εντός του ιμπεριαλιστικών συμμαχιών να παίξει με τις αντιθέσεις συμμαχιών την πληρώνει ο λαός. Γι' αυτό η διέξοδος για το λαό βρίσκεται εκτός των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ