ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εργάτες τιμούν την 1η του Μάη

Πλήθος εκδηλώσεων μέχρι και την Πέμπτη, με πρωτοβουλία των ταξικών συνδικάτων και άλλων φορέων του κινήματος

Με 2ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ.) και συγκέντρωση στο χώρο της δουλειάς, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του έργου «Κέντρο Πολιτισμού - Σταύρος Νιάρχος», τίμησαν τη φετινή Πρωτομαγιά. Στην εκδήλωση μίλησε ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ παρέμβαση έκανε ο Γ. Μηλιώνης μέλος της Κεντρικής Διοίκησης και πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλιούπολη - Μπραχάμι - Γλυφάδα.

Αυτή ήταν μια από τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα και άλλοι φορείς του κινήματος σε όλη τη χώρα, για να τιμήσουν την 1η του Μάη και ταυτόχρονα να προετοιμάσουν τη μεθαυριανή απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΟΒΣΑ. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Μέχρι και την 1η Μάη, προγραμματίζονται ενδεικτικά οι παρακάτω εκδηλώσεις - δραστηριότητες:

Σήμερα, Τρίτη 29/4

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., πικετοφορίες των Λαϊκών Επιτροπών 5ου διαμερίσματος (συμβολή των οδών 25η Μαρτίου και Παπαναστασίου) και Τούμπας (Αγία Βαρβάρα).
  • Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε να κηρύξει μια ώρα στάση εργασίας την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30/4, για να γίνουν εκδηλώσεις σε εργασιακούς χώρους με ομιλία, προβολή DVD, έκθεση φωτογραφίας.
  • Η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής καλούν τα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων, τις σωματειακές επιτροπές και όλους τους εργαζομένους του κλάδου της Χημικής Βιομηχανίας σε σύσκεψη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομήρου Σκυλίτση 19). Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά έχουν προγραμματιστεί σε μια σειρά εργοστάσια του κλάδου.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού πραγματοποιεί εκδήλωση, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων.
  • Κοινή εκδήλωση οργανώνουν στις 6.30 μ.μ. το Σωματείο Εργαζομένων στις Μονάδες, τα Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στην αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, βίντεο και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.
  • Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στις ασφαλιστικές εταιρείες οργανώνει σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής (πλατεία Μητροπόλεως 10).
  • Η Ενωση Λογιστών Αθήνας και το Παράρτημα Πειραιά πραγματοποιούν εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εσταυρωμένου.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Βαρβάρας διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο Α΄ ΚΑΠΗ Αγ. Βαρβάρας.
  • Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
  • Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο προχωρά σε εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Ο Στ. Λίτσας, μιλάει στους εργάτες, στο εργοτάξιο του έργου «Κέντρο Πολιτισμού - Σταύρος Νιάρχος»
Ο Στ. Λίτσας, μιλάει στους εργάτες, στο εργοτάξιο του έργου «Κέντρο Πολιτισμού - Σταύρος Νιάρχος»
Την Τετάρτη 30/4

  • Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών οργανώνουν εκδήλωση, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, στο χώρο του μνημείου.
  • Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του έργου επέκτασης της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ προχωρούν σε στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος, οργανώνει εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ. στο Πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων και Γαλατσίου), με ομιλία, θεατρικό σκετς, παιδότοπο και αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.
  • Μουσικοθεατρική εκδήλωση οργανώνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚ Θεσσαλονίκης.
  • Εκδήλωση με μουσικό αφιέρωμα και ομιλία προγραμματίζει η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει έκθεση φωτογραφίας και προβολή βίντεο, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ οργανώνει το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, θεατρική βραδιά, με τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ από τη Λάρισα.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ) διοργανώνει εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
  • Η ταινία «Η Γη Τρέμει» θα προβληθεί από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου (Πτολεμαΐδας 11).
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ, εκδήλωση του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με θέμα «Από τον ματωμένο Μάη του '36 στους ταξικούς αγώνες του σήμερα». Περιλαμβάνει προβολή βίντεο, μουσικό πρόγραμμα, έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών.
  • Στις 7 μ.μ., πικετοφορία της Λαϊκής Επιτροπής Καλαμαριάς στον Πεζόδρομο της Καλαμαριάς.
  • Στην Πέλλα, στις 10 π.μ., παρέμβαση της Γραμματείας Πέλλας του ΠΑΜΕ στον ΟΑΕΔ Γιαννιτσών.
  • Στην Κατερίνη, στις 5 μ.μ., εκδήλωση της Γραμματείας Κατερίνης του ΠΑΜΕ με έκθεση φωτογραφίας, έκθεση εργατικής και πολιτικής γελοιογραφίας και προβολή βίντεο.
  • Στις Σέρρες, στις 7 μ.μ., μουσικοθεατρική εκδήλωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στη Δράμα, εκδήλωση - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ), στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Θα προβληθεί η ταινία του Χέρμπερτ Μπίμπερμαν «Το αλάτι της γης».

Την Πέμπτη 1/5

  • Τους αγωνιστές από τη Σάμο και την Ικαρία που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς φασίστες στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 θα τιμήσει το Εργατικό Κέντρο Σάμου την 1η Μάη, στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης, στις 10 π.μ. στα γραφεία του. Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα των 7 εκτελεσμένων.
Αλλες εκδηλώσεις

Συναυλία αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι οργανώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αλεξανδρούπολη, την Τετάρτη 30 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ακαδημίας). Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Εύη Κασάπη, τραγουδίστρια, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αλεξανδρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε Καισαριανή και Σύνταγμα ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα καταθέσει στεφάνι και θα κάνει δηλώσεις στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πέμπτη 1 Μάη και ώρα 9 π.μ., προς τιμή των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του '44. Στις 10 π.μ., θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα, για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οικονομική ενίσχυση στο ΠΑΜΕ

Κάλεσμα προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων, προς όλους τους εργαζόμενους, «να συμβάλουν οικονομικά στα έξοδα (προπαγανδιστικά υλικά κλπ) της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης για να είναι και η απεργιακή συγκέντρωση αντάξια της συνολικής του δράσης», απευθύνει το ΠΑΜΕ. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου και σωματεία της ήδη ανταποκρίθηκαν και ενίσχυσαν οικονομικά το ΠΑΜΕ.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις, όλες στις 9.30 π.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι και Σωματεία Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών-στριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Τροφίμων, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, φορείς Μεσογείων, ΠΑΣΕΒΕ.
  • Ομόνοια: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Κεντρικού, Δυτικού, Βορείου Τομέα, Συνταξιούχων, Δημοσίου, ΟΤΑ, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, εκπαιδευτικοί.
  • Μετρό «Ευαγγελισμός»: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Ανατολικού Τομέα.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νοτίου Τομέα.
  • Ταχυδρομείο Συντάγματος: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ