ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Απρίλη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ρωσικό συμφωνικό τρίπτυχο

Ενα υπέροχο ρωσικό συμφωνικό τρίπτυχο ξεδιπλώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στη συναυλία που θα δώσει, στις 4 Μάη (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπό τη διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της, Βύρωνα Φιδετζή, η ΚΟΑ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τρία μέλη της περίφημης «Ομάδας των Πέντε», τους Αλεξάντερ Μποροντίν, Μόντεστ Μούσοργκσκι και Νικολάι Ρίμσκι - Κόρσακοφ. Η ομάδα συγκροτήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, από πέντε νέους, φιλόμουσους, που τους ένωσε η κοινή τους αγωνία για τη διαμόρφωση μιας εθνικής, ρωσικής μουσικής σχολής, απελευθερωμένης από τα δυτικά πρότυπα.

Ως έργα αναφοράς της Εθνικής Ρωσικής Σχολής έχουν άλλωστε καταχωριστεί τα τρία έργα που θα παρουσιαστούν: Η ημιτελής Τρίτη Συμφωνία του Μποροντίν, η εκπληκτικής ενορχήστρωσης και μελωδικού πλούτου συμφωνική σουίτα «Αντάρ» του Ρίμσκι - Κόρσακοφ και ο υποβλητικός και σκοτεινός κύκλος του Μούσοργκσκι «Τραγούδια και Χοροί του Θανάτου», για την ερμηνεία του οποίου συμπράττει ως σολίστ με την ορχήστρα ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης.

Τιμές εισιτηρίων: 10 - 25 ευρώ. Φοιτητικά - εκπτωτικά: 5 ευρώ. Πριν από τη συναυλία θα προηγηθεί (στις 19.45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.


Κυριακή 29/4
  • Μάρκος Βαμβακάρης
    Μάρκος Βαμβακάρης
    Συναυλιακό διήμερο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σήμερα (11.30 π.μ.) προηγείται το κυριακάτικο πρωινό για τους μικρούς φίλους της μουσικής και ακολουθεί (8.30 μ.μ.) συναυλία με έργα Γιόζεφ Χάιντν, Γεργκ Βίντμαν και Γιοχάνες Μπραμς - και οι δύο σε διεύθυνση του Αντόνιο Παπάνο. Το αυριανό πρόγραμμα, σε διεύθυνση του Κρίστιαν Τίλεμαν, είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένο στον Ρόμπερτ Σούμαν.
Δευτέρα 30/4
  • Τελευταία εμφάνιση του Νότη Μαυρουδή, στο «Half Note», σ' ένα πρόγραμμα με τραγούδια του από διαφορετικές εποχές. Μαζί του ο Διονύσης Τσακνής.
  • «40 χρόνια χωρίς τον Μάρκο Βαμβακάρη», τιτλοφορείται το επετειακό αφιέρωμα στον θεμελιωτή του ρεμπέτικου, που πραγματοποιείται (8.30 μ.μ.), στον «Ιανό» (Σταδίου 24), σε επιμέλεια - παρουσίαση του Πάνου Σαββόπουλου. Ερμηνευτές: Αγάθωνας, Μάκης Σταμούλης, Βασίλης Σκούτας, Δημήτρης Μυταράκης και Χριστιάνα Γαλιάτσου. Συμμετέχει η Τάνια Νικολούδη.
  • Συναυλία (10 μ.μ.) των «Human Touch» στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 210.3474.074). Επί σκηνής οι David Lynch: σαξόφωνα, φλάουτα, σφυρίχτρες, φωνή, κρουστά, Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο, Σταύρος Λάντσιας: πιάνο, πλήκτρα, τύμπανα, κρουστά, κιθάρα, melodica.
  • «Το σαντούρι και το ούτι» τιτλοφορείται η συναυλία που διοργανώνει (8 μ.μ.) η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, στο «Αετοπούλειο» Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας και Τομπάζη 18, 210.6820.464), με είσοδο ελεύθερη. Παραδοσιακό και σύγχρονο ρεπερτόριο ερμηνεύουν οι Αγγελίνα Τκάτσεβα, σαντούρι - ρώσικο σαντούρι και Γιώργος Χατζημιχελάκης, ούτι. Προλογίζει ο Θόδωρος Αντωνίου.
  • Μουσικές και αφηγηματικά τραγούδια που φλερτάρουν με παραδοσιακά μονοπάτια και ηλεκτρισμένους ροκ δρόμους από το συγκρότημα «Παράξενες Μέρες», στο Bar2 (Α. Μεταξά 32 & Θεμιστοκλέους - Εξάρχεια). Καλεσμένος ο Γιώργος Χατζηπαύλου. Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 2/5
  • «Human Touch»
    «Human Touch»
    «Υπαιθρισμός και τοπιογραφία» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18, Ν. Ηράκλειο, 210.2719.744). Στην παρούσα έκθεση συναντιούνται αρκετές γενιές τοπιογράφων.
Πέμπτη 3/5
  • Ο Γιώτης Κύτταρης με το τρίο του (Γιώτης Κύτταρης - φωνή, Χρήστος Πολίτης - τύμπανα και Μιχάλης Καλαντζής - μπάσο), παρουσιάζουν (9.30 μ.μ.) επιλεγμένες διασκευές και συνθέσεις τους σε ρυθμούς ροκ και μπλουζ, στο Φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ».
Παρασκευή 4/5
  • «Τα Τρένα» τιτλοφορείται η συναυλία της Μαρίκας Κλαμπατσέα (πιανίστρια, σοπράνο και συνθέτρια), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8 μ.μ.). Με αφορμή το πέρασμά της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, επιχειρεί ένα «σπαρακτικό» μουσικό ταξίδι, παρουσιάζοντας τραγούδια που γράφτηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εργα των Weill, Mahler, Gorecki, Χαριζάνου, Κλαμπατσέα, Kulisiewicz, Reich και τραγούδια Yiddish ερμηνεύουν: Μαρίκα Κλαμπατσέα, Σωκράτης Ανθης, Ηρακλής Βαβάτσικας, Νίκος Τσαλίκης και Κουαρτέτο Εγχόρδων.
  • Οι Γιάννης Κασέτας - Γιώργος Σπανός εμφανίζονται (10.30 μ.μ.), στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ τους «Jungle of Illusions». Συμπράττουν με εξαιρετικούς μουσικούς της τζαζ: Μάνος Λούτας (κοντραμπάσο), Μάνος Σαριδάκης (πιάνο, keyboards), Γιώργος Ψυχογιός (ακορντεόν), Λεωνίδας Σαραντόπουλος (φλάουτο).
  • Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιάννης Μήτσης
    Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιάννης Μήτσης
    O Νικήτας Κλιντ και οι «Ρόδες» επιστρέφουν στο «Gagarin» για μια συναυλία με 9 μουσικούς επί σκηνής, που επιλέχτηκαν από οντισιόν και τζαμάρισμα στις παραλίες της Ελευσίνας.
Σάββατο 5/5
  • Ενας θρύλος του τάνγκο, ο Juan Carlos Caceres, εμφανίζεται (10.30 μ.μ.), στο «Gazarte» (Βουτάδων 32-34, Γκάζι). Με δύο ακόμα μουσικούς που απαρτίζουν το «Tango Negro Trio», χρωματίζουν τις ρίζες του τάνγκο, μέσα απ' ένα ρυθμικό «ταξίδι»: Murga, αργεντίνικη Milonga, Candombe, Habanera, black soul του tango.
  • Η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Γιάννης Μήτσης συναντιούνται (10.30 μ.μ.) επί σκηνής σε μια διαδρομή «από βαρύ ζεϊμπέκικο μέχρι σκληρό ροκάκι», όπως τιτλοφορείται η μουσική τους παράσταση, από σήμερα και για 3 Σάββατα, στο «Σταυρό του Νότου PLUS» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος, 210.9226.975).
  • Οι «Muhabbet Mafia», κατά κόσμον Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Μακρής (γκάιντα, τσαμπούνα, καβάλ, sampler), Αντώνης Μαράτος (μπάσο), Θάνος Μιχαηλίδης (drums), εμφανίζονται (10 μ.μ.), στο φουαγιέ του θεάτρου «Επί Κολωνώ». Η παράδοση συνομιλεί με το afro-beat, το ροκ εν ρολ και την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
  • «Ταξίδι στο βυθό της μουσικής» με τους Βιβή Γκέκα (μαντολίνο, φωνή), Σταύρο Αγιαννιώτη (κιθάρα, φωνή) και Σόλη Μπαρκή (frame drums, kajon, udu, berimbaw, singing bowl, talking drum, ιδιόφωνα όργανα, φωνή), στις 9.30 μ.μ., στον Πολυχώρο «διέλευσις» (Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 210.8613.739). Οργανικά κομμάτια και τραγούδια των Χατζιδάκι, Βενετσάνου, Κυπουργού, Παπακωνσταντίνου, Τάτση, Albenith, Doors, ρεμπέτικα, παραδοσιακά και συνθέσεις των μουσικών, σε ευφάνταστες διασκευές και διαφορετικά ηχοχρώματα.
  • Ο τραγουδοποιός Γιάννης Ψαριώτης παρουσιάζει τραγούδια του, στο «Ροδάνι» (Αγ. Γεωργίου 43, Χαλάνδρι, 210.6846.924). Μαζί του οι Γιάννης Γιούνης (τσέλο) και Αμέρισσα Φτούλη (φωνή).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ