ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
Σελ. /32
Μπροστά στη διαδήλωση

Ολα τα δεδομένα περιγράφουν μια κατάσταση από το κακό στο χειρότερο. Οχι όμως για τους λόγους που αναφέρονται στον αστικό Τύπο. Αλλά γι' αυτούς που βιώνει η εργατική λαϊκή οικογένεια.

Σε μια κρίση «αυτοκριτικής» ο Παπανδρέου εμφανίστηκε να καταφέρεται ενάντια σε όσους, όπως είπε, τρομοκρατούν το λαό. Είναι, όμως, αυτός και η κυβέρνησή του που το κάνουν αυτό.

Ο πανικός που δημιουργεί η κυβέρνηση και μαζί της ο αστικός Τύπος που τη στηρίζει, στοχεύει να χειραγωγήσει συνειδήσεις, να κάνει πιο έντονο το «σκύψε, μην αντιδράς, κινδυνεύει η Ελλάς».

Καμιά Ελλάς δεν κινδυνεύει. Οι καπιταλιστές κάνουν παζάρι μεταξύ τους. Και αξιώνουν από την κυβέρνησή τους να εξασφαλίσει ότι τα λαϊκά στρώματα δε θα αντισταθούν.

Η κινδυνολογία περί χρεοκοπίας, αναζήτησης λύσεων για τη σωτηρία της οικονομίας, εξευμενισμού των αγορών για δανεισμό, πρέπει να αφήνει παγερά αδιάφορη την εργατική τάξη. Οι αστοί θέλουν να προετοιμάσουν το λαό να αποδεχτεί τα ακόμη πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται. Ομως οι εργάτες δε χρωστάνε σε κανένα. Και δεν έχουν κανένα λόγο να συμφωνήσουν με μια πολιτική που ψάχνει τρόπους να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κεφάλαιο.

Αντίθετα, πρέπει να 'χουν καθαρό ότι η σωτηρία των καπιταλιστών σημαίνει περισσότερα δεινά για το λαό. Σήμερα ισχύει περισσότερο από χτες: Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Και καθώς μπροστά μας είναι οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, πρέπει να γίνει ακόμα πιο καθαρό ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να διαδηλώνουν μαζί αφεντικά κι εργάτες, για τη σωτηρία των αφεντικών.

***

Το μήνυμα μπορεί να δοθεί με συγκεκριμένο τρόπο, στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, για να υπάρξει διέξοδος με το μόνο τρόπο που συμφέρει τους εργάτες: μέσα από την ταξική οργάνωση και στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Μέσα από τις ταξικές διαδηλώσεις να γίνει καθαρό το «ως εδώ και μη παρέκει». Να γίνει καθαρό ότι είναι για το καλό των εργατών να βουλιάξουν η καπιταλιστική οικονομία και τ' αφεντικά μαζί με τα πολιτικά τους κόμματα.

Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο ίδιος ο λαός με τον αγώνα του, βάζοντας φρένο στα χειρότερα, διεκδικώντας τη ζωή του σε ρότα ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου. Με τη λαϊκή συμμαχία, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

***

Ασχετα: μες στην καλή χαρά απεσταλμένη ενός καναλιού στο Λονδίνο δήλωνε πως είναι κι αυτή μία από τους 8.500 δημοσιογράφους που καλύπτουν τον βασιλικό γάμο. Ούτε που της περνούσε από το νου αυτό που λέει ο λαός μας γι' αυτού του τύπου τη δημοσιογραφία.

- Μέσα στο γενικό χαμό, ο ΣΥΝ στο χαβά του: Εχει, λέει, πρόταση για το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε και το σύστημα να μη διαταραχτεί και ο λαός να μην πάθει. Αυτοί έχουν ξεπεράσει εκείνον που ήθελε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

- 77 εκατομμύρια άνθρωποι δεν παίζουν πια αμέριμνοι playstation. Ψάχνουν να βρουν τι και πού χρωστάνε, καθώς τα προσωπικά τους στοιχεία μαζί με τον λογαριασμό των πιστωτικών καρτών τους πέρασαν από την πολυεθνική στα χέρια αγνώστων... Αυτό είναι που λένε «κοινωνική δικτύωση» για να σας έχουν όλους πιο καλά δεμένους.

- Πέρασε σαν είδηση εντυπωσιασμού, προαναγγέλλει ταραχή... Το σχέδιο για το νέο κανάλι που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο, δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή. Δεν πρόκειται για ένα απλό φαραωνικό έργο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ; «Ολοι πλέον δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πιο κρίσιμη πράξη του ελληνικού δράματος (...) Το πραγματικό τσουνάμι για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία μόλις τώρα αρχίζει να πλησιάζει την ακτή (...) Θα δοκιμαστούν η αντοχή και η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα κληθεί να καταβάλει νέο βαρύτατο τίμημα (...) Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο θα καταθέσει η κυβέρνηση μέχρι τις 15 Μαΐου στη Βουλή, είναι σαφές ότι δεν θα περιλαμβάνει ούτε ρόδα ούτε τριαντάφυλλα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους (...) Είναι η στιγμή της αφύπνισης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Γιατί δική τους ευθύνη είναι να πείσουν την κοινωνία με το έργο τους, για την αναγκαιότητα των θυσιών, για τη σκοπιμότητα των ανατροπών και κυρίως για την ύπαρξη προοπτικής σωτηρίας» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ: «Στο 1,8% "φρενάρισε" ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 3,1% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε ετήσια βάση (...) Ο Μπερνάνκι (...) προειδοποίησε για τα "πολύ σοβαρά" προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα - απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση Ομπάμα για να τα αντιμετωπίσει. "Το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας είναι το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει το δημόσιο χρέος", είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010 το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ έφθανε τα 13,4 τρισ. δολάρια, φθάνοντας στο 97% του ΑΕΠ της χώρας» (το θέμα στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ: «Το νομοσχέδιο για το νέο, ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο κυοφορείται από μηνών και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο, θα μειώσει δραματικά τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους. Στην πραγματικότητα, η επιχειρούμενη εξίσωση των απολαβών των υπαλλήλων σημαίνει τη μισθολογική τους ισοπέδωση προς τα κάτω (...) Στο "τσουνάμι" των νέων μέτρων που προβλέπουν την πλήρη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, έρχεται να προστεθεί και το ενιαίο μισθολόγιο για να δώσει τη χαριστική βολή στην τσέπη και την καθημερινή διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ με πολλαπλές συνέπειες για το λαό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επικίνδυνος εκτροχιασμός. Ασφυκτικές πιέσεις σε ομόλογα - μετοχές

Ο ΛΟΓΟΣ: Τα σενάρια «φουντώνουν» τα spreads

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμο δεκαήμερο αποφάσεων

ΤΑ ΝΕΑ: Φοροεισαγγελέας και σαρωτικοί έλεγχοι

ΕΘΝΟΣ: Οι παγίδες της Εφορίας για τις αποδείξεις

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Συγχωροχάρτι στη διαφθορά

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα κλειδώνει η ρύθμιση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πέφτει η ταρίφα για τα αυθαίρετα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκρέμισε το αυθαίρετο του Παπακωνσταντίνου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλα 12 δισ. ευρώ ζητά η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ!!!

Η ΑΥΓΗ: Κυβέρνηση «Σαμίνα»

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ζούμε μέρες Αργεντινής

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μ' ένα βασιλικό γάμο ξεχνιέσαι

«Πολλές από τις ανοησίες σχετικά με τον βασιλικό γάμο έχουν να κάνουν με τα Μέσα Ενημέρωσης και το μάρκετινγκ, αλλά τίποτα δεν μπορεί να γλυκάνει την εντύπωση ότι το θέαμα αυτό είναι αντιδημοκρατικό και βάρβαρο. Το ζεύγος γίνεται ανθρωποθυσία και το ξέρει. Φυσικά, όλα έρχονται και παρέρχονται, αλλά δύσκολα αποφεύγει κανείς το συμπέρασμα ότι αυτός ο γάμος εκφράζει ένα στοιχείο της κουλτούρας μας που θα παραμείνει όταν οι κάμερες αποχωρήσουν. Πρόκειται για την έλλειψη κάθε σοβαρής συζήτησης για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Θαυμάστε τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Γουίλιαμς, ο οποίος έγινε και πλεκτή κούκλα στο σετ "Πλέξτε τον δικό σας βασιλικό γάμο" (κόστος 9,99 στερλίνες). "Τι θα λέγατε", ρώτησε ο Γουίλιαμς, "για ένα νέο νόμο που θα υποχρεώνει όλους τους υπουργούς, τους αρχηγούς κομμάτων, τους διευθυντές εφημερίδων και τους 100 πιο επιτυχημένους τραπεζίτες να περνούν δύο ώρες την ημέρα σερβίροντας γεύματα σε σχολεία ή σε κέντρα νεότητας; `Η να καθαρίζουν τουαλέτες σε οικοτροφεία;". Ολα αυτά, σύμφωνα με τον Γουίλιαμς, θα θυμίσουν στην ελίτ ότι "πρέπει να εκτιμάμε και να φροντίζουμε τους κοινούς θνητούς".

Κάτω απ' τις σχάρες

Ο Γουίλιαμς περιγράφει την ύπαρξη της αμετακίνητης ελίτ που ηγείται μιας χώρας όπου η κοινωνική κινητικότητα έχει βαλτώσει. Το ξέρουμε ότι η κυβέρνησή μας είναι ένας σωρός αποφοίτων του Iτον. Ξέρουμε ότι οι τηλεοπτικές σειρές γλείφουν το σύστημα αντί να το δαγκώνουν. Ξέρουμε ότι αυτός ο γάμος είναι η πιο απεχθής απόδειξη του κληρονομικού δικαιώματος που έχει ανεχθεί η δημοκρατία την τελευταία τριακονταετία. Και η λύση του αρχιεπισκόπου; Στείλτε την ελίτ ημερήσια εκδρομή στη φτώχεια. Ομως, η δικαιοσύνη είναι δικαίωμα, όχι δώρο που προκύπτει αν στείλεις τον διευθυντή της Lloyds TSB βόλτα στις σχάρες του εξαερισμού να δει τους αστέγους με την προσμονή ότι θα αποκτήσει συνείδηση».

(το άρθρο σε «The Guardian» / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ