ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
43ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
Εκφυλισμός και νοθεία για να κρατήσουν τους εργαζόμενους στη γωνία

Με ευθύνη της πλειοψηφίας συνεχίστηκαν και χτες οι απαράδεκτες διαδικασίες. Μάχη με τους εγκάθετους δίνουν οι ταξικές δυνάμεις

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Ο εκφυλισμός, η νοθεία και ο χυδαίος αντικομμουνισμός σημάδεψαν και τη χτεσινή δεύτερη μέρα του 43ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ. Πρωταγωνιστής ήταν, για μια ακόμη φορά, η ηγεσία της πρώην ΠΑΣΚΕ (μετονομάστηκε σε «Συνδικαλιστική Ανατροπή») με τη στήριξη της ηγεσίας της ΔΑΚΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι την πρώτη μέρα η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» και η ΔΑΚΕ αποχώρησαν, για να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη απαρτίας στη διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων. Οι άλλες παρατάξεις, όμως, συνέχισαν τις εργασίες και αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν με συγκεκριμένους όρους τα σωματεία που είχαν αποκλειστεί από την πλειοψηφία για οικονομικούς λόγους.

Χτες, από το πρωί, η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις της προηγούμενης μέρας και εμπόδισε τις όποιες διαδικασίες είχαν οριστεί να ακολουθηθούν. Μαζί με τη ΔΑΚΕ, έκαναν πρόταση μομφής σε βάρος του προεδρείου και με μια «πλασματική» ψηφοφορία, κυριολεκτικά ανύπαρκτη, το αντικατέστησαν εντελώς αυθαίρετα με άλλο. Να σημειωθεί ότι στο προεδρείο, που καθαιρέθηκε πραξικοπηματικά, συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις και είχε ομόφωνα εκλεγεί την πρώτη μέρα του συνεδρίου.

Στο νέο προεδρείο τοποθετήθηκαν μόνο μέλη της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» και της ΔΑΚΕ! Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δικηγόρος Μ. Τσίπρα, που το πρωί καθόταν στα έδρανα της Εκτελεστικής Επιτροπής, στο πλάι του επικεφαλής της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής», Θ. Μπαλασόπουλου, και φανερά γνωμάτευσε για την πρόταση μομφής, στηρίζοντας τη διαδικασία εκφυλισμού! Παρά τις όποιες καταγγελίες για το ρόλο της, παρέμεινε για ώρα δίπλα στον Μπαλασόπουλο.

Με την ντουντούκα της ΔΑΣ

Το απόγευμα, η πλειοψηφία έκλεισε τα μικρόφωνα, για να μη συζητήσουν οι σύνεδροι, με το πρόσχημα ότι γινόταν παράλληλα διαπαραταξιακή συνάντηση! Η ΔΑΣ ΟΤΑ με ντουντούκα κατήγγειλε το γεγονός στους συνέδρους και ενημέρωσε για τις τρεις ενστάσεις που κατέθεσε: Μια για το ζήτημα του προεδρείου, μία για τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία στη διαδικασία της νομιμοποίησης και μία για να νομιμοποιηθούν οι αντιπρόσωποι που είχαν αναδειχθεί από τους συμβασιούχους που ψήφισαν σε δεύτερη κάλπη σε 14 σωματεία, όπως είχε προτείνει η ΔΑΣ.

Τις ενστάσεις κατέθεσε η ΔΑΣ ΟΤΑ, απαιτώντας από τον πρόεδρο Στ. Σαββόπουλο να υπογράψει ότι τις παρέλαβε. Ο Σαββόπουλος, στέλεχος της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» κατέφυγε σε έναν υστερικό αντικομμουνισμό, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν υπογράφω δηλώσεις μετανοίας, όπως εσείς», και «στείλατε τον κόσμο σας στα ξερονήσια»! Η δήλωσή του ξεπέρασε κάθε όριο και όπως ήταν αναμενόμενο πήρε την απάντηση που έπρεπε...

Αμέσως μετά, συνδικαλιστές ο ένας μετά τον άλλο έπαιρναν το λόγο με την ντουντούκα της ΔΑΣ και κατάγγελλαν τα όργια νοθείας και τις μεθοδεύσεις που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί η πλειοψηφία για να αλλοιώνει τους συσχετισμούς και να κρατά τους εργαζόμενους μακριά από τα συνδικάτα. Παράλληλα, ανάγγελλαν αποφάσεις ΔΣ Σωματείων για την οικονομική ενίσχυση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Φυλής, για το οποίο η πλειοψηφία επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους, προκειμένου να το αποκλείσει.

Γνήσια ταξική αλληλεγγύη

Στο Σωματείο αυτό έγιναν εκλογές τον Ιούλη του 2014 και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη η ΔΑΣ. Μέχρι τότε πλειοψηφία ήταν οι παρατάξεις που στηρίζονται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της τότε ΠΑΣΚΕ. Οι παρατάξεις αυτές κληροδότησαν στη νέα διοίκηση χρέος προς την ΠΟΕ ΟΤΑ περίπου 28.000 ευρώ! Από τότε μέχρι σήμερα η νέα διοίκηση με μεγάλες προσπάθειες κατέβαλε περίπου 12.000 ευρώ και συνεχίζει να εξυπηρετεί το χρέος, προκειμένου να το αποπληρώσει. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ θέλει να το αποκλείσει γιατί λέει δεν είναι οικονομικά εντάξει!

Την απάντηση την πήρε από το Σωματείο Ηλιούπολης, που ενίσχυσε το Σωματείο Φυλής με 3.000 ευρώ, της Καισαριανής με 3.000 ευρώ, των Χανίων με 1.000 ευρώ, της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με 5.000 ευρώ, της Ελευσίνας - Ασπροπύργου με 1.000 ευρώ, της Θεσπρωτίας με 1.000 ευρώ, το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με 500 ευρώ, το Χαϊδάρι με 1.000 ευρώ, των Αγίων Αναργύρων με 1.000 ευρώ της ΟΤΑ Θεσσαλονίκης με 500 ευρώ και άλλα, που δήλωσαν ότι θα συνεδριάσουν σήμερα και θα πάρουν σχετικές αποφάσεις.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας ούτε τη δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων.

Εκβιάζει τους ναυτεργάτες για να αβαντάρει τους εφοπλιστές

Το νομοσχέδιο που ενισχύει το αντιδραστικό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα υπερασπίστηκε ο Θ. Δρίτσας

«Αιτήματα των ναυτικών» και «κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών» βάφτισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, τα νέα προνόμια που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τους εφοπλιστές, ενώ επιδόθηκε έμμεσα και στον εκβιασμό «επιδοτήσεις ή παραπέρα μείωση του ήδη μειωμένου ακτοπλοϊκού στόλου».

Ενημερώνοντας χτες τους ναυτιλιακούς συντάκτες και σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και προβλέπει ότι οι ναυτεργάτες θα πληρώνονται τα δεδουλευμένα, αν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν πάρει πρώτα ως προκαταβολή το 30% των επιδοτήσεων του επόμενου μήνα, ανάφερε: «Ο ακτοπλοϊκός στόλος έχει μειωθεί δραματικά και δεν πρέπει κανένας χειρισμός να οδηγήσει στην παραπέρα μείωσή του».

Δηλαδή, η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως -και όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο, ενισχύει- το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που στηρίζεται στον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με το νόμο του ΠΑΣΟΚ 2932/2001).

Κάνοντας χρήση αυτών των νόμων, μια ανάσα πριν την έναρξη της θερινής - τουριστικής περιόδου, υπολογίζεται ότι οι εφοπλιστές έχουν ακινητοποιήσει το 50% του ακτοπλοϊκού στόλου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 11 δεμένα πλοία της «ΝΕΛ». Η ακτοπλοϊκή σύνδεση συνολικά των νησιών εξυπηρετείται με 20 περίπου πλοία όλα κι όλα, που πηγαινοέρχονται ασταμάτητα, με τα πληρώματα να δουλεύουν μέχρι εξάντλησης και απλήρωτα!

Για παράδειγμα, το 38χρονο πλοίο «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ», χτες Τρίτη, απέπλευσε από Πειραιά για Θήρα, Ανάφη, Σητεία, Κάσο, Πηγάδια, Διαφάνη, Χάλκη, Ρόδο! Σύνολο «πήγαινε - έλα» 18 λιμάνια! Το «Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ», επίσης χτες το απόγευμα, απέπλευσε για Σύρο, Μύκονο, Αγ. Κήρυκο (Ικαρίας), Καρλόβασι, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Καβάλα!

Αυτό το αίσχος η νέα κυβέρνηση έρχεται να το επιβραβεύσει με την ενίσχυση του καθεστώτος των επιδοτήσεων στους εφοπλιστές, αφήνοντας ανέγγιχτα όλα τα μέτρα της προηγούμενης συγκυβέρνησης, με τα οποία μειώθηκαν κατά 45% οι οργανικές συνθέσεις. Με το νομοσχέδιο αυτό, κατά τον Θ. Δρίτσα, δε θα μειωθεί άλλο ο ακτοπλοϊκός στόλος. Για να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «οι εργαζόμενοι το έθεσαν» και ότι «μαζί με τους εργαζόμενους το προχωρήσαμε»!

Οσον αφορά τη Ναυτική Εκπαίδευση, σε ερώτηση αν θα ιδιωτικοποιηθεί όπως απαιτούν οι εφοπλιστές, απάντησε με «ήξεις αφήξεις» όπως: «Δε νοείται η χώρα που έχει την πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο να αποποιείται των ευθυνών της για μια αναβαθμισμένη και επαρκή ναυτική εκπαίδευση»...

«Εφυγε» ο Γιάννης Κορωναίος

«Εφυγε» από τη ζωή ξαφνικά από καρδιακή προσβολή, ο Γιάννης Κορωναίος, καλλιτεχνικός διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας». Ο Γιάννης Κορωναιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και σπούδασε σκηνογραφία και γραφιστική στις Σχολές Δοξιάδη. Ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία ως μαθητής και βοηθός του Γιάννη Τσαρούχη για τρία χρόνια. Τον κέρδισαν όμως οι γραφικές τέχνες. Επιμελήθηκε εξώφυλλα βιβλίων και αφίσες και εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στο περιοδικό «Ε», ενώ επιμελήθηκε το σχεδιασμό των αθηναϊκών εφημερίδων «Βήμα, «Ελεύθερος Τύπος», «Απογευματινή», «Επικαιρότητα» και «Μεσημβρινή». Ο Γιάννης Κορωναίος ήταν πιστός οπαδός του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 30 Απρίλη, στις 5 μ.μ., στο νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

  • Η Διεύθυνση του «Ριζοσπάστη» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη συντρόφισσά του, Μάχη Γεωργίου-Κορωναίου, στα παιδιά του, στην οικογένειά του.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ