ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα προκλητική απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ

Συνολικά ο Οργανισμός στερεί από εργαζόμενους και ανέργους 215 εκατ. ευρώ, την ώρα που μόλις 1 στους 9 παίρνει επίδομα ανεργίας!

Χιλιάδες άνεργοι δεν δικαιούνται ούτε το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ, αλλά ο Οργανισμός «μοιράζει» τα διαθέσιμά του για τις ανάγκες του κρατικού δανεισμού
Χιλιάδες άνεργοι δεν δικαιούνται ούτε το πενιχρό επίδομα του ΟΑΕΔ, αλλά ο Οργανισμός «μοιράζει» τα διαθέσιμά του για τις ανάγκες του κρατικού δανεισμού
Κλιμακώνει την πρόκληση σε βάρος εργαζομένων και ανέργων η διοίκηση του ΟΑΕΔ, η οποία αποφάσισε χτες να μεταφέρει άλλα 95 εκ. ευρώ από τα ταμειακά του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί η μεταφορά 120 εκ. σε πρώτη φάση, ενώ εκκρεμούσε η υλοποίηση της απόφασης για άλλα 50 εκ. ευρώ μετά την έκδοση της ΠΝΠ.

Η διοίκηση επανήλθε χτες για να ενημερώσει το ΔΣ ότι τελικά ο ΟΑΕΔ δε δεσμεύεται από την ΠΝΠ, καθώς εμπίπτει στις ίδιες διατάξεις με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Στη συνέχεια, κατέθεσε νέα πρόταση να γίνουν 95 τα 50 εκ. της «δεύτερης» δόσης και να μεταφερθούν «εθελοντικά» στην ΤτΕ.

Η απόφαση αυτή επενδύθηκε με διάφορες κορόνες, όπως ότι το ΔΣ του Οργανισμού πρέπει να πράξει το «πατριωτικό του καθήκον», ότι η «πατρίδα κινδυνεύει» και ότι κάθε αντίρρηση είναι προσχηματική. Σ' αυτά τα επικίνδυνα από κάθε άποψη ιδεολογήματα, πρωτοστάτησε η μία από τους δυο εκλεγμένους εκπρόσωπους των εργαζομένων του ΟΑΕΔ στο ΔΣ του Οργανισμού.

Κάτω τα χέρια από τα λεφτά των εργαζομένων!

Την απάντησε έδωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Θ. Γκώγκος, ο οποίος κατήγγειλε ότι από τις αρχές του 2015 οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ παραμένουν απλήρωτοι για την πρακτική τους και την ίδια ώρα ο ΟΑΕΔ δεσμεύει τα ταμειακά του διαθέσιμα για τις ανάγκες του κρατικού δανεισμού.

Απάντησε και στο επιχείρημα ότι τα λεφτά που μεταφέρονται είναι πλεονασματικά, λέγοντας ότι σήμερα, επίδομα ανεργίας δικαιούται περίπου ένας στους εννιά και πως αν η αναλογία αυτή γίνει ακόμα χειρότερη, τότε προφανώς θα μιλάμε για τα μεγαλύτερα «πλεονάσματα» στα ταμεία του Οργανισμού. Κατήγγειλε ακόμα ότι στους ωρομίσθιους των σχολών του, ο ΟΑΕΔ χρωστάει λεφτά.

Η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η μεταφορά των αποθεματικών συνιστά «επένδυση» και ότι ο Οργανισμός δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, αφού περιμένει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εισπράξεις του ΙΚΑ. Δεν είπε όμως ότι η «επένδυση» αυτή δεν είναι χωρίς ρίσκο και ότι το ΙΚΑ ετοιμάζεται κι αυτό να παραδώσει τα ταμειακά του διαθέσιμα στην ΤτΕ. Μάλιστα, μ' αυτό το θέμα συνεδριάζει αύριο η διοίκηση του ΙΚΑ και γι' αυτό η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καλεί τους συνταξιούχους και τα σωματεία τους σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 3 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος.

Στην ίδια ρότα κινείται και η διοίκηση του ΝΑΤ, η οποία, όπως και τα άλλα ταμεία, καλείται από το υπουργείο Εργασίας «να προχωρήσει ταχύτατα στις σχετικές ενέργειες», προκειμένου να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στη Τράπεζα της Ελλάδος. «Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων» διαμηνύουν με κοινή ανακοίνωση τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ και καλούν τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στην οργάνωση της πανελλαδικής απεργίας της 1ης Μάη και την κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων.

Αντιδράσεις συνδικάτων

Σε κοινή τους ανακοίνωση για την απόφαση της διοίκηση του ΟΑΕΔ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, συνδικαλιστικές οργανώσεις από δυο κλάδους που τσακίζει η ανεργία και η εποχική απασχόληση, αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

«Αυτά τα λεφτά δεν είναι δικά τους. Είναι ο κόπος και ο ιδρώτας των εργατών. Θα λείψουν από τους ανέργους, τους δικαιούχους και τις οικογένειές τους. Είναι πρόκληση για όλη την εργατική τάξη να μοιράζονται απλόχερα στους δανειστές εκατομμύρια ευρώ και να υποχρεώνονται οι άνεργοι να ζουν με τα ψίχουλα των 360 ευρώ επιδόματος ανεργίας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή εξέλιξη. Πιάνοντας το νήμα της προηγούμενης κυβέρνησης συνεχίζει στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες και στο ίδιο "τροπάρι": Για τους εργάτες και τις ανάγκες τους το ταμείο είναι μείον, για τους δανειστές και τους επιχειρηματίες το χρήμα ρέει άφθονο.

Καλούμε την εργατική τάξη να μη συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση. Να διεκδικήσει να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να παλέψει για την ουσιαστική προστασία της ζωής της και να απαιτήσει τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης. Να δώσει βροντερή απάντηση με τη συμμετοχή της στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά και να επιβεβαιώσει ότι ο δρόμος της ταξικής πάλης είναι εκείνος που μπορεί να δώσει στην εργατική τάξη τις μικρές αλλά και τις μεγαλύτερες νίκες».

Βάζουν χέρι και στο ΑΚΑΓΕ

Ενώ η κυβέρνηση από τη μια στραγγίζει από ρευστό τα ασφαλιστικά ταμεία, από την άλλη ετοιμάζεται -όπως και η προηγούμενη- να βάλει χέρι στα λεφτά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, παρατείνεται μέχρι 31/12/2018 η δυνατότητα αξιοποίησης των δύο μικρών υπολογαριασμών του ΑΚΑΓΕ για την κάλυψη αναγκών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Οι δύο αυτοί υπολογαριασμοί ταμειακής διαχείρισης, περιέχουν συνολικά 562 εκατομμυρίων ευρώ. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση υπολογίζει ότι σύντομα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την κάλυψη των ελλειμμάτων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ και γι' αυτό προετοιμάζεται να πάρει λεφτά από το ΑΚΑΓΕ. Τα χρήματα αυτού του λογαριασμού προέρχονται από την Εισφορά Αλληλεγγύης 3% - 14% που επιβάλλεται σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και 3% - 10% στα ποσά των επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ.

Ξεπερνά το 20% η μερική απασχόληση στην ΕΕ

Με μερική απασχόληση δούλευε το 20,3% των εργαζομένων στην ΕΕ το 2014, σύμφωνα με την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της Eurostat. Συνολικά, η μερική απασχόληση αφορά 44,1 εκατομμύρια εργαζόμενους. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ολλανδία (50,5%), Αυστρία (27,7%), Γερμανία (27,5%). Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 9,4%, αισθητά αυξημένο συγκριτικά με το παρελθόν. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα 9,8 εκατομμύρια των μερικώς απασχολούμενων θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες. Από τους εργαζόμενους αυτούς το 67% είναι γυναίκες. Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ελλάδα (72,1%), στην Κύπρο (65,9%) και την Ισπανία (57,3%). Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι σπρώχνονται στη μερική απασχόληση και λόγω των εκρηκτικών ποσοστών ανεργίας.

Τι γίνεται με τις συντάξεις;

Χτες, δημιουργήθηκαν ουρές έξω από τις τράπεζες, από συνταξιούχους που περίμεναν να πάρουν τη σύνταξη του Μάη. Σημειώνουμε ότι οι συντάξεις μπαίνουν στους λογαριασμούς μια μέρα νωρίτερα γι' αυτούς που διαθέτουν κάρτα και εξυπηρετούνται από ΑΤΜ. Με καθυστέρηση μερικών ωρών, ορισμένες τράπεζες ξεκίνησαν τελικά να καταβάλλουν από χτες βράδυ τις συντάξεις μέσω ΑΤΜ. Δεν συνέβη όμως το ίδιο σε όλες. Ετσι, ορισμένες μέχρι αργά το βράδυ δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους. Το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι σήμερα, Τετάρτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους, ενώ η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), για πρώτη ίσως φορά στα χρονικά, ανακοίνωσε ότι «τράπεζες - μέλη της ΕΕΤ που πιστώνουν ήδη από σήμερα (σ.σ. χτες 28/4) τους λογαριασμούς των συνταξιούχων πελατών τους, θα έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία έως τις 11 μ.μ., το αργότερο». Διαρρεόταν μάλιστα ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε προβλήματα στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τι κλίμα πάνε να φτιάξουν και τι επιδιώκουν μ' αυτό;

ΚΚΕ
Να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Πρόκληση για τους άνεργους, συνολικά για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, αποτελεί η σημερινή απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ να τοποθετήσει επιπλέον 95 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ, ανεβάζοντας συνολικά τα διαθέσιμα ποσά στα 215 εκατ., την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα και μόλις ένας στους εννιά ανέργους επιδοτείται με το πετσοκομμένο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ και για 1 μόλις χρόνο. Παράλληλα, έχουν καταργηθεί μια σειρά επιδόματα που ενίσχυαν το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, όπως το οικογενειακό επίδομα, ενώ εκατοντάδες σπουδαστές των σχολών ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ παραμένουν απλήρωτοι απ' την αρχή του χρόνου.

Οταν οι λαϊκές ανάγκες είναι οξυμένες, δεν υπάρχουν πλεονάζοντα χρήματα στον Οργανισμό. Το ζήτημα δεν είναι νομικό, ούτε λογιστικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Δείχνει τις προτεραιότητες που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πληρωθούν οι δανειστές και όχι να ανακουφιστούν οι άνεργοι, η λαϊκή οικογένεια. Να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ, να υπάρξει πλήρης προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα σωματεία τους δεν πρέπει ν' αποδεχθούν αυτές τις εξελίξεις. Δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά τους συμφέροντα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ