ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μαζική γιορτή γνήσιας ταξικής αλληλεγγύης

Γέμισε ασφυκτικά την Κυριακή η αίθουσα εκδηλώσεων του Πέτρινου Κτιρίου του ΟΛΠ στο λιμάνι

Στιγμιότυπα από τη μαζική εκδήλωση αλληλεγγύης
Στιγμιότυπα από τη μαζική εκδήλωση αλληλεγγύης
Μια μαζική λαϊκή γιορτή, ένα πασχαλιάτικο γλέντι γνήσιας ταξικής αλληλεγγύης, έστησαν τα συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Πειραιά, το μεσημέρι της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πέτρινου Κτιρίου του ΟΛΠ, στο λιμάνι. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων Πειραιά και οι τοπικοί σύλλογοι της ΟΓΕ.

Το μεράκι, η φροντίδα και η διάθεση για προσφορά, περίσσεψαν από τους διοργανωτές, που υποδέχτηκαν εκατοντάδες άνεργους και εργαζόμενους με τις οικογένειές τους, συνταξιούχους, απ' όλες τις γειτονιές του Πειραιά.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) φρόντισαν να παρασκευαστεί ένα πλούσιο γεύμα, με μαγειρίτσα, αρνιά και άφθονο κρασί, όλα προσφορά των σωματείων και των αυτοαπασχολουμένων του Πειραιά. Ο Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος «Ο Ικαρος» έκανε προσφορά τα τραπεζοκαθίσμαστα, που γέμισαν ασφυκτικά με κόσμο.

Το σερβίρισμα οργανώθηκε και αυτό από τα Συνδικάτα, ενώ μουσικοί και τραγουδιστές, που έπαιξαν εθελοντικά στην εκδήλωση, φρόντισαν γρήγορα να ανάψει το κέφι, με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Τα παιδιά βρήκαν τη δική τους γωνιά, έναν πάγκο με λιχουδιές, ενώ στην είσοδο λειτουργούσε τραπεζάκι με υλικό από τα συνδικάτα. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από νωρίς. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και δυο ώρες μετά την έναρξη της γιορτής, κόσμος συνέχιζε να συρρέει στο λιμάνι.

Ξεχωριστές στιγμές για όλους

Γεμάτη κάθε γωνιά της αίθουσας του ΟΛΠ
Γεμάτη κάθε γωνιά της αίθουσας του ΟΛΠ
«Κάθε τέτοια γιορτή που διοργανώνουν τα συνδικάτα, είναι καλύτερη από την προηγούμενη», είπε στο «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης, άνεργος μεταλλεργάτης, που ήρθε με την οικογένειά του στο γλέντι. «Εχουμε ανάγκη από τέτοιες εκδηλώσεις, να βρισκόμαστε όλοι μαζί, να αισθάνεται ο καθένας ότι δεν είναι μόνος του στα δύσκολα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Πρώτοι στους αγώνες, αλλά και πρώτοι στην αλληλεγγύη!», είπε ο Βασίλης, άνεργος κι αυτός από τον Κορυδαλλό.

Σε μια γιγαντοοθόνη που στήθηκε στο χώρο, προβαλλόταν φωτογραφικό υλικό αφιερωμένο την Εργατική Πρωτομαγιά και στη 15χρονη ιστορία του ΠΑΜΕ. Η αίθουσα και οι δρόμοι, μέσα κι έξω από το λιμάνι, είχαν στολιστεί με πανό και αφίσες για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και τη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Συμμετείχαν ακόμα ο Γιώργος Τούσσας, νυν και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Κώστας Τζατζάνης υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και όλοι οι υποψήφιοι στους δήμους της Πειραιώτικης Περιφέρειας.


Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η αναγγελία από τα μεγάφωνα ότι στο γλέντι παραβρισκόταν αντιπροσωπεία από τους ηρωικούς χαλυβουργούς, με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο του Σωματείου, Γιώργο Σιφωνιό, που καταδικάστηκαν πρόσφατα από το δικαστήριο σε ποινές φυλάκισης, ύστερα από μήνυση της εργοδοσίας και των «βαλτών» της στο εργοστάσιο. Το παρατεταμένο, ζεστό χειροκρότημα, σκεπάστηκε από το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Ο λαός έχει το δικό του δρόμο

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, ο οποίος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη γιορτή από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς έχει καθιερωθεί πλέον στον Πειραιά.

Ανέδειξε την ανάγκη της προσφοράς και της πραγματικής αλληλεγγύης προς τους άνεργους και τις λαϊκές οικογένειες, όχι με την έννοια της «φιλανθρωπίας» των εκμεταλλευτών, που αξιοποιείται για να κρατούν υποταγμένους τους άνεργους και τους εργαζόμενους, αλλά με την έννοια της ταξικής έμπρακτης αλληλεγγύης και με σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαρία Σταθοπούλου, από την την Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού. Μεταξύ άλλων, είπε: «Αυτή η δράση έχει διπλό στόχο: Αφ' ενός την άμεση και έμπρακτη στήριξη όλων όσοι έχουν ανάγκη και αφ' ετέρου να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας. Γιατί μόνο μέσα από την ανάπτυξη και ενδυνάμωση ενός τέτοιου αγώνα που θα στοχεύει σε λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες του λαού και όχι στη διαχείριση και διαιώνιση της φτώχειας και της εξαθλίωσης μπορούν οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Οι λύσεις προς όφελος του λαού έρχονται μόνο μέσα από το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, της ταξικής αλληλεγγύης και της στήριξης που αποτελεί ταυτόχρονα εχέγγυο ότι δε θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός και καμία ανοχή με τις πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση την εργατική τάξη για να κερδίζουν οι καπιταλιστές».

Τέλος, κάλεσε τους άνεργους και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τα ταξικά συνδικάτα, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του κινήματος και να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ μεθαύριο Πέμπτη, 1η του Μάη.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Παλεύουμε με συνέπεια για ουσιαστική προστασία των ανέργων

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από το χώρο της εκδήλωσης αλληλεγγύης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες, σαν αυτή σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά απ' τα εργατικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές.

Σ' αυτές τις σκληρές συνθήκες που βιώνει ο λαός μας, οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες, σε συνθήκες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των δεσμών της ΕΕ -είτε βρισκόμαστε σε φάση οικονομικής κρίσης, είτε σε φάση σταθεροποίησης όπως λένε, ή σχετικά μικρής ανάκαμψης το επόμενο διάστημα- έχει σημασία να εκφράζεται η ταξική αλληλεγγύη, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους, έτσι ώστε να μη μένει κανένας μόνος του στην κρίση, να μη μείνει μόνος του σ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα όλος ο ελληνικός λαός. Να υλοποιείται στην πράξη αυτό που λέμε "όλοι για έναν και ένας για όλους".

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με σταθερότητα, με συνέπεια να παλεύει και στη Βουλή και παντού για μέτρα άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων, των λαϊκών οικογενειών, ιδιαίτερα των ανέργων.

Προτείνουμε έκτακτο επίδομα τουλάχιστον 1.000 ευρώ άμεσα. Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, για όλους. Δωρεάν ιατρική φαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Να μη γίνει καμία κατάσχεση. Κανένας πλειστηριασμός. Να μην κοπεί κανένα ρεύμα, κανένα νερό, κανένα τηλέφωνο, να διασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση από τις συγκοινωνίες, βεβαίως να μπορέσει να διασφαλιστεί, έτσι ώστε ο χρόνος της ανεργίας, όσο διαρκεί, να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος.

Ταυτόχρονα με αυτά τα μέτρα ανακούφισης που έχουμε προτείνει και στη Βουλή, με πρόταση νόμου του ΚΚΕ που τα άλλα κόμματα της αστικής τάξης, της διαχείρισης αυτού του συστήματος, την έχουν απορρίψει, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Γιατί, με ισχυρό ΚΚΕ σήμερα, αύριο, παντού, στις περιφέρειες, στους δήμους, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στα εργατικά σωματεία, στις επιτροπές αγώνα, στις λαϊκές επιτροπές, θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος, έτσι ώστε ο λαός να βρεθεί πραγματικά στην εξουσία. Να προχωρήσει η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, να μπορέσουμε να κοινωνικοποιήσουμε τα μονοπώλια, έτσι ώστε αυτή η εργατική λαϊκή εξουσία να έχει στα χέρια της όλα αυτά τα εργαλεία, για να αναπτυχθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, να μπορέσει να λυθεί οριστικά και τελεσίδικα το πρόβλημα της ανεργίας, με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και όλες, με λαϊκή ευημερία σε μια νέα κοινωνία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ