ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ - ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μαζική αντίδραση στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Χιλιάδες μεροκαματιάρηδες συμμετείχαν στις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Εμπρακτη αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Η μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα

Phasma

Η μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα
Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και μικροπαραγωγοί λαϊκών αγορών συμμετείχαν στη χτεσινή πρώτη μέρα της πανελλαδικής απεργίας διαρκείας, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο σπρώχνει χιλιάδες μεροκαματιάρηδες στην ανεργία.

«Δεν σκεφτόμαστε πότε θα πάμε στη δουλειά, γιατί αν ψηφιστεί και εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο δεν θα έχουμε δουλειά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κακαράντζας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε χτες το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Χαιρετίζοντας τη μαζική συγκέντρωση, ο Θ. Παφίλης είπε: «Μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια, γιατί πάντοτε αποκαλύπταμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ και πάντα προειδοποιούσαμε τον εργαζόμενο λαό για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πολιτική της. Αν είχαμε δίκιο ή άδικο, ας το κρίνετε εσείς.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι να πετάξει έξω από τον κλάδο τους μικρούς παραγωγούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ή τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο μέρος τους, για να αυξήσουν την "πίτα" των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών και των αλυσίδων σούπερ - μάρκετ στον τομέα των τροφίμων. Γίνεται φανερό, για μια ακόμη φορά, ότι τα κέρδη των μονοπωλίων και τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν μπορούν να συμβιβαστούν. Ο αντίπαλός σας είναι κοινός με τον αντίπαλο των εργαζομένων. Γι' αυτό λέμε ότι ενωμένοι πρέπει να αγωνιστείτε ενάντια στην ΕΕ και τα μονοπώλια».

Να κριθούν όλα τα κόμματα

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Το λόγο πήρε και ο Χρ. Κατσώτης, επισημαίνοντας ότι «όσοι τήρησαν επιφύλαξη απέναντι στο παρόν νομοσχέδιο θα πρέπει να απολογηθούν ενώπιόν σας». Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε, χτες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και μέσα στη βδομάδα θα μπει στην Ολομέλεια. Το ΚΚΕ τάχθηκε από την αρχή καθαρά ενάντια στο νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν. Οι ΑΝΕΛ τάχθηκαν κατά, ενώ στη συζήτηση επί της αρχής είχαν επιφυλαχθεί.

Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, κατατέθηκε χτες νομοθετική βελτίωση που αφορά το θέμα της κλήρωσης για τις θέσεις στις λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει μία κλήρωση εφάπαξ το Γενάρη του 2015 και από εκεί και πέρα κάθε χρόνο οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα αλλάζουν κατά μία θέση. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις εμποροπανηγύρεις, θα μειωθούν τελικά σε 5 μέρες από 3 που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο (σήμερα 7).

Μετά το τέλος των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα σε εκπροσώπους των κομμάτων. Χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών του χώρου για να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες μέρες, ενώ για σήμερα στις 11 π.μ. έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από την Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Προκαλώντας τους χιλιάδες μεροκαματιάρηδες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και χαρακτήρισε τους πωλητές «βολεμένους».

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έκαναν χτες και στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων - πωλητές λαϊκών αγορών από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Σήμερα, στις 12 μ. θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αύριο, Τετάρτη, θα διαθέσουν δωρεάν προϊόντα στην Καμάρα και στα διόδια των Μαλγάρων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των παραγωγών, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Ζιώγας. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Ανακοινώσεις αλληλεγγύης

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους μικρούς και φτωχομεσαίους αγρότες - λαϊκατζίδες. Με ενιαίο μέτωπο να απαντήσουν ενάντια στους μεγαλέμπορους, στις πολυεθνικές και στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων που επιδιώκουν να περάσει στα χέρια τους και αυτή η εμπορική δραστηριότητα».

Η ΠΑΣΥ, σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Στα νύχια του μεσάζοντα και μεγαλέμπορου, προσπαθεί να ρίξει η κυβέρνηση με το αντιδραστικό νομοσχέδιο "Για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος", χιλιάδες μικρούς και φτωχομεσαίους αγρότες - λαϊκατζήδες. Αυτούς που κατάφεραν να πουλάνε τη σοδειά τους στις λαϊκές αγορές, παρακάμπτοντας το μεσάζοντα και να βγάζουν ένα μεροκάματο για να ζήσουν και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, η λαϊκή οικογένεια έχει τη δυνατότητα για ντόπια, φρέσκα και σε προσιτές τιμές προϊόντα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι αυτά του ΟΟΣΑ και της ΕΕ που στόχο έχουν να συγκεντρώσουν και το εμπόριο των λαϊκών αγορών στους μεγαλέμπορους και τις εμπορικές αλυσίδες των σούπερ Μάρκετ».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε την Παρασκευή η ΠΑΣΕΒΕ. Αλληλεγγύη εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου διαμερίσματος, 2ου διαμερίσματος, 3ου - 4ου διαμερίσματος, 7ου διαμερίσματος Αθήνας και Γαλατσίου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Εκτοπίζουν χιλιάδες μικρούς λαϊκατζήδες

Δήλωση του μέλους της ΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε δήλωσή του, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση προωθούν το εκτόπισμα από τους πάγκους των λαϊκών αγορών χιλιάδων φτωχών λαϊκατζήδων, ανθρώπων της παραγωγής και του μεροκάματου, για να περάσει, ολοκληρωτικά, το εμπόριο των λαϊκών αγορών στους μεγαλέμπορους και τις εμπορικές αλυσίδες των Σούπερ Μάρκετ.

Ο ρόλος του άμεσου "εκτελεστή" των φτωχών λαϊκατζήδων ανατέθηκε στην τοπική διοίκηση, καθώς, στο πνεύμα του "Καλλικράτη", έχει μεταφερθεί στους δήμους η αρμοδιότητα να αποφασίζουν για τον ανώτερο αριθμό θέσεων όλων των λαϊκών αγορών που λειτουργούν στη χωρική τους αρμοδιότητα. Στηρίζουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, την απεργιακή κινητοποίηση των μικρών αγροτοπαραγωγών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές. Τους καλούμε να συντονιστούν με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να δώσουν δύναμη και προοπτική στον αγώνα τους.

Τους καλούμε να καταδικάσουν, με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές, την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που περνάει και μέσα από τις περιφέρειες και τους δήμους. Να ψηφίσουν τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μετατρέποντας την ψήφο τους σε βόλι εναντίον όλων των διαχειριστών και υποστηρικτών της πολιτικής που τους "έβαλε για ξεπάστρεμα"».

Το ΚΚΕ καθαρά και απόλυτα καταψηφίζει το νομοσχέδιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση, για το κυβερνητικό νομοσχέδιο και την απεργία στις λαϊκές αγορές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των λαϊκατζήδων παραγωγών και επαγγελματιών, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ανοίγει το δρόμο για την εξόντωσή τους, προκειμένου να συγκεντρωθεί και το εμπόριο των λαϊκών αγορών, στους μεγαλέμπορους και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, που θρέφουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, καταστρέφοντας ταυτόχρονα το μεροκάματο του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία και του μικρομεσαίου αγρότη, που θέλει να ξεφύγει από την εκμετάλλευση του μεσάζοντα και μεγαλέμπορου, για να επιβιώσει.

Γι' αυτό, επιβάλλουν κάθε χρόνο αλλαγή θέσης των πάγκων που δε θα τους βρίσκουν οι πελάτες τους, αυστηροποιεί τους όρους άδειας, όταν για τους επιχειρηματίες ζητά μια απλή αίτηση και επιβάλλει ποινές φυλάκισης και τσουχτερά πρόστιμα εξόντωσης για παραβάσεις (ελλιπή στοιχεία, έλλειψη άδειας κ.ά.), λες και οι μεροκαματιάρηδες λαϊκατζήδες είναι εγκληματίες!

Το ΚΚΕ καθαρά και απόλυτα καταψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό και καλεί να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταδικάζοντας και με την ψήφο τους τις άγριες πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ