ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ποιες είναι οι ανάγκες;

Μια λεπτή κλωστή που «πλέκει» η καθημερινότητα των εργαζομένων ξεμπροστιάζει και την «εξυγίανση» και το «νοικοκύρεμα» της Υγείας που ισχυρίζεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση με τις προωθούμενες αλλαγές. Τις τελευταίες μέρες τα επιτελεία της κυβέρνησης άρχισαν να μιλούν για πλεονάζον ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Δε λένε όμως, ποιο είναι το «πολύ» και ποιο το «λίγο»; Ποια κριτήρια το καθορίζουν; Πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες; Για παράδειγμα, τα 300 εκατομμύρια εργάτες που σακατεύονται στους τόπους δουλειάς κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο έχουν ή δεν έχουν σχέση με την απουσία όσων γιατρών εργασίας απαιτεί η πρόληψη της υγείας τους; Με το αν σε κάθε χώρα διασφαλίζεται η προετοιμασία και εκπαίδευση όσων τέτοιων γιατρών χρειάζονται; Με το αν αυτοί κατανέμονται ώστε να μην υπάρχει τόπος δουλειάς χωρίς γιατρό εργασίας; Αλλά βέβαια και με το αν οι επισημάνσεις, ο έλεγχος, η παρέμβαση αυτών των γιατρών «πιάνουν τόπο», εφαρμόζονται;

Αλλο παράδειγμα: Το πόσοι και ποιων ειδικοτήτων γιατροί θα υπάρχουν (και άρα θα πλεονάζουν) σε κάθε χώρα έχει ή δεν έχει σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, του πληθυσμού κτλ. Αν σε μια χώρα εντοπίζονται αυξημένα κρούσματα ή έξαρση ορισμένων ασθενειών, χρειάζονται ή όχι και γιατροί των αντίστοιχων ειδικοτήτων; Γιατροί που θα διαθέτουν τον απαραίτητο τεχνικό και άλλο εξοπλισμό ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία των εργαζομένων. Γιατροί και υπηρεσίες όπου ο εργαζόμενος θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση. Δηλαδή, δωρεάν, έγκαιρα, σε λογική απόσταση από τον τόπο κατοικίας του ώστε να μη... μεταναστεύει, όπως γίνεται με πολλούς νεφροπαθείς που ταξιδεύουν ακόμα και χιλιόμετρα για να φτάσουν στα αστικά κέντρα. Ούτε όπως έγινε με την έγκυο που κατέληξε στο δρόμο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και αφού την έδιωξαν από το πρώτο όπου πήγε επειδή ο μοναδικός παιδίατρος εφημέρευε ταυτόχρονα και σε άλλο ίδρυμα.

Ολ' αυτά, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με την «εξυγίανση» που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Εχουν, όμως, με τις ανάγκες του λαού και γι' αυτό πρέπει σε ανάλογη κατεύθυνση να ενισχύσει την πάλη του.


Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ