ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή»

Τη Δευτέρα 1/4, στις 23.30, από την ΕΡΤ2

Από το κανάλι της ΕΡΤ 2 θα προβληθεί τη Δευτέρα 1 Απρίλη, στις 23.30, το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού«Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή». Η προβολή του συμπίπτει με την εξέγερση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Μέσης Ανατολής 75 χρόνια πριν, τον Απρίλη του 1944.

...Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αεροπόροι, ναύτες, προσφέρουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν το φασισμό, για να κερδίσει ο λαός την ελευθερία του. Αντιμέτωποι, την ίδια ώρα, με το μοναρχοφασιστικό καθεστώς της «4ης Αυγούστου», με τα αγγλικά σχέδια κυριαρχίας στη μεταπολεμική Ελλάδα και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, και ενώ πια η σοβιετική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο προαναγγέλλει την τελική έκβαση του πολέμου, το κρίσιμο ερώτημα τίθεται όλο και πιο άμεσα, όλο και πιο αναπόδραστα: Θα γυρίσουν στην Ελλάδα σαν στρατός που πολέμησε για την ελευθερία της, όπως κι ο λαός της σε βουνά και πόλεις, ή σαν στρατιωτική φρουρά του βασιλιά και του άρματος των αγγλικών συμφερόντων; Η βίαιη παρέμβαση των Αγγλων σηματοδοτεί την αρχή του Εμφυλίου...

20 χρόνια συνεντεύξεων από Ελληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941 - 1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, οι συνεντεύξεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

Κύριο αίτημα του εξεγερμένου στρατού στην κορύφωση του κινήματος, ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με βάση την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού».

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός

Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδοσία Γραμματικού

Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας

Διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Σενάριο - σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Παραγωγή: ΕΡΤ 2018.

Μια όπερα για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια όπερα για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη σε μουσική και σύλληψη του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου και σε λιμπρέτο του συγγραφέα Αλέκου Λούντζη. Η πρωτότυπη όπερα «Οράματα και θάματα Στρατηγού Μακρυγιάννη», σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη, θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», για τρεις μόνο παραστάσεις, στις 5, 6 και 7 Απρίλη.

Η πλοκή και το λιμπρέτο της όπερας «Οράματα και θάματα Στρατηγού Μακρυγιάννη» παρακολουθούν πρισματικά, από απόσταση άλλοτε αναπνοής και άλλοτε ασφαλείας, την καταβύθιση του Στρατηγού στα οράματα αλλά και στις μνήμες του από συγκλονιστικά ιστορικά ή προσωπικά γεγονότα, όπως η μάχη της Ακρόπολης, η περίφημη δίκη του, η θυμωμένη επίκλησή του προς τον Θεό και η «πολιτική λιτανεία» της μεταγωγής του στη φυλακή.

Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος συνέθεσε μια όπερα όπου τα ευρωπαϊκά όργανα διαπλέκονται αρμονικά με ηλεκτρονικούς ήχους και με μεσογειακά παραδοσιακά όργανα, όπως ο κεμανές, το νέυ, το ούτι, το τσίμπαλουμ (σαντούρι). Οπως σημειώνει: «Προσεγγίσεις όπως της βυζαντινής, της μεσογειακής - παραδοσιακής και άλλων μουσικών πολιτισμών, διατηρούν μια πιο αβίαστη και φυσική σχέση με τον τονικό χώρο και χρόνο συνυπάρχοντας με τις πιο "κλασικές" οπερατικές τεχνικές, επιχειρούν ακριβώς να αγγίξουν και να αναδείξουν τις κρυμμένες μουσικές στα "Οράματα και θάματα" του Μακρυγιάννη, όπως αποτυπώθηκαν από τον ίδιο, αλλά και όπως τα διαβάσαμε εμείς».

Στον ρόλο του Μακρυγιάννη ο Ζαχαρίας Καρούνης. Μαζί του οι: Ιωάννα Φόρτη, Μυρτώ Μποκολίνη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Νίκος Κοτενίδης, Ελένη Μπαρκαγιάννη, Aντώνης Δήμου, Χρήστος Κεχρής. Συμμετέχουν οκταμελές μουσικό σύνολο και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Το λιμπρέτο «Οράματα και θάματα Στρατηγού Μακρυγιάννη», μαζί με κείμενα του ιστορικού Νίκου Θεοτοκά και βασικών συντελεστών της όπερας, θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο από τις Εκδόσεις «Κίχλη».

«Το Τάβλι» για λίγες παραστάσεις τον Μάη

Το κλασικό πλέον έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Το Τάβλι», σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, θα παρουσιαστεί από τις 2 Μάη, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και για λίγες μόνο παραστάσεις, έως τις 30 του ίδιου μήνα, στη σκηνή του «Faust». Τους δύο εμβληματικούς ήρωες του έργου ερμηνεύουν ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Πέρης Μιχαηλίδης.

Δύο μεσήλικες, αντιπροσωπευτικοί τύποι της νεοελληνικής πραγματικότητας, προσπαθούν να σκαρώσουν ένα «σχέδιο» που θα τους βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο και θα τους δώσει τα φόντα για μια καλύτερη ζωή. Η συζήτηση για το περιβόητο «σχέδιο» διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας παρτίδας τάβλι με ξεκαρδιστικούς διαλόγους από πρόσωπα οικεία, αναγνωρίσιμα, που πασχίζουν να «πιάσουν την καλή» για να βγουν από την καθημερινή μιζέρια. Οι ήρωες του Κεχαΐδη, Φώντας και Κόλιας, είναι πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας που ζουν μέσα στις αυταπάτες του παρελθόντος τρέφοντας, μάταιες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Ανθρωποι που πασχίζουν να βγουν από το περιθώριο, ζουν και ονειρεύονται το μεγάλο «κόλπο» που θα τους οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική καταξίωση. Ενα έργο με αναφορές στη σημερινή Ελλάδα και πάντα επίκαιρο...

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Γενική Είσοδος: 10 ευρώ.

«Χιροσίμα αγάπη μου» στην Καισαριανή

Με την προβολή της ταινίας του Αλέν Ρενέ «Χιροσίμα αγάπη μου» (1959), σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στη Nouvelle Vague (Νέο Κύμα), της Κινηματογραφικής Λέσχης Καισαριανής «Σκοπευτήριο».

Μια από τις σημαντικότερες ποιητικές ταινίες όλων των εποχών, με σπουδαίο σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς, αφηγείται την ερωτική ιστορία μιας Γαλλίδας ηθοποιού που βρίσκεται για δουλειά στη Χιροσίμα κι ενός Ιάπωνα αρχιτέκτονα. Οι δύο εραστές ανασύρουν τις οδυνηρές τους μνήμες από τον πρόσφατο πόλεμο, στις διαφορετικές τους πατρίδες. Μέσα από τη σχέση των δύο εραστών, διερευνάται η σχέση χρόνου και μνήμης σε συμφραζόμενα ανήκουστης φρικαλεότητας.

Παίζουν: Εμανουέλ Ριβά, Εϊτζι Οκάντα, Μπερνάρ Φρεσόν, Στέλλα Ντάλας.


Ανοιξιάτικη συναυλία στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται την άνοιξη με χαρούμενη κλασική μουσική από το Κουαρτέτο ΕγχόρδωνTet-Art-On της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Αίθουσα του Παρθενώνα την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 6.00 μ.μ. Το μουσικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των Μότσαρτ, Πάχελμπελ, Χέντελ, Μπαχ, Χάιντιν, Μποτσερίνι και Σκαλκώτα μεταξύ άλλων.

Στο Κουαρτέτο Εγχόρδων Tet-Art-One συμμετέχουν: Μόρφω Παπαδημητρίου (α' βιολί), Κώστας Καραγεωργόπουλος (β' βιολί), Αλέξανδρος Παπανικολάου (βιόλα), Ηβη Παπαθανασίου (βιολοντσέλο).

Για τη συναυλία θα διατίθενται εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα εκδοτήρια του Μουσείου από τις 5.30 μ.μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org