ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα ένταση σε περίοδο όξυνσης του ανταγωνισμού στα Βαλκάνια

Αστυνομικοί του Κοσσόβου αποκλείουν τις τελευταίες μέρες περιοχές όπου κατοικούν Σέρβοι

Copyright 2018 The Associated

Αστυνομικοί του Κοσσόβου αποκλείουν τις τελευταίες μέρες περιοχές όπου κατοικούν Σέρβοι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ανησυχητικά τεταμένο παραμένει το κλίμα στις σχέσεις της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο αλλά και στις σχέσεις της σερβικής κοινότητας με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ραμούς Χαραντινάι, καθώς αντανακλάται και στα Δυτικά Βαλκάνια η επικίνδυνη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων Δύσης - Ρωσίας. Αφορμή δίνουν τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με επίκεντρο την προσχηματική βίαιη σύλληψη και απέλαση του επικεφαλής του Σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς.

Από το βράδυ της Τρίτης έως χτες το απόγευμα ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πραγματοποίησε σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους, από τις οποίες ξεχωρίζουν η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος καταδίκασε «σθεναρά» τα βίαια επεισόδια, η συνάντηση με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό νέο υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ααρον Ουές Μίτσελ.

Ο Σέρβος Πρόεδρος μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους ανέβασε τους τόνους και τις προειδοποιήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις υπογραμμίζοντας: «Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν καλά πως δεν είναι ώρα για παιχνίδια με τη Σερβία. Η Σερβία δεν είναι τόσο αδύναμη όσο θα ήθελαν». Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου πως σκεφτόταν την επέμβαση του στρατού, απάντησε ότι, κατά το σερβικό Σύνταγμα, παραμένει υπεύθυνος για τη διοίκηση του στρατού και ότι «δουλειά» του είναι να προστατεύσει «τους πολίτες της χώρας και το Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια». Θύμισε ότι κατά το Σύνταγμα, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας.

«Διορία» έως τις 20 Απρίλη

Χτες, στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα το κλίμα παρέμενε βαρύ. Εκπρόσωποι της «Σερβικής Λίστας Κοσσυφοπεδίου» που συμμετείχαν έως τη Δευτέρα στην κυβέρνηση του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού (και καταζητούμενου στη Σερβία για εγκλήματα πολέμου), Ραμούς Χαραντινάι, παρουσίασαν το λογότυπο της «Ενωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου» (ZSO) που θα έπρεπε να είχε συγκροτήσει η κυβέρνηση της Πρίστινας από το 2013, όταν υπέγραψε σχετική συμφωνία στις Βρυξέλλες με τους Σέρβους αξιωματούχους. Εδωσαν τρεις βδομάδες περιθώριο στην κυβέρνηση Χαραντινάι να προχωρήσει στη συγκρότηση της Ενωσης τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση μονομερώς στις 20 Απρίλη.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, αξιωματούχοι ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας εξέφρασαν «ανησυχία». Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι είχε «ανοικτή και ειλικρινή» συζήτηση με τον Σέρβο Πρόεδρο και εξέφρασε την ελπίδα πως η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα ενταχθούν στην ΕΕ, μολονότι είναι σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας ολοκλήρωσης. «Αυτό που συνέβη χτες στο Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να ξαναγίνει. Η ΕΕ προσδοκά να επικρατήσουν η ηρεμία, η σοφία, η αυτοσυγκράτηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε λιτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηρείται η τακτική των «ίσων αποστάσεων». Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταδικάζονται τα επεισόδια διαβλέποντας πως επιδίωκαν «να τρομοκρατήσουν όλους τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου» και υπάρχουν σαφείς υπαινιγμοί κατά των ανταγωνιστών στην περιοχή. Σημειώνεται με νόημα: «Οι αποστολές ΕΕ και ΝΑΤΟ παρακολούθησαν τα γεγονότα ως θεατές και δεν επιτέλεσαν την αποστολή τους ούτε προσπάθησαν να εμποδίσουν τις παράνομες ενέργειες των Κοσσοβάρων ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». «Είναι προφανές πως οι Κοσσοβάροι, όπως διδάχθηκαν, ακολουθούν το παράδειγμα των πατρόνων τους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καταπατούν τους θεσμούς της διεθνούς ειρήνης και το νόμο (...) Αυτό είναι μία επικίνδυνη γραμμή γεμάτη από επανάληψη ένοπλων συγκρούσεων στο Κόσσοβο και τη γενικότερη αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων γενικώς», καταλήγει.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ισραηλινές απειλές ενόψει κινητοποιήσεων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Απειλές για τη χρήση αληθινών πυρών κατά Παλαιστινίων αμάχων που θα «τολμήσουν» να πλησιάσουν το φράκτη των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ εξαπέλυσε χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Γκάντι Αϊσενκοτ. Ως αφορμή χρησιμοποίησε τα σχέδια για τις μαζικές κινητοποιήσεις χιλιάδων Παλαιστινίων που ετοιμάζει η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» από την ερχόμενη Παρασκευή, με αφορμή την παλαιστινιακή «Μέρα Γης» και για τις επόμενες έξι βδομάδες, ενόψει της 70ής επετείου στις 15 Μάη από τη «Μέρα της Νάκμπα», δηλαδή τη «Μέρα Καταστροφής» των Παλαιστινίων που επήλθε με τον πόλεμο του 1948 και οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ, με τίμημα το θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων και τον ξεριζωμό πολλών εκατοντάδων χιλιάδων άλλων από τις εστίες τους.

Ο στρατηγός Αϊσενκοτ μίλησε για ανάπτυξη στα σύνορα 100 Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών με εντολή να ανοίξουν πυρ για να αποτρέψουν μαζικές «παραβιάσεις» των συνόρων, καταστροφές στο φράκτη ή άλλα «βίαια επεισόδια». Πρόσθεσε πως η χώρα του, 70 χρόνια από την ίδρυσή της, είναι «αήττητη» και πως το 2018 υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για σύρραξη από το 2015. Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες στην περιοχή που ωθούν προς μία σύγκρουση, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που εξαρτώνται από μας». Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως για το Ισραήλ ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το Ιράν, «που επιχειρεί και διά αντιπροσώπων και ανεξάρτητα».

Νωρίτερα το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας, Ισμαήλ Ραντουάν, προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να αφήσουν τις απειλές και να μην χτυπήσουν διαδηλωτές, λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να κάνουν την ανοησία να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των Παλαιστινίων».

Σαν να μην έφταναν αυτές οι εξελίξεις, χτες οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα επιβάλουν καθεστώς αποκλεισμού όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας (που το πραγματοποιούν από το 2007) αλλά και στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από αύριο έως τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, 7 Απρίλη, με αφορμή το εβραϊκό Πάσχα. Θα κάνουν ελάχιστες εξαιρέσεις, για λόγους έκτακτης μεταφοράς ασθενών και διελεύσεων Παλαιστινίων εργατών που απασχολούνται από Ισραηλινούς εργοδότες.

Ταυτόχρονα, παλαιστινιακές εφημερίδες αποκάλυψαν χτες σχέδια ακραίων Ορθόδοξων Εβραίων να επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες, κατά τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα, βίαιη είσοδο στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ. Τέλος, χτες, η παλαιστινιακή εφημερίδα «Al-Quds» υποστήριξε πως τον τελευταίο καιρό αξιωματούχοι σε Γερμανία και Γαλλία καταβάλλουν έντονες προσπάθειες με στόχο την αποκατάσταση των βασικών σχέσεων ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
Δυναμώνει η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η ευρύτερη κόντρα Δύσης - Ρωσίας, με πρόσχημα και την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, εξακολουθεί να παίρνει διαστάσεις. Μέχρι χτες, πάνω από 27 χώρες (ΗΠΑ, μέλη της ΕΕ, Καναδάς, Αυστραλία, Αλβανία, Ουκρανία, με πιο πρόσφατες τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και του Μαυροβουνίου), αποφάσισαν την απέλαση τουλάχιστον 150 Ρώσων διπλωματών συνολικά.

Χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβακία προτίμησαν να ανακαλέσουν προσωρινά τους πρέσβεις των χωρών τους στη Μόσχα για «διαβουλεύσεις» σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ. Στο Βερολίνο, ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις σχέσεις με τη Ρωσία, Γκέρνοτ Ερλερ, ανέφερε ότι η χώρα του θέλει «να συνεχίσει το διάλογο με τη Ρωσία», παρότι όπως και πολλές άλλες δυτικές χώρες προχώρησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, καθώς θεωρεί πως πρέπει να αποφευχθεί νέος ψυχρός πόλεμος.

Αντίθετα, Τουρκία, Ισραήλ και Σερβία έδειξαν ότι δεν σκοπεύουν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με βάση «πληροφορίες» αντί αποδείξεων.

Παράλληλα, χτες, η πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα απαντήσει «με το ίδιο νόμισμα», με βάση τη διπλωματική αρχή της «συμμετρικής απάντησης», τηρώντας «την ισορροπία» ως προς τον αριθμό διπλωματών ξένων διπλωματικών αποστολών.

Επιπλέον, σε νέα ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, συσχετίζονται διάφορα περιστατικά όπως η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, οι υπό ανεξακρίβωτες συνθήκες θάνατοι Ρώσων επιχειρηματιών, η «αυτοκτονία» του Μπόρις Μπερεζόφσκι και η τελευταία υπόθεση του Σκριπάλ, για να σημειωθεί ότι το Λονδίνο «ενήργησε αντίθετα με τις διεθνείς διαδικασίες διεθνούς δικαίου, την ηθική και την κοινή λογική, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι δηλητηριάζει Ρώσους πολίτες χωρίς να παράσχει καμία απόδειξη ή να δώσει την πλήρη εικόνα του εγκλήματος». Τονίζει ότι οι ενέργειες των βρετανικών αρχών εγείρουν «πολλά ερωτήματα» και καταλήγει: «Η ανάλυση των περιστάσεων δείχνει πως οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενδιαφέρονται για τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς δράστες του εγκλήματος στο Σάλσμπερι, που υποδεικνύει πιθανή ανάμειξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Εκτός και αν πάρουμε πειστικές αποδείξεις για το αντίθετο, θα θεωρούμε το συμβάν ως προσπάθεια κατά της ζωής Ρώσων πολιτών, στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας πολιτικής προβοκάτσιας. Επισημαίνουμε ότι το βάρος της απόδειξης εναπόκειται αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο».

ΣΥΡΙΑ
Τουρκικές απειλές για «δράση» στο Μάνμπιτζ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Η Τουρκία «θα αναλάβει δράση» αν οι Κούρδοι μαχητές δεν αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή Μάνμπιτζ της Συρίας (όπου εδρεύουν και Αμερικανοί στρατιώτες) και τις περιοχές της χώρας ανατολικά του Ευφράτη, ανακοίνωσε χτες βράδυ το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε στην Αγκυρα υπό την προεδρία του Τούρκου ηγέτη Ρ. Τ. Ερντογάν.

Δεν έλειψαν ούτε αυτήν τη φορά οι πιέσεις προς την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς ανανεώθηκαν οι απειλές για επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Σιντζάρ και στο Καντίλ του Βόρειου Ιράκ, εφόσον δεν απομακρυνθούν δυνάμεις των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, «τότε η Τουρκία θα τις αποτρέψει η ίδια», ανέφερε το Συμβούλιο.

Το ίδιο 24ωρο, στη Ανατολική Γκούτα της Συρίας συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών, αλλά και αμάχων, ενώ η μέχρι χτες το βράδυ άρνηση των μισθοφόρων της οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ» να αποχωρήσουν από την περιοχή Ντούμα προκάλεσε έντονη κινητικότητα του συριακού στρατού, φουντώνοντας τις φήμες πως ετοιμάζεται σύντομα επέμβαση μεγάλης κλίμακας με στόχο την πλήρη «εκκαθάριση» της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ