ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Συνδικάτα Ανατολικής Αττικής: Ετοιμάζουν την κινητοποίηση στις 31/3 για τη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

-- Ομοσπονδίες - Συνδικάτα: Με την απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά, τις συγκεντρώσεις σε πόλεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους όπως ο Επισιτισμός - Τουρισμός, συνεχίζουν τη μάχη για τις ΣΣΕ

-- Επικουρικοί γιατροί: Κινητοποιήσεις απέναντι στις χιλιάδες απολύσεις που στερούν έμπειρο και αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό από τη δημόσια Υγεία

-- Μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι: Απάντηση στα οξυμένα προβλήματα με οργάνωση της πάλης - Πρωτοβουλίες της ΕΟΑΣ Λάρισας

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στο νέο «αναπτυξιακό» συνέδριο

Συγκέντρωση το Σάββατο 31/3, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων, στο Λαύριο

Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 12/1 στο Λαύριο
Από την απεργιακή συγκέντρωση στις 12/1 στο Λαύριο
Εντατικά προετοιμάζουν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Συνδικάτα της Ανατολικής Αττικής την κινητοποίηση για την αγωνιστική «υποδοχή» της νέας «αναπτυξιακής» φιέστας που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην περιοχή, την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Η αγωνιστική συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και των Συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31/3, στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων, στο Λαύριο.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη συνδικάτων και φορέων που έγινε την περασμένη Πέμπτη, ενώ για την προετοιμασία της και την ενημέρωση των εργαζομένων έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Σήμερα Πέμπτη, περιοδείες θα γίνουν στις επιχειρήσεις ΚΕΡΑΜΕΤΑΛ, ΖΟΓΟΜΕΤΑΛ, ΑΛΟΥΜΙΝΟΞ (Μέταλλο), στη ΔΕΗ και στο αεροδρόμιο. Αύριο Παρασκευή, σε ΚΕΛ Κορωπίου, Ομβρια Παιανίας, λιμενεργάτες, ναυτεργάτες και αλιεργάτες Λαυρίου.

Την «κανονικότητά» τους...

Μέσα και από το «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργανώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ανατολική Αττική, όπως έκανε και σε όλες τις προηγούμενες περιοχές, επιδιώκει να υπηρετήσει τις επιδιώξεις των μονοπωλίων. Θα έρθει να διαφημίσει τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτοί εξειδικεύονται στην Ανατολική Αττική, προσπαθώντας να πείσει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, ότι δήθεν έχουν κι αυτοί να κερδίσουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, ιδιαίτερος είναι ο ρόλος των τοπικών παραγόντων, της τοπικής διοίκησης, δημάρχων και άλλων μηχανισμών, που παρά την όποια κομματική διαφωνία μπορεί να έχουν με την κυβέρνηση, πρωτοστατούν για τη στήριξη και υλοποίηση αυτής της φιέστας. Γιατί παρά την πολιτική τους προέλευση και τοποθέτηση, τους ενώνει ένας κεντρικός στόχος, ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Στην ιστορική για το εργατικό κίνημα πόλη του Λαυρίου, στην πόλη όπου αναπτύχθηκαν μια σειρά εργατικοί αγώνες και αποσπάστηκαν μια σειρά κατακτήσεις από το εργατικό κίνημα, στην πόλη όπου σήμερα «χτυπάνε κόκκινο» η ανεργία και η φτώχεια, έρχεται η κυβέρνηση να στήσει το πανηγύρι της. Το Λαύριο και στο παρελθόν έγινε χώρος προώθησης προγραμμάτων προσαρμογής της εργατικής τάξης στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Γ. Παπανδρέου το Λαύριο είχε επιλέξει για να υποσχεθεί ανασφάλιστη εργασία στους νέους μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας τους, για να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Θα πουν πολλά, ίσως τάξουν ακόμα περισσότερα, για τρένα που θα φτάσουν στα λιμάνια, εννοώντας την επέκταση του προαστιακού προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, για στόχους ανάκαμψης, για την «έξοδο από την επιτροπεία», για την «επιστροφή στην κανονικότητα» που τάχα έχει ξεκινήσει ήδη από την Ανατολική Αττική. Πολύ πιθανό την προώθηση των στόχων και των συμφερόντων των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, να την πασπαλίσουν με μπόλικη «κοινωνική πολιτική» και μεγάλες υποσχέσεις για τους «φτωχούς».

...τη ζούνε στο πετσί τους οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες στην Ανατολική Αττική

Παρ' όλα αυτά, η «κανονικότητά» τους είναι δεδομένη για την εργατική τάξη στην Ανατολική Αττική: Είναι η δουλειά χωρίς δικαιώματα, η τρομοκρατία, τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα», η απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και στα διάφορα εμπορικά πάρκα που έχουν ξεφυτρώσει σε όλη την περιοχή.

Την «κανονικότητα» τη νιώθουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, που ενώ σπάει όλα τα ρεκόρ επισκεπτών και κερδών, οι εργαζόμενοι σε αυτό δουλεύουν με μερική απασχόληση, 4ωρα, 6ωρα, με βασικό μισθό 586 ευρώ.

Στα πολυδιαφημισμένα ξενοδοχεία της περιοχής, με τη μεγάλη πληρότητα, δεν εφαρμόζεται πουθενά η Σύμβαση, οι εργαζόμενες εργάζονται 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό. Οι καθυστερήσεις πληρωμών σε δεκάδες χώρους εργασίας φτάνουν και τους δέκα μήνες.

«Κανονικότητα» για την Ανατολική Αττική είναι οι εργάτες γης του Μαραθώνα και της ευρύτερης περιοχής, που σαν σύγχρονοι σκλάβοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη να είναι δεδομένα, που διαμένουν σε παραπήγματα και παράγκες, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πολλές φορές.

«Κανονικότητα» για την Ανατολική Αττική, με την πληθυσμιακή έκρηξη των τελευταίων χρόνων, απόρροια του μεγαλύτερου εργασιακού χώρου στην Ελλάδα, του αεροδρομίου και δεκάδων βιομηχανικών ζωνών που είναι διάσπαρτες σε όλη την Ανατολική Αττική, είναι τα οξυμένα προβλήματα από την έλλειψη έργων υποδομής. Συγκοινωνίες ανύπαρκτες, Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα και χωρίς τα απαραίτητα, μία τεράστια περιοχή με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους με το πιο κοντινό δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο να είναι στη Βούλα. «Κανονικότητα» είναι τα λειψά έως ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, η αποχέτευση σε ελάχιστες πόλεις και πολλά άλλα προβλήματα.

Την «κανονικότητα» την ξανάζησε η περιοχή τους προηγούμενους μήνες, όταν πρώτα κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων και μετά από λίγες βδομάδες η θαλάσσια περιοχή και ακτές του Σαρωνικού μολύνθηκαν με μαζούτ.

«Κανονικότητα» είναι οι εκατοντάδες αναπληρωτές και τα κενά στα σχολεία της περιοχής, είναι τα σχολεία που δεν υπάρχουν ή στεγάζονται σε κοντέινερ, είναι η μη ύπαρξη δημοτικών βρεφικών σταθμών, είναι τα προβλήματα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, είναι η απουσία χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών της εργατικής τάξης, της νεολαίας. Την «κανονικότητα» τη γνωρίζουν καλά τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ της περιοχής, από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης.

«Κανονικότητα» είναι τα εκατοντάδες σπίτια με κομμένο ρεύμα, σε μία περιοχή όπου υπάρχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική.

Σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γνωρίζουν ότι αυτή η «κανονικότητα» δεν τους χωράει. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι τόσο η ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων, πριν την κρίση, όσο και η ανάπτυξη και ανάκαμψη που η κυβέρνηση υπόσχεται, με την ευκαιρία και του «αναπτυξιακού» συνεδρίου, δεν πρόκειται να βελτιώσουν τη ζωή τους, αλλά κερδισμένοι θα βγουν μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.

Σε ένα άδικο σύστημα, που βασίζεται στην εκμετάλλευση, στη δουλειά ήλιο με ήλιο, στην απληρωσιά, που δεν λογαριάζει εργατικά «ατυχήματα» και σακατεμένους εργάτες, που προφανώς δεν προστατεύει το περιβάλλον, δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Αυτή η κυβέρνηση, που υπηρετεί πιστά τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που κλέβει τη ζωή, που καταδικάζει στη φτώχεια, στη μιζέρια και στην εξαθλίωση, έρχεται στην Ανατολική Αττική να υποσχεθεί στους εργαζόμενους και το λαό τις «δοξασμένες μέρες που θα έρθουν». Αυτήν την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι της περιοχής, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί μικρομεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία, θα την υποδεχτούν «θερμά»!

Πούλμαν για την κινητοποίηση

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση, μαζικοί φορείς από γειτονιές της Ανατολικής Αττικής δρομολογούν πούλμαν για το Λαύριο το Σάββατο 31/3, από τα εξής σημεία:

-- Αρτέμιδα, 4.30 μ.μ., από τη «Μέδουσα».

-- Γέρακα, 4.45 μ.μ., από τα ΕΛΤΑ.

-- Νέα Μάκρη, 4.30 μ.μ., από την πλατεία Ν. Μάκρης.

-- Παιανία, 4.45 μ.μ., από το «Λαγό».

-- Παλλήνη, 4.30 μ.μ., από τον Αγιο Τρύφωνα.

-- Ραφήνα, 4.45 μ.μ., από τον ΟΤΕ Ραφήνας.

Επίσης, κλαδικά συνδικάτα της Αττικής δρομολογούν πούλμαν στις 4.45 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο).

ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς διοργανώνει η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ ενόψει του «αναπτυξιακού» συνεδρίου της κυβέρνησης στην Ανατολική Αττική. Σήμερα Πέμπτη, θα γίνουν περιοδείες σε εργαζόμενους του δήμου Λαυρίου, στον προαστιακό, σε καταστήματα του Κορωπίου και της Παιανίας και στη Λαϊκή Ν. Μάκρης. Αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ. στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και επιπλέον: Στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο, στη Λαϊκή Αγορά Καλυβίων και στο εμπορικό κέντρο «Εκπτωτικό Χωριό» στην Αρτέμιδα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org