ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυναμώνουμε την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Την Κυριακή 1η Απρίλη στην «Αλκυονίδα» η εκδήλωση για μετανάστες και πρόσφυγες, που εντάσσεται στα 100χρονα του ΚΚΕ

Μια ακόμα λαμπρή σελίδα της ηρωικής 100χρονης Ιστορίας του ΚΚΕ θα αναδείξει η εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του Κόμματος για μετανάστες και πρόσφυγες, με σύνθημα «100 χρόνια ΚΚΕ. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42). Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οι εξορμήσεις με το κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, είναι καθημερινές. Χώροι δουλειάς αλλά και εργατογειτονιές που συγκεντρώνουν πολλούς μετανάστες είναι στο επίκεντρο της παρέμβασης του Κόμματος. Προετοιμάζοντας την εκδήλωση οι Κομματικές Οργανώσεις διακινούν μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 100χρονα.

Για το περιεχόμενο της εκδήλωσης μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» ο Λεωνίδας Σακκάς, στέλεχος της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Καρασούλος, στέλεχος της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και η Στέλλα Παπαοικονόμου, στέλεχος της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Καθήκον μας το κέρδισμα μεταναστών εργατών με την πολιτική του ΚΚΕ

Οπως αναφέρουν τα στελέχη του Κόμματος, ο ίδιος ο τίτλος της εκδήλωσης σηματοδοτεί το καθήκον για κάθε κομμουνιστή, για το ΚΚΕ συνολικά: Να δράσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά με σκοπό την ταξική ενότητα των εργατών, τη συστράτευσή τους με την πολιτική πρόταση του Κόμματος. «Μπροστά στα 100χρονα οφείλουμε να αναδείξουμε γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της διεθνιστικής δράσης του Κόμματος. Τη δράση των κομμουνιστών στα πολεμικά μέτωπα αλλά και τη συμμετοχή Ελλήνων κομμουνιστών στα επαναστατικά κινήματα, όπως στον Ισπανικό Εμφύλιο. Ιδιαίτερη πείρα μπορούμε να αντλήσουμε από τη δράση του Κόμματος στους Μικρασιάτες πρόσφυγες ύστερα από το 1922, όπου η δράση και η οργάνωση της πάλης τους είχε ως αποτέλεσμα την ορμητική οικοδόμηση του Κόμματος και τη στελέχωσή του με πρόσφυγες εργάτες», αναφέρει ο Γ. Καρασούλος.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι θύματα της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, των ιμπεριαλιστικών πολέμων για το μοίρασμα των αγορών, των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Γι' αυτό, το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι ψηλά στη συζήτηση των ΚΟ του ΚΚΕ με τους μετανάστες εργάτες. Οπως σημειώνει ο Γ. Καρασούλος, «σήμερα, τα 150 εκατομμύρια των προσφύγων που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο είναι εργάτες και εργάτριες που έφυγαν από τις πατρίδες τους, είτε γιατί το κεφάλαιο έλυσε τους ανταγωνισμούς του με τα όπλα, είτε γιατί η φτώχεια και η πείνα τούς ανάγκασαν να επιλέξουν τη μετανάστευση ως λύση, πάντα ελπίζοντας ότι θα βρουν καλύτερα και κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Στις χώρες όπου φτάνουν, οι αστικές κυβερνήσεις τούς χρησιμοποιούν ως εργατικό δυναμικό φθηνότερο από το εγχώριο, με σκοπό συνολικά τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Στην Ελλάδα, σήμερα, οι μετανάστες αποτελούν πάνω από το 20% του εργατικού δυναμικού συνολικά στη μεταποίηση και στις κατασκευές, ενώ εργάζονται στην καλλιέργεια της γης. Από κοινού με τους Ελληνες εργάτες παράγουν τον τεράστιο πλούτο που καρπώνονται οι καπιταλιστές, βιώνουν την ίδια εκμετάλλευση. Με αφορμή την εκδήλωση επιδιώκουμε να συζητήσουμε πλατιά με Ελληνες και μετανάστες εργάτες για τη μετανάστευση και την αιτία που τη δημιουργεί, το καπιταλιστικό σύστημα. Το οποίο, με τις κρίσεις του και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ξεριζώνει τους λαούς και τους ξενιτεύει από τη μια άκρη της γης στην άλλη. Επιδιώκουμε να κατανοηθεί ότι μόνο η αντικαπιταλιστική πάλη του εργατικού κινήματος μπορεί να δώσει λύση, βάζοντας τέλος στη φτώχεια και τον ξεριζωμό».

«Στην εκδήλωση καλούμε μετανάστες εργάτες, που συναντηθήκαμε στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, που ζουν και αυτοί τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, της εργοδοτικής επιθετικότητας», συμπληρώνει ο Λ. Σακκάς και αναφερόμενος στα 100χρονα του Κόμματος τονίζει ότι «η μελέτη της ηρωικής Ιστορίας μας δείχνει τη συνεχή προσπάθεια των κομμουνιστών για ενότητα της εργατικής τάξης σε όλες τις συνθήκες. Από την καθημερινή δράση ενάντια στην εκμετάλλευση σε συνθήκες αστικής νομιμότητας, έως και τις πιο δύσκολες περιόδους που το Κόμμα βρισκόταν στην παρανομία. Δείχνει πως ακόμα και όταν οι κομμουνιστές βρέθηκαν οι ίδιοι ως μετανάστες σε άλλες χώρες, είχαν πρώτο μέλημά τους να ενταχθούν στο εργατικό κίνημα, προσπερνώντας τους ψευτοδιαχωρισμούς που υποδαυλίζουν τα αφεντικά, γύρω από τη γλώσσα, το θρήσκευμα κ.λπ.

Σήμερα έχει μεγαλύτερη σημασία να απευθυνθούμε στους μετανάστες για κοινή πάλη. Να καλύψουμε τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν στο εργατικό κίνημα, εντάσσοντας τους μετανάστες ενεργά στη ζωή και τη δράση των συνδικάτων. Εχουμε καθαρό ότι ανασύνταξη του κινήματος χωρίς την ενεργό συμμετοχή των μεταναστών δεν γίνεται.

Η επαφή τους με τις θέσεις του ΚΚΕ είναι η καλύτερη ασπίδα στις διάφορες παγίδες που στήνονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις».

Ζωντανοί μάρτυρες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της ανωτερότητας του σοσιαλισμού

Μεγάλο κομμάτι των μεταναστών που ζουν και εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα προέρχεται από τις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ ή άλλες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός. Οι εργάτες αυτοί αποτελούν ζωντανή απόδειξη της δυστυχίας στην οποία έριξε ο καπιταλισμός τους λαούς εκεί μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Είναι άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, αλλά και τις αδυναμίες, τις αντιφάσεις που υπήρξαν, τις οποίες άλλωστε και το Κόμμα μας αναδεικνύει, μελετώντας την πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Αυτό το τμήμα των μεταναστών, λοιπόν, μπορεί να μεταδώσει και στην υπόλοιπη εργατική τάξη την αλήθεια για το σοσιαλισμό, την οποία διαστρεβλώνει ο καπιταλισμός. Οπως αναφέρει ο Γ. Καρασούλος, «η πείρα της ΕΣΣΔ δείχνει ότι 15 διαφορετικά έθνη και εκατοντάδες εθνότητες ξεπέρασαν μειονοτικές διαφορές και αντιθέσεις, σε κράτη που πριν ήταν στα "μαχαίρια" οι λαοί έζησαν ειρηνικά και αρμονικά για δεκαετίες, εργάστηκαν για το κοινωνικό συμφέρον και μεγαλούργησαν, έφτιαξαν μια κοινωνία που λειτουργούσε για να εξυπηρετούνται οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Με τις ανατροπές, οι λαοί βρέθηκαν ξανά στην προηγούμενη κατάσταση, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις των καπιταλιστών γενικεύονται».

Σε αντιπαράθεση με τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου

Η Στέλλα Παπαοικονόμου, αναφερόμενη ειδικά στη νεολαία, σημειώνει ότι η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής αποτελεί ευκαιρία για την ΚΝΕ να ξεδιπλώσει την παρέμβασή της στα μεταναστόπουλα. Υπογραμμίζει άλλωστε ότι «δύσκολα βρίσκεις περιοχές και χώρους νεολαίας στην Αττική που να μη σπουδάζουν, να μη δουλεύουν και να μη ζουν μαζί παιδιά Ελλήνων και μεταναστών ή προσφύγων. Υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές αλλά και κλάδοι, όπως ο επισιτισμός κ.α., όπου το μεταναστευτικό στοιχείο είναι ακόμη εντονότερο.

Συζητάμε με τη νεολαία γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις, τους κινδύνους που γεννούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, κι αυτά απασχολούν έντονα τους νέους μετανάστες - πρόσφυγες. Με άξονα το Μεταναστευτικό παρεμβαίνουν όλα τα πολιτικά κόμματα, οι οργανώσεις Νεολαίας τους κ.λπ. Από τη μια μεριά, ορισμένες δυνάμεις σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, προβάλλοντας τους μετανάστες και ιδιαίτερα τις προσφυγικές ροές στη χώρα μας ως δήθεν αιτία των προβλημάτων, της ανεργίας, των "υπο-κατώτατων" μισθών μας, των περικοπών στα δικαιώματά μας, αθωώνοντας έτσι την πολιτική του κεφαλαίου. Από την άλλη, μια σειρά οργανώσεις και φορείς αντιτίθενται, στα λόγια, γενικά στις "διακρίσεις", αποκρύπτοντας όμως την ταξική ρίζα του ζητήματος, άρα και τη διέξοδο. Φορείς όπως ΜΚΟ σε πανεπιστήμια, γειτονιές κ.α. πατάνε πάνω στην αγνή θέληση νέων να δείξουν την αλληλεγγύη τους και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από τις αιτίες του προβλήματος, να αθωώσουν τελικά το ίδιο το σύστημα. Εμείς δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας με σκοπό κάθε νέος τελικά να "σηκωθεί", να διεκδικήσει, να αγωνιστεί μαζί μας. Από αυτήν τη σκοπιά, η εκδήλωση στην "Αλκυονίδα" αφορά κάθε νέο και νέα που έχει μοναδικό συμφέρον από την πάλη ενάντια στον πραγματικό φταίχτη και κοινό μας εχθρό, το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ