ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Επικίνδυνες δηλώσεις από βουλευτή των ΑΝΕΛ

Πρότεινε ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, μια μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Ερντογάν

Αντιδράσεις προκάλεσε η προσπάθεια του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη να συσχετίσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ πρότεινε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανταλλαγή, με παράκαμψη της Δικαιοσύνης, δίνοντας μια καλή «πάσα» σε επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς, όπως επιβεβαίωσε και ο τουρκικός Τύπος, που με ταχύτατα αντανακλαστικά ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε ανταλλαγή!

«Ας είμαστε ειλικρινείς, εκεί το πάει ο Ερντογάν. Αν μπορούν να παρακάμψουν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών τη Δικαιοσύνη και να προχωρήσουν σε μια ανταλλαγή δεν ξέρω τι θα κόστιζε αυτό. Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση», δήλωσε, ενώ σε ερώτηση αν το ενδεχόμενο ανταλλαγής το έχει συζητήσει με τον πρόεδρο του κόμματός του, Π. Καμμένο, είπε: «Δεν το έχω συζητήσει με τον υπουργό Αμυνας. Οταν όμως θέτει θέμα ομηρίας, τι σημαίνει όμηρος; Οτι θέλω ανταλλαγή».

Ο Κ. Κατσίκης επιχείρησε αργότερα να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις υποστηρίζοντας αρχικά ότι εξέφρασε μια «προσωπική άποψη» και αργότερα ότι επρόκειτο για μια «υποθετική απάντηση σε ένα υποθετικό ερώτημα»! Είχε προηγηθεί «άδειασμά» του από άλλους βουλευτές των ΑΝΕΛ, που χαρακτήρισαν αυθαίρετη και λάθος τη δήλωσή του, αλλά και από πηγές του Μαξίμου που υποστήριζαν ότι «κανείς ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το κόμμα του συμμερίζεται τις απόψεις του».

Να θυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν στη Βάρνα πως «δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία».

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωσε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ότι η κυβέρνηση αποφάσισε «να κινητοποιήσει τις διεθνείς συμμαχίες» όταν διαπίστωσε ότι η τουρκική πλευρά κωλυσιεργεί. Κάλεσε την Τουρκία να «συμμορφωθεί» και να «αναγνωρίσει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για οποιαδήποτε τέλεση παράνομης πράξης, πέρα από την άνευ δόλου είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο».

Για τα περί ανταλλαγής δήλωσε ότι «δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως», καθώς και ότι «ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν».

Για τις δηλώσεις Κατσίκη η ΝΔ σχολίασε ότι η διάκριση των εξουσιών είναι θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα και ότι οι απόψεις του αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της κυβέρνησης και εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, χαρακτήρισε «αδιανόητη και απαράδεκτη» τη «σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, υποστήριξε ότι «οι 2 Ελληνες που κρατούνται άδικα και οι 8 Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο ΔΕΝ είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Διαρκές αντιλαϊκό παζάρι που διευρύνεται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τον «απολογισμό» της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βάρνα, σηματοδοτώντας την αναθέρμανση των παζαριών σε σειρά τομέων, κάνουν τα αστικά επιτελεία στη γείτονα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Βάρνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «τονίσαμε ειδικά τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία σε αυτό το ζήτημα», ενώ αναδεικνύοντας ότι το αλισβερίσι είναι σύνθετο και θα απλωθεί σε πολλά επίπεδα, συμπλήρωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι με στόχο την επιτάχυνση των σχέσεών (μας) με την ΕΕ, θα ήταν ωφέλιμο να γίνονται πιο συχνές διαβουλεύσεις για περιφερειακά ζητήματα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε ότι ζήτησε μια «εποικοδομητική συμπεριφορά» (αντί για «άδικη κριτική» και «διπλά μέτρα και σταθμά») που θα συνέβαλλε στην «αποκατάσταση» των διμερών δεσμών.

Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε ότι τον επόμενο μήνα αντιπροσωπεία της ΕΕ θα μεταβεί στην Αγκυρα για να συζητήσει τις προτάσεις της Τουρκίας στο θέμα της κατάργησης της βίζα για Τούρκους που επισκέπτονται την ΕΕ. Επίσης, ενδεικτικές είναι και οι αναφορές πολλών ΜΜΕ σε πρόταση που κατέθεσαν οι Βρυξέλλες - μέσω της βουλγαρικής κυβέρνησης που αυτήν την περίοδο προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - για να γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τον ερχόμενο Ιούνη.

Να σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι όλα τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούσαν και χτες εκτενείς αναλύσεις για τη Σύνοδο στη Βάρνα και τις προσδοκίες που διαμορφώνονται από την (τουλάχιστον) διατήρηση της διμερούς συνεργασίας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όπως και σε άλλα, που αφορούν την Ασφάλεια, την Ενέργεια κ.τ.λ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στις ενστάσεις της Κύπρου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε πως «μια Ενωση που παρέδωσε το μέλλον μιας ολόκληρης Ευρώπης στα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων» δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματός του, ΑΚΡ, είπε για την ευρω-τουρκική συνεργασία ότι «αν αυτή η δουλειά γίνει, πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αν δεν γίνει, την απόφαση είναι σε θέση να την πάρει η Ευρώπη πριν από εμάς».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ «S-400»
Παραμένουν οι «προβληματισμοί» των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενδεικτική της ενόχλησης που προκαλούν στις ΗΠΑ (αλλά και το ΝΑΤΟ γενικότερα) τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει αντιπυραυλικά συστήματα «S-400» από τη Ρωσία είναι η απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε εκπρόσωπο της ενημερωτικής ιστοσελίδας «Hellas.journal».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ΜΜΕ, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της Αγκυρας απάντησε: «Οπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ενα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο. Οι προμήθειες αυτές θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (του ΝΑΤΟ) μέσω προσπαθειών για αντιμετώπιση με εθνικές προσπάθειες, των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία».

Μάλιστα, με δεδομένο ότι στην κατασκευή των «S-400» εμπλέκεται η ρωσική εταιρεία «Almaz-Antey Air», η οποία περιλαμβάνεται σε λίστα εταιρειών που στοχοποιούν οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία, η εκπρόσωπος είπε: «Γνωρίζουμε βεβαίως τις ανακοινώσεις αρκετών χωρών σχετικά με την πρόθεσή τους να προμηθευτούν ρωσικά συστήματα και θα παρακολουθούμε πολύ στενά τη δραστηριότητα αυτή για πιθανές κυρώσεις».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αναγνώστηκαν έγγραφα για το οπλοστάσιο των χρυσαυγιτών

Ολοκληρώθηκε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η ανάγνωση των εγγράφων από τις εκθέσεις έρευνας και κατασχέσεων στα σπίτια των χρυσαυγιτών. Εκτός των πολλών κινητών τηλεφώνων (20!) που βρέθηκαν στο σπίτι του χρυσαυγίτη Τσακανίκα, των καρτών sim και των εξωτερικών καρτών ψηφιακών δεδομένων, αναγνώστηκε έγγραφο για το οπλοστάσιο που βρέθηκε στα διάφορα σπίτια των χρυσαυγιτών.

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά το τι κατασχέθηκε από το σπίτι της κατηγορούμενης Βενετίας Πόπορη, που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Ασφάλειας του Πειραιά και ήταν από τους αστυνομικούς που έδιναν πληροφορίες στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Βρέθηκαν «επιμελώς κρυμμένα», εκτός του υπηρεσιακού της πιστολιού με τον γεμιστήρα, ράβδοι μεταλλικές και πλαστικές, πιστόλια και πυρομαχικά, κάλυκες πυροβόλου όπλου, διάφορα φυσίγγια, μαχαίρια - χατζάρες με μεταλλικές λεπίδες (π.χ. 22,5 εκατ. και 28,5 εκατ.), πτυσσόμενα μαχαίρια, μαχαίρια «πεταλούδες», σιδερογροθιές, taser, κροτίδες - δυναμιτάκια, καπνογόνα, φωτοβολίδες κ.λπ. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, η ανθυπαστυνόμος το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είχε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον χρυσαυγίτη Λέοντα Τσαλίκη. Η πρώτη έγινε μία ώρα πριν τη δολοφονία του Φύσσα και η δεύτερη μετά. Τις επόμενες μέρες μίλησε με τον Δήμου και μεταξύ άλλων τον συμβούλεψε να παραμείνει εκτός Αθηνών για να μη συλληφθεί...

Επίσης, στο σπίτι του Ιωάννη Αγγου βρέθηκαν μαχαίρια μήκους 22 εκατ. και 13,5 εκατ., με λάμες 9,5 εκατ. και 7,5 εκατ. αντίστοιχα. Στο σπίτι του Θεοδώρου Στέφα κατασχέθηκαν μεταλλικές λάμες που έχουν τροποποιηθεί για να γίνουν αιχμηρές, μαχαίρια και μεταλλικά αντικείμενα σε σχήμα αστεριού με τέσσερις αιχμηρές άκρες. Τέλος, στο σπίτι του Γ. Τσακανίκα βρέθηκαν γεμιστήρες.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χαλανδρίου

Το Σάββατο 31 Μάρτη, στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου (Παπάγου 7 & Αριστοφάνους) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς». Θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Ασκηση στα Δωδεκάνησα

Με βασικό σενάριο την ανακατάληψη βραχονησίδας βορειοδυτικά της Ρόδου έγινε χτες η άσκηση ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων «Πυρπολητής», κατόπιν εντολής του υπουργού Αμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ αυτών φρεγάτα, τορπιλάκατος, κανονιοφόρος, πλοίο ταχείας μεταφοράς τύπου «Zubr» στο οποίο επέβαιναν στοιχεία Ειδικών Δυνάμεων, επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι» για εγγύς υποστήριξη, μεταφορικά ελικόπτερα, και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας για εναέρια υποστήριξη. Σε ετοιμότητα τέθηκαν και ομάδες ταχείας επέμβασης και Ειδικές Δυνάμεις, ενώ ενεργοποιήθηκε και η λεγόμενη «Δύναμη Δέλτα», για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Εξάλλου, χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, μετέβη στο Συγκρότημα Αρχηγείου του Στόλου στη Σαλαμίνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η συσχέτιση των δύο υποθέσεων στρώνει το έδαφος για αναβάθμιση των επιδιώξεων της Τουρκίας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις Κατσίκη: «Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτήν των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως "λαγός"...».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ