ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νέα δίκη για αγροτικές κινητοποιήσεις

Δικάζονται αγρότες για τον αγώνα στα μπλόκα το 2013, καθώς και για το μεγαλειώδες μπλόκο που στήθηκε στη Νίκαια το 2016

Στο αγροτοδικείο της Λάρισας σέρνονται μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας, αυτή τη φορά με τη «σφραγίδα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με στόχο πάντα τον ίδιο, την ποινικοποίηση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και την τρομοκράτησή τους.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 3 Απρίλη θα δικαστούν, μαζί με άλλα μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου Νίκαιας, για τον αγώνα στα μπλόκα το 2013. Ταυτόχρονα, αγροτοσυνδικαλιστές καλούνται σε απολογία για το μεγαλειώδες μπλόκο που στήθηκε στη Νίκαια το 2016.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν τους αγρότες και όλους τους φορείς της περιοχής σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους αγωνιστές που δικάζονται, στις 10 π.μ. έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, τονίζοντας: «Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών, όλων όσων αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα και βαρβαρότητα που ζούμε. Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δεν μας το χάρισε και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω».

«Δε μας φοβίζουν - Θα δυναμώσουμε την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς!»

Σχετικά με τις δικαστικές διώξεις και το στόχο τους, σημειώνουν:

«Δεν μας ξαφνιάζει και δεν μας εκπλήσσει αυτή η αντιμετώπισή μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ακολουθεί την πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τα αγροτοδικεία, που όμως κανένα αποτέλεσμα δεν έφεραν, ούτε και σήμερα θα έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

Το "έγκλημά" μας είναι ότι βγήκαμε στο δρόμο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν, την ΚΑΠ, την άγρια φοροληστεία και τα χαράτσια, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων. Αυτές οι πολιτικές κατάντησαν την Ελλάδα που έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες να μετατραπεί σε χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Αυτές οι πολιτικές οδηγούν στη φτώχεια και τον αφανισμό τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ερήμωσαν τα χωριά μας, δεν μπορούμε να παράγουμε. Αυτές τις πολιτικές αντιπαλέψαμε στο μπλόκο Νίκαιας.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας σέρνουν στα δικαστήρια ενόψει των νέων επώδυνων μέτρων για το λαό και τους αγρότες - κτηνοτρόφους.

Ας το πάρει απόφαση η κυβέρνηση, καθώς και οι διωκτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί, ότι με τέτοιες τρομοκρατικές δίκες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν, ούτε να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά μας (...).

Θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επιβίωσή της, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων που θα ξεπαστρέψουν και θα ξεκληρίσουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, θα συγκεντρώσουν πιο γρήγορα τη γη και παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, ώστε αυτοί να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Δεν μας φοβίζουν! Συμμάχους έχουμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους.

Η συμμαχία μαζί τους δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, για ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος του λαού μας».

ΙΚΑ
Στα 11 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων

Στα 17,5 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που μέχρι το τέλος του 2016 είχαν διαβιβαστεί προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Απ' αυτά, σχεδόν τα δύο τρίτα είναι χρέη επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, με σημαντικό μάλιστα μέρος τους να αφορούν μεγαλοοφειλέτες μπαταχτσήδες.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ που είχαν υπαχθεί στο ΚΕΑΟ στο τέλος του 2016 άγγιξαν τα 11 δισ. ευρώ (10,987 δισ.), ποσό που αναλογεί στο 62,65% των συνολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντίστοιχα, οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, από τους αυτοαπασχολούμενους που δοκιμάζονται σκληρά σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ανέρχονται στα 5,829 δισ. ευρώ (33,23% των συνολικών οφειλών που εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ).

Τα χρέη αγροτών προς τον ΟΓΑ, που όμως εδώ συμπεριλαμβάνονται και χρέη αγροτικών επιχειρήσεων που ασφαλίζουν εργαζόμενούς τους στον ΟΓΑ, είναι 535 εκατ. ευρώ (3,05% του συνόλου), ενώ οι ασφαλισμένοι που οφείλουν στο ΕΤΑΑ έχουν χρέη 187 εκατ. ευρώ (1,07%).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, που κατά τεκμήριο πρόκειται για επιχειρήσεις που χρωστάνε στο ΙΚΑ, αν και αποτελούν μόλις το 4,45% του συνολικού αριθμού των οφειλετών (14.001 σε σύνολο 314.917 οφειλετών), έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία (βασικά προς το ΙΚΑ) ποσό που αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ (7,954 δισ.) και αντιστοιχεί στο 45,35% των συνολικών χρεών. Απ' αυτούς, μόλις 1.158 επιχειρήσεις - μεγαλοοφειλέτες χρωστάνε προς το ΙΚΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστη, με το συνολικό χρέος τους να ανέρχεται στα 3,971 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% των συνολικών οφειλών προς τα Ταμεία.

Εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες που ξεκίνησαν χτες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου στον ΕΔΟΕΑΠ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν στις εκλογές των μελών της ΕΣΗΕΑ, που ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα και αύριο στα γραφεία της, τους συναδέλφους Γιάννη Ζαχαρόπουλο, Γιώργο Μουσγά και Χάρη Μπόλκα, ενώ στις εκλογές των μελών της ΕΠΗΕΑ (στις 4, 5 και 6 Απρίλη) τους συναδέλφους Βασιλική (Κική) Βαλσαμάκη και Στράτο Κουτσοβίλη. Τέλος, για την Εξελεγκτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ στηρίζει στην ΕΠΗΕΑ τον συνάδελφο Γιώργο Διαμαντόπουλο.

Στη Διακήρυξή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημειώνουν ότι η αποστέρηση του Οργανισμού από το θεσμοθετημένο του πόρο, δηλαδή το αγγελιόσημο, είναι ένα μέρος από τις επιπτώσεις του αντιασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον κλάδο. Ξεκαθαρίζουν ότι τώρα που έχουν καταρρεύσει οι αυταπάτες περί «εξαίρεσης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ» από τη γενική αντιασφαλιστική λαίλαπα, είτε περί «αυτοτέλειας του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ μέσα στον ΕΦΚΑ», οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διολισθήσουν στα καλέσματα «να σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ»...

«Το ερώτημα είναι: ΕΔΟΕΑΠ "που θα μοιράζει ασπιρίνες" ή ΕΔΟΕΑΠ που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων στον κλάδο;», αναφέρει το ΠΑΜΕ και καταλήγει: «Η δική μας προοπτική είναι: Ενα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών».

Λαϊκό γλέντι στο Περιστέρι

Λαϊκό γλέντι με καλή μουσική, άφθονο φαγητό και κρασί διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου το Σάββατο 1 Απρίλη, στις 9.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ανοιξη» (Λάρνακος 16, Αλσος Περιστερίου - δίπλα στην Πυροσβεστική).

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ»
Κάλεσμα ενίσχυσής της στις εκλογές

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ» καλεί τους εργαζόμενους στον Οργανισμό να την ενισχύσουν με την ψήφο τους στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ που ολοκληρώνονται σήμερα με την ψηφοφορία των εργαζομένων στις δομές της Αθήνας (χτες ψήφιζαν στην περιφέρεια).

Στη Διακήρυξή της, υπογραμμίζει ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ (...) και η υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους εξαρτημένους είναι συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής που με ανάλογους τρόπους βιώνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους άλλους κλάδους, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Μεταξύ άλλων, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να αποκαθιστά τις απώλειες των τελευταίων χρόνων και να προβλέπει αυξήσεις με βάση τις ανάγκες. Γενναία χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ στην προοπτική ανάπτυξής του με στόχο την απεξάρτηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κανένα κλείσιμο μονάδας του ΟΚΑΝΑ και καμία απόλυση εργαζομένων, μονιμοποίηση όλων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους. Ολοι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία, Πρόνοια και απεξάρτηση.

ΛΕΣΒΟΣ
Πλειοψηφία ξανά η ΔΑΣ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου

Τη νέα του Διοίκηση και Εξελεγκτική Επιτροπή, καθώς και έναν αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ, εξέλεξε την Κυριακή 12/3 το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Από τους 49 εκλεγμένους αντιπροσώπους ήταν παρόντες στις εργασίες του Συνεδρίου και ψήφισαν οι 39. Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) έλαβε 35 ψήφους και κατέλαβε 10 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο. Μεμονωμένος υποψήφιος έλαβε 4 ψήφους και κατέλαβε 1 έδρα.

«Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στους ταξικούς αγώνες», τονίζει η ΔΑΣ σε ανακοίνωσή της. Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της υπογραμμίζει πως το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου «Αγωνιστικά - ταξικά - ανυποχώρητα» δείχνει το δρόμο στον οποίο καλούνται οι εργαζόμενοι να βαδίσουν, «για δουλειά με δικαιώματα, την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας, για ανάκτηση όλων των απωλειών μας στην περίοδο της κρίσης, ενάντια σε οποιαδήποτε εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ