ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επιβεβαιώνει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για το μοίρασμα της ενεργειακής «λείας»

Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου εστίασε με τον Αμερικανό ομόλογό του στην παραπέρα εμβάθυνση της ήδη στενής στρατιωτικής συνεργασίας, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επιβεβαίωσε χτες την πρεμούρα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και της ελληνικής αστικής τάξης γενικότερα, για βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας και προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που προσδοκούν επενδυτικές ευκαιρίες και κέρδη από την ανάδειξή της σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», είπε ότι «με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ιδίως με τα Ενεργειακά η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο του κόσμου (...) έχουμε ανοίξει από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης το θέμα των κοιτασμάτων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Στην περιοχή της Μεσογείου έχουμε μία κατάσταση όπου πλέον η παραγωγή του φυσικού αερίου στο Ισραήλ και στην Κύπρο και η στενή συνεργασία με την Αίγυπτο οδηγούν ουσιαστικά στη δημιουργία νέων ενεργειακών δρόμων και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο».

Σκιαγραφώντας, εξάλλου, τον πιο ενεργό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η ντόπια αστική τάξη με τις Ενοπλες Δυνάμεις, στην Ανατολική Μεσόγειο, για την «ασφάλεια» των μπίζνες του κεφαλαίου, είπε για τις πρόσφατες συζητήσεις του με τον Αμερικανό ομόλογό του: «Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή που έχουμε την αρμοδιότητα. (...) Προχωράει η ενδυνάμωση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας που αυτό οδηγεί και στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αναφέρθηκε επιπλέον στους διάφορους «άξονες» που επιχειρεί να στήσει η αστική τάξη της Ελλάδας με άλλα κεφάλαια της περιοχής, κάνοντας λόγο για το ότι «πλέον προχωράμε σε μία καινούργια πολιτική, η οποία θα αφορά και την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και την Ενέργεια. Αυτό θα έχει ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και στην οικονομία».

Σε σχέση με τους ανταγωνισμούς με την Τουρκία για τους δρόμους μεταφοράς του φυσικού αερίου, «διαφήμισε» τα ανταγωνιστικά σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης και πρόσθεσε πως «αυτά» «έχουν σχέση και με τη θέση της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από μια "ανώμαλη" κατάσταση», μιλώντας για «απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία».

Ταυτόχρονα, διεκδικώντας εύσημα από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι χωρίς σημαντικό βάρος οι δηλώσεις οι οποίες έγιναν στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τραμπ, από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, από τον υπουργό Αμυνας, αλλά και από άλλους αξιωματούχους αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίες οι συνομιλίες που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Κοτζιάς, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ».

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει και την «προτίμηση» τμημάτων της αστικής τάξης προς τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «μόνο η Αμερική μπορεί να μας βοηθήσει» διότι «στην Ευρώπη υπάρχουν δυνάμεις, ιδίως από την πλευρά του βορρά, καθοδηγούμενες από τον κ. Σόιμπλε, οι οποίες επιτίθενται σφόδρα κατά της χώρας» και φτάνοντας στο σημείο να επικαλεστεί ότι «σε δύσκολες στιγμές, αυτοί που μας βοήθησαν δεν ήταν οι Ευρωπαίοι. Το σχέδιο Μάρσαλ που έγινε με το δόγμα Τρούμαν ήταν μία βοήθεια προς την Ελλάδα, που δεν είχε ούτε μνημόνια, ούτε τοκογλυφικά επιτόκια»!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΚΒΙΡΙΚΑΣΒΙΛΙ
Ενεργειακοί και άλλοι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο

Με υπόμνηση των κοινών ενεργειακών σχεδιασμών, όπως αυτοί εκφράζονται και με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, αλλά και των δυνατοτήτων διεύρυνσης των πεδίων οικονομικής συνεργασίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο κρατών, ο Αλ. Τσίπρας υποδέχτηκε χτες τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Γκ. Κβιρικασβίλι, ενώ συγχρόνως εξήρε την κατάργηση της βίζας για τους Γεωργιανούς πολίτες ως μέτρο ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη στην «περαιτέρω προσέγγιση της Γεωργίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υπενθύμισε τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας διοίκησης κ.α., εκφράζοντας την επιθυμία της κυβέρνησης για παραπέρα σύσφιγξη των σχέσεων και αναβάθμιση του διαλόγου σε «στρατηγικό επίπεδο», επ' ωφελεία των επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών. Συμφώνησαν εξάλλου - όπως είπε - για την προώθηση από κοινού μιας σειράς δράσεων με έμφαση «στην οικονομία, στο εμπόριο, στις μεταφορές, στον τουρισμό, αλλά και στην Ενέργεια», ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας ευχαρίστησε για τη στήριξη στην «ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας», υπενθυμίζοντας ότι «κατά την Προεδρία της Ελλάδας υπογράφτηκε η Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση» και ότι ήταν ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος αυτός που συνέβαλε σημαντικά στην ολοκλήρωση του διαλόγου περί κατάργησης της βίζας, μεταξύ της Γεωργίας και της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «ο στόχος μας είναι αμετάκλητος. Συνεχίζουμε δραστικά τις μεταρρυθμίσεις, τηρώντας πλήρως τους όρους της Συμφωνίας Σύνδεσης και καθιερώνουμε στη χώρα τα αρτιότερα πρότυπα της ΕΕ. Στόχος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης της Γεωργίας».

Αναφορές για αυξημένη δράση Τούρκων πρακτόρων στην Ελλάδα

Για αυξημένη δράση ανδρών των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα μιλά ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, Τούρκος δημοσιογράφος, πρ. διευθυντής της εφημερίδας «ΖΑΜΑΝ», που σήμερα ζει αυτοεξόριστος.

Ο Μποζκούρτ θεωρείται καλά πληροφορημένος και σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε: «Οι πηγές μου αναφέρουν ότι οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες έχουν κλιμακώσει τις κεκαλυμμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αυξάνοντας και τον αριθμό των επιχειρησιακών» (πρακτόρων).

Την εκτίμησή αυτή επανέλαβε, μιλώντας αργότερα στον ελληνικό ιστότοπο «OnAlert.gr»: «Γνωρίζω από δύο πηγές μου ότι ο αριθμός των Τούρκων πρακτόρων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Tώρα που έχουν τελειώσει οι εκλογές στη Βουλγαρία, η Τουρκία μπορεί να στρέψει την προσοχή της προς την Ελλάδα», σημειώνοντας πως «η Αγκυρα έχει στρέψει την προσοχή της στην Ελλάδα και το Μεταναστευτικό, που ο Ερντογάν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης εναντίον της ΕΕ».

Ερωτηθείς, δε, αν η Αγκυρα θα επιχειρήσει να προκαλέσει κάποιο «ατύχημα» στο Αιγαίο ή κάποιο επεισόδιο στη Θράκη, απάντησε: «Οτιδήποτε είναι δυνατόν. Κρίνοντας από προηγούμενα σχέδια και "ψεύτικες σημαίες", τόσο το Αιγαίο όσο και η Θράκη θα μπορούσε να είναι στο παιχνίδι. Εγώ θα έδινα ιδιαίτερη σημασία στα σημεία που ενδιαφέρουν τους Τούρκους, όπως το μουσείο του Ατατούρκ και ακόμη και τα τζαμιά όπου συχνάζουν».

Ο,τι κι αν μεθοδεύεται, η Αγκυρα συνεχίζει την υπόμνηση πάγιων αξιώσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο. Εξ ου και χτες το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών «F-16» πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τις νησίδες Πιάτο και Στρογγυλό βορείως του Αγαθονησίου. Συνολικά 4 τουρκικά μαχητικά, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν χτες σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στο μεταξύ, το ΓΕΣ χτες διοχέτευσε στη δημοσιότητα σειρά φωτογραφιών από Ελληνες στρατιώτες σε σκοπιές και περίπολα στον Εβρο, με λεζάντα: «Η επαγρύπνηση αλλά και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης, του προσωπικού των Μονάδων Προκάλυψης στην Περιοχή Ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού, είναι συνεχής».

Τρεις δικογραφίες κατά πολιτικών προσώπων στη Βουλή

Τρεις δικογραφίες κατά πολιτικών προσώπων έστειλε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές τους ευθύνες, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικογραφίες αφορούν: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και συγκεκριμένα ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 10 Απρίλη 2014. Σε αυτό το ηχητικό απόσπασμα ακούγεται η φράση «πες στον ψηλό, τον Παναθηναϊκάκια οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γ....ει». Η εν λόγω προτροπή φαίνεται να αφορούσε κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής ενόψει της απολογίας τους και φέρεται να αποδίδεται στον πρώην πρωθυπουργό. Στην περίπτωση αυτή το διερευνόμενο αδίκημα είναι της πρόκλησης τέλεσης πλημμελήματος και συγκεκριμένα της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους δικαστικού λειτουργού.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία πολίτη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία όμως αναφερόταν το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, θέτοντας ζητήματα για την ασφάλεια της χώρας από την παρακολούθηση των επικοινωνιών του πρωθυπουργού. Ωστόσο, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέληξε ότι πρέπει η Βουλή να αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, ενώ δεν κατέστη δυνατόν στο πλαίσιο της έρευνας να εντοπιστεί ο δράστης της καταγραφής.

Η επόμενη δικογραφία αφορά τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου μετά από μήνυση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη για όσα είπε σχετικά με εμπλοκή πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και τέλος τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την περίοδο 2013-14 μετά από μήνυση εταιρείας πετρελαιοειδών και τον πρώην γενικό γραμματέα εσόδων Χ. Θεοχάρη, ενώ στρέφεται και κατά των εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Στη μήνυση γίνεται λόγος για τεράστια ζημία του Δημοσίου από τροπολογία που κατέθεσε ο Γ. Στουρνάρας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων που είχαν επιβληθεί στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

Πειθαρχική έρευνα από τον Αρειο Πάγο

Πειθαρχική έρευνα από τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου θα διενεργηθεί για τις καταγγελίες που κάνει με την παραίτησή της η εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς, Ελ. Ράικου, περί στοχοποίησής της με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση «Novartis». Ομοίως θα ελεγχθούν και τα όσα προέκυψαν από το δημοσίευμα για την αναφορά της ανακρίτριας Ζαμανίκα σχετικά με καθυστερημένη αποστολή εγγράφων από τις δικογραφίες κατά των Παπαντωνίου - Λιακουνάκου. Η πειθαρχική έρευνα έγινε γνωστή χτες, με επίσημη ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, στην οποία επιπρόσθετα σημειώνεται ότι ο ορισμός του «Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως...». Να υπενθυμίσουμε ότι η παραίτηση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς συμπίπτει με τη λήξη της θητείας της.

Εντοπισμός όπλων σε τζαμί

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές, μετά τον εντοπισμό οπλισμού και πυρομαχικών σε τζαμί στο νομό Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες ασφαλείας πραγματοποίησαν έλεγχο σε τζαμί στο χωριό Ηλιόπετρα, όπου και εντόπισαν στην αυλή, κατά άλλες πληροφορίες στον μιναρέ, κρυμμένα δύο πιστόλια, από τα οποία ένα με σιγαστήρα, καθώς και 30 φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων.

Ο ιμάμης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του τζαμιού, μετέβη στον εισαγγελέα για παροχή εξηγήσεων. Στη συνέχεια, συνελήφθη κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή. Τα όπλα στάλθηκαν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ