ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Συγκλίσεις με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου

Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση «σταθερών» στο ρευστό αστικό πολιτικό σκηνικό και η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Παρά τις... «ιδεολογικές αβύσσους» που επικαλούνται κατά καιρούς τα αστικά κόμματα, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αποκαλύπτει τη στρατηγική τους σύγκλιση

Eurokinissi

Παρά τις... «ιδεολογικές αβύσσους» που επικαλούνται κατά καιρούς τα αστικά κόμματα, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση αποκαλύπτει τη στρατηγική τους σύγκλιση
Σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, με θέμα «Είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τι πρέπει να αλλάξει;», μίλησαν χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καταθέτοντας τις προτάσεις των κομμάτων τους για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία «ψήνεται» με στόχο την παραπέρα προσαρμογή του αστικού κράτους και των θεσμών του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.

Το ίδιο ακριβώς θέμα - η συνταγματική αναθεώρηση - έχει τεθεί, εξάλλου, και από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ως ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει η περιβόητη «συνεννόηση» μεταξύ των βασικών αστικών πολιτικών κομμάτων...

Διαμόρφωση «σταθερών» και συνταγματική κατοχύρωση των «κινήτρων» για το κεφάλαιο

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε Σύνταγμα «που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία με κατάργηση της δυνατότητας πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της Βουλής», «που θα αναβαθμίζει το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του», «αναπτυξιακό με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον», «που θα καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16», «ευέλικτο, που αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερη», «λιτό, με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή», κ.ά.

Προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τη ρευστότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό και την απαιτούμενη διαμόρφωση ορισμένων «σταθερών», αλλά και την ανάγκη μεγαλύτερης «ευελιξίας» στο φόντο των «αβεβαιοτήτων» του κεφαλαίου, καθώς και την αξίωση των εγχώριων μονοπωλίων για μεγαλύτερη κρατική στήριξη της προσπάθειας για ανάκαμψη των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς τους, μέσω της παροχής κάθε είδους «κινήτρων» και «ασφάλειας».

Προτάσεις ΠΑΣΟΚ... «ξεπατικωτούρα» από τις διαρροές Μαξίμου

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της είναι ανοιχτό να μετάσχει στο «διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση», με βασικό στόχο τη σύμπηξη ευρύτερων κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας.

Εδωσε έμφαση στη «ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου», προτείνοντας μεταξύ άλλων: «Την κατάργηση της πολύ ενισχυμένης σήμερα αναλογικής, που έχει χάσει την αξία και την αποστολή της, σε μια εποχή ισχνών πλειοψηφιών που εκ των πραγμάτων επιβάλλουν συγκλίσεις και ευρύτερες συνεργασίες». «Την κατάργηση του απόλυτου μπόνους των 50 εδρών και την αντικατάστασή του με ένα μικρότερο, 30 εδρών, μόνο για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που έχει υπερβεί το 40%: Κίνητρο για κυβερνησιμότητα αλλά και για συμμαχίες σε πολιτική και όχι καιροσκοπική βάση». «Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Την εκπροσώπηση - επιτέλους - του απόδημου Ελληνισμού. Αλλά και τη διατήρηση τουλάχιστον του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή και του σημερινού αριθμού των βουλευτών, μακριά από λαϊκιστικές κορόνες». «Την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, που πρώτο το ΠΑΣΟΚ θέσπισε».

Να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω προτάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμπίπτουν σχεδόν πλήρως με όσα έχουν διαρρεύσει από την κυβέρνηση για τα σχέδιά της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ζυμώσεις» και «μαγειρέματα» ενόψει Συνεδρίου

Ζυμώσεις δείχνει να είναι σε εξέλιξη (και) στο εσωτερικό της ΝΔ, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεργασιών ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, χωρίς ωστόσο - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - να πρωτοστατούν φανερά σ' αυτές «πρωτοκλασάτα» στελέχη.

Συγκεκριμένα, δέκα μέλη (Ν. Νικολαΐδης, Κ. Ζωντανός, Ευαγγελία Αγαλοπούλου - Πετράκου, Π. Ινιωτάκης, Θ. Ματάλας, Ευ. Πάνου, Παναγιώτα. Σαρούκου, Ι. Χονδρογιάννης, Χρ. Παρράς και Αλ. Κόκκαλης) της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (το ανώτατο όργανό της) απέστειλαν επιστολή στον Κυρ. Μητοστάκη, εκφράζοντας «έντονες ανησυχίες» και «ενστάσεις» για τις εν εξελίξει διαδικασίες του προγραμματισμένου για τις 22-24/4 συνεδρίου του κόμματος. Μιλούν για «αντικαταστατικές αποφάσεις, που αλλοιώνουν τη σύνθεση και τη φιλοσοφία του Συνεδρίου». Στηλιτεύουν π.χ. το ότι εκλέγονται 1.819 σύνεδροι, «αντί του ορθού των 1.016 συνέδρων».

Επίσης, καταγγέλλουν ότι διαγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής προέδρου (στους επίσημους καταλόγους της ΝΔ, εμφανίζονται περίπου 1,5 εκατ. μέλη και στην πρόσφατη διαδικασία ανάδειξης προέδρου συμμετείχαν 407 χιλιάδες). Μιλούν για «σωρεία περιπτώσεων (...) όπου εξοβελίζονται μέλη με ιστορική διαδρομή από τους καταλόγους, καθώς και παλαιά μέλη, που δεν κατόρθωσαν για διαφόρους λόγους είτε να ψηφίσουν στις τελευταίες διαδικασίες, είτε δεν είχαν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου, να υποβάλουν αίτηση επανεγγραφής, εφόσον πλέον αντικαταστατικά δεν επιτρέπει η εκδοθείσα αναρμοδίως εγκύκλιος» και ζητούν την άμεση παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη προς «αποκατάσταση της εσωκομματικής δημοκρατίας» και «πιστή τήρηση της καταστατικής διαδικασίας».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η κίνησή τους εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με κινήσεις δημιουργίας νέου κόμματος στα «δεξιά της ΝΔ» και λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης νέων προέδρων νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων και μετέπειτα των συνέδρων.

Λέγεται, εξάλλου, ότι οι περισσότεροι από τους δέκα καταγγέλλοντες στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές τον Ευ. Μεϊμαράκη, όπως επίσης ότι η απόφαση να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος ήταν προϊόν ευρύτερων ζυμώσεων σε «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς» κύκλους, καθώς τις τελευταίες μέρες έγιναν αρκετές συνάξεις με κεντρικό θέμα συζήτησης το συνέδριο.

Λέγεται, επίσης, ότι πρόσφατα συναντήθηκαν περίπου 20 «γαλάζια» στελέχη, εκ των οποίων μερικά υπογράφουν την επιστολή και συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν όχι μόνο να διεκδικήσουν θέσεις στην ΠΕ, αλλά και να αναδείξουν όσες «αντικαταστατικές αποφάσεις» λαμβάνει η νέα ηγεσία, όπως τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι. Αναφέρεται, επίσης, ότι άλλη μια σύναξη πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα από στελέχη της Β΄ Αθηνών που αυτήν την περίοδο δεν είναι κοντά στη νέα ηγεσία και θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο συνέδριο.

Ακόμα κυκλοφορεί ότι προηγήθηκε επιστολή του Φ. Ταυρή (πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου) στον γραμματέα Οργανωτικού Β. Σπανάκη, με την οποία σημείωνε - όπως και οι δέκα προαναφερόμενοι - ότι παρανόμως αυξήθηκαν οι σύνεδροι από το Λεκανοπέδιο Αττικής όπως και την Α΄Θεσσαλονίκης σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο.

Ουσιαστικά, οι καταγγέλλοντες εκτιμούν ότι αλλάζει ο συσχετισμός των εσωκομματικών δυνάμεων, καθώς εκλέγονται περισσότεροι σύνεδροι από τα αστικά κέντρα, ευνοώντας τους όποιους σχεδιασμούς του Κυρ. Μητσοτάκη.

Από την πλευρά της, η ηγεσία αρνείται τις καταγγελίες και διαχέει ότι η εντολή που έδωσαν στο νέο πρόεδρο της ΝΔ όσοι ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές είναι η δημιουργία ενός «σύγχρονου κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία». Σε αυτήν τη βάση, υποστηρίζει π.χ. ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των εκλεγμένων συνέδρων απολύτως σύμφωνη με το καταστατικό της ΝΔ και ανταποκρινόμενη σε πληθυσμιακά κριτήρια, στα μεγέθη της συμμετοχής στην πρόσφατη διαδικασία εκλογής προέδρου και στα εκλογικά ποσοστά του κόμματος.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑ ΣΤΑ «ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΝΔ»
Με «ευρωσκεπτικιστικό» προφίλ αλλά και διαθέσιμο για κυβερνητική «τσόντα»

Επιταχύνονται οι διεργασίες σύστασης κόμματος στα «δεξιά της ΝΔ», με «ευρωσκεπτικιστικά» χαρακτηριστικά και στόχο την κάλυψη χώρου που υποτίθεται αφήνει η αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω του πιο «κεντρώου» χαρακτήρα της νέας ηγεσίας της.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι η ίδρυση του νέου φορέα θα ανακοινωθεί σε περίπου μια βδομάδα.

Επέμεινε πως η χώρα χρειάζεται μία νέα δεξιά πολιτική κίνηση, καθώς θεωρεί πως η ΝΔ δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα (βλ. την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία) από την κρίση. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στα πρώην στελέχη του κόμματός του Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη, κατηγορώντας τους πως «πρόδωσαν τα ιδανικά τους για να γίνουν υπουργοί». Βέβαια, στην ίδια συνέντευξη, τους επικαλέστηκε επιχειρώντας να βγάλει από πάνω του τη στάμπα του ακροδεξιού: «Οταν πήρα τον Βορίδη κοντά μου, κινούνταν δεξιότερα του Μιχαλολιάκου. Με έλεγαν ακραίο γιατί είχα φορτώσει το κόμμα με Αδωνι, Βορίδη και Πλεύρη. Μήπως τελικά το δικό μου άκρο μετακόμισε αλλού;» είπε.

Παραπέρα, αντανακλώντας ουσιαστικά τμήματα του κεφαλαίου που προβληματίζονται για τη δυνατότητα ανάκαμψης της κερδοφορίας τους εντός Ευρωζώνης, σημείωσε: «Μπορούν να λυθούν τα προβλήματα του ελληνικού λαού χωρίς το ευρώ. Οχι έξω από την Ευρώπη, έξω από το ευρώ. Πτωχεύσαμε με το ευρώ, να επιστρέψει η εθνική κυριαρχία στη χώρα».

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, το πρώην στέλεχος της ΝΔ Π. Ψωμιάδης τόνισε πως έχει το ίδιο DNA με τον Γ. Καρατζαφέρη και πως «οι πατριωτικές δυνάμεις της μεγάλης οικογένειας του Κωνσταντίνου Καραμανλή πρέπει να είναι ενωμένες». Προχωρώντας παραπέρα, ανέφερε πως «η ΝΔ του Σαμαρά με δολοφόνησε, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά» και σημείωσε ότι δεν την... νιώθει πια κοντά του.

Από την ίδια συχνότητα, άλλο ένα πρώην στέλεχος της ΝΔ, ο Τ. Μπαλτάκος, επιβεβαίωσε: «Εχουμε συνομιλήσει με τον Γ. Καρατζαφέρη και τον Φαήλο (σ.σ Κρανιδιώτη), που είναι αδελφικός φίλος (...) ο ρόλος που μου έχει αποδώσει ο Γ. Καρατζαφέρης είναι ο ρόλος του πλέι μέικερ» πρόσθεσε, σχετικά με τη δουλειά που κάνει για την επάνδρωση και το συντονισμό του νέου φορέα. Βέβαια, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται να μιλήσουμε με ενεργό στέλεχος της ΝΔ, μακριά από εμάς οι αποστασίες, ενεργά στελέχη, όχι, δεν θα δεχτούμε».

Για το τι θα είναι το νέο κόμμα απάντησε «Δεξιά σκέτο», παραπέμποντας στους Γκολικούς του Σαρκοζί, τους Ιταλούς Χριστιανοδημοκράτες και τους Γερμανούς Χριστιανοκοινωνιστές και όχι κεντροδεξιό ή ακροδεξιό.

Πάντως, επιβεβαιώνοντας ότι το νέο κόμμα θα είναι διαθέσιμο - σε περίπτωση που το χρειαστεί το κεφάλαιο - και στο ρόλο της κυβερνητικής «τσόντας», διαβεβαίωσε ότι «ασφαλώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ».

Τέλος, σε κοινή γραμμή με τον Καρατζαφέρη εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το ευρώ πρέπει να εξυπηρετεί τη χώρα, όχι η χώρα το ευρώ, δεν έχουμε λαγνεία με το ευρώ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ