ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες τουρκικές προκλήσεις

Δηλώσεις Μποζκίρ για το παζάρι που φουντώνει

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει η Τουρκία, που εξέδωσε μια ακόμα ανακοίνωση, αυτή τη φορά με αφορμή τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων που προκήρυξε η κυπριακή κυβέρνηση για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι «παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού», ενώ μιλά και για παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, «τα οποία πηγάζουν από την (τουρκική) υφαλοκρηπίδα της περιοχής», επισημαίνοντας χωρίς καμία περιστροφή ότι η χώρα «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα». Επιπλέον, καλεί χώρες και εταιρείες οι οποίες «μπορεί να σκεφτούν να κάνουν εργασίες έρευνας με βάση τις άκυρες άδειες, τις οποίες θα προσπαθήσει να δώσει η διοίκηση της Νότιας Κύπρου, να κινηθούν με την κοινή λογική, να λάβουν υπόψη τους και τον άλλο ιδρυτικό λαό στο νησί και να μην κάνουν βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού».

Αντιδρώντας, το κυπριακό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει την τουρκική παρέμβαση «έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων». Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, χτες, μετά από τη νέα συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη γνώμη ότι η τουρκική αντίδραση δεν μπορεί «με οποιονδήποτε τρόπο» να επηρεάσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Για την τουρκική παρέμβαση τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, καλώντας την Τουρκία «να εγκαταλείψει την απειλητική ρητορική της και να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σφοδρό παζάρι και δουλειά για «συγκλίσεις»

Οσον αφορά τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στις δηλώσεις που έκανε μετά ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, εκεί όπου υπήρχαν συναντιλήψεις για να διαπιστωθεί πώς μπορεί να μετατραπούν σε συγκλίσεις». Είπε ακόμα ότι «στα θέματα βασικών αρχών μπορώ να πω ότι έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα σημαντικά θέματα».

Η νέα συνάντηση έγινε μερικές μέρες μετά την τελευταία Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας, όπου αναδείχτηκε καθαρά ότι η προσπάθεια «λύσης» του Κυπριακού αποτελεί πεδίο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, με τις Βρυξέλλες να ιεραρχούν ψηλά στην παρούσα φάση τη συνεργασία τους με την Αγκυρα σε διάφορους τομείς, τροφοδοτώντας και έτσι την τουρκική επιθετικότητα. Ενδεικτικές είναι οι νέες δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, που ισχυρίστηκε ότι «ενθαρρύνεται η συνέχιση της στάσης των μελών που είναι κακομαθημένα εντός της ΕΕ», όπως και ότι «για να μην δημιουργηθεί μια ψυχολογία, η οποία θα εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού, θα ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 μέχρι τον Ιούνιο. Για τα άλλα κεφάλαια θέσαμε άρθρο στη δήλωση της Συνόδου να ανοίξουν το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μποζκίρ, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «για να ανοίξουν τα όποια κεφάλαια θα πρέπει πριν και πάνω από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει ένδειξη ότι είναι διατεθειμένη να ανοίξουν».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Εγκατάσταση ιαπωνικών ραντάρ και κινεζική ανησυχία

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Η Ιαπωνία εγκατέστησε σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Κινεζική θάλασσα, σχετικά κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου/Ντιαογιού, που αποτελεί «σημείο τριβής» με την Κίνα, σημειώνοντας πως πρόκειται για κίνηση που αφορά «κενό που έπρεπε να καλύψουμε».

Ο σταθμός βρίσκεται στο νησί Γιοναγκούνι, στο άκρο μιας σειράς μικρών νησίδων της Ιαπωνίας αλλά και πολύ κοντά στις ακτές της Ταϊβάν, όπως και στα Σενκάκου/Ντιαογιού.

Ο διοικητής της βάσης, Ντάιγκο Σιομίτσου, δήλωσε ότι «μέχρι χτες δεν είχαμε δυνατότητα παρατήρησης στα δυτικά της Οκινάουα», εξηγώντας πως πλέον «μπορούμε να παρακολουθήσουμε την περιοχή που περιβάλλει την Ιαπωνία, αλλά και ν' ανταποκριθούμε σε όλες τις καταστάσεις». Ο ίδιος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της βάσης μαζί με συνολικό προσωπικό 160 άνδρες και 50 αξιωματικούς. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή των απαραίτητων κτιρίων.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, εξέφρασε την κινεζική ανησυχία και σχολιάζοντας τη νέα νομοθεσία με την οποία η Ιαπωνία ενισχύει τα περιθώρια «δράσης» των Ενόπλων Δυνάμεών της εκτός συνόρων (άμεσα θα τεθεί σε ισχύ αφού ψηφίστηκε πέρυσι), ανέφερε ότι «ελπίζουμε η ιαπωνική πλευρά να διδαχθεί από τα σκληρά μαθήματα της ιστορίας, να παραμείνει στο μονοπάτι της ειρηνικής ανάπτυξης, να δρα με διακριτικότητα σε στρατιωτικά ζητήματα και την ασφάλεια, αλλά και να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους γείτονες, αλλά και για να ωφεληθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Και ιαπωνικές αντιδράσεις προς Ρωσία

Ενδεικτικές της όξυνσης των ανταγωνισμών είναι και οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι η Μόσχα σκέφτεται να αναπτύξει και μερικά από τα πιο σύγχρονα αντιπυραυλικά της συστήματα στις νήσους Κουρίλες, που αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή με την Ιαπωνία. Στο Τόκιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι «ενημερώσαμε την ιαπωνική πλευρά μέσω της διπλωματικής οδού για την ανησυχία μας» και χαρακτήρισε την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών υποδομών στην περιοχή ως «ασυμβίβαστη με την ιαπωνική τοποθέτηση και λυπηρή».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Εκπρόσωπος του ινδικού επιχειρηματικού ομίλου «Dodsal» στο Ντουμπάι ανακοίνωσε χτες ότι ανακάλυψε 2,7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην περιοχή Ρούβου της Τανζανίας, εκτιμώμενης αξίας περίπου 8 δισ. δολαρίων.

ΝΤΟΧΑ.-- Ο αραβόφωνος τηλεοπτικός σταθμός «Αλ Τζαζίρα» του Κατάρ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε «περίπου 500 απολύσεις», κυρίως μεταξύ του προσωπικού του που εργάζεται στο εμιράτο, στο πλαίσιο «πρωτοβουλίας για τη βελτιστοποίηση» της παραγωγικότητας.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Εκκληση για «ψυχραιμία» απηύθυναν χτες οι νοτιοαφρικανικές αρχές, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Σικόσιφι Ραντέμπε, που αγωνιζόταν υπέρ του περιβάλλοντος, κατά των συμφερόντων της αυστραλιανής εταιρείας «Mineral Commodities Limited» που προωθεί την εκμετάλλευση ορυχείου τιτανίου σε παράκτια περιοχή στην επαρχία Ανατολικό Ακρωτήριο. Ο Ραντέμπε εκτελέστηκε με οκτώ σφαίρες στο κεφάλι και στο θώρακα, μπροστά στα μάτια του γιου του, στις 22 Μάρτη, έξω από το σπίτι του στην περιοχή Ζολομπένι, από ενόπλους που ήταν ντυμένοι σαν αστυνομικοί.

ΗΠΑ
«Κόντρες» με φόντο την εξωτερική πολιτική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η μάλλον απροσδόκητη νίκη του Αμερικανού «Δημοκρατικού» γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς (αυτοπροσδιορίζεται ως «σοσιαλιστής») στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο σε Χαβάη, Ουάσιγκτον και Αλάσκα μπορεί να τόνωσαν το προεκλογικό του προφίλ, ωστόσο, δεν κατάφεραν να καλύψουν τη μεγάλη απόσταση σε σχέση με τον αριθμό των εκλεκτόρων που τον χωρίζει από την αντίπαλό του, πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Ακόμη και μετά τις νίκες του σε αυτές τις τρεις προκριματικές εκλογές ο γερουσιαστής Σάντερς παρέμενε τελευταίος με 1.004 εκλέκτορες έναντι 1.712 που διαθέτει ήδη η Χίλαρι Κλίντον.

Παρ' όλα αυτά, συνέχισε να εντείνει την επικοινωνιακή του εκστρατεία καλώντας, μέσω συνεντεύξεών του σε αμερικανικά δίκτυα, τους λεγόμενους «υπερεκλέκτορες» να αλλάξουν πλευρά και να τον υποστηρίξουν επειδή, όπως ισχυρίστηκε, έχει περισσότερες δυνατότητες να νικήσει οποιονδήποτε Ρεπουμπλικάνο καταφέρει να πάρει το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Οι ιδέες του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική

Το ίδιο διάστημα, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ «έκλεψε» την «παράσταση» με τις δηλώσεις που έκανε σε σχέση με τις προτάσεις του για μία μάλλον «εσωστρεφή» αμερικανική εξωτερική πολιτική που θα παραμένει βεβαίως ιμπεριαλιστική, αλλά θα «μετασχηματίσει» το ΝΑΤΟ, θα αναγκάσει πλούσιους Αραβες Ασιάτες συμμάχους τους να πληρώσουν «το λογαριασμό» για επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή ή τις αμερικάνικες βάσεις στην Απω Ανατολή...

Στους κυριακάτικους «Τάιμς» της Ν. Υόρκης, δήλωσε ότι θα σκεφτεί να επιτρέψει στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα να αναπτύξουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο κατά της ΛΔ Κορέας και της Κίνας, αποσυνδέοντας τις ΗΠΑ από το ζήτημα. Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι θα ήθελε ν' αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, εκτός κι αν αμφότερες δεχτούν να πληρώσουν «περισσότερα χρήματα» για την κάλυψη του οικονομικού κόστους.

Δήλωσε επίσης ότι είναι πιθανό να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που η τελευταία και άλλες αραβικές χώρες δε δεχτούν ν' αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις κατά των τζιχαντιστών ή δεν πληρώσουν τα ανάλογα ποσά στις ΗΠΑ για να το πράξουν.

Παρέμβαση Φιντέλ Κάστρο

Μια βδομάδα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Κούβα, με χτεσινό άρθρο του στην εφημερίδα του ΚΚ Κούβας «Γκράνμα», με τον τίτλο «Ο αδελφός Ομπάμα», ο ιστορικός ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Δεν έχουμε ανάγκη να μας κάνει η αυτοκρατορία δώρα», τονίζοντας ότι δεν πρέπει ο λαός, παρά τα «μελιστάλακτα λόγια», να ξεχάσει την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και αναφέρεται σε μια σειρά από ενέργειες που οργανώθηκαν από τις αμερικανικές κυβερνήσεις, την επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων, τις δολοφονικές ενέργειες όπως την ανατίναξη του κουβανικού αεροσκάφους, τις επιθέσεις μισθοφόρων σε πλοία και λιμάνια της Κούβας, τους νεκρούς από πολλαπλές πράξεις βίας. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στις κατακτήσεις που έφερε η επανάσταση, από την κατάργηση του ρατσισμού έως τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

«Κινδυνεύσαμε να πάθουμε έμφραγμα ακούγοντας τα λόγια αυτά του Αμερικανού Προέδρου» συνεχίζει και καταλήγει: «Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι ο λαός αυτής της ευγενικής και ανιδιοτελούς χώρας θα απαρνηθεί τη δόξα και τα δικαιώματα, τον κεκτημένο πνευματικό πλούτο που έχει επιτευχθεί χάρη στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Είμαστε σε θέση να παράγουμε τα τρόφιμα και υλικό πλούτο που χρειαζόμαστε, με την προσπάθεια και την εξυπνάδα του λαού μας. Δεν χρειαζόμαστε η αυτοκρατορία να δωρίσει τίποτε. Οι προσπάθειές μας θα είναι νόμιμες και ειρηνικές, γιατί είμαστε δεσμευμένοι με την ειρήνη και την αδελφοσύνη όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν τον πλανήτη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ