ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στα Μαστοροχώρια

Στο Κάντσικο
Στο Κάντσικο
Την περιοχή των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας επισκέφθηκε, προχτές Κυριακή, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με μια έκδηλη περηφάνια οι κάτοικοι της Δροσοπηγής (Κάντσικο) ξενάγησαν τον Δ. Κουτσούμπα σε σημεία του χωριού - δηλωτικά της στενής σχέσης των κατοίκων με το ΚΚΕ και λαμπρές σελίδες των αγώνων του λαού μας. Ενα σύνθημα της ΕΠΟΝ ανεξίτηλα γραμμένο στην πέτρα, το σπίτι που κοιμήθηκε ο Αρης Βελουχιώτης όταν είχε φτάσει στην περιοχή, ιστορίες για τη μεγάλη προσφορά του χωριού στον αγώνα του ΔΣΕ, για τα δεκάδες παιδιά που σώθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες, αλλά και τους τιμημένους νεκρούς αυτού του αγώνα. Παράλληλα, όμως, περιγράφοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουν σήμερα, κατήγγειλαν το γεγονός ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές οδηγούν την περιοχή στην απόλυτη ερήμωση. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το αγροτικό ιατρείο που εξυπηρετεί και τα γύρω χωριά παραμένει χωρίς γιατρό (από το 1999 οι διαμαρτυρίες των κατοίκων έχουν κατατεθεί στη Βουλή από το ΚΚΕ), ενώ αναξιοποίητο παραμένει και το άρτια εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο που στεγάζεται στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή και στο Κεφαλοχώρι (νέα Λυκόραχη), όπου έχει στηθεί από την ΚΕ του ΚΚΕ το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ. Ο κατάλογος με τους μαχητές του ΔΣΕ από το χωριό που έπεσαν στη μάχη ιδιαίτερα μακρύς. Τον υπενθύμισε η 90χρονη Θεοδώρα Σδούκου, γυναίκα του Αχιλλέα, λοχαγού του ΔΣΕ που έπεσε στο Κάμενικ. Η σχέση του χωριού με το ΚΚΕ αποτυπώνεται και στην επιμέλεια με την οποία οι κάτοικοι φροντίζουν το μνημείο στην κορφή του λόφου πάνω απ' το χωριό. Εκδηλώθηκε η ζέστα αυτής της σχέσης τόσο στη διάρκεια του περάσματος του Δ. Κουτσούμπα από τα δυο καφενεία του χωριού, όσο κι αργότερα σ' ένα γλέντι που στήθηκε με αφορμή την επίσκεψη. Κι εδώ δεν έλειψαν οι κουβέντες για τη δυσκολία που έχουν οι κάτοικοι, ειδικά οι κτηνοτρόφοι, αλλά και τα νέα παιδιά να μείνουν στην περιοχή.

Στο Κεφαλοχώρι
Στο Κεφαλοχώρι
Στερνός «αποχαιρετισμός» στην σ. Μαριλένα Φράγκου

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης, πλήθος συγγενών, συντρόφων, φίλων και συναδέλφων απηύθυναν το Σάββατο, στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, το στερνό «αντίο» στην σ. Μαριλένα Φράγκου, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, στα 36 της χρόνια.

Το «παρών» στην κηδεία έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, Κύριλλο Παπασταύρου και Νίκο Σοφιανό.

Η συντρόφισσα Μαριλένα οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1997, ενώ μέλος του Κόμματος έγινε το 2007. Από το Νοέμβρη του 2007 εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό «902» και, μεταξύ άλλων, κάλυπτε το εργατικό, το ναυτιλιακό και το ελεύθερο ρεπορτάζ. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της, έδωσε όλες της τις δυνάμεις στην υπόθεση του Κόμματος. Στις δύσκολες ώρες με το κλείσιμο του «902», η σ. Μαριλένα υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του Κόμματος, ακόμα και με αρθρογραφία στον «Ριζοσπάστη» και το πόρταλ, ενώ εθελοντικά προσέφερε την όποια βοήθεια της ζητούσε το Κόμμα στο πόρταλ του «902.gr».

Στην ακούραστη διάθεση της Μαριλένας Φράγκου να δίνει τον καλύτερό της εαυτό σε κάθε ρεπορτάζ, υπηρετώντας την προσπάθεια ενημέρωσης της εργατικής τάξης, αναφέρθηκε η Ελένη Χατζηγεωργίου, που την αποχαιρέτησε εκ μέρους των συντρόφων της από τον «902» και το πόρταλ «902.gr».

Ως πρόσφατο δείγμα της λεβέντικης στάσης, της μαχητικής αισιοδοξίας και της ακεραιότητάς της, ανέφερε το χαιρετιστήριο καλωσόρισμα που έστειλε η σ. Μαριλένα στους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά δεν ήθελε να το υπογράψει, παρά μόνο με τα αρχικά της, γιατί όπως είχε πει, δεν διέφερε από τους άλλους.

Ανάμεσα στα άλλα έλεγε:

«Συναγωνιστές αγρότες, σας στέλνω τους θερμούς μου χαιρετισμούς από τον "Ευαγγελισμό", όπου νοσηλεύομαι τους τελευταίους 3 μήνες μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δίνω μια μάχη για την επιβίωσή μου όπως ακριβώς κι εσείς. Ενώνω τη φωνή μου μαζί σας γιατί ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή είναι κοινός. Πρόκειται για έναν αγώνα με στόχο να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας όχι απλώς τα απαραίτητα, αλλά αυτά που μας αξίζουν με βάση αυτό που παράγουμε.

Οι μέρες που λαχταρήσαμε θα 'ρθουν. Με τον αγώνα και την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Σε μια κοινωνία και εξουσία όπου θα διαφεντεύουμε η εργατική τάξη, η αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρωματά τον πλούτο που παράγουμε και μας ανήκει».

  • Τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για το θάνατο της σ. Μαριλένας Φράγκου εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
  • Στη μνήμη της σ. Μαριλένας:

-- Σύντροφοί της από τον «902» και από το πόρταλ «902.gr» προσφέρουν στο ΚΚΕ 185 ευρώ.

-- Οι ΚΟ Αστικών ΜΜΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ προσφέρουν στο Κόμμα 220 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ «ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»
Στους μαθητές θα μιλήσει ο Γ. Γκιόκας

Οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ανακοινώνουν ότι αύριο, Τετάρτη, στις 8 π.μ., με αφορμή τη συμπλήρωση 64 χρόνων από την εκτέλεση του ήρωα, στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Μπελογιάννη, θα μιλήσει στους μαθητές του σχολικού συγκροτήματος «Νίκος Μπελογιάννης» (4ο Λύκειο & 10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, Ελ. Βενιζέλου 170) ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Στο συγκεκριμένο σχολείο, που ήταν φυλακή, κρατούνταν ο Ν. Μπελογιάννης και από εκεί μεταφέρθηκε για να εκτελεστεί τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μάρτη του 1952, μαζί με τους Νίκο Καλούμενο, Δημήτρη Μπάτση και Ηλία Αργυριάδη.

Στο Ισραήλ ο Πρ. Παυλόπουλος

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι την Πέμπτη 31/3 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έπειτα από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του, Ρόιβεν Ρίβλιν.

Αύριο, θα έχει συναντήσεις με τον Ρ. Ρίβλιν και τον πρόεδρο του ισραηλινού Κοινοβουλίου, Γ. Εντελστάιν, θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ενώ επίσης θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας Δικαίου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων, όπου θα απευθύνει ομιλία με θέμα: «Η ευρωπαϊκή έννομη τάξη στον λαβύρινθο της οικονομικής κρίσης».

Την Πέμπτη 31/3 θα έχει συναντήσεις με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ', την Ελληνική Λέσχη της Κοινότητας των Ιεροσολυμιτών, καθώς και το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος.

Η επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου.

Παράταση απόσυρσης αυτοκινήτων

Την παράταση του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων μέχρι το Μάη του 2016 προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, με σκοπό - όπως σημειώνεται - να δοθούν κίνητρα για την αντικατάσταση των παλιών οχημάτων.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης των καινούργιων επιβατικών ΙΧ μέχρι 2.000 κ.ε. και φορολογητέας αξίας μέχρι 20.000 ευρώ, εφόσον παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων, των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μέχρι τις 31/12/2001. Αντίστοιχα, απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης προβλέπεται και για τα καινούργια φορτηγά αυτοκινήτων μέχρι 3.500 τόνων, εφόσον παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μέχρι 31/12/2001.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, αποσύρονται παλαιά αυτοκίνητα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι 31/12/2001 και δεν οφείλονται γι' αυτά τέλη κυκλοφορίας, με την προθεσμία απόσυρσής τους να καθορίζεται έως τις 20 Μάη και ορίζεται ως νέα προθεσμία βεβαίωσης και καταβολής του τέλους ταξινόμησης των καινούργιων αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται η 31η Μάη 2016.

Ακόμη, προβλέπεται η επιστροφή μέρους του τέλους ταξινόμησης για επίσημους διανομείς και εμπόρους που έχουν ήδη παραλάβει από την αρχή του έτους αυτοκίνητα που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, είχαν καταβάλει ολόκληρο το τέλος ταξινόμησης και τα οποία μεταβιβάζονται από ιδιώτες και ταξινομούνται σε αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων. Αντίστοιχο μέτρο προβλέπεται και για επιβατικά αυτοκίνητα που παρελήφθησαν από την αρχή του έτους για εκθεσιακούς σκοπούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ