ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ανακοίνωση για την απεργία στις 7 Απρίλη στο Δημόσιο

«Ολοι και όλες στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας! Απαιτούμε, βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί: "Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο"» για το Ασφαλιστικό, σημειώνεται στο κάλεσμα

Εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση
Εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση
Κάλεσμα στην απεργία την Πέμπτη 7 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Για την προετοιμασία της απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις προγραμματίζουν περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς του Δημοσίου, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος. Στην κεντρική ανακοίνωση - κάλεσμα στην απεργία, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Πέμπτη 7 Απρίλη όλοι και όλες στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στο Δημόσιο!

Ολοι και όλες στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας!

Απαιτούμε, βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί: "Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο"

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εχουμε τεράστιο χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε τα μέτρα - σφαγείο της κυβέρνησης να μην περάσουν.

Κανένας και καμία δεν πρέπει να δεχτεί την καταστολή, νέα μέτρα περιορισμού της λαϊκής πάλης με αφορμή τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιούνται για να μπαίνουν οι λαοί στο γύψο και για νέες αιματηρές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα!

 • Να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος που κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση.
 • Να μην επιτρέψουμε οι συντάξεις μας να γίνουν επίδομα πτωχοκομείου.
 • Να μην αφήσουμε η Κοινωνική Ασφάλιση να γίνει τροφή στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων Υγείας. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική για όλους.
 • Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία, που λεηλάτησαν τα Ταμεία, που είναι υπεύθυνοι για την κρίση. Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ.
 • Οχι στο νέο αντιδραστικό νόμο για τη Δημόσια Διοίκηση (ν. 4369/16), όχι στη νέα τιμωρητική αξιολόγηση που συνδέεται με το μισθό, το βαθμό, τις υποχρεωτικές μετατάξεις αλλά και τις απολύσεις.
 • Οχι στο νέο μισθολόγιο (ν. 4354/15) και στις νέες περικοπές. Κάλυψη των απωλειών τώρα. Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων.
 • Να μην περάσουν τα σχέδιά τους για το νέο Φορολογικό. Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με 45%.
 • Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας, σταθερή και μόνιμη δουλειάς για όλους!
 • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
 • Οχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια. Οχι σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η απεργία που έχουμε μπροστά μας, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση με την κυβέρνηση και τους συμμάχους της, τον ΣΕΒ, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Γίνεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τα μέτρα - λαιμητόμο στη Βουλή.

Οι τακτικισμοί της κυβέρνησης, η βρώμικη προπαγάνδα της δεν ξεγελάνε πια κανέναν. Ολοι γνωρίζουμε πλέον, πολύ καλά, τι σημαίνει η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και τα αποτελέσματά της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήρθε να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, σε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, να κάνει την επιτυχία της απεργίας δική του υπόθεση.

Το τελικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που έρχεται τις επόμενες μέρες, είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο. Διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά, τσακίζει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, δεν εξαιρεί κανέναν κλάδο!

Η κυβερνητική προπαγάνδα των κόκκινων γραμμών έχει σβήσει προ πολλού! Το τελικό σχέδιο έχει τη στήριξη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, συνολικά των εργοδοτικών οργανώσεων, των μονοπωλιακών ομίλων!

Κάθε σωματείο, κάθε δημόσιος υπάλληλος να πάρει την υπόθεση του αγώνα στα χέρια του. Ν' ανοίξει μέτωπο στην κυβερνητική πολιτική, στις απαιτήσεις των δανειστών και της ΕΕ, που από τη μια φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας και από την άλλη δίνουν νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους για ν' αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αλλά και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των μεγάλων Ομοσπονδιών του Δημοσίου. Εξαγγέλλουν με ένα μέιλ ή με μια ανακοίνωση την απεργία και στην πράξη δεν κάνουν τίποτα για την επιτυχία της. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε παιχνίδι υπονόμευσης των απεργιακών αγώνων.

Απαιτούμε Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις σε όλους τους χώρους, για να ενημερωθούν και να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τα σωματεία του αγώνα. Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά. Ούτε μια ώρα χαμένη για την οργάνωση της απεργίας.

Με τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, οι αγρότες, η νεολαία, κάναμε καθαρή την απόφασή μας: Ο νόμος - λαιμητόμος να μην περάσει στη Βουλή!

Χωρίς αυτούς τους αγώνες, τα μέτρα ήδη θα είχαν ψηφιστεί και θα ήταν πολύ χειρότερα. Η συμμαχία του εργαζόμενου λαού έδειξε τη δύναμή της. Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα. Σας καλούμε να τους φτάσουμε μέχρι το τέλος!

Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές να οργανώσουν με σχέδιο την απεργία και τα συλλαλητήρια στο χώρο ευθύνης τους. Να αξιοποιήσουν κάθε μορφή πάλης και παρέμβασης.

Ολες αυτές τις μέρες, μέχρι την 24ωρη απεργία αλλά και μετά από αυτήν, να μην τους αφήσουμε σε "χλωρό κλαρί". Να νιώσουν την πίεση των εργαζομένων.

Μόνο με ανυπότακτο αγώνα μπορούμε να τα καταφέρουμε!

 • Πέμπτη 31 Μάρτη, κλιμακώνουμε με πανελλαδικά συλλαλητήρια σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών.
 • Συμμετέχουμε - στηρίζουμε τη μεγάλη πορεία αγώνα ενάντια στην ανεργία από Πάτρα Αθήνα και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στις 10 Απρίλη στο Σύνταγμα.
 • Κλιμακώνουμε με 48ωρη απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το σφαγείο των αντιλαϊκών μέτρων.

Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας!».

Εμποδίζουν την εγγραφή συμβασιούχων σε σωματείο

Τις μεθοδεύσεις των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν το στοιχειώδες δικαίωμα εγγραφής των συμβασιούχων στο Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καταγγέλλει η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την πρόταση να τροποποιηθεί το άρθρο του καταστατικού που αφαιρεί το δικαίωμα εγγραφής στο Σύλλογο όλων των εργαζομένων στην ΑΔ Αττικής, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Μάλιστα, η τροποποίηση αυτή ήταν αναγκαία και για την εναρμόνιση του καταστατικού του Συλλόγου με αυτό της Ομοσπονδίας (ΟΣΕΑΔΕ).

Ωστόσο, «τα ίδια πρόσωπα, για μεν το καταστατικό της ΟΣΕΑΔΕ, ψήφισαν να γίνονται δεκτοί Σύλλογοι που έχουν μέλη τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, για δε το Σύλλογο Αττικής την εγγραφή των Συμβασιούχων την βρήκαν πολύ προοδευτική πράξη και γι' αυτό την καταψήφισαν!» σημειώνει η ΔΑΕ.

Στη συνέχεια, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ζήτημα απαρτίας στη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 18 Μάρτη, για να μπλοκάρουν τη διαδικασία αλλαγής του καταστατικού. Συγκεκριμένα, ενώ είχε διαπιστωθεί απαρτία, την οποία είχαν δεχτεί και οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι ίδιες δυνάμεις «έβαλαν θέμα απαρτίας πριν αρχίσει η συζήτηση για την αλλαγή του καταστατικού».

«Ο σκοπός των λίγων κυβερνητικών συνδικαλιστών επετεύχθη. Προς το παρόν, βέβαια. Γιατί είμαστε σίγουροι πως οι συνάδελφοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής θα δώσουν την απάντηση που τους ταιριάζει», καταλήγει η ΔΑΕ.

Διαμαρτυρία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, με αιχμή τα προβλήματα των συμβασιούχων που απασχολούνται στην καθαριότητα των Δήμων, καλεί εργαζόμενους και σωματεία το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σήμερα, Τρίτη, στη 1 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών. Το Συνδικάτο καταγγέλλει τον εμπαιγμό των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν στη δουλειά μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2016 (ν. 4235/2015), η παραμονή τους όμως αυτή γίνεται είτε μέσα από την παράταση των συμβάσεων, είτε μέσα από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου. Οπως εξηγεί, οι συμβάσεις «μίσθωσης έργου» δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους, καθώς «έρχεται να τους θεωρήσει "επιχειρηματίες" αναγκάζοντάς τους να προχωρήσουν στην έκδοση βιβλίων, με αποτέλεσμα να τους βάζουν και πρόσθετα χαράτσια στους πενιχρούς μισθούς τους, να τσακίζουν μια σειρά δικαιώματα και να δίνουν ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org